Kreativ

ŠTÍTEK: Stanley Cup

Dánský útočník Nikolaj Ehlers.

Dánsko spasila nepojištěná hvězda. Posila z NHL málem nestihla úvodní zápas

Ještě v předvečer úvodního utkání dánské reprezentace na světovém šampionátu proti Maďarsku neměl tušení, jestli bude moct nakonec obout brusle a naskočit do akce. Hvězdný útočník Nikolaj Ehlers, který už osm let obléká dres kanadského Winnipegu v NHL, se totiž kvůli nedávnému zranění v zámoří málem nestihl pojistit, což by pro národ Vikingů znamenalo obrovské komplikace. S nevšedním problémem si však sedmadvacetiletý kanonýr poradil na výbornou.

Zemřel hokejista Petr Klíma. Bylo mu 58 let.

Tvrdá rána pro český hokej. Zemřel vítěz Stanley Cupu Petr Klíma, bylo mu 58 let

Český hokej se halí do černé barvy. Ve věku 58 let zemřel litvínovský hokejový odchovanec Petr Klíma. Podle serveru isport.cz Klímu údajně našli doma v Chomutově bez známek života. Jeho synové Kevin a Kelly v uplynulé sezoně nastupovali v Hradci Králové. Zatímco Kelly se v průběhu ročníku přesunul do Mladé Boleslavi, Kevin byl výraznou postavou Mountfieldu při cestě za extraligovým stříbrem a pyšný táta cesty obou potomků bedlivě sledoval. 

David Pastrňák

Pád Bostonu i genialita Paláta? V zámoří takové hráče zbožňují, říká expert

Zámořská NHL má za sebou nevšedně vypjaté první kolo bojů o slavný Stanleyův pohár. Ze hry o titul jsou hned tři slavná jména, domácím hokejovým prostředím však nyní nejvíce rezonuje brzký konec bostonských Medvědů s bohatou českou stopou. Co stojí za zpackaným vystoupením Pastrňáka a spol. na startu play-off? A kdo se nyní může stát černým koněm na cestě za zlatými prsteny? Nejen o tom se v rozhovoru pro Deník rozpovídal hokejový expert a podcaster Matěj Hejda.

David Pastrňák

Pastrňák na MS? Poslední zprávy nejsou pozitivní. I Krejčí je zatím s otazníkem

Pro českou reprezentaci neexistuje před blížím se mistrovství světa v hokeji vysněnější posila. David Pastrňák z Boston Bruins má za sebou i přes hořké vypadnutí v úvodním kole play off rekordní sezonu. Ve vyřazovacích bojích však rodák z Havířova bojoval se zraněním, které může rozhodnout o tom, zda bude startovat na světovém šampionátu.

Český útočník Ondřej Palát slaví s New Jersey postup do druhého kola zámořského play-off.

Palát pošťouchl Rangers na dovolenou. A národnímu týmu se rýsuje další posila

Zámořská NHL se v noci z pondělí na úterý rozloučila s další slavnou značkou, která v letošním ročníku stavěla kádr pro spanilý útok na Stanleyův pohár. Hokejisté New Yorku Rangers nezvládli rozhodující sedmý duel série na ledě New Jersey Devils a po jednoznačné porážce 4:0 zakončili své tažení vyřazovacími boji už v prvním kole. Na straně domácích zářil útočník Ondřej Palát, jenž pomohl k postupu Ďáblů dvěma asistencemi. Naopak jeho krajanovi Filipu Chytilovi sezona definitivně skončila.

Sehrané duo v dresu Bostonu: vlevo David Krejčí, po jeho boku David Pastrňák.

Dorazí česká legie z Bostonu? Pastrňák má vždycky chuť, Zacha by neodmítl

Medvědi si lížou rány. Fantastická sezona,ve které hokejisté Bostonu lámali rekordy NHL, nakonec dopadla krachem. Bruins totiž vyhučeli hned v prvním kole play-off s Floridou a vidina zisku Stanley Cupu je zase fuč. Zatímco v hlavním městě Massachusetts se vzpamatovávají z šoku a držitelé Prezidentského poháru vstřebávají zklamání, českým fanouškům se rozzářila očička. Pro národní tým se totiž nabízí výrazné okysličení kádru pro mistrovství světa v čele s kanonýrem Davidem Pastrňákem.

Šok, smutek a zklamání. Hokejisté Bruins končí už před branami druhého kola play off.

Šok pro Pastrňáka a spol., Boston se pakuje z play-off. Bolí to, hlesl kanonýr

Neuvěřitelné se stalo skutečností. Papírový favorit letošních bojů o Stanley Cup překvapivě končí už v prvním kole play-off NHL. Hokejisté Bostonu nedotáhli k postupu slibné vedení nad Floridou 3:1 na zápasy a v rozhodujícím sedmém klání na domácím ledě padli 3:4 po prodloužení. Vítězství Panterů vystřelil v 69. minutě hrdina Verhaeghe. Medvědům nepomohl ani fantastický výkon Davida Krejčího, jenž byl u všech branek lídra základní části.

Davida Pastrňáka a celý Boston čeká v noci z neděle na pondělí rozhodující sedmý duel série proti Floridě

Pastrňák na rozcestí: Stanley Cup, nebo MS? Nejen Jalonen čeká na sedmý zápas

Takový scénář prvního kola play-off si vítěz základní části NHL určitě nepředstavoval. Po čtyřech odehraných kláních to sice vypadalo na jednoznačnou jízdu rozjeté medvědí smečky, nicméně houževnatá Florida se postupně vyhrabala ze dna a Boston najednou stojí před osudovým duelem slibně rozjeté sezony. Duelem, který navíc může výrazně promluvit do skladby českého týmu před světovým šampionátem.

Český útočník Filip Chytil (vpravo) slaví se svými spoluhráči vstřelenou branku

Večer plný překvapení. Chytil pečetil kanonádu Rangers, obhájce schytal facku

Druhý play-off večer v zámořské NHL nabídl další úspěšné vystoupení českého hokejisty. Skvělým výkonem se blýskl útočník Filip Chytil, který gólem a nahrávkou podpořil vítězství Rangers 5:1 na ledě New Jersey, jehož brankoviště střežil další krajan Vítek Vaněček. Velké překvapení se odehrálo v Coloradu, kde domácí favorit a obhájce Stanley Cupu padl se Seattlem 1:3. Toronto s Davidem Kämpfem zase schytalo od Tampy Bay sedmibrankový výprask a Winnipeg vyloupil led Vegas 5:1.

David Pastrňák

Češi v akci. Pastrňák gólem nastartoval Bruins, Nečas se blýskl dvěma nahrávkami

Začátek cesty za Stanley Cupem jak se sluší a patří. Hokejisté Bostonu vstoupili do bojů o zlatý prsten vítězně, když na domácím ledě porazili Floridu 3:1. Nejproduktivnější český hráč základní části David Pastrňák přispěl k prvnímu bodu v sérii úvodní brankou, do statistik se zapsali přihrávkami i další krajané David Krejčí s Pavlem Zachou. Vydřenou výhru na úvod play off slaví rovněž Carolina, která i díky dvěma asistencím Martina Nečase přetlačila New York Islanders 2:1.

Martin Nečas slaví další vstřelenou branku se svými spoluhráči.

Kariérní maximum i útok na Stanley Cup. Krajané zažívají za mořem životní sezonu

Letošní ročník nejslavnější hokejové ligy světa musí české fanoušky u televizních obrazovek skutečně bavit. A není to jenom o neutichající dominanci bostonských medvědů v čele s Davidem Pastrňákem či další úchvatné one man show v podání Connora McDavida. Chvíle radosti mezi zámořskou elitou si užívají rovněž mladí krajané, pro řadu z nich se už nyní s jistotou jedná o nejpovedenější sezonu v NHL. Jaké české klenoty jsou na severoamerické burze v kurzu?

Krakonoš Brewery Cup

Krakonoš Brewery Cup premiérově pro HC Dragon. Pohár se vozil jako Stanley Cup

Šestileté čekání je u konce. Hokejisté HC Dragon na 11. ročníku turnaje amatérských týmů konečně zvedli nad hlavu vítěznou trofej. Stalo se tak po napínavém průběhu finálového utkání. Při slavnostním vyhlášení vítězové navíc předvedli velmi pěkné gesto směrem ke svému zraněnému spoluhráči.

Alexandr Ovečkin vede Washington jako kapitán už 14. sezonu v řadě

Washington bez play-off? Frustrovaný Ovečkin neudržel nervy a tleskal rozhodčím

Poprvé po devíti letech skončí sezona hokejistů Washingtonu Capitals ještě před branami vyřazovacích bojů. Pro celou organizaci jde pochopitelně o obrovské zklamání, které však ještě více graduje v posledních utkáních základní části. Velké emoce cloumají rovněž s ústřední hvězdou celku z hlavního města Spojených států Alexandrem Ovečkinem, jenž se „vyznamenal“ v závěru duelu proti Rangers.

Český hokejista Ondřej Pavel.

Kuriózní úspěch univerzitního studenta. Nedraftovaný Pavel uzavřel smlouvu v NHL

Ze školních lavic přímo do nejslavnější hokejové ligy světa! Příběh hodný hollywoodskému scénáři prožívá v těchto dnech dvaadvacetiletý český útočník Ondřej Pavel, který před nedávnem podepsal dvouletý nováčkovský kontrakt s loňským vítězem Stanley Cupu Coloradem Avalanche. Bez draftu. Jako člen minnesotské státní univerzity.

Hokejový útočník New Yorku Rangers Filip Chytil při tréninku v Uherském Hradišti.

Chytil se dohodl s Rangers na nové smlouvě. Vydělá si skoro 18 milionů dolarů

Na pár let má vyřešenou svoji budoucnost, může se tedy plně soustředit na nadcházející boje o Stanley Cup. Hokejový útočník Filip Chytil uzavřel ve středu v zámořské NHL novou čtyřletou smlouvu s klubem New York Rangers. Díky ní si vydělá celkem 17,75 milionu dolarů (přibližně 385 milionů korun). Klub o tom informoval na webu.

Útočník Jakub Vrána v zápase s Rakouskem na MS 2022

České eso znovu našlo svou identitu. Vrána pálí ostrými a roste pro mistrovství

Za mořem letos prožívá zřejmě nejturbulentnější sezonu v dosavadní kariéře. Po návratu z asistenčního programu pro duševní problémy a závislosti už v jeho zdárný comeback téměř nikdo nevěřil, klub od něj dokonce dal ruce pryč. Až se našla organizace St. Louis Blues, která se rozhodla, že to riskne a dá českému útočníkovi Jakubu Vránovi ještě jednu šanci. Bum! Byla to trefa do černého.

Michal Kempný se Stanley Cupem

Konec v NHL? Výčitky nemám, odešel jsem s čistým štítem, říká Kempný

Do slavné NHL měl klikatější cestu než řada jiných hokejistů. Michal Kempný musel nejprve odehrát šest sezon v brněnské Kometě a jeden úspěšný ročník v ruském Omsku, než přišlo laso z nejlepší ligy na světě. Ani v ní se ale neztratil. S Washingtonem vybojoval Stanley Cup a během pěti sezon v ní odehrál přes 270 zápasů.

Jiří Ticháček nastupuje už druhou sezonu pravidelně v extralize.

Ticháček o baráži, pomoci juniorce i budoucnosti: Ještě nechci opustit sen o NHL

Přípravu na baráž si hokejový obránce Jiří Ticháček zpříjemnil účastí na předávání cen Nejúspěšnější sportovec Kladenska 2022. Z divadla Lampion si sám odnesl cenu za první místo v kategorii do 20 let a v rozhovoru pro Deník se pak rozpovídal o uplynulém roce i o svých snech a cílech do budoucna. „Zahrát si NHL je sen každého kluka a nechci ho ještě opustit. Ne vždycky jdou věci podle vysněného plánu, ale cest je tam mnohem víc,“ uvědomuje si bek kladenských Rytířů.

Brankář Jiří Patera prožil vítězný debut v NHL

Dostal gól od Vrány, ale stal se hrdinou. Patera prožil vítěznou premiéru v NHL

Další příjemná zpráva pro český hokej v nejslavnější lize světa. Svůj sen si v noci z neděle na pondělí konečně splnil čtyřiadvacetiletý brankář Jiří Patera, který naskočil v dresu Vegas Golden Knights do soutěžního utkání NHL na ledě St. Louis. A byla to premiéra, na kterou odchovanec pražské Slavie rozhodně jen tak nezapomene.

Hokejista Jakub Vrána

Nová šance pro Vránu. Český útočník se stěhuje z Detroitu do St. Louis

Hokejový útočník Jakub Vrána se v NHL stěhuje z Detroitu do St. Louis. Red Wings sedmadvacetiletého pražského rodáka krátce před uzávěrkou přestupů vyměnili za jiného útočníka Dylana McLaughlina a výběr v sedmém kole draftu v roce 2025. Výměnu oznámily oba kluby na sociálních sítích.

David Pastrňák v dresu Bostonu slaví gól v play-off.

Miliardář Pastrňák. Český snajpr podepsal novou smlouvu v NHL, která bere dech

Potvrzeno. Boston Bruins si pojistili svého nejlepšího střelce a dohodli se s českým útočníkem Davidem Pastrňákem na nové smlouvě. Z šestadvacetiletého rodáka z Havířova se rázem stane jeden z nejlépe placených hokejistů NHL. Za osm let prodlouženého kontraktu by si měl vydělat v průměru 11,25 milionu dolarů za sezonu a dohromady téměř dvě miliardy korun.

Dynamo si přebere Pohár Jaroslava Pouzara pro vítěze základní části Tipsport Extraligy.

Pohár Jaroslav Pouzara dnes předá pardubickým hokejistům samotný Jaroslav Pouzar

Devatenáct let. Přesně takovou dobu čekali pardubičtí hokejisté na vítězství v základní části extraligy. Mezi tím získali tři tituly, ovšem také se po kolena brodili v baráži. A jelikož se tenkrát ještě trofej za tento dílčí sezonní úspěch neudílela, budou mít dnes po utkání s Brnem (začátek v 18:00) pohárovou premiéru.

Jakub Vrána slaví gól v dresu Detroitu.

Návrat do NHL po čtyřech měsících? Vrána by mohl nastoupit proti Washingtonu

Od poloviny října se Jakub Vrána v NHL nepředstavil, nyní ale vše nasvědčuje tomu, že jeho comeback do sestavy Detroitu je blízko. Jak prozradil trenér Red Wings Derek Lalonde, Vránův start proti Washingtonu, se kterým získal pražský rodák před pěti lety Stanley Cup, je reálně ve hře. „Otázkou je, kam ho postavit. Definitivní rozhodnutí uděláme nejpozději ráno,“ uvedl Lalonde.

Jakub Vrána slaví gól v dresu Detroitu.

Návrat do NHL po čtyřech měsících? Vrána by mohl nastoupit proti Washingtonu

Od poloviny října se Jakub Vrána v NHL nepředstavil, nyní ale vše nasvědčuje tomu, že jeho comeback do sestavy Detroitu je blízko. Jak prozradil trenér Red Wings Derek Lalonde, Vránův start proti Washingtonu, se kterým získal pražský rodák před pěti lety Stanley Cup, je reálně ve hře. „Otázkou je, kam ho postavit. Definitivní rozhodnutí uděláme nejpozději ráno,“ uvedl Lalonde.

Zlaté Nagano

Majitelé klubů, trenéři i podnikatelé. Co dnes dělají šampioni z Nagana

Do Nagana odlétali jako outsideři, turnaj století, na kterém se poprvé představily i hvězdy z NHL, ale fantasticky opanovali. Od té doby už uteklo 25 let a naprostá většina tehdejších hokejistů už pověsila brusle na hřebík. Posledním stále aktivním hráčem zůstává legendární Jaromír Jágr. Co ale v současnosti dělají další hrdinové, kteří přivezli do Česka zlaté olympijské medaile?

David Pastrňák se raduje se spoluhráči ze vstřelené branky.

NHL ve stínu konkurence. Vytrácí se rivalita a chybí marketing hvězd, míní Hejda

Nedávno obletěla hokejový svět zpráva o průměrné sledovanosti duelů zámořské NHL. Ta poklesla oproti loňskému roku téměř o čtvrtinu, současné situaci nenahrává ani nešťastný rozpis utkání či špatné nakládání s marketingem hvězd nejslavnější ligy světa. Proč se z prestižní soutěže stává v Severní Americe pouhý stín slavnějších sportovních konkurentů? Pro Deník se o letošní sezoně za velkou louží, favoritech na zisk Stanley Cupu i budoucí jedničce draftu rozpovídal reportér a podcaster Matěj Hejda.

Jaromír Jágr (vlevo) a Wayne Gretzky po vítězství České republiky nad Kanadou na OH v Naganu.

Hokejové legendy 25 let po olympiádě v Naganu: Gretzky podniká, jiní lenoší

Gretzky, Bure, Selänne, Hull. I díky jejich hvězdné přítomnosti dostal olympijský turnaj v ledním hokeji v Naganu vzácnou nálepku turnaje století. Jde o majitele Stanley Cupů, cenných kovů z mistrovství světa, historických rekordů a dnes rovněž zasloužilé členy hokejové Síně slávy. Legendy, které se však před pětadvaceti lety musely pro jednou sklonit před fenomenální jízdou českých hrdinů. Jak žijí ústřední osobnosti tehdejších soupeřů národního týmu dnes?

Marián Hossa na Zápase legend v pražské O2 areně

Jeden zápas vyrážku neudělá, odmítá Marián Hossa. Jaký sport ho nyní baví?

Když v páteční podvečer na led pražské O2 areny nastupovaly české a slovenské legendy, nemohl na slovenské straně chybět ani Marián Hossa. Trojnásobný držitel Stanleyova poháru a dvanáctka draftu z roku 1997 se potkal na ledě s bratrem Marcelem. Přestože se oba trefili, navrch měli nakonec čeští hokejisté. Veškeré zklamání ale jistě spláchnou pivem na společném pozápasovém setkání.

Milan Hejduk a jeho synové

Ruských sportovců je mi líto, nechceme ale dávat náboje Kremlu, říká Hejduk

Během zápasu legend Česka a Slovenska se připomíná 25 let od zlatého úspěchu českých hokejistů na olympijských hrách v japonském Naganu. Jedním z pamětníků turnaje století, které při oslavách mohli fanoušci v Praze vidět, je i Milan Hejduk. Rodák z Ústí nad Labem, který s velkým hokejem začínal v Pardubicích, zavzpomínal na slavný gól ve finále. Mluvil také o zisku Stanley cupu či svých synech.

Milan Hejduk a jeho synové.

Hejduk vzpomíná na Nagano i Pardubice. Co soudí o (ne)účasti ruských sportovců?

Během zápasu legend Česka a Slovenska se připomíná 25 let od zlatého úspěchu českých hokejistů na olympijských hrách v japonském Naganu. Jedním z pamětníků turnaje století, které při oslavách mohli fanoušci v Praze vidět, je i Milan Hejduk. Rodák z Ústí nad Labem, který s velkým hokejem začínal v Pardubicích, zavzpomínal na slavný gól ve finále. Mluvil také o zisku Stanley cupu či svých synech.

Pavel Zacha (vlevo) v dresu Boston Bruins

Pavla už nekritizuji, říká Zacha senior. A národní tým? Mnohdy jen bublina lží

Spokojenost na všechny strany. Zámořská NHL má v letošní sezoně suverénního lídra, kterým jsou hokejisté Bostonu v čele s českým útočným triem. Výjimečně úspěšnou sezonu prožívá pětadvacetiletý útočník Pavel Zacha, jenž si nové angažmá zatím užívá plnými doušky. „Na mě však už zbyla jenom pozice hrdého fanouška u televize,“ prozradil v rozhovoru pro Deník jeho otec Pavel. Řeč přišla také na stav českého hokeje, Kariho Jalonena či ruské hokejisty na All-Star Game.

Hosty V4 Winter Games Emil Open pozdravila v hotelu Clarion primátorka města České Budějovice Dagmar Škodová Parmová

Oficiální hosté zahájili v hotelu Clarion V4 Winter Games Emil Open

V4 Winter Games Emil Open je pilotní projekt, kterým chce Emilova sportovní, z.s. vybudovat novou tradici zimních her handicapované mládeže Emil Open. Pro realizaci projektu český pořadatel oslovil své partnery ze Slovenska – Slovenský paralympijský výbor, Fodizs z Maďarska a TOP Boleslawiec z Polska.

Litvínov - Plzeň 6:1, Francouz v akci

OBRAZEM: Když Pavel Francouz debutoval v extralize... Na ledě Litvínova!

Tento rok tomu bude už 15 let od doby, kdy skvělý brankář Pavel Francouz, vítěz Stanley Cupu s Coloradem Avalanche, debutoval v domácí lize. Stalo se tak 23. prosince 2008 a není bez zajímavosti, že k premiéře v pravé ruce lapačku držícího gólmana došlo na ledě Litvínova, s nímž později získal mistrovský titul. Pojďte s námi na zápas, který přenášela Česká televize. V sestavě i na trenérské lavičce najdeme plno zajímavých jmen. 

Z archivu Jaromíra Jágra: s Waynem Gretzkym

Rozloučí se Jágr s Pittsburghem zápasem v Česku? Je to prý jeho sen

Kdysi vlasatý bojovník slavné vítězné generace Pittsburghu Penguins z 90. let Phil Bourque zavítal před Vánoci do Čech jako vyslanec Tučňáků a navštívil Jaromíra Jágra. O čem se jednalo? Zámořské servery mají jasno – tým z někdejšího ocelářského velkoměsta by rád vyvěsil Jágrův dres ke stropu své haly. Hned vedle trikotu božského Maria Lemieuxe.

Z archivu Jaromíra Jágra: s Waynem Gretzkym

Rozloučí se Jágr s Pittsburghem zápasem v Česku? Je to prý jeho sen

Kdysi vlasatý bojovník slavné vítězné generace Pittsburghu Penguins z 90. let Phil Bourque zavítal před Vánoci do Čech jako vyslanec Tučňáků a navštívil Jaromíra Jágra. O čem se jednalo? Zámořské servery mají jasno – tým z někdejšího ocelářského velkoměsta by rád vyvěsil Jágrův dres ke stropu své haly. Hned vedle trikotu božského Maria Lemieuxe.