Kreativ

ŠTÍTEK: Jiří Adamec

Hodina zpěvu s Jaroslavem Uhlířem.

„Ze svých starších písní bych vyhodil synťáky,“ říká skladatel J. Uhlíř

Zlín - /ROZHOVOR/ Sedím na chodbě v zákulisí zlínského divadla na kožené židli jako v čekárně u doktora a hledím na dveře s cedulkou „Inspicient“. Zatímco marně dumám, co že to slovo vlastně znamená, předávají si kliku vedlejší místnosti postupně další novináři, kteří přišli přede mnou, aby vyzpovídali hudebního skladatele Jaroslava Uhlíře.

Hodina zpěvu s Jaroslavem Uhlířem.

Jaroslav Uhlíř: Ze svých starších písní bych vyhodil synťáky

Zlín /ROZHOVOR/  - Sedím na chodbě v zákulisí zlínského divadla na kožené židli jako v čekárně u doktora a hledím na dveře s cedulkou „Inspicient“. Zatímco marně dumám, co že to slovo vlastně znamená, předávají si kliku vedlejší místnosti postupně další novináři, kteří přišli přede mnou, aby vyzpovídali hudebního skladatele Jaroslava Uhlíře. Ten ve dvou představeních společně s dětmi zaplnil sál divadla tóny a smíchem při Hodině zpěvu. „Morava je super. Tady se prostě všude pěkně zpívá,“ řekl mi, až přišla má chvíle, český skladatel, který má na svědomí hudbu k hitům jako Holubí dům, René, já a Rudolf, či k několika filmům a pohádkám.

Režisér Jiří Adamec

Režisér Jiří Adamec: Poprvé jsem si udělal dlouhou dovolenou, celý měsíc

Zlín /ROZHOVOR, GLOSA/ - Co může být pro studenta cennějšího než praktické zkušenosti z úst odborníka? Jeden z nejúspěšnějších českých režisérů Jiří Adamec, který má na svém kontě divácky úspěšné seriály jako Sanitka, Pojišťovna štěstí, Cesty domů, ale i zábavné a společenské pořady Miss nebo Český slavík, ve čtvrtek dorazil na zlínskou Univerzitu Tomáše Bati. V zaplněné posluchárně debatoval se studenty a předával jim rady, jak se stát úspěšným režisérem. Proč se rozhodl přijet právě do Zlína, prozradil exkluzivně Zlínskému deníku.

Režisér Jiří Adamec

Úspěšný český režisér Jiří Adamec radil studentům

Zlín - Co může být pro studenta cennějšího než praktické zkušenosti z úst odborníka? Jeden z nejúspěšnějších českých režisérů Jiří Adamec, který má na svém kontě divácky úspěšné seriály jako Sanitka, Pojišťovna štěstí, Cesty domů, ale i zábavné a společenské pořady Miss nebo Český slavík, včera dorazil na zlínskou Univerzitu Tomáše Bati.

Martin Dejdar v silvestrovském speciálu Autosalonu

Silvestr z archivu i bazénů, věčné speciály a pokoušené ženy

Praha – Silvestrovská obrazovka je každoročně prubířským kamenem televizních stanic. Bitva o diváka obvykle končí u smutně všední dramaturgie sahající do osvědčených archivů (ČT), trvalek v podobě koncertních show a pouličních přenosů (Nova) nebo pokusů o humor ve speciálech zavedených pořadů (Prima). V sobotu zkrátka vypukne tradiční humor podle televizních dramaturgů a zkouška diváckých nervů i vkusu…

Ilustrační foto.

Bydlíte opravdu v družstevním bytě? Abyste se nedivili!

Desítky rodin v bytech v ulici Na Baranovci ve Slezské Ostravě také žily několik let s tím, že mají družstevní byt, který třeba jednou předají svým dětem. Teď jim možná zůstanou jen dluhy. V podobné situace se přitom může ocitnout mnohem více lidí.

Dům na Baranovci

Bydlíte opravdu v družstevním bytě?

Ostrava - Desítky rodin v bytech v ulici Na Baranovci ve Slezské Ostravě žily také několik let s tím, že mají družstevní byt, který třeba jednou předají svým dětem. Teď jim možná zůstanou jen dluhy. Nedopadnete stejně?

Ilustrační foto

Školky mají více volných míst

Hodonínsko – Situace ve školkách se začne zlepšovat. Někde se tak stalo už letos. Silné ročníky sice stále ještě přicházejí k zápisu, ale současně začaly odcházet do školy, a uvolňuje se tak více míst. Volnou kapacitu hlásí i tam, kde bylo dříve plno.

Herečka Národního divadla v Praze Taťjana Medvecká nastoupila v zimě do seriálu TV Prima Cesty domů

Seriál Cesty domů se rozroste o čtyři herecké posily

Praha – Alois Švehlík neboli Rudolf Bernát a Ladislav Potměšil jako Petr Kosík. Tito dva uznávaní lékaři, dávní sokové, se včera sešli s Petrem Kostkou coby nekomprosmisním státním zástupcem Hlaváčkem – který mezi ně před lety zasadil jablko sváru, neboť zastřelil jejich sestru a manželku – ve vysočanských ateliérech při natáčení nových dílů seriálu Cesty domů. Televize Prima je uvede na obrazovku ještě v zimním období.

Na snímku útočí Martin Pospíšil, vpozadí přihlíží Jiří Ignačák.

Futsalisté Pivovaru hostí divizního outsidera

Vyškov – Mělo by to být snadné sousto, jenže ve sportu může být všechno jinak, než napovídají prognózy nebo tabulková postavení. Futsalisté Pivovaru Vyškov v pátek zahájí druhou polovinu sezony v domácí hale proti soupeři, který je v pořadí jihomoravské divize poslední. Arsenal Brtnice navíc ještě ani jednou nevyhrál.

Futsalisté Pivovaru Vyškov proti K5 Brno.

Futsalisté Pivovaru zachránili remízu

Vyškov /FOTOGALERIE/ – Kdyby jsou chyby, ale kdyby se za záchranu vyškovského pivovaru rvali ti, co by se za ni rvát měli, tak, jako jeho futsaloví reprezentanti, mělo by vyškovské pivo zajištěnu perspektivu možná na dalších deset let. V utkání jihomoravské divize s K5 Brno necelé tři minuty před koncem Vyškovští prohrávali o tři góly, ale nakonec vybojovali bod za remízu.

Bzenecký zámek

Předvolebním tématem Bzence je zámek

Bzenec - Rekordních třináct kandidátek eviduje letos Bzenec. Stěžejní témata jednotlivých uskupení jsou pestrá, ale jedno se neustále opakuje. Zámek. Ten se stává ústředním předvolebním tématem.

Kriminalista Jan Mašek v podání Miroslava Etzlera. Opouští ho manželka lékařka a bere s sebou jejich dvě děti. Mašek ale boj o rodinu rozhodně nevzdá!

Vydejte se na Cesty domů

Praha – Silný příběh, emociální téma a výtečné herecké obsazení jsou hlavními přednostmi nové rodinné ságy Cesty domů. Její hrdiny představila televize Prima svým divákům už tuto sobotu v hlavním vysílacím čase. Novou rodinnou ságou režíruje Jiří Adamec, v hlavních rolích se objevují někdejší tváře Novy, které „přetáhla“producentka Šárka Baborovská, jež přešla právě z Novy na Primu, na vyšší post. „Vzala s sebou“ nejen zmíněného režiséra Adamce, ale i někdejší hvězdy Ordinace a Pojišťovny - Ladislava Potměšila a Miroslava Etzlera. Ty v novém seriálu doplní ještě Alois Švehlík, Pala Vitázková, Jitka Smutná nebo Jan Dolanský…

Ilustrační obrázek

Prima versus Nova: talentové šílenství začíná

Praha – Televize Prima a Nova si to mezi sebou na podzim zase pořádně rozdají. Zatímco v minulosti usilovaly o přízeň diváků prostřednictvím svých reality show VyVolení a Big Brother, teď vsadily na jiný celosvětový trend – hledání talentů napříč věkem i žánrem, a to v přímé konfrontaci (vždy v neděli večer počínaje 29. srpnem).

Fotovoltaická elektrárna. Ilustrační foto.

Veselí rozhodne, co s pozemky lidí

Veselí nad Moravou /DISKUTUJTE/ - Na jedné straně majitelé pozemků a podnikatel, který je chce koupit. Na druhé město a osadní výbor. Kdo nakonec vyhraje?

Civilisté NATO se učí přežít v nepřátelském prostředí

Civilisté NATO se snaží přežít. Zatím jen jako

Vyškov /FOTOGALERIE, REPORTÁŽ, AKTUALIZOVÁNO, DISKUTUJTE/ - Vojenský výcvikový prostor Březina se pro některé zaměstnance NATO stal možná noční můrou, ale hlavně jim nabídl scénář kpřežití vzahraničníchmi­sích

Jaromír Hanzlík a Eva Hudečková v legendárním Hubačově seriálu Sanitka

Legendární Sanitka se dočká pokračování

Praha – Zbrusu nového pokračování se v dohledné době dočká legendární seriál Sanitka, který právě s velkým úspěchem reprízuje vždy v neděli dopoledne České televize. Ta tak vychází vstříc mnohým divákům, kteří si o něj píší. „Sanitka II se bude odehrávat v současnosti a podkladem pro dramatické ztvárnění jsou z valné většiny skutečné případy z každodenní praxe pražské záchranné služby. S řadou postav z původní Sanitky se diváci setkají i v nových dílech, v nichž budou rozvíjeny jak jejich profesní, tak privátní osudy,“ říká šéfdramaturg Centra dramatické, divadelní a hudební tvorby ČT Ivan Hubač, který teď začíná na „nové“ Sanitce pracovat.

Režisér Jiří Adamec

Adamec dotočil pátou sérii Pojišťovny štěstí

Praha - Herci Kateřina Winterová, Miroslav Etzler a jeho seriálové děti, Natálka a Adam, byli protagonisty závěrečného obrazu, který v sobotu 4. července ukončil v Berouně natáčení páté řady seriálu televize Nova Pojišťovna štěstí.

Zpěvačka Lucie Bílá během natáčení videoklipu v poušti nedaleko Dubaje.

Škola Miss ČR: Jsme přímo u toho! - díl 7

Dubaj /FOTOGALERIE/ - V exotické Dubaji se v těchto dnech koná tradiční Škola Miss. Děje se tak v rámci jednadvacátého ročníku soutěže Miss ČR. Vrcholem úterního programu byl výlet do pouště, kde Lucie Bílá zároveň natočila svůj videoklip.

Převčerejší Beach party se mimořádně vydařila! Na snímku Tereza Fajksová (vlevo) a Kristýna Rabštejnková.

Škola Miss ČR: Jsme přímo u toho!

Dubaj - Ve středu 17. 6. odletělo šestnáct vybraných dívek na tradiční školu Miss do Dubaje. Doprovází je novopečená prezidentka soutěže Táňa Kuchařová, odborný poradce Miloš Zapletal a další členové poroty, kteří je budou celý týden bedlivě sledovat.

Dívky s Táňou Kuchařovou v popředí...

Škola Miss ČR: Jsme přímo u toho!

Dubaj /EXKLUZIVNÍ FOTOGALERIE/– Letos už jednadvacátý ročník prestižní Miss ČR, zníž vzešla i současná prezidentka soutěže, Miss Taťána Kuchařová, jež dobyla korunku Miss World, pořádá tradiční školu Miss. Letos se odehrává v exotické Dubaji.

Ilustrační foto

Ojetiny mizí ze silnic. Už jsou neprodejné

Olomouc -Jenom dvanáct aut starších jako osmnáct nebo devatenáct let změnilo od nového roku své majitele. Na svědomí to má takzvaná ekologická daň, které začala platit s příchodem roku 2009.

Ilustrační foto.

Vánoční turnaj v sálové kopané

Frýdek-Místek - Zajímavé sportovní setkání se odehrálo v sobotu 27. prosince v tělocvičně SŠSD ve Frýdku-Místku. Fotbal si po vánočních svátcích přišli zahrát křesťané nejen z Frýdku-Místku, ale širokého okolí. S nápadem přišli Lukáš Slíva a Ondrej Štupák, kteří se s podobným sportovním svátkem setkali na Slovensku.

Ilustrační foto

Ždírecké béčko přišlo v derby o vedoucí příčku

Havlíčkobrodsko - Ždírec B přepustil ve 12. kole okresního fotbalového přeboru první místo Lipnici. Rezerva Dekory totiž prohrála v derby zápase na hřišti sousedního Starého Ranska 2:0. Toho využila Lipnice, která nyní vede o bod.

ilustrační foto

NOHEJBAL: Přeborníky kraje bez boje!

Peklo - Nohejbalisté z Pekla nad Zdobnicí mají rozpolcené pocity z konce nohejbalové sezony. Tým Sloupna vzdal finále nohejbalistům Pekla, kteří následně neuspěli v baráži o II. ligu.

Mutěnice (ve žlutém) rozstřílely ligové České Budějovice.

Nedůstojné loučení s pohárem

Mutěnice - Pod Búdama se mohou těšit na Baník Ostrava. Mutěničtí fotbalisté totiž ve středu rozstříleli prvoligové České Budějovice 4:0.

Mutěnice (ve žlutém) rozstřílely ligové České Budějovice.

Vinaři vypresovali Jihočechy

Mutěnice/ Pod Búdama se mohou těšit na Baník Ostrava. Mutěničtí fotbalisté totiž rozstříleli prvoligové České Budějovice4:0.

Do Mutěnic Pod Búdy přijedou prvoligové České Budějovice (v pruhovaném)

Mutěnice cítí šanci

Mutěnice/České Budějovice - Po roce míří Pod Búdy opět prvoligista. Loni mělo vMutěnicích namále 1.FC Brno. Ve středu se vinaři pokusí zastavit pohárovou pouť Českých Budějovic.

Ilustrační foto.

Dalkia poskytla Novému Jičínu dva miliony

Nový Jičín - Dodavatel tepelné energie vNovém Jičíně, společnost Dalkia ČR, poskytla Novému Jičínu finanční příspěvek ve výši dva miliony tři tisíce dvě stě osmdesát korun. Peníze jsou určeny na podporu ekologických, kulturních, sportovních a sociálních aktivit veměstě.

S úniky Marka Endla podél pravé lajny měli hlavně v první půli zadáci juniorky Dynama dost starostí - na snímku zkušeného krajního záložníka Sezimova Ústí stíhá Tomáš Mašek.

Více než výhra Musila těšila hra jeho týmu

České Budějovice - Předpokládaný šlágr letošního ročníku Jihočeské zimní ligy na Složišti, ve kterém domácí juniorka Dynama zdolala hosty ze Sezimova Ústí 1:0, přinesl na dané podmínky – začátek sezony, chladný vítr a záludnosti umělého trávníku – až nečekaně kvalitní fotbal.

Alena Anatlová v nové řadě seriálu Pojišťovna štěstí.

Pojišťovna štěstí přichází s novými příběhy

PRAHA -Do své premiérové třetí řady vstoupí v pondělí seriál Pojišťovna štěstí. Tento velký televizní román tak plynule naváže na reprízovanou druhou sérii. Televize Nova jej bude uvádět v obvyklém čase, vždy v pondělí a ve středu večer.

Ilustrační foto

Blíží se Tour de burčák 2007

TIP NA VÝLET - BZENEC - V závěru letní sezóny na Moravských vinařských stezkách připravují na Kyjovsku druhý ročník cyklistické akce Le Tour de burčák.

Bez Miroslava Etzlera, seriálového Tomáše Krause, si už nelze Pojišťovnu štěstí představit.

Hrdinové Pojišťovny štěstí se perou s dalšími osudy

PRAHA - S novými příběhy oblíbených hrdinů se 8. října přihlásí o slovo seriál televize Nova Pojišťovna štěstí, který tak vstoupí do své třetí řady. Poslední klapka celé série, která čítá patnáct dílů, se ozvala jen před několika dny v zahradnictví ve Všenorech.

Průvodkyně Věra Šourková má zálibu v astrologii.

Průvodkyně má zálibu v astrologii

MORAVSKÁ TŘEBOVÁ - Věra Šourková pracuje jako průvodkyně na zámku v Moravské Třebové. Hlavní náplní jejího volného času je však astrologie a výklad tarotu. Poprvé se s nimi setkala doma již v brzkém mládí, protože její babička vykládala karty. Od puberty se o tyto obory začala zajímat blíže.