Kreativ

ŠTÍTEK: džem

Cuketový perník

Zdravý dezert. Cuketový perník ocení nejen děti, ale i mlsní dospělí

Kombinace sladkého a zdravého je vždy vítaná nejen v rodinách, kde jsou malé děti. Potěšit chuťové buňky a zároveň udělat něco pro své tělo můžete přípravou toho perníku z cuket, v němž nechybí ani jablečné pyré, bílý jogurt či špaldová mouka. Při zdobení popusťte uzdu fantazii, využít můžete de facto cokoliv, na co se vám právě sbíhají sliny.  

Zleva Vladimír Wünsch a Vojtěch Novák.

Sází na chuť. Při výrobě džemů skloubili mladíci z Liberce kvalitu a tradici

/ROZHOVOR/ Vše začalo jahodou a postupem času se přidalo dalších jedenáct příchutí. Osud svedl dohromady Vladimíra Wünsche a Vojtěcha Nováka, kteří se vrhli na ruční výrobu džemů pod značkou Zezem. Jejich receptura vychází z rodinné tradice a zároveň se snaží podporovat i lokální pěstitele, od kterých odebírají ovoce. 

Jozefína Růžičková.

Džemy a nakládané okurky Jozefíny Růžičkové opět dobývají svět

Nejchutnější marmelády světa se vaří v malé provozovně v Prachaticích. Jejich autorkou je Jozefína Růžičková, která tento rok už poněkolikáté obhájila výjimečnost svých produktů v nejprestižnější soutěži svého druhu, Great Taste Awards. Slavnostní vyhlášení vítězů Great Taste Awards 2022 proběhlo 5. září 2022 v londýnské Southwark Cathedral.

Hotová slanináda se hodí k burgerům, sendvičům, toastům i na mlsání jen tak.

Těhotnej kuchař: Slanináda se skvěle hodí do burgerů, sendvičů i toastů

„Měl bych tady něco pro fajnšmekry - slaninádu nebo jestli chcete slaninový džem. A dopředu vás varuju, že na tom budete závislí,“ láká Těhotnej kuchař k vyzkoušení receptu na slaninádu. „Sežeňte si pořádnou slaninu z boku. Z nějaký lisovaný anglický to bude tak půlka muziky,“ dává k dobru radu, jak docílit co nejchutnějšího výsledku.

Veselá svačinka pro děti

Nechte děti připravit si veselou a také dobrou svačinku. Zvládnou to

S jídlem se nehraje, slýchala nejspíš většina z nás v dětství. Když si ale dostatečně vyhrajete s přípravou pokrmu, může se i obyčejná svačinka pro děti změnit v umění, které zaujme na první pohled. Jako například tyto toustové chleby s ovocem a cereáliemi. 

Jablka jsou k výrobě pektinu jak stvořená

Dobrá marmeláda potřebuje pektin. Vyrobit si ho můžete i z nezralých jablek

Správná marmeláda je hustá a když si ji namažete na rohlík, nesteče, z lineckého nevyteče a v koláči se neztratí. Nic z toho by však nebylo možné bez pektinu. Růžena Boudová z České Kamenice dělá marmelády z různých druhů ovoce každý rok a nedá při jejich výrobě dopustit na domácí pektin z nezralých jablek.

Jahodová pole v Bochoři obsypána lidmi 10.6.2022

FOTO: Jahodová pole v Bochoři jsou v obležení. Nabízí několik odrůd

Někomu stačí malá miska, jiný přijede s kýblem nebo několika přepravkami. Jahodová pole v Bochoři jsou v těchto dnech doslova v obležení zájemců ze širokého okolí, kteří si chtějí vysbírat sladké plody vlastními silami. Každá odrůda má své, a proto zavede pěstitel Jiří Měšťánek sběrače vždy na záhonek s těmi jahodami, které se hodí pro jejich potřebu - na zavařování, štávu, džem či do buchty.

Petra Kratejlová ze Sušice a její džemy a elixíry, které vyrábí ze šumavských plodů.

Po džemech začala žena vyrábět i elixíry. Její výrobky získaly dvě ocenění

Když Petra Kratejlová ze Sušice na mateřské dovolené přemýšlela, čím vylepšit jídelníček svým dětem, vzpomněla si mimo jiné na džemy, které vyráběly s babičkou a pustila se také do jejich přípravy. Časem se ženě, která je učitelkou v mateřské škole, stala výroba džemů koníčkem, navíc k nim přidala i elixíry z ovoce podle vlastní receptury. Její dobroty slaví úspěch – i když je na trhu jen krátce, již získala dvě ocenění. Těží z toho, že vše vyrábí ručně z lokálních surovin.

David Netolický a jeho marmelády.

S marmeládou zkouší David Netolický nové věci. Slaví úspěch

Klokotající hrnec, hromady ovoce, které omamně voní, a fantazie, která jede na plné obrátky. To je denní chleba Jirkovana Davida Netolického, který se rozhodl, že původní povolání informačního technika vymění za vaření marmelád. A získává ocenění i na mezinárodních soutěžích.

David Netolický a jeho marmelády.

S marmeládou zkouší David Netolický nové věci. Slaví úspěch

Klokotající hrnec, hromady ovoce, které omamně voní, a fantazie, která jede na plné obrátky. To je denní chleba Jirkovana Davida Netolického, který se rozhodl, že původní povolání informačního technika vymění za vaření marmelád. A získává ocenění i na mezinárodních soutěžích.

Farmářský trh se uskutečnil v sobotu 21. září na nádvoří zámku v Bílovci.

Zámecké nádvoří patřilo trhovcům

Sirupy, medy, džemy, ale i šperky, svíčky či dokonce bambusové kartáčky. To vše a mnoho dalšího nabídly v sobotu 21. září Farmářské a řemeslné trhy s burčákem, které se uskutečnily na nádvoří bíloveckého zámku.

Vodnické slavnosti u červenokosteleckého rybníku Brodský.

Na co kam: Vodníci a rusalky míří na Broďák

Mokré hry, soutěže, netradiční sporty a radovánky. Takový víkend můžete zažít u rybníka Brodský při Červeném Kostelci, kde se právě konají tradiční Vodnické slavnosti. Kostýmy hastrmanů či rusalek jsou vítány! Čeká vás také nadvodní kino, hudba či ohňostroj.

Kavárna Láry Fáry v Náchodě.

Kavárna zve na francouzské drama

/POZVÁNKY/ Teplé letní večery jsou tady a s nimi i tradiční filmové čtvrtky. V tréninkové kavárně Láry Fáry se ve čtvrtek od 20.20 hodin bude promítat francouzské drama Víno nás spojuje. „Nezapomeňte si zarezervovat místo, počet diváků je omezený,“ vzkazují z kavárny.

Fakultní nemocnice v Ostravě.

Jeden ze zraněných horníků dál zůstává v kritickém stavu, druhý je stabilizovaný

Dva horníci zranění minulý čtvrtek při výbuchu metanu v podzemí karvinského Dolu ČSM, kteří byli převezeni do ostravské fakultní nemocnice, jsou nadále v péči lékařů a sester. Jeden z nich zůstává i nadále v kritickém stavu, druhý je stabilizovaný. Oproti pátku se situace nezměnila, řekla ČTK mluvčí nemocnice Naďa Chattová. Při neštěstí minulý týden ve čtvrtek zemřelo 13 lidí, z toho 12 Poláků.

Ilustrační foto.

Modernizují úřad v Dačicích

Dačice - Druhá část modernizace dačického úřadu, která má zlepšit práci úřadu a umožnit nové služby občanům, bude stát přes dva miliony korun.

Ilustrační foto

Konec roku nad nulou

Jižní Čechy – Kolem tlakové výše nad jihozápadní Evropou k nám bude proudit teplejší oceánský vzduch od severozápadu.

Litvínov se těsně po Vánocích představil na ledu Pardubic.

Hokejová Verva si poradila s trápícím se Dynamem

Pardubice – Už dva dny po Vánocích se litvínovští hokejisté vrátili na vítěznou vlnu. K minulému úspěchu proti Zlínu přidali výhru na ledě trápících se Pardubic. Žlutočerní vyhráli na východě Čech před téměř osmi tisíci diváky 3:2.

17. ročník Vánočního turnaje Josefa Fujdiara. Za vítězné Finsense přebírali jeho zakladatelé David Möstl a Josef Fujdiar ml.

Vánoční Fujdiar opět na Štěpána

Kladno – Vánoční turnaj Josefa Fujdiara – nejslavnější zimní fotbalové klání na Kladensku, se hraje letos opět na Štěpána 26. prosince od 8:00 hodin v hale Centrum. V akci bude to nejlepší, co si v okrese obouvá kopačky.

Ilustrační foto

Džem z Břečkova zabodoval. Porotci ocenili hruškovou marmeládu

Horní Břečkov, Kunratice - Nejlepší hruškovou marmeládu se zázvorem umí Magdaléna Marová z Horního Břečkova. Rozhodli o tom porotci v Kunratické JamParádě. „V kategorii květové medy získala třetí místo za svůj med z máty další místní soutěžící, a to Veronika Zábojová,“ sdělila starostka Horního Břečkova Petra Formanová.

Podzimní kuchyně: Sladké hruškové hody

Hrušky právem patří k oblíbeným lahůdkám podzimu. Jejich blahodárné účinky na zdraví a krásu jsou známé už od dob antiky a protože jde o ovoce, jemuž se v našem mírném pásu dobře daří, neměli bychom hledat žádnou výmluvu, proč je nezařadit na svůj podzimní jídelníček.