Vloupal se do prostor pohřební služby, domů, do sklepních kojí i do dílny. Odnášel si mobily, alkohol, potraviny, zavařeniny, peníze i další věci. Způsobil škodu za desítky tisíc korun. S krádežemi nepřestal ani poté, co ho v říjnu začali trestně stíhat kriminalisté. Chronického zloděje znovu dopadli minulý týden a rovnou putoval do vězení.
Absolvent ekonomické školy David Netolický z Chomutova postupně opouští programování. Stres z této profese začal odbourávat ve svém panelovém bytě při vaření originálních sirupů a marmelád, často ze stěží uvěřitelných receptů. I po sedmi letech od založení firmy Perfectly Delicious si úspěšný výrobce může říct, že jeho současná profese je mu zároveň koníčkem.
Celkem devět hvězd si z prestižní světové soutěže Great Taste 2024 dovezla Renata Zezulková z Otrokovic, jejíž výrobky můžete najít pod značkou MarmmelLady. V letošním ročníku soutěžilo neuvěřitelných 13 672 produktů z celého světa.
Nezvanou návštěvu měla obyvatelka Spitznerovy ulice v Prostějově. Mlsný zloděj navštívil její sklep a odnesl si z něj 20 sklenic s zavařeninami. Navíc nepohrdl ani šroubováky. Po jeho odchodu zůstala škoda téměř 4 tisíce korun.
Marmelády a džemy, ale i pikantní chuťovky ze Znojma chutnají i ve Velké Británii. Na gastronomických Oscarech opakovaně bodovali manželé Boudovi. Letos byl jednou hvězdou oceněný třešňový extra džem a také nakládané habanero.
Čas samosběrů jahod a dalšího ovoce je tady a kromě košíků se v domácnostech objevují také sklenice, hrnce a další nádoby na vaření marmelády. Nebo džemu, ovocné pomazánky, rosolu, gelu? Označení pro rozvařené ovoce s cukrem je v každé domácnosti různé, pokud se ale výrobky objeví v tržním prostředí, platí pro jejich značení přísné regule. Prodej marmelád se na evropském trhu řídí podle společných pravidel Evropské unie a výrobky z některých druhů ovoce nesmí nést název marmeláda.
Vévodkyně Meghan představila v uplynulých dnech světu svou novou lifestylovou značku a její první produkt - džem. Na Britských ostrovech za to sklidila výsměch. Její podnikání připomnělo otázku, čím vším si vlastně pár vydělává.
V restauraci Babička v Pirně se 4. listopadu uskutečnila první jam session. Lidé z Česka i Německa sem nosili sklenice domácí marmelády, které mohli přítomní ochutnat, ty nejlepší pak vybírala porota. Své zástupce mezi soutěžícími tu měl i Děčín.
Výborné a tradiční zavařeniny Jozefíny Růžičkové z Prachatic i letos potvrdily svoji kvalitu, když z prestižní mezinárodní soutěže Great Taste přivezly další medaile.
Škodu za téměř 80 tisíc korun má na svědomí muž, který se v Kladně vloupal do několika sklepních kójí. Kradl jízdní kola, ale nepohrdl ani zavařeninou.
Netradiční spojení chutí a kvalitní ingredience. To jsou dvě domény, které z džemů a marmelád Rose Garden dělají produkty, jež milují nejen běžní spotřebitelé, ale také bodují na mezinárodních soutěžích a možná si na nich pochutnává i britská královská rodina.
Linecké cukroví nesmí chybět snad v žádné české rodině. Připravte si tuto vánoční pochoutku. Originální recept na linecké stromečky vám přináší časopis Gurmet.
Pokud jste ještě nezačali, je nejvyšší čas začít připravovat vánoční cukroví. Na svátečním stole většinou nechybí tradiční perníčky. Vyzkoušejte tyto měkoučké, slaďoučké a voňavé. Uvnitř potěší džem, na povrchu čokoláda, chutnat ale budou i bez polevy.
Hodí se jen tak ke kávě nebo k čaji, k posezení s přáteli i na vánoční stůl. Linecké koláčky v upravené verzi ocení především ti, kteří se vyhýbají lepku. Chutnat ale budou všem, kteří si oblíbili cukroví s džemem.
Znáte to – vyrazíte na nějaké nádherné místo a v duchu si říkáte, jak fajn by bylo vzít si kousek s sebou domů. Díky Jaroslavě Frančíkové můžete, tedy alespoň ti, co zavítají na Šumavu. Už několik let totiž vyrábí takzvané Marmelády z Pošumaví.
Langoše s kefírem jsou hotové za pár minut a bez kynutí. Těsto chutná výborně i samotné, případně si ho můžete připravit také nasladko s džemem nebo oříškovým máslem a ovocem.
Přemýšlíte, co s podzimní úrodou jablek? Tento koláč není složitý na přípravu a potěší jako sladký dezert po víkendovém obědě stejně jako třeba při všedních večerech u televize. A ta vůně! Neodoláte.
Ovocné sirupy, marmelády, pečené čaje nebo zeleninové zavařeniny k masu. Před dvanácti lety se Helena Macháčková z Bučí na severním Plzeňsku začala živit výrobou poctivých domácích pochoutek.
Kombinace sladkého a zdravého je vždy vítaná nejen v rodinách, kde jsou malé děti. Potěšit chuťové buňky a zároveň udělat něco pro své tělo můžete přípravou toho perníku z cuket, v němž nechybí ani jablečné pyré, bílý jogurt či špaldová mouka. Při zdobení popusťte uzdu fantazii, využít můžete de facto cokoliv, na co se vám právě sbíhají sliny.
/ROZHOVOR/ Vše začalo jahodou a postupem času se přidalo dalších jedenáct příchutí. Osud svedl dohromady Vladimíra Wünsche a Vojtěcha Nováka, kteří se vrhli na ruční výrobu džemů pod značkou Zezem. Jejich receptura vychází z rodinné tradice a zároveň se snaží podporovat i lokální pěstitele, od kterých odebírají ovoce.
Nejchutnější marmelády světa se vaří v malé provozovně v Prachaticích. Jejich autorkou je Jozefína Růžičková, která tento rok už poněkolikáté obhájila výjimečnost svých produktů v nejprestižnější soutěži svého druhu, Great Taste Awards. Slavnostní vyhlášení vítězů Great Taste Awards 2022 proběhlo 5. září 2022 v londýnské Southwark Cathedral.
Přes léto je ideální využít v kuchyni zrající ovoce a osladit si trochu život. A pokud v tomto období slaví narozeniny milovníci perníku, jistě nepohrdnou tímto netradičním dortem. Perníkový dort ale můžeme péct po celý rok, mražené ovoce místo čerstvého gastronomický zážitek zaručeně nepokazí.
„Měl bych tady něco pro fajnšmekry - slaninádu nebo jestli chcete slaninový džem. A dopředu vás varuju, že na tom budete závislí,“ láká Těhotnej kuchař k vyzkoušení receptu na slaninádu. „Sežeňte si pořádnou slaninu z boku. Z nějaký lisovaný anglický to bude tak půlka muziky,“ dává k dobru radu, jak docílit co nejchutnějšího výsledku.
S jídlem se nehraje, slýchala nejspíš většina z nás v dětství. Když si ale dostatečně vyhrajete s přípravou pokrmu, může se i obyčejná svačinka pro děti změnit v umění, které zaujme na první pohled. Jako například tyto toustové chleby s ovocem a cereáliemi.
K létu patří koupání, ale i vůně domácích sirupů a džemů linoucí se z kuchyně. Tak si to z dětství pamatuje Klára Steinerová z Olomouce, která do výroby těchto dobrot pustila před pěti lety. Postupně je začala nabízet ostatním a dnes má na Masarykově třídě prodejnu s výhradně vlastními produkty.
K létu patří koupání, ale i vůně domácích sirupů a džemů linoucí se z kuchyně. Tak si to z dětství pamatuje Klára Steinerová z Olomouce, která do výroby těchto dobrot pustila před pěti lety. Postupně je začala nabízet ostatním a dnes má na Masarykově třídě prodejnu s výhradně vlastními produkty.
Máte přebytky zralé zeleniny? Není nic lepšího, než když z nich vyrobíte třeba čatní, cibulovou marmeládu nebo domácí kečup. Nemusíte mít přece ve spíži jen sklenice marmelád, ne?
Správná marmeláda je hustá a když si ji namažete na rohlík, nesteče, z lineckého nevyteče a v koláči se neztratí. Nic z toho by však nebylo možné bez pektinu. Růžena Boudová z České Kamenice dělá marmelády z různých druhů ovoce každý rok a nedá při jejich výrobě dopustit na domácí pektin z nezralých jablek.
Někomu stačí malá miska, jiný přijede s kýblem nebo několika přepravkami. Jahodová pole v Bochoři jsou v těchto dnech doslova v obležení zájemců ze širokého okolí, kteří si chtějí vysbírat sladké plody vlastními silami. Každá odrůda má své, a proto zavede pěstitel Jiří Měšťánek sběrače vždy na záhonek s těmi jahodami, které se hodí pro jejich potřebu - na zavařování, štávu, džem či do buchty.
Když Petra Kratejlová ze Sušice na mateřské dovolené přemýšlela, čím vylepšit jídelníček svým dětem, vzpomněla si mimo jiné na džemy, které vyráběly s babičkou a pustila se také do jejich přípravy. Časem se ženě, která je učitelkou v mateřské škole, stala výroba džemů koníčkem, navíc k nim přidala i elixíry z ovoce podle vlastní receptury. Její dobroty slaví úspěch – i když je na trhu jen krátce, již získala dvě ocenění. Těží z toho, že vše vyrábí ručně z lokálních surovin.
Když Petra Kratejlová ze Sušice na mateřské dovolené přemýšlela, čím vylepšit jídelníček svým dětem, vzpomněla si mimo jiné na džemy, které vyráběly s babičkou a pustila se také do jejich přípravy.
/FOTO/ Největší marmeládová soutěž ve střední Evropě se pravidelně koná v Kunraticích na Frýdlantsku. Letos mohlo vyhlášení výsledků proběhnout opět v místním kulturním domě, kde se sešli soutěžící z celé republiky.
Klokotající hrnec, hromady ovoce, které omamně voní, a fantazie, která jede na plné obrátky. To je denní chleba Jirkovana Davida Netolického, který se rozhodl, že původní povolání informačního technika vymění za vaření marmelád. A získává ocenění i na mezinárodních soutěžích.
Klokotající hrnec, hromady ovoce, které omamně voní, a fantazie, která jede na plné obrátky. To je denní chleba Jirkovana Davida Netolického, který se rozhodl, že původní povolání informačního technika vymění za vaření marmelád. A získává ocenění i na mezinárodních soutěžích.
Známé přísloví praví: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“ Po zásluze. Květen a červen jsou měsíce bezových květů, ze kterých můžete vyrobit limonádu, zákusek či džem, z černých bobulí zase likér nebo víno. Uctívaný byl především pro léčivé účinky.
Spotřebitelská organizace dTest prozkoumala kvalitu kupovaných džemů a marmelád. Nezávislý test odhalil velké rozdíly v obsahu ovoce včetně klamavých informací na obalu.
Sirupy, medy, džemy, ale i šperky, svíčky či dokonce bambusové kartáčky. To vše a mnoho dalšího nabídly v sobotu 21. září Farmářské a řemeslné trhy s burčákem, které se uskutečnily na nádvoří bíloveckého zámku.
Znojmo – Znojemské okurky a extra džem z černého rybízu z produkce znojemské rodinné firmy Bouda 1883 – Marmelády ze Znojma mají hvězdy z prestižní mezinárodní soutěže Great Taste Awards.
Mokré hry, soutěže, netradiční sporty a radovánky. Takový víkend můžete zažít u rybníka Brodský při Červeném Kostelci, kde se právě konají tradiční Vodnické slavnosti. Kostýmy hastrmanů či rusalek jsou vítány! Čeká vás také nadvodní kino, hudba či ohňostroj.
/POZVÁNKY/ Teplé letní večery jsou tady a s nimi i tradiční filmové čtvrtky. V tréninkové kavárně Láry Fáry se ve čtvrtek od 20.20 hodin bude promítat francouzské drama Víno nás spojuje. „Nezapomeňte si zarezervovat místo, počet diváků je omezený,“ vzkazují z kavárny.
Dva horníci zranění minulý čtvrtek při výbuchu metanu v podzemí karvinského Dolu ČSM, kteří byli převezeni do ostravské fakultní nemocnice, jsou nadále v péči lékařů a sester. Jeden z nich zůstává i nadále v kritickém stavu, druhý je stabilizovaný. Oproti pátku se situace nezměnila, řekla ČTK mluvčí nemocnice Naďa Chattová. Při neštěstí minulý týden ve čtvrtek zemřelo 13 lidí, z toho 12 Poláků.
Hokejisty Sparty posílil útočník Blair Jones, který má i zkušenosti z NHL, kde hrál za Tampu Bay, Calgary a Philadelphii. Dvaatřicetiletý Kanaďan naposledy působil v minulé sezoně v Kolíně nad Rýnem v německé DEL. Jones nastoupí už v pátečním domácím extraligovém duelu proti Pardubicím.