Kreativ

ŠTÍTEK: džem

Zloděj se vloupal do různých objektů v Jihlavě.

Pohřební služba i zavařeniny. Chronický zloděj překvapil výběrem kořisti

Vloupal se do prostor pohřební služby, domů, do sklepních kojí i do dílny. Odnášel si mobily, alkohol, potraviny, zavařeniny, peníze i další věci. Způsobil škodu za desítky tisíc korun. S krádežemi nepřestal ani poté, co ho v říjnu začali trestně stíhat kriminalisté. Chronického zloděje znovu dopadli minulý týden a rovnou putoval do vězení.

S originálními marmeládami David Netolický z Chomutova ohromil Anglii.

Ajťák se pustil do výroby originálních marmelád. Vařit je začal doma v paneláku

Absolvent ekonomické školy David Netolický z Chomutova postupně opouští programování. Stres z této profese začal odbourávat ve svém panelovém bytě při vaření originálních sirupů a marmelád, často ze stěží uvěřitelných receptů. I po sedmi letech od založení firmy Perfectly Delicious si úspěšný výrobce může říct, že jeho současná profese je mu zároveň koníčkem.

Ilustrační foto

Mlsný sklepní zloděj šel na Šárce po zavařeninách

Nezvanou návštěvu měla obyvatelka Spitznerovy ulice v Prostějově. Mlsný zloděj navštívil její sklep a odnesl si z něj 20 sklenic s zavařeninami. Navíc nepohrdl ani šroubováky. Po jeho odchodu zůstala škoda téměř 4 tisíce korun.

Brusinková marmeláda, nebo brusinkový džem? Evropská unie má jasno

Mýty a fakta o Evropské unii: Jak je to se zákazem názvu marmeláda

Čas samosběrů jahod a dalšího ovoce je tady a kromě košíků se v domácnostech objevují také sklenice, hrnce a další nádoby na vaření marmelády. Nebo džemu, ovocné pomazánky, rosolu, gelu? Označení pro rozvařené ovoce s cukrem je v každé domácnosti různé, pokud se ale výrobky objeví v tržním prostředí, platí pro jejich značení přísné regule. Prodej marmelád se na evropském trhu řídí podle společných pravidel Evropské unie a výrobky z některých druhů ovoce nesmí nést název marmeláda.

Cuketový perník

Zdravý dezert. Cuketový perník ocení nejen děti, ale i mlsní dospělí

Kombinace sladkého a zdravého je vždy vítaná nejen v rodinách, kde jsou malé děti. Potěšit chuťové buňky a zároveň udělat něco pro své tělo můžete přípravou toho perníku z cuket, v němž nechybí ani jablečné pyré, bílý jogurt či špaldová mouka. Při zdobení popusťte uzdu fantazii, využít můžete de facto cokoliv, na co se vám právě sbíhají sliny.  

Zleva Vladimír Wünsch a Vojtěch Novák.

Sází na chuť. Při výrobě džemů skloubili mladíci z Liberce kvalitu a tradici

/ROZHOVOR/ Vše začalo jahodou a postupem času se přidalo dalších jedenáct příchutí. Osud svedl dohromady Vladimíra Wünsche a Vojtěcha Nováka, kteří se vrhli na ruční výrobu džemů pod značkou Zezem. Jejich receptura vychází z rodinné tradice a zároveň se snaží podporovat i lokální pěstitele, od kterých odebírají ovoce. 

Jozefína Růžičková.

Džemy a nakládané okurky Jozefíny Růžičkové opět dobývají svět

Nejchutnější marmelády světa se vaří v malé provozovně v Prachaticích. Jejich autorkou je Jozefína Růžičková, která tento rok už poněkolikáté obhájila výjimečnost svých produktů v nejprestižnější soutěži svého druhu, Great Taste Awards. Slavnostní vyhlášení vítězů Great Taste Awards 2022 proběhlo 5. září 2022 v londýnské Southwark Cathedral.

Hotová slanináda se hodí k burgerům, sendvičům, toastům i na mlsání jen tak.

Těhotnej kuchař: Slanináda se skvěle hodí do burgerů, sendvičů i toastů

„Měl bych tady něco pro fajnšmekry - slaninádu nebo jestli chcete slaninový džem. A dopředu vás varuju, že na tom budete závislí,“ láká Těhotnej kuchař k vyzkoušení receptu na slaninádu. „Sežeňte si pořádnou slaninu z boku. Z nějaký lisovaný anglický to bude tak půlka muziky,“ dává k dobru radu, jak docílit co nejchutnějšího výsledku.

Veselá svačinka pro děti

Nechte děti připravit si veselou a také dobrou svačinku. Zvládnou to

S jídlem se nehraje, slýchala nejspíš většina z nás v dětství. Když si ale dostatečně vyhrajete s přípravou pokrmu, může se i obyčejná svačinka pro děti změnit v umění, které zaujme na první pohled. Jako například tyto toustové chleby s ovocem a cereáliemi. 

Jablka jsou k výrobě pektinu jak stvořená

Dobrá marmeláda potřebuje pektin. Vyrobit si ho můžete i z nezralých jablek

Správná marmeláda je hustá a když si ji namažete na rohlík, nesteče, z lineckého nevyteče a v koláči se neztratí. Nic z toho by však nebylo možné bez pektinu. Růžena Boudová z České Kamenice dělá marmelády z různých druhů ovoce každý rok a nedá při jejich výrobě dopustit na domácí pektin z nezralých jablek.

Jahodová pole v Bochoři obsypána lidmi 10.6.2022

FOTO: Jahodová pole v Bochoři jsou v obležení. Nabízí několik odrůd

Někomu stačí malá miska, jiný přijede s kýblem nebo několika přepravkami. Jahodová pole v Bochoři jsou v těchto dnech doslova v obležení zájemců ze širokého okolí, kteří si chtějí vysbírat sladké plody vlastními silami. Každá odrůda má své, a proto zavede pěstitel Jiří Měšťánek sběrače vždy na záhonek s těmi jahodami, které se hodí pro jejich potřebu - na zavařování, štávu, džem či do buchty.

Petra Kratejlová ze Sušice a její džemy a elixíry, které vyrábí ze šumavských plodů.

Po džemech začala žena vyrábět i elixíry. Její výrobky získaly dvě ocenění

Když Petra Kratejlová ze Sušice na mateřské dovolené přemýšlela, čím vylepšit jídelníček svým dětem, vzpomněla si mimo jiné na džemy, které vyráběly s babičkou a pustila se také do jejich přípravy. Časem se ženě, která je učitelkou v mateřské škole, stala výroba džemů koníčkem, navíc k nim přidala i elixíry z ovoce podle vlastní receptury. Její dobroty slaví úspěch – i když je na trhu jen krátce, již získala dvě ocenění. Těží z toho, že vše vyrábí ručně z lokálních surovin.

S marmeládou zkouší David Netolický nové věci. Slaví úspěch

Klokotající hrnec, hromady ovoce, které omamně voní, a fantazie, která jede na plné obrátky. To je denní chleba Jirkovana Davida Netolického, který se rozhodl, že původní povolání informačního technika vymění za vaření marmelád. A získává ocenění i na mezinárodních soutěžích.

S marmeládou zkouší David Netolický nové věci. Slaví úspěch

Klokotající hrnec, hromady ovoce, které omamně voní, a fantazie, která jede na plné obrátky. To je denní chleba Jirkovana Davida Netolického, který se rozhodl, že původní povolání informačního technika vymění za vaření marmelád. A získává ocenění i na mezinárodních soutěžích.

Zámecké nádvoří patřilo trhovcům

Sirupy, medy, džemy, ale i šperky, svíčky či dokonce bambusové kartáčky. To vše a mnoho dalšího nabídly v sobotu 21. září Farmářské a řemeslné trhy s burčákem, které se uskutečnily na nádvoří bíloveckého zámku.

Na co kam: Vodníci a rusalky míří na Broďák

Mokré hry, soutěže, netradiční sporty a radovánky. Takový víkend můžete zažít u rybníka Brodský při Červeném Kostelci, kde se právě konají tradiční Vodnické slavnosti. Kostýmy hastrmanů či rusalek jsou vítány! Čeká vás také nadvodní kino, hudba či ohňostroj.

Kavárna zve na francouzské drama

/POZVÁNKY/ Teplé letní večery jsou tady a s nimi i tradiční filmové čtvrtky. V tréninkové kavárně Láry Fáry se ve čtvrtek od 20.20 hodin bude promítat francouzské drama Víno nás spojuje. „Nezapomeňte si zarezervovat místo, počet diváků je omezený,“ vzkazují z kavárny.

Jeden ze zraněných horníků dál zůstává v kritickém stavu, druhý je stabilizovaný

Dva horníci zranění minulý čtvrtek při výbuchu metanu v podzemí karvinského Dolu ČSM, kteří byli převezeni do ostravské fakultní nemocnice, jsou nadále v péči lékařů a sester. Jeden z nich zůstává i nadále v kritickém stavu, druhý je stabilizovaný. Oproti pátku se situace nezměnila, řekla ČTK mluvčí nemocnice Naďa Chattová. Při neštěstí minulý týden ve čtvrtek zemřelo 13 lidí, z toho 12 Poláků.

Modernizují úřad v Dačicích

Dačice - Druhá část modernizace dačického úřadu, která má zlepšit práci úřadu a umožnit nové služby občanům, bude stát přes dva miliony korun.

Konec roku nad nulou

Jižní Čechy – Kolem tlakové výše nad jihozápadní Evropou k nám bude proudit teplejší oceánský vzduch od severozápadu.