Kreativ

ŠTÍTEK: džem

Křest vítězného džemu ze soutěže Flora Džem 2024.

Vítězný džem ze soutěže Flora Džem 2024 slavnostně pokřtěn

V pátek 7. dubna se v Paláci chutí Via Delicia odehrál výjimečný okamžik – slavnostní křest vítězného džemu soutěže Flora Džem 2024. Tato prestižní soutěž každoročně oceňuje nejlepší domácí i řemeslné džemy a letos se absolutním vítězem stala paní Věra Zavadilová se svou lahodnou kombinací červeného rybízu a maliny.

Meghan a Harry se nedávno na sebe zamilovaně dívali na Invictus Games. Rozptýlili tak zvěsti o jejich rozchodu.

Meghan Markleová opět plní titulky. Svým novým příjmením i kuchařskou show

Velký rozruch vyvolalo v uplynulém týdnu zveřejnění kuchařské show Meghan Markleové, manželky britského prince Harryho. Vévodkyně ze Sussexu v pořadu zaujala nejen svým kuchařským uměním a přehlídkou dokonalého oblečení, ale především tím, že trvala na tom, aby ji už lidé dále nejmenovali jejím dívčím příjmením, tedy Markleová. Zmínila, že nyní se s rodinou jmenují Sussexovi. Podle některých komentátorů celá show ukázala, že Meghan a Harry definitivně hodili minulost v britské královské rodině za hlavu, jejich nové příjmení ale vyvolalo nové kontroverze a také vlnu kritiky.

Letošní rok bude pro Meghan klíčový.

Vévodkyně Meghan má problémy s podnikáním. Ukradla údajně název značky

Vévodkyně ze Sussexu Meghan, manželka britského prince Harryho, se už před časem vrhla do podnikání v oblasti životního stylu, když představila jahodový džem jako první produkt své nové lifestylové značky. Nyní přišla s další novinkou - značku přejmenovala z American Riviera Orchard na As Ever, a oznámení je podle všeho prvním krokem k brzkému spuštění prodeje. Ozvali se ale podnikatelé, kteří pro své značky používají stejný název. Vévodkyně Meghan jej podle nich ukradla. 

Dobroty z hor.

Spojila je láska k zavařování. Dnes spolu vyrábějí skleničky plné dobrot z hor

Příběh rodinné firmy Dobroty z hor nejlépe vystihují stará česká přísloví Láska prochází žaludkem a Láska hory přenáší. Za firmou totiž stojí splněný podnikatelský sen Martina Vašíčka a Jany Skoumalové ze Šumperka. Ve městě v podhůří Jeseníků vybudovali rodinnou firmu, kde zpracovávají především lokální ovoce, zeleninu, houby a bylinky.

Martina Vališová proměnila svou vášeň pro ovocné džemy v úspěšný podnik, který začal neobvyklým objevem v Rakousku. Džemy Vališ, vyráběné v domácí výrobně ve Zlivi, se pyšní vysokým podílem ovoce a nízkým obsahem cukru.

Z prádelny je džemová manufaktura. Žena ho dělá s minimem cukru a maximem ovoce

Svou vášeň pro ovocné džemy proměnila v úspěšný podnik, který začal neobvyklým objevem v Rakousku. Džemy Vališ, které vyrábí Martina Vališová ve Zlivi na Českobudějovicku, se pyšní vysokým podílem ovoce a nízkým obsahem cukru. Díky kvalitě a inovativnímu přístupu získali manželé řadu ocenění a plánují rozšířit sortiment o exotické chutě.

Zloděj se vloupal do různých objektů v Jihlavě.

Pohřební služba i zavařeniny. Chronický zloděj překvapil výběrem kořisti

Vloupal se do prostor pohřební služby, domů, do sklepních kojí i do dílny. Odnášel si mobily, alkohol, potraviny, zavařeniny, peníze i další věci. Způsobil škodu za desítky tisíc korun. S krádežemi nepřestal ani poté, co ho v říjnu začali trestně stíhat kriminalisté. Chronického zloděje znovu dopadli minulý týden a rovnou putoval do vězení.

S originálními marmeládami David Netolický z Chomutova ohromil Anglii.

Ajťák se pustil do výroby originálních marmelád. Vařit je začal doma v paneláku

Absolvent ekonomické školy David Netolický z Chomutova postupně opouští programování. Stres z této profese začal odbourávat ve svém panelovém bytě při vaření originálních sirupů a marmelád, často ze stěží uvěřitelných receptů. I po sedmi letech od založení firmy Perfectly Delicious si úspěšný výrobce může říct, že jeho současná profese je mu zároveň koníčkem.

Ilustrační foto

Mlsný sklepní zloděj šel na Šárce po zavařeninách

Nezvanou návštěvu měla obyvatelka Spitznerovy ulice v Prostějově. Mlsný zloděj navštívil její sklep a odnesl si z něj 20 sklenic s zavařeninami. Navíc nepohrdl ani šroubováky. Po jeho odchodu zůstala škoda téměř 4 tisíce korun.

Brusinková marmeláda, nebo brusinkový džem? Evropská unie má jasno

Mýty a fakta o Evropské unii: Jak je to se zákazem názvu marmeláda

Čas samosběrů jahod a dalšího ovoce je tady a kromě košíků se v domácnostech objevují také sklenice, hrnce a další nádoby na vaření marmelády. Nebo džemu, ovocné pomazánky, rosolu, gelu? Označení pro rozvařené ovoce s cukrem je v každé domácnosti různé, pokud se ale výrobky objeví v tržním prostředí, platí pro jejich značení přísné regule. Prodej marmelád se na evropském trhu řídí podle společných pravidel Evropské unie a výrobky z některých druhů ovoce nesmí nést název marmeláda.

Cuketový perník

Zdravý dezert. Cuketový perník ocení nejen děti, ale i mlsní dospělí

Kombinace sladkého a zdravého je vždy vítaná nejen v rodinách, kde jsou malé děti. Potěšit chuťové buňky a zároveň udělat něco pro své tělo můžete přípravou toho perníku z cuket, v němž nechybí ani jablečné pyré, bílý jogurt či špaldová mouka. Při zdobení popusťte uzdu fantazii, využít můžete de facto cokoliv, na co se vám právě sbíhají sliny.  

Zleva Vladimír Wünsch a Vojtěch Novák.

Sází na chuť. Při výrobě džemů skloubili mladíci z Liberce kvalitu a tradici

/ROZHOVOR/ Vše začalo jahodou a postupem času se přidalo dalších jedenáct příchutí. Osud svedl dohromady Vladimíra Wünsche a Vojtěcha Nováka, kteří se vrhli na ruční výrobu džemů pod značkou Zezem. Jejich receptura vychází z rodinné tradice a zároveň se snaží podporovat i lokální pěstitele, od kterých odebírají ovoce. 

Jozefína Růžičková.

Džemy a nakládané okurky Jozefíny Růžičkové opět dobývají svět

Nejchutnější marmelády světa se vaří v malé provozovně v Prachaticích. Jejich autorkou je Jozefína Růžičková, která tento rok už poněkolikáté obhájila výjimečnost svých produktů v nejprestižnější soutěži svého druhu, Great Taste Awards. Slavnostní vyhlášení vítězů Great Taste Awards 2022 proběhlo 5. září 2022 v londýnské Southwark Cathedral.

Hotová slanináda se hodí k burgerům, sendvičům, toastům i na mlsání jen tak.

Těhotnej kuchař: Slanináda se skvěle hodí do burgerů, sendvičů i toastů

„Měl bych tady něco pro fajnšmekry - slaninádu nebo jestli chcete slaninový džem. A dopředu vás varuju, že na tom budete závislí,“ láká Těhotnej kuchař k vyzkoušení receptu na slaninádu. „Sežeňte si pořádnou slaninu z boku. Z nějaký lisovaný anglický to bude tak půlka muziky,“ dává k dobru radu, jak docílit co nejchutnějšího výsledku.

Veselá svačinka pro děti

Nechte děti připravit si veselou a také dobrou svačinku. Zvládnou to

S jídlem se nehraje, slýchala nejspíš většina z nás v dětství. Když si ale dostatečně vyhrajete s přípravou pokrmu, může se i obyčejná svačinka pro děti změnit v umění, které zaujme na první pohled. Jako například tyto toustové chleby s ovocem a cereáliemi. 

Jablka jsou k výrobě pektinu jak stvořená

Dobrá marmeláda potřebuje pektin. Vyrobit si ho můžete i z nezralých jablek

Správná marmeláda je hustá a když si ji namažete na rohlík, nesteče, z lineckého nevyteče a v koláči se neztratí. Nic z toho by však nebylo možné bez pektinu. Růžena Boudová z České Kamenice dělá marmelády z různých druhů ovoce každý rok a nedá při jejich výrobě dopustit na domácí pektin z nezralých jablek.

Jahodová pole v Bochoři obsypána lidmi 10.6.2022

FOTO: Jahodová pole v Bochoři jsou v obležení. Nabízí několik odrůd

Někomu stačí malá miska, jiný přijede s kýblem nebo několika přepravkami. Jahodová pole v Bochoři jsou v těchto dnech doslova v obležení zájemců ze širokého okolí, kteří si chtějí vysbírat sladké plody vlastními silami. Každá odrůda má své, a proto zavede pěstitel Jiří Měšťánek sběrače vždy na záhonek s těmi jahodami, které se hodí pro jejich potřebu - na zavařování, štávu, džem či do buchty.

Petra Kratejlová ze Sušice a její džemy a elixíry, které vyrábí ze šumavských plodů.

Po džemech začala žena vyrábět i elixíry. Její výrobky získaly dvě ocenění

Když Petra Kratejlová ze Sušice na mateřské dovolené přemýšlela, čím vylepšit jídelníček svým dětem, vzpomněla si mimo jiné na džemy, které vyráběly s babičkou a pustila se také do jejich přípravy. Časem se ženě, která je učitelkou v mateřské škole, stala výroba džemů koníčkem, navíc k nim přidala i elixíry z ovoce podle vlastní receptury. Její dobroty slaví úspěch – i když je na trhu jen krátce, již získala dvě ocenění. Těží z toho, že vše vyrábí ručně z lokálních surovin.

S marmeládou zkouší David Netolický nové věci. Slaví úspěch

Klokotající hrnec, hromady ovoce, které omamně voní, a fantazie, která jede na plné obrátky. To je denní chleba Jirkovana Davida Netolického, který se rozhodl, že původní povolání informačního technika vymění za vaření marmelád. A získává ocenění i na mezinárodních soutěžích.

S marmeládou zkouší David Netolický nové věci. Slaví úspěch

Klokotající hrnec, hromady ovoce, které omamně voní, a fantazie, která jede na plné obrátky. To je denní chleba Jirkovana Davida Netolického, který se rozhodl, že původní povolání informačního technika vymění za vaření marmelád. A získává ocenění i na mezinárodních soutěžích.

Zámecké nádvoří patřilo trhovcům

Sirupy, medy, džemy, ale i šperky, svíčky či dokonce bambusové kartáčky. To vše a mnoho dalšího nabídly v sobotu 21. září Farmářské a řemeslné trhy s burčákem, které se uskutečnily na nádvoří bíloveckého zámku.

Na co kam: Vodníci a rusalky míří na Broďák

Mokré hry, soutěže, netradiční sporty a radovánky. Takový víkend můžete zažít u rybníka Brodský při Červeném Kostelci, kde se právě konají tradiční Vodnické slavnosti. Kostýmy hastrmanů či rusalek jsou vítány! Čeká vás také nadvodní kino, hudba či ohňostroj.

Kavárna zve na francouzské drama

/POZVÁNKY/ Teplé letní večery jsou tady a s nimi i tradiční filmové čtvrtky. V tréninkové kavárně Láry Fáry se ve čtvrtek od 20.20 hodin bude promítat francouzské drama Víno nás spojuje. „Nezapomeňte si zarezervovat místo, počet diváků je omezený,“ vzkazují z kavárny.