Kreativ

ŠTÍTEK: džem

Tomáš Kvasnička rád zákazníkům sám prodává domácí džemy a marmelády, které vyrobil.

Tomáše Kvasničku baví džemy a marmelády

Ústecko - „Začal jsem dělat, co mne baví a ono mne to uživí," říká Tomáš Kvasnička. Dnes výrobce domácích marmelád a džemů. Dováží je i do Ústí nad Labem, kde je prodává na farmářských trzích u OC Forum.

Ilustrační foto

Inspekce našla tři nevyhovující džemy a jedna povidla

Brno - Tři nevyhovující džemy a jedna povidla zjistila při kontrole Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Laboratorním rozborem prokázala nižší obsah ovoce, přítomnost ovoce, které nebylo na etiketě či nižší obsah ovocných i dodaných cukrů, než je uvedeno na obale, informoval v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. S obchodníky, kteří závadné šarže prodávali, zahájí SZPI správní řízení o uložení sankce.

Jednu z oceněných dobrot, medový čtrnáctistupňový speciál z produkce minipivovaru Kněžínek, ochutnal na Selských slavnostech v Holašovicích i král Pohádkového království Václav Vydra.

Dalších devět dobrot má prestižní značku

Holašovice – Volarský bok, hlubocká klobása, farmářský tvaroh, jogurt s ječnými perlami, rozinkami a skořicí, pečivo s takřka zapomenutým názvem štrycle, zákusek zvaný kremeš, medový pivní speciál, džem lesní směs a českokrumlovský karamel se mohou nově pyšnit značkou Regionální potravina Jihočeského kraje.

 Velký sál chrudimského Muzea v pondělí pozdě odpoledne beze zbytku zaplnili účastníci setkání s názvem „Desatero problémů Chrudimi Řešme je společně!“

Značka ozdobí keramiku i tradiční džem

Chrudim - Před středečním setkáním, při němž se budou Chrudimáci spolu s úředníky města a se zástupci místní radnice zamýšlet nad desaterem nejzávažnějších problémů města, budou rovněž předány certifikáty opravňující výrobcům užívat značku „Železné hory regionální produkt."

 Velký sál chrudimského Muzea v pondělí pozdě odpoledne beze zbytku zaplnili účastníci setkání s názvem „Desatero problémů Chrudimi Řešme je společně!“

Značka ozdobí keramiku i tradiční džem

Chrudim - Před středečním setkáním, při němž se budou Chrudimáci spolu s úředníky města a se zástupci místní radnice zamýšlet nad desaterem nejzávažnějších problémů města, budou rovněž předány certifikáty opravňující výrobcům užívat značku „Železné hory regionální produkt."

Kunratice si osladily podzim Jamparádou.

Kunratice si osladily podzim Jamparádou s domácími džemy

Kunratice - Sladký minulý víkend mají za sebou v Kunraticích na Frýdlantsku. Slavnostním vyhlášením vítězů totiž zakončili nultý ročník Jamparády. Tedy soutěže o nejlepší džem nebo marmeládu. Ač to zpočátku nevypadalo, nakonec se sešlo 59 soutěžních vzorků. Takže bylo z čeho vybírat.

Kunratice si osladily podzim Jamparádou.

Kunratice si osladily podzim Jamparádou domácími džemy

Kunratice - Sladký víkend mají za sebou v Kunraticích na Frýdlantsku. Slavnostním vyhlášením vítězů totiž zakončili nultý ročník Jamparády. Tedy soutěže o nejlepší džem nebo marmeládu. Ač to zpočátku nevypadalo, nakonec se sešlo 59 soutěžních vzorků. Takže bylo z čeho vybírat.

Fruta Podivín. Ilustrační foto.

OBRAZEM: Fruta dala v Podivíně nahlédnout do výroby džemů

Podivín - Šest druhů výběrových džemů dodává na trh Fruta Podivín. Břeclavský deník měl unikátní možnost nakouknout za brány tohoto podniku a projít si jeho výrobnou. Ředitel Libor Bůšek poodhalil proces vzniku jahodového džemu. Od vaření tohoto drobného ovoce až po plnění do sklenic a balení.

Svojšínský zámek

Svojšínský zámek bude v sobotu hostit Zahradní slavnosti

Svojšín – Barokní zahrady zámku ve Svojšíně v sobotu 3. srpna ožijí. Návštěvníci nově opravených barokních zahrad si budou moci v rámci Zahradních slavností prohlédnout ukázky květinové výzdoby nebo ochutnat domácí marmelády a džemy.

Svojšínský zámek

Svojšínský zámek bude v sobotu hostit Zahradní slavnosti

Svojšín – Barokní zahrady zámku ve Svojšíně v sobotu 3. srpna ožijí. Návštěvníci nově opravených barokních zahrad si budou moci v rámci Zahradních slavností prohlédnout ukázky květinové výzdoby nebo ochutnat domácí marmelády a džemy.

Sběr jahod ve Skrbeni

Pravý džem z ovoce: bolavá záda a hodiny na slunci

Jižní Morava – Nad košíkem nahnilých jahod z brněnské tržnice kroutila Silvie Nováková hlavou. „Kdyby lidé tady nebyli shnilí jako ty jahody, došli by si je sami nasbírat do brněnské jahodárny. My jsme tam byli a máme na rok postaráno o skvělou marmeládu ," řekla žena. Výhodou samosběrů je kromě ceny i to, že lidé se nemusí bát o jejich původ. A shnilé nedávají do košíku.

Sběr jahod ve Skrbeni

Pravý džem z ovoce: bolavá záda a hodiny na slunci

Jižní Morava /ANKETA/ – Nad košíkem nahnilých jahod z brněnské tržnice kroutila Silvie Nováková hlavou. „Kdyby lidé tady nebyli shnilí jako ty jahody, došli by si je sami nasbírat do brněnské jahodárny. My jsme tam byli a máme na rok postaráno o skvělou marmeládu ," řekla žena. Výhodou samosběrů je kromě ceny i to, že lidé se nemusí bát o jejich původ. A shnilé nedávají do košíku.

VYUŽITÍ. Nejlepší jsou čerstvé, ale hodí se i na výrobu šťáv.

Výsadba ostružiníku

Ostružiník je na půdu poměrně nenáročný. Ostružiny obsahují především vitamin C, A, minerální látky a ovocné cukry prospěšné lidskému zdraví. Používají se na výrobu vín, šťáv, kompotů, marmelád, džemů, ale nejvyhledávanější jsou v čerstvém stavu. Ani mrazením neztrácejí chuť a konzistenci.

Ilustrační foto

EU definitivně zakázala Hamé používat název marmeláda

Kunovice – Jiné označení než džem, není povoleno. To vzkázala Evropská komise zástupcům potravinářské společnosti Hamé z Kunovic. Hamé totiž usilovalo o zařazení „Marmelády meruňkové", „Marmelády jahodové" a „Marmelády linecké" na seznam tradičních zaručených specialit Evropské Unie.

Ilustrační foto.

Nová vyhláška o pečivu: Místo džemů se smějí používat náhražky!

Praha - Je to pečivo čerstvé? Teď už se lidé v obchodech nemusejí ptát, protože rozmrazené výrobky musejí být jasně označené. Budou se ale asi muset ptát, jaká je náplň třeba v koblize. Stejná vyhláška ministerstva zemědělství, která nařizuje obchodníkům označovat čerstvost pečiva, totiž některá pravidla uvolňuje.

Ondřej Bank při přípravě fotografie pro plakát na festival Džemfest.

Po nahém ňadru bude Džemfest propagovat omarmeládovaný Ondra Bank

Šumperk - Sjezdař Ondřej Bank s helmou na hlavě, krajícem v ruce a s tváří pomazanou červenou marmeládou bude od konce června shlížet z plakátovacích ploch v celém regionu.  Objeví se na takzvaném „předplakátu" - originální upoutávce na festival, který má džem přímo v názvu. Slovo Džemfest se na něm ovšem ještě neobjeví, plakát nabídne vlastně hádanku.

Ilustrační foto.

Inspekce: Výrobci potravin šidí čím dál častěji

Praha - Kvalitativním požadavkům loni nevyhovovalo 15 procent kontrolovaných potravin, uvedli ve čtvrtek na tiskové konferenci zástupci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Předloňský výsledek nesdělili. Nejčastější problémy loni byly například s džemy, vínem a medy.

Lanškrounský džem.

Lanškrounský džem měl skvělou atmosféru

Lanškroun /PÍŠETE NÁM/ – Jako každý rok, jsem se i tentokrát zúčastnila Lanškrounského džemu. Hned při příchodu jsem zaregistrovala skvělou atmosféru, dobrou náladu všech muzikantů a posluchačů a po stresu, který doprovází všelijaké jiné besídky a vystoupení, nebylo ani stopy.

VYROBENO. Na konci výrobní linky  jindřichohradecké společnosti Agro–La ukládají ještě tekuté uzavřené a poetiketované jogurty do přepravek Iva Beranová (na snímku zleva) a Marie Rasochová.

Jogurty z firmy Agro-La zachovávají tradici

indřichův Hradec – Při vstupu do výrobny vyhlášených poctivých jogurtů ve skle, které vyrábí jindřichohradecká společnost Agro–La, mě vítá typické cinkání skleniček a usměvaví zaměstnanci.

Ilustrační foto

Sladké vánoční pečení

Na štědrovečerní stůl patří cukroví. Jeho pečení patří k tradičním předvánočním činostem. Hospodyňky se pak jedna před druhou chlubí počtem druhů či dokonalostí tvarů. A byt voní vanilkou, citronovou kůrou, kokosem…

Ilustrační foto

Buchlovice chystají košt archivnívh marmelád a džemů

Buchlovice - Veřejnému koštu archivních vzorků marmelád a džemů, který se uskuteční 25. července rámci VIII. ročníku Festivalu česneku na zámku v Buchlovicích, bude v prvních červnových dnech předcházet jejich degustace.

Robert Křesťan.

Největší festival country a bluegrassu už brzy vypukne

Chotěboř - Podruhé se do chotěbořského areálu Na Nádržce sjedou příznivci hudby amerického jihu. Banjo, housle a mandolína tvořící základ bluegrassového stylu budou znít na festivalu s názvem Chotěbořský džem o víkendu 22. - 24. srpna.