Liberecký kraj - Titul Výrobek roku Libereckého kraje 2016 získá osm regionálních produktů. Slavnostní vyhlášení bude na zářijovém 14. ročníku Krajských dožínkových slavností v Mimoni.
Znojmo – Džem z vína, sirup z okurek nebo povidla z meruněk. To vše zachutnalo porotcům v soutěži Chuť jižní Moravy a manželé Zuzana a Otto Boudovi ze Znojma se mohou pyšnit dalším oceněním. Poměrně mladá firma, která působí čtvrtým rokem, posbírala za své marmelády i řadu zahraničních cen. Chuti jižní Moravy si ale obzvláště cení. „Přihlásili jsme výrobky, které jsou svou chutí opravdu speciální a lidé je nenajdou běžně v obchodech. Použili jsme pro jejich výrobu místní suroviny, jako jsou okurky nebo kdoule," sdělil podnikatel Otto Bouda.
Děčín /FOTO, VIDEO/ – Čajový král. Produkty z regionu. Pečeť důvěryhodnosti. To se dá říct o Valdemaru Grešíkovi a jeho děčínské firmě Natura, kterou v pondělí navštívil prezident Zeman.
Krhanice – Výrobků s regionální značku Kraj blanických rytířů – regionální produkt každoročně přibývá. Na začátku října získaly tento certifikát například lahodné džemy Jany Roškové z Krhanic. Ta se jejich výrobou zabývá sice už pěknou řádku let, coby obchodnice ale teprve rok.
Krhanice /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Výrobků s regionální značku Kraj blanických rytířů - regionální produkt každoročně přibývá. Na začátku října získaly tento certifikát například lahodné džemy Jany Roškové z Krhanic na Benešovsku. Ta se jejich výrobou zabývá sice už pěknou řádku let, coby obchodnice ale teprve rok.
Čtyřkoly – Vyrobit marmeládu, která chutná, umí většina českých hospodyněk. Ovšem uvařit takovou, která nejenže skvěle chutná, ale navíc dokáže prorazit na světový trh, tak takovou umí jen Romana Šafránková ze Čtyřkol.
Místní hospodyňky se v září utkají v soutěži o nejlepší domácí marmeládu či džem. Soutěžní vzorky mohou odevzdávat na vítkovském informačním centru až do soboty 29. srpna.
Kunratice - Jahodová, meruňková, rybízová, višňová to jsou patrně nejčastější marmelády, které člověk zná. Že se dá ale marmeláda nebo džem vyrobit z nejrůznějších i těch nejméně myslitelných surovin, o tom chce všechny milovníky sladkého mlsání přesvědčit kunratická Jamparáda
Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla v prodejně společnosti Levné potraviny, s.r.o., v Mostě falešné džemy z Turecka. Byl v nich výrazně nižší podíl ovoce, než se uvádělo na obalu. Prodejce je zároveň dovozcem, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Kunratice u Frýdlantu - Džemy a marmelády z tradičního ovoce se v této malé obci u česko polských hranic vyráběly už od roku 1880. Uznávaná firma Christiana Leubnera je odtud expedovala nejen po celém Rakousku-Uherku, ale i do země mlsných jazýčků, do Francie.
Ústecko - „Začal jsem dělat, co mne baví a ono mne to uživí," říká Tomáš Kvasnička. Dnes výrobce domácích marmelád a džemů. Dováží je i do Ústí nad Labem, kde je prodává na farmářských trzích u OC Forum.
Brno - Tři nevyhovující džemy a jedna povidla zjistila při kontrole Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Laboratorním rozborem prokázala nižší obsah ovoce, přítomnost ovoce, které nebylo na etiketě či nižší obsah ovocných i dodaných cukrů, než je uvedeno na obale, informoval v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. S obchodníky, kteří závadné šarže prodávali, zahájí SZPI správní řízení o uložení sankce.
Holašovice – Volarský bok, hlubocká klobása, farmářský tvaroh, jogurt s ječnými perlami, rozinkami a skořicí, pečivo s takřka zapomenutým názvem štrycle, zákusek zvaný kremeš, medový pivní speciál, džem lesní směs a českokrumlovský karamel se mohou nově pyšnit značkou Regionální potravina Jihočeského kraje.
Chrudim - Před středečním setkáním, při němž se budou Chrudimáci spolu s úředníky města a se zástupci místní radnice zamýšlet nad desaterem nejzávažnějších problémů města, budou rovněž předány certifikáty opravňující výrobcům užívat značku „Železné hory regionální produkt."
Chrudim - Před středečním setkáním, při němž se budou Chrudimáci spolu s úředníky města a se zástupci místní radnice zamýšlet nad desaterem nejzávažnějších problémů města, budou rovněž předány certifikáty opravňující výrobcům užívat značku „Železné hory regionální produkt."
Kunratice - Sladký minulý víkend mají za sebou v Kunraticích na Frýdlantsku. Slavnostním vyhlášením vítězů totiž zakončili nultý ročník Jamparády. Tedy soutěže o nejlepší džem nebo marmeládu. Ač to zpočátku nevypadalo, nakonec se sešlo 59 soutěžních vzorků. Takže bylo z čeho vybírat.
Kunratice - Sladký víkend mají za sebou v Kunraticích na Frýdlantsku. Slavnostním vyhlášením vítězů totiž zakončili nultý ročník Jamparády. Tedy soutěže o nejlepší džem nebo marmeládu. Ač to zpočátku nevypadalo, nakonec se sešlo 59 soutěžních vzorků. Takže bylo z čeho vybírat.
Podivín - Šest druhů výběrových džemů dodává na trh Fruta Podivín. Břeclavský deník měl unikátní možnost nakouknout za brány tohoto podniku a projít si jeho výrobnou. Ředitel Libor Bůšek poodhalil proces vzniku jahodového džemu. Od vaření tohoto drobného ovoce až po plnění do sklenic a balení.
Svojšín – Barokní zahrady zámku ve Svojšíně v sobotu 3. srpna ožijí. Návštěvníci nově opravených barokních zahrad si budou moci v rámci Zahradních slavností prohlédnout ukázky květinové výzdoby nebo ochutnat domácí marmelády a džemy.
Svojšín – Barokní zahrady zámku ve Svojšíně v sobotu 3. srpna ožijí. Návštěvníci nově opravených barokních zahrad si budou moci v rámci Zahradních slavností prohlédnout ukázky květinové výzdoby nebo ochutnat domácí marmelády a džemy.
Jižní Morava – Nad košíkem nahnilých jahod z brněnské tržnice kroutila Silvie Nováková hlavou. „Kdyby lidé tady nebyli shnilí jako ty jahody, došli by si je sami nasbírat do brněnské jahodárny. My jsme tam byli a máme na rok postaráno o skvělou marmeládu ," řekla žena. Výhodou samosběrů je kromě ceny i to, že lidé se nemusí bát o jejich původ. A shnilé nedávají do košíku.
Jižní Morava /ANKETA/ – Nad košíkem nahnilých jahod z brněnské tržnice kroutila Silvie Nováková hlavou. „Kdyby lidé tady nebyli shnilí jako ty jahody, došli by si je sami nasbírat do brněnské jahodárny. My jsme tam byli a máme na rok postaráno o skvělou marmeládu ," řekla žena. Výhodou samosběrů je kromě ceny i to, že lidé se nemusí bát o jejich původ. A shnilé nedávají do košíku.
Ostružiník je na půdu poměrně nenáročný. Ostružiny obsahují především vitamin C, A, minerální látky a ovocné cukry prospěšné lidskému zdraví. Používají se na výrobu vín, šťáv, kompotů, marmelád, džemů, ale nejvyhledávanější jsou v čerstvém stavu. Ani mrazením neztrácejí chuť a konzistenci.
Kunovice – Jiné označení než džem, není povoleno. To vzkázala Evropská komise zástupcům potravinářské společnosti Hamé z Kunovic. Hamé totiž usilovalo o zařazení „Marmelády meruňkové", „Marmelády jahodové" a „Marmelády linecké" na seznam tradičních zaručených specialit Evropské Unie.
Žopy - Kdo rád zavařuje a chce přispět na dobrou věc či se jen pochlubit svou marmeládou, může vyrazit do Žop u Holešova na druhý ročník Zavařeninobraní. Akce se koná 18. srpna od 15 hodin.
Praha - Je to pečivo čerstvé? Teď už se lidé v obchodech nemusejí ptát, protože rozmrazené výrobky musejí být jasně označené. Budou se ale asi muset ptát, jaká je náplň třeba v koblize. Stejná vyhláška ministerstva zemědělství, která nařizuje obchodníkům označovat čerstvost pečiva, totiž některá pravidla uvolňuje.
Šumperk - Sjezdař Ondřej Bank s helmou na hlavě, krajícem v ruce a s tváří pomazanou červenou marmeládou bude od konce června shlížet z plakátovacích ploch v celém regionu. Objeví se na takzvaném „předplakátu" - originální upoutávce na festival, který má džem přímo v názvu. Slovo Džemfest se na něm ovšem ještě neobjeví, plakát nabídne vlastně hádanku.
Šumpersko/Olomouc – Hned tři výrobky od producentů ze Šumperska bodovaly v soutěži Regionální potravina Olomouckého kraje. Odborná porota vyhodnotila v jednotlivých kategoriích celkem sedm vítězů od třiašedesáti přihlášených výrobců.
Šumpersko/Olomouc – Hned tři výrobky od producentů ze Šumperska bodovaly v soutěži Regionální potravina Olomouckého kraje. Odborná porota vyhodnotila v jednotlivých kategoriích celkem sedm vítězů od třiašedesáti přihlášených výrobců.
Praha – Máte pocit, že jsme krmeni šizeným jídlem? Nejste sami. Podobný pocit má i europoslanec za ČSSD Pavel Poc, který chce v EU prosadit databázi nekvalitních potravin.
Praha - Kvalitativním požadavkům loni nevyhovovalo 15 procent kontrolovaných potravin, prozradila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Nejčastější problémy byly loni například s džemy, vínem a medy.
Praha - Kvalitativním požadavkům loni nevyhovovalo 15 procent kontrolovaných potravin, uvedli ve čtvrtek na tiskové konferenci zástupci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Předloňský výsledek nesdělili. Nejčastější problémy loni byly například s džemy, vínem a medy.
Lanškroun /PÍŠETE NÁM/ – Jako každý rok, jsem se i tentokrát zúčastnila Lanškrounského džemu. Hned při příchodu jsem zaregistrovala skvělou atmosféru, dobrou náladu všech muzikantů a posluchačů a po stresu, který doprovází všelijaké jiné besídky a vystoupení, nebylo ani stopy.
indřichův Hradec – Při vstupu do výrobny vyhlášených poctivých jogurtů ve skle, které vyrábí jindřichohradecká společnost Agro–La, mě vítá typické cinkání skleniček a usměvaví zaměstnanci.
Na štědrovečerní stůl patří cukroví. Jeho pečení patří k tradičním předvánočním činostem. Hospodyňky se pak jedna před druhou chlubí počtem druhů či dokonalostí tvarů. A byt voní vanilkou, citronovou kůrou, kokosem…
Svinný - Třetí ročník country a bluegrassového festivalu Chotěbořský džem startuje dnes ve 13 hodin v letním areálu Svinný u Chotěboře na Havlíčkobrodsku.
Buchlovice - Veřejnému koštu archivních vzorků marmelád a džemů, který se uskuteční 25. července rámci VIII. ročníku Festivalu česneku na zámku v Buchlovicích, bude v prvních červnových dnech předcházet jejich degustace.