Kreativ

ŠTÍTEK: džem

Pavla Zajícová z Horní Bečvy (vlevo) přivezla v sobotu 15. září 2018 na Ovčácké slavnosti na Santov v Malé Bystřici bohatou nabídku svých domácích sirupů, limonád a džemů.

Domácí sirupy? Aroniový je v kurzu, říká výrobkyně

Pavla Zajícová bydlí s manželem Janem a dětmi vysoko v horách na Horní Bečvě. Už delší dobu je doma na mateřské dovolené, kterou si však před třemi lety rozhodla zpestřit a pustila se do výroby domácích sirupů, džemů a limonád.

Pavla Zajícová z Horní Bečvy (vlevo) přivezla v sobotu 15. září 2018 na Ovčácké slavnosti na Santov v Malé Bystřici bohatou nabídku svých domácích sirupů, limonád a džemů.

Aroniový je v kurzu, říká výrobkyně domácích sirupů

Pavla Zajícová bydlí s manželem Janem a dětmi vysoko v horách na Horní Bečvě. Už delší dobu je doma na mateřské dovolené, kterou si však před třemi lety rozhodla zpestřit a pustila se do výroby domácích sirupů, džemů a limonád.

Džemy Rose Garden z Prachatic.

Jozefína Růžičková i ze základních surovin vykouzlila džemy

Jozefína Růžičková znovu ovládla neprestižnější gurmánskou soutěž světa. Celkem tři hvězdy si z letošního ročníku soutěže Great Taste odnesly džemy jihočeské značky Rose Garden. V nejprestižnější gurmánské soutěži světa uspěly výrobky z višní, jahod a červeného rybízu a broskví. Každý získal po jedné hvězdičce a zařadily se tak mezi nejkvalitnější potraviny světa.

Tachovský Džem

Peníze z Džemu předány

Tachov – Finanční prostředky z dobrovolného vstupného na sobotní festival Tachovský Džem poputují tachovské rodačce Ivance, která po špatně provedeném očkování bojuje s fyzickým postižením, jež ji od raného dětství upoutalo na invalidní vozík.

Tachovský Džem

První Tachovský Džem. Líbil se návštěvníků i umělcům

Tachov – Poslouchat hudbu, případně si i zkusit muzicírovat, sledovat výtvarné umělce při práci, dát si něco k jídlu či k pití, nebo jen tak sedět a sledovat dění. To mohli v sobotu návštěvníci zámeckého nádvoří v Tachově, kde si premiéru odbyl nový festival Tachovský Džem, který na zámeckém nádvoří uspořádali David Černý a Bärbel Jílková.

Mamelády od Jozefíny Růžičkové chutnají po celém světě.

Nejlepší marmelády v Česku se stále vaří v Prachaticích

Jozefína Růžičková se svojí značkou Rose Garden i letos zazářila na prestižní mezinárodní soutěži World´s Original Marmelade Awards. V konkurenci více než tří tisíc marmelád z celého světa se celkem šest jejích výrobků umístilo na stupních vítězů. Navázala tak na skvělý loňský úspěch, kdy si z ceremoniálu odnesla unikátní dvojitou zlatou medaili.

Ilustrační foto.

Mošt pro děti i řidiče získal regionální známku kvality

Znojemsko - Sterilovaná zelenina ze Znojma, vína z Miroslavských Knínic, bylinky z Miroslavi a džem a mošt z hroznů z Maršovic. Co mají tyto výrobky společné? Získaly známku Znojemsko regionální produkt. Ta má zákazníkům zaručovat kvalitu a krajovou jedinečnost.

Důlkové koláčky

Důlkové koláčky

Koláčky plněné rybízovou zavařeninou patří k jednodušším receptům. K jejich přípravě nepotřebujete žádnou cukrářskou zručnost, a přesto vypadají… k nakousnutí!

Vídeňské sachrové krychličky

Vídeňské sachrové krychličky

Lahodné sachrové dortíčky, které se jen rozplývají na jazyku, nepatří na českých vánočních stolech zrovna ke klasikám. Vyzkoušíte?

Jozefína Růžičková z Prachatic zvítězila ve světové gurmánské soutěži Great Taste Awards. Její fíkovo hruškový džem lze koupit v e-shopu, nebo v prachatické farmářské prodejně.

Jozefína ohromila svět marmeládou

Prachatice - Tři hvězdy. Přesně tolik získala jedna z prachatických marmelád na nejprestižnější gurmánské soutěži, která se konala ve Velké Británii.

Jablka. Ilustrační foto.

Nedostatek jablek prý zdraží likéry, džemy i šťávy

HLASUJTE V ANKETĚ / Pěstitelé a především zpracovatelé jablek na Slovácku řeší problémy s jejich letošní neúrodou. Džemy, šťávy, likéry a další produkty kvůli nedostatku této oblíbené plodiny zdraží. Hrozí dokonce, že řadu z nich zpracovatelské firmy nejméně na rok zruší. Příčinou aktuální špatné sklizně jsou jarní mráz a horké suché léto.

MARMELÁDY OPĚT V KURZU. Na letošním česnekovém festivalu v Buchlovicích se budou opět ochutnávat marmelády a džemy.

Marmelády a džemy popovické kuchařky dobyly Buchlovice

Popovická Anna Vratislavská ovládla 4. ročník soutěže koštu archivních marmelád a džemů, kterou 29. července v rámci XVI. Festivalu česneku na zámku (a v městečku) Buchlovice vyhlásila Folklorní agentura Buchlov.

Ilustrační foto.

Jahodová sezona vrcholí. Denně mizí tuny plodů

Nymbursko /ANKETA/ - Voňavá dobrota ze záhonu rovnou do pusy. Džemy, marmelády, knedlíky a koláče… To všechno láká milovníky jahod, kteří se na sklonku jara vydávají na samosběr do jahodáren.

Ilustrační foto.

Jahodová sezona vrcholí. Denně mizí tuny plodů

Mělnicko /ANKETA/ - Voňavá dobrota ze záhonu rovnou do pusy. Džemy, marmelády, knedlíky a koláče… To všechno láká milovníky jahod, kteří se na sklonku jara vydávají na samosběr do jahodáren.

Ilustrační foto.

Jahodová sezona vrcholí. Denně mizí tuny plodů

Boleslavsko /ANKETA/ - Voňavá dobrota ze záhonu rovnou do pusy. Džemy, marmelády, knedlíky a koláče… To všechno láká milovníky jahod, kteří se na sklonku jara vydávají na samosběr do jahodáren.

Ilustrační foto.

Klika namazaná džemem. I tak spolu válčí sousedé

Jindřichohradecko – Sousedské rozepře se vedou odjakživa. Podle vrchního strážníka hradecké městské policie Luboše Müllera může být důvodem k pranici třeba skříň, která překáží na společné chodbě.

Ilustrační foto

Máte doma staré marmelády a džemy? Přineste je na košt do Buchlovic

„Nevyhazujte něco, co může ještě dobře posloužit společnému prožitku, ani to (zatím) nedávejte do kvasu," apelují Miloslav Hrdý a František Hrňa z Folklorní agentury Buchlov na obyvatele Slovácka a východní Moravy. Týká se to těch, kteří si z nejrůznějšího ovoce, sklizeného ze svých zahrádek a sadů, vaří doma marmelády a džemy.

Jan Heřmánek z Radešína a jeho džemy.

Višeň s čokoládou? Úplná erupce chuti, říká výrobce oscarových džemů

Radešín /ROZHOVOR/ - Višeň s čokoládou, švestka s vanilkou nebo třeba angrešt se skořicí a kardamomem. Když se Jan Heřmánek z Radešína na Ústecku rozpovídá o tom, která sklenička se hodí k paštice a která zase k rozpečenému hermelínu, sbíhají se vám sliny na jazyku. Své džemy s názvem Mlsný Filip vaří už pátým rokem. A daří se mu.

Prestižní světové ocenění Great Taste Awards ve formě tří hvězdiček si odneslo želé z ledového vína Rulandské modré. Uvařili je Zuzana a Otto Boudovi ze Znojma.

Marmelády ze Znojma mají další cenu. Od Britů

Znojmo – V konkurenci deseti tisíc vzorků z celého světa získal extra džem nazvaný Znojemské meruňky s ledovým vínem jednu hvězdu v britské soutěži Great Taste Awards. Marmeládu vyrobili manželé Boudovi a úspěchu si velmi cení. „Porota byla tentokrát velmi přísná. Z celé republiky jsme byly čtyři firmy, které dostaly cenu. Porotci mohou udělit tři hvězdy, dvě, anebo jednu. Jedna je velmi dobré hodnocení," uvažoval podnikatel Otto Bouda.

Sklizeň meruněk.

FOTO DNE: Sklizeň meruněk. Letos jsou ideální pro zavařování i na džem

Ústecký kraj - Pálenky z meruněk bude v letošním roce méně. „Meruňky by potřebovaly více sluníčka. Celkově je letos výrazně menší úroda než například v loňském roce," sdělil Jaromír Hora, který obhospodařuje část vyhlášených meruňkových sadů pod Košťálovem v Třebenicích.

Zuzana a Otto Boudovi.

Džemy ze Znojma mají další ceny. Jsou Chutí Jižní Moravy

Znojmo – Džem z vína, sirup z okurek nebo povidla z meruněk. To vše zachutnalo porotcům v soutěži Chuť jižní Moravy a manželé Zuzana a Otto Boudovi ze Znojma se mohou pyšnit dalším oceněním. Poměrně mladá firma, která působí čtvrtým rokem, posbírala za své marmelády i řadu zahraničních cen. Chuti jižní Moravy si ale obzvláště cení. „Přihlásili jsme výrobky, které jsou svou chutí opravdu speciální a lidé je nenajdou běžně v obchodech. Použili jsme pro jejich výrobu místní suroviny, jako jsou okurky nebo kdoule," sdělil podnikatel Otto Bouda.

Jana Rošková z Krhanic získala značku regionální produkt za své džemy.

Džemy pouze vyrábím, ale nejím je, říká Jana Rošková

Krhanice – Výrobků s regionální značku Kraj blanických rytířů – regionální produkt každoročně přibývá. Na začátku října získaly tento certifikát například lahodné džemy Jany Roškové z Krhanic. Ta se jejich výrobou zabývá sice už pěknou řádku let, coby obchodnice ale teprve rok.

Jana Rošková z Krhanic získala značku regionální produkt za své džemy.

Obchodnice Jana Rošková: Džemy pouze vyrábím, ale nejím je

Krhanice /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Výrobků s regionální značku Kraj blanických rytířů - regionální produkt každoročně přibývá. Na začátku října získaly tento certifikát například lahodné džemy Jany Roškové z Krhanic na Benešovsku. Ta se jejich výrobou zabývá sice už pěknou řádku let, coby obchodnice ale teprve rok.

Marmeláda citron a mojito Romany Šafránkové získala na Mezinárodní soutěži marmelád v Anglii dvojitou zlatou medaili.

Marameláda ze Čtyřkol je ta nejlepší na světě

Čtyřkoly – Vyrobit marmeládu, která chutná, umí většina českých hospodyněk. Ovšem uvařit takovou, která nejenže skvěle chutná, ale navíc dokáže prorazit na světový trh, tak takovou umí jen Romana Šafránková ze Čtyřkol.

Zda jde o marmeládu nebo džem je jedno. Důležité je, aby byl vzorek domácí a co nejlépe chutnal. Cení se i originalita. Ilustrační. Jamparáda.

Jamparáda 2015 začala

Kunratice - Jahodová, meruňková, rybízová, višňová to jsou patrně nejčastější marmelády, které člověk zná. Že se dá ale marmeláda nebo džem vyrobit z nejrůznějších i těch nejméně myslitelných surovin, o tom chce všechny milovníky sladkého mlsání přesvědčit kunratická Jamparáda

SZPI zakázala falšované džemy, kterým chybělo až 75% ovocné složky.

Inspekce našla falšované džemy s výrazně nižším podílem ovoce

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla v prodejně společnosti Levné potraviny, s.r.o., v Mostě falešné džemy z Turecka. Byl v nich výrazně nižší podíl ovoce, než se uvádělo na obalu. Prodejce je zároveň dovozcem, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

MARMELÁDY Z KUNRATIC putovaly do celé Evropy ze zdejší továrny CH. Leubnera už od roku 1880. Tradici výroby ovocných produktů obnovili místní jako Jamparádu.

Díky marmeládám znají Kunratice v celé zemi. I dál

Kunratice u Frýdlantu - Džemy a marmelády z tradičního ovoce se v této malé obci u česko polských hranic vyráběly už od roku 1880. Uznávaná firma Christiana Leubnera je odtud expedovala nejen po celém Rakousku-Uherku, ale i do země mlsných jazýčků, do Francie.