Kreativ

ŠTÍTEK: experiment

Den otevřených dveří na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT se uskutečnil v úterý 2. února 2016 v Praze. Na snímku zmrzlina dělaná dusíkem.

OBRAZEM: Jaderná fakulta ČVUT se otevřela návštěvníkům

Praha - Jak vypadá jaderný reaktor či fúzní tokamak se v úterý mohli přijít podívat nejen zájemci o studium na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze. Na dni otevřených dveří se setkali se zástupci z řad studentů a vyučujících jednotlivých oborů. Otevřeny byly i unikátní laboratoře a pracoviště fakulty, samozřejmě s ohledem na probíhající experimenty.

V Experimentu je celkem 156 malometrážních bytů.

Plán radnice u seniorů tvrdě narazil

České Budějovice - Vlně kritiky museli tento týden čelit zástupci českobudějovické radnice. A to v domě zvaném Experiment. Vysvětlovali tam plán na přistěhování vybraných sociálně slabých spoluobčanů nebo mladých lidí opouštějících dětské domovy do malometrážních bytů. Obyvatelé objektu na rohu Lidické třídy a Mánesovy ulice zaplnili při jednání celou klubovnu a plán města jednoznačně odmítli.

Ilustrační snímek

Střední školy lákají na ojedinělé projekty

Plzeň – Střední odborné učiliště elektrotechnické v Plzni se řadí mezi pár škol v republice, které umožňují studentům čtyřletých oborů získat kromě maturitního vysvědčení také výuční list.

Umělecký ředitel mezinárodního hudebního festivalu Struny podzimu Marek Vrabec a jeho zástupkyně Dana Syrová.

Festival Struny podzimu čekají změny, ruší jarní Gala

Praha - Hudební přehlídku Struny podzimu, známou kombinacemi jazzu a klasiky, tradice a experimentů, čekají změny. Po odchodu výkonné ředitelky festivaly Dany Syrové pořadatelé letos neplánují jarní donátorský galavečer a zvažují novou podobu festivalu.

Ondřej Molina, šéfkuchař z mladoboleslavské restaurace Černá růže.

Mladoboleslavský šéfkuchař na Bocuse d’Or zářil, přestože nezvítězil

Mladá Boleslav - Krátce po svém založení v roce 1987 se soutěž Bocuse d'Or stala nejprestižnější události svého druhu na poli vysoké gastronomie, letos v ní měla zástupce i Mladá Boleslav. V českém kole, jehož se zúčastnilo v Makro Akademii v Praze osm kuchařů, se představil také Ondřej Molina, šéfkuchař z mladoboleslavské restaurace Černá růže. A sklidil velké uznání.

Ilustrační foto.

Jak být šťastný? Usmívejte se a noste barevné oblečení

Madrid – Jak být šťastný? Tato otázka figuruje mezi nejčastějšími otázkami roku 2015 v internetovém vyhledávači Google. Mezi dotazy typu „co dělat když", hledali loni uživatelé Googleu nejvíce pomoc proti nudě. Jak být šťastný se těžko radí, jelikož každý si pod štěstím představuje něco jiného. Španělský deník El País ale nabídl několik rad, které mohou pomoci, abychom se cítili lépe.

Umělecký ředitel mezinárodního hudebního festivalu Struny podzimu Marek Vrabec a jeho zástupkyně Dana Syrová.

Festival Struny podzimu čekají změny, ruší jarní Gala

Praha – Hudební přehlídku Struny podzimu, známou kombinacemi jazzu a klasiky, tradice a experimentů, čekají změny. Po odchodu výkonné ředitelky festivaly Dany Syrové pořadatelé letos neplánují jarní donátorský galavečer a zvažují novou podobu festivalu.

Barbora Hrzánová.

Hrzánová předvede léčbu manželské nudy

Žďár nad Sázavou - Každý den, šťastný den! To je název komedie, kterou do Žďáru nad Sázavou přiveze pražské Divadlo Kalich v pondělí 25. ledna. Jedná se o náhradu za zrušené podzimní představení Darda pro předplatitele žluté skupiny.

Ilustrační foto.

Jeden z účastníků testů nového léku ve Francii zemřel

Paříž – Jeden z dobrovolníků, kteří se účastnili v soukromé laboratoři ve francouzském městě Rennes testů nového léků, zemřel. Oznámila to místní nemocnice, kterou citovala agentura AFP. Stav dalších pěti lidí, kteří byli kvůli zkouškám léku hospitalizováni s vážnými problémy, je prý již stabilizovaný.

Albrechtickou školu reprezentovali Martina Němcová, Michaela Moravcová, Michal Šlor, Jiří Mlčoušek a Matěj Juráň.

Mistři fyzikálních pokusů z Albrechtic

Albrechtická škola se zapojila do fyzikální soutěže na téma kapaliny. Úkolem bylo připravit pokusy, zajímavou formou vysvětlit, co se při nich děje, a nahrát to na video. Nejlepší postupovali do finále, kde pokusy předvedli naživo.

Veselá nálada vládla v sobotu večer při ochutnávání pálenek a vyhodnocení soutěže Včelarská baňka.

Prsatá včela i s baňkou odlétla k Josefu Šipkovi ze Včelar

Včelary - Dřevěný symbol slivovicového šampiona, putovní prsaté včelky s názvem Včelarská baňka, si odnesl domů včelarský Josef Šipka. Ocenění převzal z rukou prezidenta včelarského koštu Františka Janků a jeho jméno bylo vepsáno bílým písmem na dřevěný štít Včelarské baňky. Na desce cti a vítězství je jméno Josefa Šipky hned u prvního ročníku.

Expozice s názvem magnetická přitažlivost ve Vida centru poučila děti zábavnou formou například o tom, co je to silové pole a jak se projevuje.

OBRAZEM: Vidátoři předvedli, jak funguje magnetická přitažlivost

Brno – Proč se dva magnety přitahují? Co je to silové pole? I na takové otázky odpověděla v brněnském Vida centru expozice s názvem magnetická přitažlivost. Podívat se na ni v neděli přišly desítky dětí. „Jde o demonstraci magnetických sil. „Zájemci si mohou pohrát s magnetickými lodičkami, vyrobit elektromagnetický motorek nebo objevit magnetickou levitaci," popsala mluvčí Vida centra Hana Laudátová.

Baterie vyrobená jako galvanický článek z ovoce je důležitá znalost pro případ ztroskotání nebo velkého blackoutu. Také se hodí když chcete udělat dojem ve fyzikální soutěži „FyzShow s kapalinami“.

Albrechtické děti si užily zábavnou fyziku s kapalinami

Na středních školách v těchto dnech přemýšlí, jak budou vypadat laboratorní práce, když nový zákon zakazuje dětem jedy a žíraviny. Na albrechtické základní škole ale ovládají zábavné pokusy s neškodnými kapalinami.

Karel Šíp ve Všechnopárty.

Hurá, televizní Silvestr! Aneb ať žije recyklace

Praha - Každý na něj čeká, aby zase mohl v příštím roce na co nadávat. Poslední den v roce – z pohledu nabídky – bývá kritizován, ať už se televize pustí do experimentu v podobě výroby jak vlastních zábavných, tak převzatých pořadů. Letos dala veřejnoprávní televize divákům jasně najevo: vyberte si sami – chcete jedno, nebo druhé? Chtěla se tak asi kritice, která musí zákonitě nastat, vyhnout…

O bruslení na náměstí je velký zájem.

Zájem o vánoční kluziště roste

Už šestým rokem je pro zájemce připraveno bezplatné vánoční kluziště na Masarykově náměstí, o které je čím dál větší zájem. Také letos se na něj Deník rozhodl vypravit

FOTBAL - ilustrační foto.

Revoluce ve fotbale? FIFA zvažuje video a další experimenty

Curych - Fotbal stojí na rozcestí. Pravidlová komise IFAB bude příští rok v lednu znovu diskutovat o využití videa v případě sporných situací. Na svém letošním zasedání komise testování opakovaných záznamů rozhodčími odmítla, jenže to není konečný verdikt. Mezinárodní fotbalová federace totiž přiznává, že už příští rok by mohlo dojít k prvním experimentům.

SEN, který vyšel. Novopačtí studenti letěli natáčet do Londýna experimentální film.

Kamera letěla s packými filmaři až do Londýna, studentský experiment klapl

Nová Paka – Na Gymnáziu a SOŠPg v Nové Pace má úspěšné natáčení studentských krátkých filmů již desetiletou tradici. Získání cen v Krajské soutěži pořádané Impulsem v HK, Náchodské Prima sezóně i získání Českého lvíčka podnítilo vznik Filmového klubu, kde se mladí nadšenci věnují filmové tvorbě již třetím rokem.

Kamil Březina

Učitel: Experimenty v mých hodinách přijímají studenti jako vítané oživení

Rakovník /ROZHOVOR/ - Letos tomu bude už dvanáct let, co na Gymnáziu Zikmunda Wintra v Rakovníku působí vedoucí učitel chemie Kamil Březina. Jeho způsob výuky studenti označují jako neotřelý. A je to právě on, komu se daří motivovat a získávat mladé lidi pro studium přírodních věd v době, kdy zájem o přírodovědné obory ve společnosti upadá.

Kamil Březina

Březina: Experimenty v mých hodinách přijímají studenti jako vítané oživení

Rakovník /ROZHOVOR/ – Letos tomu bude už dvanáct let, co na Gymnáziu Zikmunda Wintra v Rakovníku působí vedoucí učitel chemie Ing. Kamil Březina. Jeho způsob výuky studenti označují jako neotřelý. A je to právě on, komu se daří motivovat a získávat mladé lidi pro studium přírodních věd v době, kdy zájem o přírodovědné obory ve společnosti upadá.

Ilustrační foto.

Metro v Londýně zkouší stání i vlevo a zákaz chůze na schodech

Londýn – Postavit se na jezdících schodech vlevo nebo vpravo a zůstat stát. Takové pokyny nyní dostávají cestující v jedné z nejrušnějších stanic londýnského metra Holbornu, ačkoli jinak etiketa v podzemce velí stát vpravo a levou část nechat chodcům. Cílem třítýdenního experimentu je zjistit, zda lze takovým postupem urychlit ve špičce pohyb na eskalátorech, napsal britský list The Independent.

Z utkání VKC Kolín - PKC Papendrecht 17:41.

Korfbalisté Kolína na výhru stále čekají

Kolín – Premiéra se nepovedla. Obhájce mistrovského titulu z Brna padl hned ve svém prvním utkání nové korfbalové sezony. Na palubovce znojemských Modrých Slonů prohrál 22:26 a do příště musí hodně věcí změnit.

Zámek v Lednici. Ilustrační foto.

V lednickém zámku po letech opět slouží část původního vytápění

Lednice  – Na zámku v Lednici, který je zřejmě nejnavštěvovanějším v zemi, je ode dneška v provozu jeden z původních 24 teplovzdušných systémů. Vytápí rytířský a rodinný sál. Systémy byly poškozeny v roce 1968, kdy v nich technici zatopili uhlím a výměníky popraskaly, řekl Václav Holásek z firmy, která systém obnovila.

Čirůvky fialové, které společně se spadaným listím ladí barevnou škálu podzimu.

Déšť probudil čirůvky fialové

Houbařská sezona se kvůli extrémnímu suchu v našem regionu prakticky nekonala. Kromě plevelných václavek se po dešti konečně probudily také nádherné čirůvky fialové, které společně se spadaným listím ladí barevnou škálu podzimu.

Mexická kapela Mariachi vystoupí v brodském gymnáziu.

Den otevřených dveří okoření chutě i tóny dalekého Mexika

Havlíčkův Brod – Jedna z nejvýznamnějších středních škol ve městě, ale také v Kraji Vysočina, kterou bezesporu je havlíčkobrodské gymnázium, chystá na příští středu Den otevřených dveří. Škola bude pro veřejnost otevřena od osmi do osmnácti hodin.

Ilustrační foto

Méně stresu v práci? Italská firma testuje týden bez e-mailu

Řím – Italská textilní firma Gabel sídlící na severu země vyzvala zaměstnance, aby se týden vyhýbali posílání e-mailů kolegům a veškerou nezbytnou komunikaci na pracovišti vyřizovali osobně. Jak napsal zpravodajský server BBC News, vedení firmy se tímto způsobem snaží snížit stres.

Ladislav Onofrej

Onofrej po záskoku: Žádný problém, udělování pokynů mám v krvi

Olomouc – Hlavní trenér pryč, karetní tresty, řada zraněných. Ladislav Onofrej nebyl před pohárovým zápasem 
s Jihlavou v jednoduché situaci, přesto mužstvo dovedl 
k remíze 2:2, která Sigmě zaručila postup. „Věřil jsem, že kvalita je na naší straně," poznamenal po utkání osmatřicetiletý Slovák.

Noc vědců. Ilustrační foto

Den vědy v Bruntálu

Dveře bruntálského gymnázia se v pátek 13. listopadu otevřou široké veřejnosti, zváni jsou všichni zájemci, kteří mají rádi vědecké pokusy a nechají se okouzlit experimenty z fyziky či chemie. Den Vědy na Všeobecném a sportovním gymnáziu Bruntál proběhne od 15 do 19 hodin.