Kreativ

ŠTÍTEK: experiment

Minilaboratoře pro provedení tří experimentů přímo ve vesmíru vyrábí odborníci z brněnské společnosti SAB Aerospace. Astronauti v těchto speciálních přístrojích přivezou příští rok na Mezinárodní vesmírnou stanici lidskou moč, kostní dřeň i žabí embrya.

Ve vesmíru se ze zdravých stávají trosky. Brněnský projekt pomůže zjistit proč

/VIDEO/ Proč zdravým lidem ve vesmíru výrazně klesá imunita až na úroveň starých lidí? Nebo jak na palubě vesmírných lodí hnojit rostliny pomocí lidské moči? Odpovědi na tyto otázky má evropským vědcům pomoci zjistit brněnská společnost. Její tým sestavuje vybavení pro provedení tří experimentů na Mezinárodní vesmírné stanici. Podívejte se ve videoreportáži na detaily.

Švédští zubaři se s požehnáním úřadů uchýlili k z dnešního pohledu velmi neetickému experimentu.

Děsivý pokus na lidech. Zubaři je schválně cpali sladkým a nedopadlo to dobře

Dodnes jde ze současného pohledu o těžko pochopitelný případ, jak byli ve Švédsku vědecky zneužiti mentálně postižení včetně řady dětí. Vipeholmský experiment je tak velkou černou vědeckou kaňkou země, která dala světu Nobelovu cenu. Zubaři během něj nechali stovkám bezbranných jedinců sladkostmi záměrně poškodit chrup, čímž jim způsobili bolest s minimální snahou jim utrpení do budoucna jakkoliv kompenzovat.

Počátek pastevního výzkumu v Betlémě v Oldřichově v Hájích se datuje k roku 1998. Jedná se tak o nejstarší manipulativní experiment v Evropě.

Univerzitní vědci se budou věnovat unikátnímu výzkumu luk v Jizerských horách

Jaký mají různé způsoby obhospodařování dopad na diverzitu rostlin a kvalitu a výnos travní biomasy? Na to dlouhodobě hledali odpověď v liberecké pobočce Výzkumného ústavu rostlinné výroby, která ale nedávno zanikla. Aby výzkum, který běží nepřetržitě na šesti jizerskohorských loukách a na jednom stanovišti na Českolipsku i několik desítek let, nepřišel vniveč, rozhodla se v něm pokračovat Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická Technické univerzity v Liberci (FP TUL). V případě pastevního experimentu v Betlémě, části Oldřichova v Hájích, se jedná dokonce o jeden z nejstarších výzkumů v Evropě.

UJEP přispívá k výzkumu komunikace v kosmických posádkách.

UJEP přispívá k výzkumu komunikace v kosmických posádkách

Fakulta sociálně ekonomická Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (FSE UJEP) se podílela na výzkumném projektu, jehož cílem bylo prozkoumat komunikaci posádek během několika tzv. analogových izolačních simulací kosmických misí. Jedna z oblastí analýzy, publikovaná ve vědeckém časopise Aerospace, zdůrazňuje klíčový význam komunikace pro úspěch vesmírných misí.

Simulace zásahu proti střelci na filozofické fakultě

Střelci simulovali zásah proti vrahovi z fakulty: Bylo velmi těžké ho trefit

Experti ze společnosti Hard Task, která se věnuje střeleckému výcviku a taktice, se pokusili nasimulovat pravděpodobnost, s jakou bylo možno střelce z filozofické fakulty zasáhnout a zneškodnit. Vrah na fakultě 21. prosince zastřelil 13 lidí, další oběť zemřela po převozu do nemocnice. Redakce Deníku má k dispozici závěrečnou zprávu experimentu.

Simulace zásahu proti střelci na filozofické fakultě.

Střelci simulovali zásah proti vrahovi z fakulty: Bylo velmi těžké ho trefit

Experti ze společnosti Hard Task, která se věnuje střeleckému výcviku a taktice, se pokusili nasimulovat pravděpodobnost, s jakou bylo možno střelce z filozofické fakulty zasáhnout a zneškodnit. Vrah na fakultě 21. prosince zastřelil 13 lidí, další oběť zemřela po převozu do nemocnice. Redakce Deníku má k dispozici závěrečnou zprávu experimentu.

Vědci pokračují v experimentu, který v roce 1879 začal William Beal. Botanik chtěl pomoci farmářům zjistit, jak dlouho v zemi vydrží semena plevele. Zakopal proto 20 lahví. Každou naplnil pískem a 50 semínky patřící 23 druhům. Ilustrační foto

Vědci na tajném místě našli zombie semena. Byl mezi nimi i nečekaný hybrid

Badatelé, kteří se podílejí na jednom z nejdéle probíhajících aktivních vědeckých experimentů, objevili překvapivou hybridní rostlinu. Skrývala se mezi zdánlivě mrtvými semínky, které vykopali na tajném místě, kde je před 144 lety zakopal botanik William Beal. Informace o její lokaci se předává z výzkumníka na výzkumníka a vykopat se mohou jen jednou za dvacet let.

Židovské vězeňkyně ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi

Netvor v bílém plášti. Lékař Clauberg toužil sterilizovat tisíc Židovek denně

Josef Mengele nebyl jedinou zrůdou v bílém plášti, která vykonávala brutální experimenty na Židech ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi. Bolestivou smrt přivodil stovkám žen také gynekolog Carl Clauberg. Jeho výzkum týkající se sterilizace žen podporovaly nacistické špičky, neboť doufaly, že díky Claubergovu postupu se podaří zabránit rozmnožování podle nacistů „méněcenných“ ras. 

Školní ulice bez aut. Jičín zkouší omezit provoz před základní školou

Školní ulice bez aut. Jičín zkouší omezit provoz před základní školou

/VIDEO/ Jičín uspořádal malý dopravní experiment - na celý týden zakázal vjezd do Železnické ulice, kam denně stovky rodičů přiváží své děti za vzděláním. Jaké jsou v půlce pokusu ohlasy obyvatel města? „Je super, že po ránu neposlouchám klaksony a nadávky řidičů,“ říkají jedni. Druzí zmiňují problém, kde zaparkovat, když v okolí nemocnice je to už nyní skoro nemožné. 

Festival Do Háje. Plakát.

Nový videoartový festival v Liberci slibuje večer plný vizuálních experimentů

První ročník videoartového festivalu Do Háje, který představuje širokou škálu inovativních uměleckých děl, se chystá přivítat návštěvníky 30. srpna 2023 od 18:30 hodin v prostorách Liberecké školy foto·grafické na Králově Háji v Liberci. Tato jedinečná akce nabídne pestrý výběr nejen z videoartu, ale i hudebních klipů a mluveného slova, které vytvořili tuzemští i zahraniční umělci a studenti.

Vizualizace. Nová budova Archeoparku pravěku ve Všestarech představí zejména experimenty archeologů a pravěké nálezy doplní repliky vytvořené dávnými technologiemi.

Archeopark se rozšíří. Budova za 24 milionů představí experimenty i nálezy z D11

/VIZUALIZACE, FOTO/ Po více než 25 letech od založení bude Archeopark pravěku ve Všestarech na Hradecku atraktivnější pro návštěvníky. Budova za 24 milionů korun představí zejména experimenty archeologů a pravěké nálezy doplní repliky vytvořené dávnými technologiemi. K celoročnímu provozu přispějí dílny pro děti a jednou z atrakcí bude kinosál s filmy zachycujícími zejména mořské výpravy na pravěkém člunu Monoxylon.

Být o samotě v úplné tmě jen sám se sebou. Někteří lidé říkají, že tma je jako zrcadlo, odráží totiž vaše nitro, vaše předchozí prožitky, zkušenosti nebo povahu.

Úplné ticho a naprostá tma. Terapie skvělá pro ty, kteří chtějí poznat sami sebe

Nechali byste se na nějaký čas, byť třeba na hodinu, dobrovolně zavřít do tmy? Jsou lidé, kteří si touto zkušeností chtějí dobrovolně projít – a co víc, mnohé jim dá. Jana Nenadalová, která studuje doktorát na Ústavu religionistiky Masarykovy univerzity v Brně, se touto problematikou zabývá. S lidmi, kteří si projdou takzvanou terapií tmou, dělá dlouhodobý výzkum. Co je terapie tmou a co lidé zavření ve tmě zažívají? A jaké jsou výsledky terapie?    

Plán hodiny přírodopisu na ZŠ Tyršova vymyslela umělá inteligence.

Zápis do dějin. Hodinu biologie na Tyršovce poprvé vymyslela umělá inteligence

/FOTO, VIDEO/ Je úterý 10.50 hodin. Zelená laboratoř na Základní škole Tyršova v Nymburce. Na první pohled naprosto běžná hodina přírodopisu v deváté třídě zaměřená na biologii. Přesto je to vyučovací hodina, která se bez přehánění zapíše do dějin. Plán hodiny a úkoly, které nic netušící žáci budou plnit, totiž poprvé v historii minimálně nymburských škol vymyslela umělá inteligence.

Vynálezce LSD Albert Hofmann v roce 2006, kdy u příležitosti svých stých narozenin vystoupil na sympoziu v Curychu s přednáškou O kráse, která se těšila obrovské pozornosti

Před 80 lety si otec LSD poprvé zavdal. Pak nasedl na kolo a rozjel se domů

Bylo odpoledne 19. dubna 1943 a ulicemi švýcarské Basileje projížděli na kolech dva muži. Jeden z nich se trochu motal, druhý, jeho asistent, se na něj snažil dávat pozor. Motajícím se cyklistou byl švýcarský Albert Hofmann, jenž měl v sobě 250 mikrogramů nové látky, kterou sám syntetizoval a nyní ji poprvé ozkoušel. Šlo o LSD.

Nástup vězňů při Stanfordském vězeňském experimentu, který vedl psycholog Philip Zimbardo.

Stanfordský vězeňský experiment: Hra se děsivě zvrtla i kvůli přešlapům autora

Před 90 lety se narodil americký psycholog Philip George Zimbardo. Jméno tohoto muže mnohdy znají i lidé, kteří se jinak o obor nezajímají. Za vše může experiment z roku 1971, známý jako stanfordský vězeňský experiment. Tento pokus se totiž řadí k nejkontroverznějším v historii. Zimbardova hra na vězení se nečekaně zvrtla. Až po letech se také zjistilo, že sám psycholog udělal při experimentu řadu výzkumných přešlapů.

Workshop Evropské vesmírné agentury, jehož se studentský spolek YSpace z Vysokého učení technického v Brně zúčastnil.

Příprava na kolonizaci Měsíce a Marsu: pomoci má satelit z Brna s buňkami sinic

/FOTO/ Posunout lidstvo o krok dál na cestě za kolonizací Měsíce a Marsu se snaží studenti Vysokého učení technického spolu s Mendelovou univerzitou v Brně. Pomoci jim k tomu má experiment, jehož cílem je vyslat na oběžnou dráhu Země první český studentský satelit s buňkami sinic schopných vytvářet kyslík nezbytný pro existenci živých organismů. Satelit by mohli vědci vyslat už v roce 2025.

Lidé s kudrnatými vlasy jsou podle vědců ve výhodě.

Máte kudrnaté vlasy? Podle vědců jste ve výhodě

Nejeden člověk si alespoň jednou za život položil otázku, proč má kudrnaté či rovné vlasy. A proč je zrovna člověk jediný z primátů, který po těle nemá téměř žádné chlupy, ale přesto mu na hlavě roste na jedné hromadě spousta vlasů. Vědci už dlouhé roky bádají, proč tomu tak je a proč má někdo vlasy rovné a jiný kudrnaté. Tým mezinárodních odborníků se v novém výzkumu pokusil na tyto otázky odpovědět. Výsledky potvrdily, že je to reakce na chůzi po dvou.

Městská policie Olomouc se odmítla podílet na ověřovacím experimentu, tak ho řidič provedl sám. Po vhození padesátikoruny ve 12.48 hodin mu parkovací automat vydal lístek, jehož platnost skončila ve 12.24 hodin.

Jak vysvětlit strážníkům, že parkovací automat se spletl? Stalo se v Olomouci

/GLOSA REDAKTORA DENÍKU/ Meteorologické extrémy způsobily kalamitu nejen na horách, ale také v parkovacím systému Olomouce. Parkovací automat ve Vídeňské ulici řidičům vydával neplatné prošlé lístky. Navzdory přesvědčivým důkazům se olomoučtí strážníci odmítli porouchaným automatem zabývat. Nedávno prý bez problémů prošel periodickou kontrolou, takže funguje perfektně a není na něm nic k opravování.  

Unikátní čtyři tisíce let staré šípy z muzea v Holešově zabíjely lidi, potvrdili to vědci, kteří je několik let zkoumali.

Čtyři tisíce let staré šípy z Holešova zabíjely lidi, potvrdili to vědci

Měří několik milimetrů, nejvýš pár centimetrů, přesto byly před čtyřmi tisíci lety záměrně vyrobeny tak, aby zabily člověka. Městské muzeum a galerie v Holešově vlastní jeden z největších souborů pravěkých kamenných hrotů šípů ve střední Evropě. Že tyto šípy v době bronzové zabíjely lidi, potvrdili vědci, kteří je čtyři roky zkoumali.

Někteří příznivci v takovémto tvorovi vidí krásu, jiné jen odpudivý hmyz.

Upíří můry si rády pochutnají i na lidech. Jsou inspirací pro mnoho mýtů

Můry z rodu Calyptra budí vášně nejen u entomologů po celém světě. Je to hlavně tím, že si rády pochutnají i na lidské krvi, a to podle všeho jako jediné z můr. Od tohoto faktu už pak nebylo daleko ke vzniku mnoha legend a mýtů, které s těmito tvory souvisí. Včetně těch, že napadený jedinec může utrpět vážnou újmu na zdraví.

Vědci dokázali z plastových lahví vyrobit nanodiamanty

Vědci dokázali vyrobit diamanty z plastových lahví. Díky nápodobě nitra Neptunu

Mezinárodnímu týmu vědců se v rámci experimentu povedla nevídaná věc. Pomocí laserových záblesků, kterými experti napodobili nitro ledového planetárního obra Neptuna, se jim podařilo přetvořit běžné plastové lahve na diamanty. Technologie by mohla mimo jiné omezit množství plastového odpadu a ulevit tak životnímu prostředí. Informoval o tom portál SciTechDaily.

Laueráti Nobelovy ceny za fyziku pro rok 2022 (zleva) Francouz Alain Aspect, Američan John Clauser a Rakušan Anton Zeilinger, 4. října 2022

Nobelovu cenu za fyziku získala trojice vědců. Za experimenty s fotony

Nobelovu cenu za fyziku pro rok 2022 dostanou Francouz Alain Aspect, Američan John Clauser a Rakušan Anton Zeilinger. Ocenění dostanou za experimenty s provázanými fotony, oznámila ve Stockholmu Královská švédská akademie věd. Jejich výzkum má uplatnění například v oblasti kvantové kryptografie, jež se zabývá pokročilými metodami šifrování, a je na něm založena i myšlenka teleportace.

Tomáš Zima (vlevo)

Kanonýr Deníku Tomáš Zima: Já v útoku? Byl to experiment trenéra

Experiment trenéra vyšel na jedničku s hvězdičkou. Obránce Tomáš Zima dostal výjimečně šanci na hrotu libického útoku a tento tah se vyplatil. V zápase třetí třídy nastřílel čtyři branky a výrazně tak pomohl svému mužstvu k těsné výhře 5:4 na trávníku Všechlap. Díky tomu se stal Zima Kanonýrem Deníku.

Humanoidní robot. Ilustrační foto.

Násilník? Černoch. Roboti s vadnou umělou inteligencí jsou rasisté, ukázal pokus

Počítačoví vědci už roky varují před nebezpečím, které umělá inteligence v budoucnu představuje. A nemusí jít nutně o vzpouru strojů proti lidstvu, jak ji známe nepříklad z Terminátora. Výzkumníci poukazují například na to, že systémy strojového učení mohou vytvářet škodlivé a urážlivé předsudky a ve svých výstupech dospívat k sexistickým a rasistickým závěrům.

Záběry z mise Apolla 11 na Měsíc v roce 1969

NASA chce zpátky svůj ztracený měsíční prach z Apolla 11. A také některé šváby

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) kontaktoval bostonskou aukční síň RR Action s žádostí o zastavení prodeje měsíčního prachu, který během prvního přistání na Měsíci nasbírali astronauti Apolla 11. NASA ho chce zpátky, a spolu s ním i vzorky švábů, jimž byl podáván, aby se zjistilo, zda neobsahuje nějaké patogeny.

Letošní Prague Rocks vedle Metallicy nabídne pětici dalších kapel hrajících od rocku po řízný metal

Do Prahy se řítí Metallica. Připomeňte si, jak měnila hudební svět album po albu

Čtyřicet let na vrcholu, deset alb, více než 125 milionů prodaných nosičů a celá řada nezapomenutelných hitů v čele s Nothing Else Matters. To je kapela Metallica, která již tuto středu bude hlavním lákadlem jednodenního festivalu Prague Rocks v areálu letňanského letiště. Připomínáme desítku řadových alb kapely, která se spolu s Black Sabbath podepsala nejvýraznějším písmem na zrodu žánru metalu a tvrdého rocku.

Italský trenér Andrea Stramaccioni ve Spartě pohořel.

Zahraniční trenéři v české fotbalové lize? Nebezpečný experiment

Nepočítáme-li Slováky, Dán Brian Priske je pátým zahraničním trenérem v nejvyšší české fotbalové lize. A jen tak mimochodem - třetím ve Spartě. Jeho předchůdcům práce ve specifickém prostředí nesedla a zatuchlý český rybníček radši rychle opustili. Jeden případ za všechny? Sparťanský experiment s Italem Andreou Stramaccionim. Jak si vedli trenéři-cizinci v českých prvoligových klubech?

Italský trenér Andrea Stramaccioni ve Spartě pohořel.

Zahraniční trenéři v české fotbalové lize? Nebezpečný experiment

Nepočítáme-li Slováky, Dán Brian Priske je pátým zahraničním trenérem v nejvyšší české fotbalové lize. A jen tak mimochodem - třetím ve Spartě. Jeho předchůdcům práce ve specifickém prostředí nesedla a zatuchlý český rybníček radši rychle opustili. Jeden případ za všechny? Sparťanský experiment s Italem Andreou Stramaccionim. Jak si vedli trenéři-cizinci v českých prvoligových klubech?

Italský trenér Andrea Stramaccioni ve Spartě pohořel.

Zahraniční trenéři v české fotbalové lize? Nebezpečný experiment

Nepočítáme-li Slováky, Dán Brian Priske je pátým zahraničním trenérem v nejvyšší české fotbalové lize. A jen tak mimochodem - třetím ve Spartě. Jeho předchůdcům práce ve specifickém prostředí nesedla a zatuchlý český rybníček radši rychle opustili. Jeden případ za všechny? Sparťanský experiment s Italem Andreou Stramaccionim. Jak si vedli trenéři-cizinci v českých prvoligových klubech?

Italský trenér Andrea Stramaccioni ve Spartě pohořel.

Zahraniční trenéři v české fotbalové lize? Nebezpečný experiment

Nepočítáme-li Slováky, Dán Brian Priske je pátým zahraničním trenérem v nejvyšší české fotbalové lize. A jen tak mimochodem - třetím ve Spartě. Jeho předchůdcům práce ve specifickém prostředí nesedla a zatuchlý český rybníček radši rychle opustili. Jeden případ za všechny? Sparťanský experiment s Italem Andreou Stramaccionim. Jak si vedli trenéři-cizinci v českých prvoligových klubech?

Italský trenér Andrea Stramaccioni ve Spartě pohořel.

Zahraniční trenéři v české fotbalové lize? Nebezpečný experiment

Nepočítáme-li Slováky, Dán Brian Priske je pátým zahraničním trenérem v nejvyšší české fotbalové lize. A jen tak mimochodem - třetím ve Spartě. Jeho předchůdcům práce ve specifickém prostředí nesedla a zatuchlý český rybníček radši rychle opustili. Jeden případ za všechny? Sparťanský experiment s Italem Andreou Stramaccionim. Jak si vedli trenéři-cizinci v českých prvoligových klubech?

Delfín skákavý - Ilustrační foto

Převratná studie: Delfíni rozpoznávají své známé podle chuti moči

Biologové již několik desetiletí vědí, že delfíni navazují blízká přátelství a poznávají své kamarády podle jedinečného pískání. Nový překvapivý výzkum naznačil, že delfíni skákaví používají k rozeznání svých přátel od nepříbuzných jedinců také chuť moči.

Studenti ze slánského gymnázia pracují na projektu pro kosmickou agenturu.

FOTO: Studenti ze slánského gymnázia pracují na projektu pro kosmickou agenturu

Studenti z týmu Laborky.cz Gymnázia Václava Beneše Třebízského ve Slaném mají před sebou prestižní úkol, se kterým patrně zapíší do dějin vědy. Slánským gymnazistům se totiž podařilo projít užším výběrem a zařadit se tak mezi tvůrce projektu Evropské kosmické agentury (ESA) s názvem Mission Space Lab.

Dle výzkumu jsou burgery z masa výživnější než burgery rostlinné

Výzkum: Burgery z masa jsou výživnější než ty rostlinné

O benefitech rostlinné stravy pro lidské zdraví není potřeba diskutovat, stejně jako o prokázané škodlivosti nezřízeného masožroutství. Pokud vám ale jde o příjem nepostradatelných esenciálních aminokyselin, ve světě burgerů stále vítězí ty masové nad jejich rostlinnými alternativami.

Lidé z obou stran hranice se sešli v Dolním Dvořišti ke společnému protestu proti snahám o zavedení povinného očkování proti covidu.

Stop experimentům! znělo na Silvestra na česko-rakouské hranici v Dvořišti

Nápisy jako Společně Ne!, Stop experimentům na lidech a jiné hlásaly o Silvestru na hranici po domácku vyrobené cedule v rukou lidí, kteří se odpoledne setkali v Dolním Dvořišti. Vybudily je k tomu snahy ve světě a postup rakouské vlády, která jako první v Evropě prosazuje povinné očkování proti covidu-19.

Vědci při testu ukázali, že racci jsou zřejmě chytřejší, než se myslelo. Konkrétně vědci zkoumali racky delawarské (na snímku, ilustrační foto).

Podceňovaní racci překvapili vědce. Jsou chytřejší, než se myslelo

Nová vědecká studie tvrdí, že racci jsou zřejmě inteligentnější, než si dosud svět o těchto ptácích myslel. Kolonie racků delawarských totiž zvládly projít testem, který může vypovídat o tom, že tito ptáci dokáží dopředu své kroky promýšlet a učí se. Výsledky experimentu zároveň naznačují, že racci se v budoucnu dokáží dobře přizpůsobit změněným životním podmínkám.