Kreativ

ŠTÍTEK: experiment

Nový labutí pár plave po Labi mezi zámkem a plavební komorou.

Labutí příběh: po jarních tragédiích nová láska

Poděbrady /FOTOGALERIE/ - Nejhorší jaro ve svém životě zažila samice labutě, která se svým partnerem zvaným Bohouš bavila dlouhá léta místní i turisty na Labi od zámku až po zdymadlo. Právě vrata zdymadla se stala na jaře osudná pro Bohouše.

Ilustrační foto.

Student gymnázia poletí na Mars

Letu na Mars se zúčastní Michal Bravanský, student 5. ročníku osmiletého Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci. Je jedním z pěti členů posádky, která stohodinovou simulovanou misi na Mars zažije.

Pastviny i pro divoké koně se u Milovic rozšiřují.

Unikátní experiment. V Milovicích sledují přeměnu pole na druhově bohatou louku

Jedinečnou příležitost sledovat přeměnu intenzivně obhospodařovaného pole na druhově bohatou pastvinu mají nyní vědci v rezervaci velkých kopytníků v Milovicích. Díky vstřícnosti milovické radnice se totiž od letošního roku k pastvině divokých koní a praturů podařilo připojit devítihektarový městský pozemek, který dosud sloužil jako intenzivně obhospodařované pole.

Pastviny i pro divoké koně se u Milovic rozšiřují.

Unikátní experiment. Vědci sledují přeměnu pole na druhově bohatou louku

Milovice - Jedinečnou příležitost sledovat přeměnu intenzivně obhospodařovaného pole na druhově bohatou pastvinu mají nyní vědci v rezervaci velkých kopytníků v Milovicích. Díky vstřícnosti milovické radnice se totiž od letošního roku k pastvině divokých koní a praturů podařilo připojit devítihektarový městský pozemek, který dosud sloužil jako intenzivně obhospodařované pole.

Ilustrační foto.

Vědci předpoví obličej dítěte. Díky experimentům s embryi myší

Brno - Moje dítě bude mít frňák, zjistí možná budoucí rodiče díky vědcům z Brna. Odborníci z technologického institutu Ceitec brněnské techniky se zabývají formováním tváře u obratlovců a lidem by tak v budoucnu mohli pomoci zjistit, jaký obličej bude jejich potomek mít.

Hrad Lipnice.

Šlechtici a rytíři. Středověk na vlastní kůži mohou zažít lidé v Lipnici

Spatřit na vlastní oči napínavý rytířský turnaj, setkat se s šlechtici, hradní posádkou, zjistit jak je to vlastně s tou opěvovanou rytířskou ctí nebo se podívat, jak probíhá takové dvoření urozené dámě. To vše mohou o víkendu zažít návštěvníci hradu Lipnice nad Sázavou. Proběhne tady totiž ojedinělý experiment, jehož cílem je přiblížit lidem historii atraktivním a nevšedním způsobem. A tak hrad ožije středověkým životem, jehož scénář si budou psát samy postavy.

Hrad Lipnice.

Středověk na vlastní kůži mohou lidé zažít o víkendu v Lipnici

Lipnice nad Sázavou – Spatřit na vlastní oči napínavý rytířský turnaj, setkat se s šlechtici, hradní posádkou, zjistit jak je to vlastně s tou opěvovanou rytířskou ctí nebo se podívat, jak probíhá takové dvoření urozené dámě, to vše mohou o víkendu zažít návštěvníci hradu Lipnice nad Sázavou. Proběhne tady totiž ojedinělý experiment, jehož cílem je přiblížit lidem historii atraktivním a nevšedním způsobem. A tak hrad ožije středověkým životem, jehož scénář si budou psát samy postavy.

Příprava hokejistů Aukro Berani Zlín. Edgars Kulda

Lotyšský experiment číslo čtyři: Snad něco nabídnu, věří Kulda

Osvědčený lotyšský experiment ve Zlíně pokračuje. „V kabině národního týmu jsem slyšel samá pozitiva,“ povídal po úvodním pondělním tréninku 23letý Edgars Kulda, v pořadí čtvrtý lotyšský hokejista, který se v rámci zkoušky snaží prosadit v extraligovém Zlíně.

Dance Fiesta Klatovy 2018.

FOTOGALERIE: K vidění byla premiérová skladba i experiment

Klatovy – Divadlo v Klatovech patřilo v sobotu sedmému ročníku nevšedně komponovanému tanečnímu pořadu Dance Fiesta 2018. Hlavním organizátorem byla skupina Marty Dance Klatovy, která na místní taneční scéně působí již jedenáctým rokem.

Prasata. Ilustrační snímek

Američtí vědci oživili mozky mrtvých prasat. Přepíší definici smrti?

Vědeckému týmu Yaleovy univerzity se podařilo na 36 hodin obnovit cirkulaci krve v mozku mrtvých prasat. O pokusu, který „by mohl přepsat definici smrti,“ jako první informoval magazín MIT Technology Review. Experiment sice může znamenat zvrat pro oblast neurologie, vyvstává však kvůli němu také řada etických otázek, upozorňuje BBC.

Speciální Velikonoční ležák z pivovaru Chotěboř si mohli vychutnat i návštěvníci proslulé piknikové kavárny Björnsonův sad.

Lidé mohli opět ochutnat speciální Velikonoční ležák

Chotěboř – Na Zelený čtvrtek, kdy se má konzumovat něco zeleného, se každoročně těší i milovníci chmelových nápojů. Vědí totiž, že mají jedinečnou příležitost ochutnat Velikonoční ležák, připravovaný speciálně pro tento den. U konzumentů stále oblíbenější je například Velikonoční ležák, který již třetím rokem vyrábí pivovar Chotěboř. Lidé ho mohli ochutnat nejenom na Vysočině, ale také v Praze nebo v Brně.

Výzkumná laboratoř by neměla svojí činností rušit starousedlíky v kunovské ulici V Pastouškách.

Nová výzkumná laboratoř přispěje Kunovicím na cesty

Centrum výzkumu mikrobiální biomasy pro potravinářské a environmentální účely. Oficiální název nové výzkumné laboratoře, která má do roku 2019 vyrůst v Kunovicích na ulici V Pastouškách, může mezi místními vzbuzovat obavy.

Ilustrační foto.

Lipka, Turek a Hrdličková se představili v kraji

Rokycansko – Znalci chemie měli sraz v gymnáziu při okresním finále kategorie D. „Je zaměřené na kovy a jejich sloučeniny. V praktické části pak na experimenty s modrou a bílou skalicí,“ uvedla za organizátory profesorka Blanka Ježková.

V Dobšicích u Znojma chystají psí záchody. Psi by měli čůrat na speciální dutý kolík. U jednoho z míst ukazuje starosta Jaroslav Jenšovský, jak takový psí záchod vypadá.

Psi při venčení využijí pisoáry. Nově v Dobšicích

Jižní Morava /FOTOGALERIE/ – Ochránit sloupy veřejného osvětlení a rohy budov před agresivní močí psů, kteří u nich vykonávají svou potřebu. Takový záměr mají v Dobšicích na Znojemsku. K jeho naplnění mají pomoci psí pisoáry. „Na nápad nás navedla milovnice psů, která má k Dobšicím vztah. Nejdříve jsem tomu nevěřil, ale když jsme zjistil, jak vše funguje, rozhodl jsem se věc vyzkoušet,“ prozradil starosta Dobšic Jaroslav Jenšovský.

Ilustrační foto

Měli bychom volit starosty přímo? Ne, sami jsou proti!

ANKETA/ Měla by volba starostů obcí a hejtmanů zůstat i nadále na zastupitelích, nebo snad o hlavách svých měst mají rozhodovat sami lidé u volebních uren? Poslanci minulý týden poslali novelu ústavy do druhého čtení k dalšímu projednávání. Jistá snaha o změnu pořádků, kdy by volené hlavy měst a krajů měly mít větší pravomoci, tady je.

Ilustrační foto

Měli bychom volit starosty přímo? Ne, jsou sami proti novele

/INFOGRAFIKA, ANKETA/ Měla by volba starostů obcí a hejtmanů zůstat i nadále na zastupitelích, nebo snad o hlavách svých měst mají rozhodovat sami lidé u volebních uren? Poslanci minulý týden poslali novelu ústavy do druhého čtení k dalšímu projednávání. Jistá snaha o změnu pořádků, kdy by volené hlavy měst a krajů měly mít větší pravomoci, tady je.

Akademický malíř, grafik a vysokoškolský profesor Eduard Ovčáček.

Výtvarný umělec a jubilant Eduard Ovčáček: Radosti nebývá nikdy dosti…

/ROZHOVOR/ Akademický malíř a grafik Eduard Ovčáček, významná umělecká osobnost nejenom ostravské, ale především celostátní výtvarné kultury, oslavil v pondělí neuvěřitelné pětaosmdesátiny. Grafik, malíř, sochař, básník, fotograf, performer, vysokoškolský profesor má za sebou pestrý umělecký život. 

Natáčení na ledové ploše se uskutečnilo v neděli v podvečer. Své krasobruslařské umění vyzkoušeli Vladimír Kořen, Maroš Kramár i herečka Dana Morávková, která roky opravdu krasobruslila.

Na slánském zimáku vznikal další díl Zázraků přírody

Slaný /FOTOGALERIE/ - Na slánském zimním stadionu a přilehlé tělocvičně se o víkendu točil další díl oblíbeného pořadu České televize Zázraky přírody. Hlavním tématem je genialita matky přírody a to, jak lidé dokáží využívat jejích úžasných vynálezů.

Standforský sociální experiment se zvrhl v nelidskou krutost, ponižování strach

Americký psycholog Zimbardo se rozhodl provést zdánlivě nevinnou sociální studii. Vybral 24 psychicky velmi stabilních jedinců a rozdělil je ne dvě skupiny - vězně a dozorce. Přestože všichni zúčastnění věděli, že se jedná pouze o experiment, vžili se do svých rolí tak dokonale, že projekt musel být předčasně ukončen. 

Putovní výstava libereckého IQ parku Hry a klamy je plná interaktivních exponátů, her, hlavolamů a experimentů. Od pátku 23. února bude k vidění v zámku ve Žďáře nad Sázavou a potrvá do 31. března.

V zámku je plno hlavolamů, her i klamů

Žďár nad Sázavou – Sahat na exponáty přikázáno! To je heslo známé putovní výstavy libereckého IQ parku nazvané Hry a klamy, která nyní dorazila do Žďáru. Nejen k vidění bude v prostorách zámku od pátku 23. února.

Vzorník barev. Asambláž Běly Kolářové z roku 1967. (Z majetku autorky.)

Galerie na Úvoze připomíná experimenty Běly Kolářové s fotografií

Galerie Josefa Sudka v Praze na Úvoze vystavuje experimentální fotografie Běly Kolářové. Životní partnerka básníka a výtvarníka Jiřího Koláře stála se svou tvorbou nezaslouženě v jeho stínu. Její tvorba je ale podle historiků umění originální a teprve v posledních letech se dočkala ocenění, a to i mezinárodního. Uměleckoprůmyslovému muzeu v Praze se roku 1996 podařilo získat jedinečný soubor jejích fotografických prací, uvedl kurátor současné výstavy Jan Mlčoch.

Mazutka.

Legendární Mazutku nejspíš čeká demolice. Nebyla prohlášena za památku

Budova výtopny Mazutka, která se nachází na sídlišti Invalidovna, nebyla prohlášena kulturní památkou, rozhodlo ministerstvo kultury. Podle ministerstva má konstrukce střechy vážné konstrukční vady.  Stavbu, postavenou v bruselském stylu, tak čeká demolice. Rozhodnutí ministerstva je platné od 6. února.

Další český rekord v přerážení netradiční technikou si na své konto v Brně připsal Vladimír Tomi. Společně s kolegou z týmu Dragon warriors Robertem Klimešem ovládli mezinárodní závody, kterých se zúčastnilo 180 příznivců bojových umění.

VIDEO: Tomiho dlaň vytvořila další český rekord

Další český rekord v přerážení netradiční technikou si na své konto v Brně připsal Vladimír Tomi. Společně s kolegou z týmu Dragon warriors Robertem Klimešem ovládli mezinárodní závody, kterých se zúčastnilo 180 příznivců bojových umění.

Ilustrační foto.

Automobilky prý testovaly dopad spalin z dieselů na opicích. Není to vtip

Celá řada německých automobilek se hlavně v USA snažila dlouhodobě propagovat naftové motory jako úsporné, nezávadné a jaksi „čistější“ než jejich benzinové protějšky. Aby mohla být tato tvrzení něčím podložená, dle nejnovějších zpráv se prý měly někeré značky dokonce schýlit k testování výfukových plynů na zvířatech.