Kreativ

ŠTÍTEK: experiment

Městský úřad v Orlové

Město chce sloučit narkomany a bezdomovce

Velké stěhování a experiment s bezdomovci. Taková je budoucnost orlovského K-Centra, zařízení pro řešení drogových pro-blémů, které je jedno z nejstarších a nejúspěšnějších zařízení svého druhu v kraji.  

Ilustrační foto

Svět ovocných stromů přiblíží návštěva rodinného sadu

Česká Bělá - Více než devadesáti odrůdami jabloní, třiceti odrůdami hrušní a třiceti odrůdami slivoní se pyšní ovocný sad manželů Dykyjových v České Bělé. Rodinný sad, ve kterém probíhala řada experimentů pěstování a roubování stromů, zve všechny milovníky přírody a ovocnářství na jedinečnou exkurzi, kterou je provedou odborní lektoři. Návštěva sadu s výkladem se bude konat v pátek 15. září.

Ferdinand von Schirach.

Teror v Divadle ABC

Pocity porotce u soudního přelíčení s člověkem, který sice zachránil tisíce lidí, ale jehož rozhodnutí zničilo stovky dalších životů, zažijí diváci interaktivního dramatu Teror. Projekt, který je v poetice Městských divadel pražských (MDP) experimentem, připravuje režisér Ondřej Zajíc pro Divadlo ABC. Autorem inscenace je německý spisovatel a dramatik Ferdinand von Schirach.

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Společný nepřítel

Severokorejské experimenty s vodíkovou bombou mají dvojí efekt. Vnitropolitický, kdy režim získává kredit u občanů, kteří jsou na jaderný status své země pyšní, a zahraničněpolitický, kdy režim ztrácí kredit u svých tradičních spojenců, především Číny a Ruska. Poslední jaderné testy odsoudil i summit zemí BRICS. Severní Korea se pomalu ale jistě stává pro svět společným nepřítelem, respektive společným potížistou.

MHD v České Lípě. Ilustrační foto.

Na stole je budoucnost MHD v Lípě

Česká Lípa – Českolipští zastupitelé dnes budou řešit, jestli má město vypsat výběrové řízení na provozovatele MHD, nebo bude podnikat se současným dopravcem. Moc času už nezbývá.

Nový trenér fotbalistů Sparty Andrea Stramaccioni vystoupil na tiskové konferenci 20. června v Praze. Vpravo je generální ředitel AC Sparta Praha Adam Kotalík.

Sparta potupně vypadla z Evropy. Doba hájení končí, Stramaccioni musí zabrat

Experiment za stamiliony z peněženky Daniela Křetínského zatím neslaví úspěchy. Sparta potupně vypadla z Evropy a ani s ligovými soupeři si neumí poradit. Naposledy padla s Brnem, které rozjelo nový ročník naprosto tragicky. Zatímco výkon Zbrojovky se nesl v hesle „nové koště dobře mete“, na Letné toto rčení neplatí ani zdaleka. Doba hájení italského trenéra nemusí trvat dlouho.  

Volejbalová Dřevěnice 2017.

Volejbalová Dřevěnice velmi úspěšná

Dřevěnice - Druhý víkend největšího a nejpopulárnějšího antukového turnaje se opět vydařil. I když počasí zlobilo a celý pátek pršelo, zejména podvečerní bouřka byla opravdu vydatná, hráči do Dřevěnice přijeli a nelitovali.

Kunětická Hora

Bez mapy a GPS na horáku napříč republikou aneb Pozor na „zaručené“ zkratky

To byla jízda. Z domovského Horního Bezděkova na Kladensku jsem vyrazil na horském kole do rodiště své ženy, do východočeského Žamberka. Byl to trochu experiment, protože jsem vyjel bez mapy, navigace, jen s papírkem, na kterém byla jména většiny obcí. Jízda dlouhá 220 kilometrů se změnila v pořádné dobrodružství.

Národní galerie.

Národní galerie oslaví výročí 2018 Koudelkou, První republikou a experimenty

Praha - Národní galerie připomene osmičková výročí příštího roku zvláštními výstavami, ale především nově instalovanými expozicemi moderního a poválečného umění ve Veletržním paláci. Mezi stěžejními akcemi bude expozice První republika, která připomene i mimopražská centra uměleckého dění té doby, včetně slovenských či ukrajinských. Výstava nazvaná 1968: S lidskou tváří!!! se bude věnovat vizuální kultuře a experimentům v umění od 50. do 80. let. Galerie vystaví fotografie Josefa Koudelky včetně jeho slavného cyklu Invaze.

z filmu Křižáček s Karlem Rodenem

Křižáček je studená roadmovie

Jsou filmy pro diváky. A pak filmy, jež svou formální výlučností zaujmou na festivalech, ale kiny prošumí. Křižáček, s nímž Václav Kadrnka vyhrál letošní karlovarský festival, patří k těm druhým.

Replika sklářské pece na Vlkovsku v současnosti prochází rekonstrukcí. V září tu opět proběhne fritování, tavení a foukání skla.

Brodské muzeum opět roztopí středověkou pec

Havlíčkův Brod – Replika středověké sklářské pece, která se nachází na okraji Havlíčkova Brodu, veřejnosti opět nabídne jedinečnou podívanou. Tým brodského Muzea Vysočiny se tu chystá provést historicky druhou tavbu skla. Pec v současnosti prochází rekonstrukcí.

Ve středu hráli v Týně nad Vltavou v ulicích místní muzikanti.

Muzikanti v ulicích se osvědčili i v Týně

Týn nad Vltavou - Místní hudebníci ve středu 21. června hráli v ulicích historické části města Týna nad Vltavou. Kolemjdoucí se mohli zaposlouchat do hudby téměř všech žánrů nebo si třeba spolu s hudebníky zajamovat.

Židovská čtvrť v Třebíči.

Popelnice už turisté v židovské čtvrti nespatří

Třebíč - Dominantou fotek úzkých uliček židovského města by neměly být popelnicové nádoby umístěné téměř před každým domem, shodují se turisté i zástupci města. Třebíčští radní proto zavedou opatření a od začátku července změní systém svozu komunálního odpadu ve třech ulicích, Blahoslavově, Leopolda Pokorného a na Havlíčkově nábřeží. Prozatím jen na zkušební období tří měsíců.

Na snímku se Jan Michalovič (vlevo) připravuje s parťákem na natáčení sociální sondy. Lidé na videu nechali ležet vandráka na zemi i metr od sebe.

VIDEO: Lidé v Karlových Varech pohořeli v sociálním experimentu

Karlovy Vary – Pochází z Mostu a baví ho kamera a Youtube. Jan Michalovič svou vášeň s týmem proměňuje na snímky různých stylů. Někdy točí vtípky nebo nachytávají zloděje či neukázněné řidiče. Další z rovin jeho práce jsou také sociální experimenty, kdy s kamerou pozoruje lidí, jak reagují na určité situace.