Kreativ

ŠTÍTEK: experiment

Jakub Kraus.

Smutek dokáže vyléčit i pouhý lidský dotek, snaží se prokázat výzkumník

Smutek ze ztráty blízkého, rozchodu nebo kvůli problémům v práci může lidem snadno přerůst přes hlavu. Čím dál více z nich se pak negativní pocity snaží léčit léky na předpis. Pomoct by jim však mohl i obyčejný dotek. Ve svém výzkumu se to snaží dokázat šestadvacetiletý doktorand Jakub Kraus z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Jakub Kraus.

Smutek dokáže vyléčit i pouhý lidský dotek, snaží se prokázat výzkumník

Brno - Smutek ze ztráty blízkého, rozchodu nebo kvůli problémům v práci může lidem snadno přerůst přes hlavu. Čím dál více z nich se pak negativní pocity snaží léčit léky na předpis. Pomoct by jim však mohl i obyčejný dotek. Ve svém výzkumu se to snaží dokázat šestadvacetiletý doktorand Jakub Kraus z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Ilustrační snímek.

7 jednoduchých vychytávek, které vám usnadní zimu s autem

Sice to v našich končinách nevypadá, že by měla být zima v plném proudu, ale co není, ještě může být. I za aktuálního stavu ale spousta lidí denně škrábe zamrzlá okna a proto se mohou hodit následující rady a tipy, kterak přežít zimu s autem ve zdraví a v pohodě.

Ilustrační foto.

Ekonomický experiment i gymnastika. Fakulty otevřou dveře uchazečům

Brno – Uchazečům o studium otevře v příštích dvou týdnech své dveře všech devět fakult Masarykovy univerzity v Brně. Program zahájí lékařská fakulta už ve středu. Kromě prezentací nabízených oborů nebo informací o přijímacím řízení si letos některé fakulty připravily i speciální doprovodný program. Například na ekonomicko-správní fakultě se uchazeči budou moci zúčastnit ekonomického experimentu.

Včelarská baňka 2018

Prsatou včelku s baňkou bude rok opatrovat Včelaran Antonín Hájek

FOTOGALERIE / Jen pár hodin poté, co v prvním patře včelarského kulturního domu ukončila svoji činnost volební komise a vyhlásila výsledky 1. kola voleb prezidenta republiky, se v přízemí kulturního stánku nechali jeho návštěvníci unášet vůní kořalek a ve vlnách jejich koštování.

Mezi exponáty nechybí experimenty se zvukem, zrcadly, skly a barevnými klamy, takzvaná černá díra nebo rám s tisíci kolíků, do kterého lze obtisknout ruce, hlavu či celé tělo a vytvářet nejrůznější obrazce.

Hry, hlavolamy a klamy pro velké i malé

Příbram – Do prostor Galerie Františka Drtikola se po čtyřech letech v pozměněné podobě vrátila interaktivní výstava Hry a klamy, která v sobě kombinuje hru, zábavu i poučení, zahrnuje na sedm desítek exponátů, které jsou přímo určené k vyzkoušení, vyřešení nebo soutěžení.

K prvním narozeninám si promítnou Mafiány.

Klub Experiment funguje už rok

Ostrov - Klub Experiment slaví první narozeniny. „Právě před rokem jsme zahajovali činnost klubu promítáním filmu režiséra Martina Scorseseho Casino, a proto nám přišlo jen logické oslavit výročí klubu jeho filmovým dvojčetem Mafiáni. Filmových klasik je mnoho, ale v nabídce české filmové distribuce jich je omezené množství, a jsme tak limitováni touto nabídkou,“ uvedl principál klubu Ondra Hecht. 

kopr vonný

Kopr – ikona severské kuchyně

Klasické koření hojně používané v naší kuchyni a u nás již dlouho domestikované, muselo přeci jenom projít nejedním experimentem a leccos zažít, než se dostalo na náš stůl třeba ve výborné koprové omáčce.

Jaromír Jágr

Ach, ta zranění. Jágr zatím nemůže hrát, přiznal kouč Calgary

To bylo slávy, když Jaromír Jágr krátce po startu sezony NHL oznámil, že bude ve slavné lize pokračovat. Plácl si s Calgary a poprvé začal nastupovat za kanadský tým. Fanoušci Flames se rozplývali blahem, chladnou provincií Alberta se rozlila vlna jágrománie. Jak experiment s českým veteránem vypadá po polovině základní části?

Ilustrační foto

Francouzské věznice zavádějí novinku: Vězni budou mít na celách telefon

Všechny cely ve francouzských věznicích budou během následujících měsíců vybaveny telefonem. Z něj budou moci trestanci libovolně volat na čtyři předem schválená čísla. O chystané novince informovala tamní média. Podle deníku Le Monde již francouzské ministerstvo zahraničí vypsalo výběrové řízení na zavedení telefonu do více než 50 tisíc cel. 

Vítězové tip ligy.

„Mafie“ Černých bodovala nejvíc

Liberec - Celkem sedm hráčů dodala do Tipligy čtenářů rodina Černých (šest Černých a děda Kordík). Vedle rodičů Aleny a Milana tipují jejich dcery - Tereza, Denisa a Veronika - všechny hrají v barvách Slovanu Liberec!

Kouř z automobilů. Ilustrační foto.

Bezpečně i v noci. V Brně vznikla první učebnice jízdy autem za tmy

Brno /ANKETA/ – Unikátní učebnici zaměřenou na jízdu v noci vytvořili experti z Ústavu soudního inženýrství Vysokého učení technického v Brně. Příručka teď míří do českých autoškol. Poradí řidičům například v tom, jak ve tmě zabránit srážkám s chodci.

Ilustrační foto

O kuriózní případy nemají strážníci v regionu nouzi

Čas od času jsou strážníci v opavském i bruntálském okrese nuceni řešit situace, které dokážou vyvolat úsměv na tváři nebo nad nimiž si lidé takříkajíc ťukají na čelo. Roli v nich často hrají alkohol, zapomnětlivost i různí živočichové.

Tým Oddělení dozimetrie záření Ústavu jaderné fyziky AV ČR

Letadlo vybavené přístroji pro detekci záření absolvovalo let nad Českem

Výzkumný tým Ústavu jaderné fyziky AV ČR uskutečnil na konci listopadu mezinárodní experiment sledující vliv kosmického záření v letecké přepravě. Výsledky jejich měření přispějí k vývoji standardizovaného dozimetru, jenž bude využíván i na palubách komerčních letadel. Zároveň jsou zdrojem cenných poznatků pro další rozvoj bezpečnosti letecké dopravy.  

V sázavské Huti František se koná sympozium ročník Glass lab session.

OBRAZEM: V sázavském Centru sklářského umění se koná sympozium

Sázava - Centrum sklářského umění, huť František v Sázavě připravilo už druhý ročník Glass lab session – sklářské sympozium zaměřené na využití industriálně vyráběného skla, přeneseného do uměleckých artefaktů, skleněných soch, instalací či designu.

Jiří Masopust, vedoucí projektu PilsenCUBE, hovoří k domažlickým gymnazistům.

Gymnazisté se mohou podílet na vesmírném projektu

Domažlice – Před několika dny navštívili domažlické Gymnázium J.Š. Baara Jiří Masopust a Ivo Veřtát z Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni, aby žáky seznámili s projektem PilsenCUBE II.

Ilustrační foto

Hry a klamy přilákaly už šest tisíc návštěvníků

Pardubice – Už jen do neděle si mohou zvídavé děti i dospělí lámat hlavu a zkoumat vědecké jevy na výstavě Hry a klamy v pardubickém zámku. Výstavu připravilo Východočeské muzeum ve spolupráci s libereckou iQlandií.

Výroba jablečného moštu.

Moštárny nemoštují, letos se urodilo nejméně jablek za posledních pět let

Berounsko – Letošní rok byl velmi nepříznivý jak pro pěstitele brambor, tak i pro ovocnáře. V berounském regionu byla tak slabá úroda jablek, že se letos nemoštuje. Pryč jsou ty doby, kdy se u moštáren stály velké fronty. V letošním roce se podle místních zahrádkářů urodilo až o třicet procent méně jablek a téměř o čtyřicet procent méně hrušek.

Ilustrační foto.

Suzanne Pastorová vystaví své experimenty s fotografií

Nejnovější práce s těmi staršími zkombinovala pro novou výstavu fotografka, kurátorka a experimentátorka Suzanne Pastorová. Přehlídka se jmenuje Staré časy a začne dnešní vernisáží v galerii Artinbox v Perlové ulici.

Speciální pivo Sauvign, které ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským a vinařskou šlechtitelskou stanicí Ampelos uvařil Znojemský městský pivovar, ochutnala i manažerka pro výzkum pivovarského ústavu Dagmar Matoulková (na snímku).

Světová rarita: Znojmo vaří unikátní pivo. Díky vinným kvasinkám

Pořádně rozčeřit konkurenční vody v pivovarnictví chce Znojemský městský pivovar. Ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským a vinařskou šlechtitelskou stanicí Ampelos připravil světový unikát: pivo, které zraje díky vinné kvasince. A ne ledajaké. Domácí, znojemské, která žije vzdušnou čarou od pivovaru jen několik kilometrů. Výsledkem bude novinka na trhu, jedenáctka Sauvign.

Speciální pivo Sauvign, které ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským a vinařskou šlechtitelskou stanicí Ampelos uvařil Znojemský městský pivovar, ochutnala i manažerka pro výzkum pivovarského ústavu Dagmar Matoulková (na snímku).

Světová rarita: Znojmo vaří unikátní pivo. Díky vinným kvasinkám

Znojmo – Pořádně rozčeřit konkurenční vody v pivovarnictví chce Znojemský městský pivovar. Ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským a vinařskou šlechtitelskou stanicí Ampelos připravil světový unikát: pivo, které zraje díky vinné kvasince. A ne ledajaké. Domácí, znojemské, která žije vzdušnou čarou od pivovaru jen několik kilometrů. Výsledkem bude novinka na trhu, jedenáctka Sauvign.

Kapela Zrní koncertuje ve žďárském klubu Batyskaf v sobotu 21. října od 21 hodin.

Zrní opět rozpohybuje žďárský Batyskaf

Žďár nad Sázavou – Ve žďárském kulturním centru Batyskaf bude v sobotu 21. října hrát skupina Zrní se svým charakteristickým soundem a k dokonalosti dovedenou kombinací elektroniky a písničkářské poetiky. „Kapela Zrní před nedávnem vyprodala pražské Forum Karlín a i do Batyskafu přijíždí se svou novou deskou, která nese název Jiskřící,“ přiblížil dramaturg klubu Batyskaf Aleš Kostečka. Koncert v klubu začíná ve 21 hodin.

Forum Karlín. Ilustrační foto.

Pražský Festival struny podzimu se vrací po roční pauze

Festival Struny podzimu, které se vrací po roční pauze, zahájí dnes ve Foru Karlín irsko-americká skupina The Gloaming. Akce překračující hranice hudebních žánrů nabídne na různých místech Prahy do 9. listopadu deset koncertů. Na závěr 21. ročníku vystoupí největší hvězda festivalu, skladatel a pianista Herbie Hancock.

Studenty při experimentech oddělují vysouvací desky.

Studenty ekonomie oddělí při experimentech vysouvací desky. V nové laboratoři

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Moderní vědecké prostředí a jiný pohled na studium. To si slibují od dvou nových laboratoří vyučující na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity v Brně. „V ekonomii je hodně věcí, které nejsou jen o otevření knih. Nové laboratoře pomohou studentům uvědomit si to,“ řekl ředitel Laboratoře experimentální ekonomie Jiří Špalek.

Společenské centrum Uffo podepsalo smlouvu se staronovým generálním partnerem, kterým se stala firma Kasper.

Emoce vychladly. Kasper znovu věnoval Uffu peníze

Trutnov – Firma Kasper a Společenské centrum Uffo v Trutnově znovu spojily své síly. Pryč jsou podle Libora Kasíka (ředitele Uffa) i majitele Rudolfa Kaspera spory, které partnery provázely v minulém roce.

Galerie Josefa Sudka.

Sudkova galerie vystavuje klasika české moderny Miroslava Háka

Tvorbu jednoho z klasiků moderní české fotografie, Miroslava Háka, představuje výstava v Galerii Josefa Sudka v Praze na Úvoze. Komorní výstava se vrací ke kořenům jeho tvorby, kdy se sochařem Ladislavem Zívrem a malířem Františkem Grossem tvořili v základ pozdější Skupiny 42. Nejslavnější Hákovy práce jsou z pražské periferie, v jeho odkazu však lze nalézt četné experimenty, akty, civilní zátiší a další fotografie vyznačující se osobitou poetikou, uvedl kurátor výstavy Jan Mlčoch z Uměleckoprůmyslového muzea.

Galerie Josefa Sudka.

Sudkova galerie vystavuje klasika české moderny Miroslava Háka

Tvorbu jednoho z klasiků moderní české fotografie, Miroslava Háka, představuje výstava v Galerii Josefa Sudka v Praze na Úvoze. Komorní výstava se vrací ke kořenům jeho tvorby, kdy se sochařem Ladislavem Zívrem a malířem Františkem Grossem tvořili v základ pozdější Skupiny 42. Nejslavnější Hákovy práce jsou z pražské periferie, v jeho odkazu však lze nalézt četné experimenty, akty, civilní zátiší a další fotografie vyznačující se osobitou poetikou, uvedl kurátor výstavy Jan Mlčoch z Uměleckoprůmyslového muzea.

V Chebu se odehrál další ročník Vědy před radnicí. Kvůli špatnému počasí se museli žáci i učitelé přemístit do Kulturního domu Svoboda.

FOTO: I věda může být zábavná

Cheb – Atraktivní pokusy s tekutým dusíkem, podrobné zkoumání rostlin pod mikroskopem, luštění překvapivých optických klamů anebo hraní na speciální zvonkohry. Nejen to bylo možné si vyzkoušet při 10. ročníku festivalu zábavné vědy v podání studentů a profesorů Gymnázia Cheb s názvem Věda před radnicí.

Noc vědců.

V Noci vědců se lidem otevřou výzkumné ústavy a vysoké školy

Výzkumné ústavy a vysoké školy se dnes večer při Noci vědců otevřou lidem. Nabídnou jim prohlídky laboratoří, ukázky pokusů a experimentů, netradiční přednášky či soutěže a hry. Do letošního ročníku se zapojilo 23 výzkumných institucí. Jeho tématem je Mobilita - Svět v pohybu. Vědci se zaměří na to, jakou roli hraje v současném českém a světovém výzkumu přemisťování zboží, informací a lidí.

Příprava privatizace městských bytů v Benešově pokračuje dál.

Privatizaci benešovských městských bytů zvoní hrana

Benešov - Je snaha radnice o privatizaci benešovského bytového fondu, kvůli ceně nabízených ubikací, už před započetím samotného prodeje, předem ztracený boj? Podle ještě ne definitivních výsledků ankety, v níž se všichni obyvatelé města, tedy nejen případní kupující, mohou k záměru úřadu vyjádřit, to vypadá, že ano.

Věda před radnicí v Chebu 2015.

Věda před radnicí

Cheb - Jubilejní 10. ročník festivalu zábavné vědy v podání žáků a učitelů zdejšího gymnázia s názvem Věda před radnicí se na chebském náměstí Krále Jiřího z Poděbrad uskuteční ve dnech 4. až 6. října.

Mladí házenkáři Spartaku Příbram.

Skvělá parta nové trenéry házenkářů nadchla

Příbram – O uplynulém víkendu se minižáci házenkářského oddílu TJ Spartak Příbram zúčastnili svého prvního turnaje v Kutné Hoře. Příbramští „miníci“ ovšem nevyjeli na zkušenou sami. Jednalo se i o premiéru mladé trenérské dvojice Kuchařík, Procházka, kteří byli vedením pověřeni absentujícím vedoucím J. Kostínkem.

Zástupci města a zhotovitele, firmy Full CapaCity, představili u prostějovského hlavního nádraží novou lavičku. Nabijete si v ní telefon, dostanete se i na internet.

Nová wi-fi lavička už funguje u prostějovského nádraží

Další chytrá lavička nabízející dobíjení přes USB i připojení k internetu je od středy k dispozici v Prostějově. Ocenit ji mohou třeba studenti čekající na vlak, nachází se totiž v Janáčkově ulici v blízkosti vstupu do nádražní haly. 

Dobrovolníci simulovali pobyt na Marsu. Strávili osm měsíců v izolaci na Havaji

Osm měsíců v izolaci a o konzervách. Dobrovolníci simulovali pobyt na Marsu

/VIDEO, ANKETA/ Po osmi měsících skončil na Havaji v USA vědecký experiment. Ten byl zaměřený na simulování podmínek pobytu na Marsu. Skupina šesti lidí - čtyř mužů a dvou žen, strávila celou dobu ve speciálním zařízení, které se nacházelo pod vrcholem sopky Mauna Loa. Jedná se o pátou simulaci pobytu na Marsu programu HI-SEAS financovaného vesmírnou agenturou NASA.