Kreativ

ŠTÍTEK: experiment

Žáci se při pokusech rozhodně nenudili

Žáci se při pokusech rozhodně nenudili

Litoměřice – Technický klub mládeže při městském DDM Rozmarým má v tomto školním roce opět kolem 90 členů rozdělených do 11 sekcích. V příštím roce by se měly rozšířit o sekci fyzikální chemie.

Ilustrační foto.

Obřízka může podle vědců pomoci v boji proti HIV v Tanzanii

Duchovní mohou zásadně ovlivnit rozhodování Tanzanců, zda podstoupit obřízku a přispět tak ke zpomalení šíření viru HIV, který způsobuje nemoc AIDS. Informoval o tom zpravodajský web BBC s odvoláním na experiment, jehož výsledky zveřejnil britský vědecký časopis The Lancet.

Ilustrační foto.

Vložte kotě do krabice. Zavřete ji. Učebnice nabádá k udušení mláďat

V Indii vyšla nová sada učebnic, které v rámci raně vědeckého experimentování nabádají děti k udušení koťat v krabici. V zemi se již vzedmula vlna kritiky zejména ze strany ochránců zvířat, která přiměla už několik škol je stáhnout z výuky. Vydavatel učebnic mezitím slíbil, že návod z příštího vydání smaže.

Sokolovna v Drásově na Brněnsku v pátek večer zažila vznik nového rekordu. Účastníci elektrotechnického pokusu chtěli vyrobit co nejvyšší napětí pomocí zinkovo-měděných elektrod, které drželi.

Vyráběli elektřinu pomocí elektrod z lidí. Ustavili rekord

Drásov /FOTOGALERIE/ – Sokolovna v Drásově na Brněnsku v pátek večer zažila vznik nového rekordu. Účastníci elektrotechnického pokusu chtěli vyrobit co nejvyšší napětí pomocí zinkovo-měděných elektrod, které drželi. „Princip je ze školy známý jako elektrochemický potenciál. Když například do jablka nebo citronu píchnete měděný a zinkový drát, tak mezi nimi vznikne napětí kolem šesti deseti voltu. Při dnešním pokusu nahradáme jablka lidmi, kteří dostanou do rukou elektrody jako štafetové kolíky. Už jsme to dopředu vyzkoušeli a podařilo se nám napájet kalkulačku," vysvětlil podstatu pokusu o rekord Vítězslav Prokop ze Střední školy strojírenské a elektrotechnické z brněnské Líšně, který vše se svými kolegy a studenty připravil.

Kapela The.Switch.

Nové album the.switch: texty se vám zadřou pod kůži

Příbram- Nepočítáme-li různé experimenty, pak od poslední řadové desky Svit příbramsko-březnickou-pražské kapely the.switch uplynulo deset let. S o to větší zvědavostí a netrpělivostí byla fanoušky tvrdé muziky očekávána eponymní novinka.

Ilustrační foto

Nohy jako peříčko

Kotníky jako zalité v betonu obvykle doprovázejí letní vedra. Jestli vás trápí otékání končetin i teď, v zimním období, hledejte příčinu a zkuste ji odstranit.

Moderní chemie

V hodině chemie byli studenti svědky výroby zmrzliny. Tu pak snědli

Rakovník - Už popáté uspořádalo ve spolupráci s partnerskou Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze rakovnické gymnázium strhující hodiny moderní chemie. Setkání bylo pro studenty i samotné gymnázium zcela zdarma, veškeré náklady nesla pořádající vysoká škola.

Laserové centrum HiLASE.

Vědci dělají na extra silném laseru Bivoj první experiment

Dolní Břežany u Prahy - Laser Bivoj s nejsilnějším výkonem na světě začíná v laserovém centru HiLASE v Dolních Břežanech u Prahy fungovat. V pondělí na něm vědci uskuteční první interní experiment, řekl novinářům při představení laseru projektový manažer centra Tomáš Mocek. V prvním čtvrtletí letošního roku se vědci budou seznamovat s jeho technickými možnostmi, externím uživatelům, například firmám, začnou laser nabízet až ve druhé polovině roku, uvedl Mocek.

Pohled na černobylskou jadernou elektrárnu zhruba dva dny po katastrofálním výbuchu 4. reaktoru v dubnu 1986

Katovnu ovládl na chvíli duch Černobylu

Katastrofu, která měla hrůzné následky na velkém území Evropy, zejména kvůli podcenění rizik, si připomněli v úterý lidé, kteří se sešli v Katovně v Odrách.

Ilustrační foto

Americký biolog se při zkoumání zeber za jednu z nich převlékl

Washington - Většina savců má nudné zbarvení, samá fádní hněď a šeď - naproti tomu zebří pruhy jsou výrazné, krásné a především zvláštní, říká americký vědec Tim Caro. Biolog, který se věnuje divoce žijícím zvířatům, strávil deset lét pod horkým tanzanským sluncem, aby zjistil, proč mají zebry pruhy. Zašel až tak daleko, že se sám za zebru převlékl. Svou odpověď ovšem nakonec našel až v knihovně své domovské Kalifornské univerzity, napsal americký deník The Washington Post (WP).

Ve Včelarech koštovali pálenky pošestnácté.

Prsatou včelu si odnesl Vladislav Kročil

Včelary – Ochutnat pálenky z akátu, pomerančů nebo z bezinek mohli návštěvníci Včelarské baňky. 16. ročník koštu poznamenala slabší úroda. V kategorii slivovic mohli návštěvníci kulturního domu ve Včelarech okoštovat 74 vzorků, dalších 19 bylo ovocných a 9 vzorků patřilo k experimentům.

Konec roku - to je i veselý Silvestr. Ilustrační snímek

Na Silvestra v Ústí ještě místa jsou, ale pospěšte si

Ústí nad Labem - Strávit silvestrovskou noc doma? Proč? Není k tomu moc důvod. Zvlášť, když ústecké hotely a restaurace s radostí nabízejí své služby. Stačí si jen vybrat, ale možná už je to jen v pátek, den před Silvestrem, opravdu na poslední chvíli.

Ilustrační foto

Finsko příští rok jako první stát otestuje zaručený příjem

Helsinky - Finská vláda od příštího roku zkušebně zavede takzvaný všeobecný základní příjem. Vybraná skupina 2000 nezaměstnaných občanů bude od státu místo podpory v nezaměstnanosti dostávat po dobu dvou let bez jakýchkoli podmínek 560 eur (přes 15.000 Kč) měsíčně. Finsko se tak stane první zemí na světě, která otestuje zaručený příjem na celonárodní úrovni. Úřady chtějí zjistit, jestli lze touto cestou zjednodušit sociální systém a motivovat více k práci.

Ilustrační foto.

Vánoční ozdoby a design se nesou v duchu tradice i experimentů

Praha - Trendy ve výzdobě jsou pro letošní svátky otevřené jak tradičním barvám a tvarům ozdob, tak experimentům v celé paletě barevných odstínů. Lidé si mohou vybírat mezi klasickými kombinacemi bílé, zlaté a červené, nemusí se ale zdráhat sáhnout po pestrých exotických a pastelových barvách. Záleží pouze na zákazníkovi, čemu dá přednost, shodují se v anketě designéři a výrobci vánočních dekorací.

Experimenty s čerty na půdě královéhradecké univerzity.

Čerti ukazovali tajemství a kouzla vědy

Hradec Králové - Mikulášská nadílka čeká na nejmenší až v pondělí, přesto si hradecká univerzita připravila malou nadílku již koncem minulého týdne.

Česká štafeta (zleva) Ondřej Moravec, Veronika Vítková, Gabriela Soukalová a Michal Šlesingr se stříbrnými medailemi ze SP v Novém Městě na Moravě.

Žádné experimenty. Smíšená štafeta zahájí SP v biatlonu v tradičním složení

Östersund - Veronika Vítková, Gabriela Koukalová, Michal Šlesingr a Ondřej Moravec tvoří tradiční českou sestavu ve smíšené štafetě, která v neděli ve švédském Östersundu otevře program Světového poháru biatlonistů. Nominaci určil trenér Ondřej Rybář po sobotním tréninku, do následné štafety dvojic zařadil Evu Puskarčíkovou a Michala Krčmáře.

Pavel Kohout

Ekonom Kohout: Stát nesmí házet klacky pod nohy těm, kteří se živí prací

Praha – Politolog Petr Robejšek zakládá novou politickou stranu Realisté. Je přesvědčen, že současné elity nejsou schopny pochopit stále rychlejší společenské, technologické a přírodní změny, tudíž ani reagovat na nové výzvy. Deník hovořil s jedním ze zakládajících členů Realistů ekonomem Pavlem Kohoutem.

Ilustrační foto.

Příliš šťastné lidi lze snadno podvést, zjistili vědci v USA

Washington - I tomu, kdo je v podstatě šťastný, se občas stane, že narazí na někoho, kdo je až otravně šťastnější než on - osobu, která je svěží a plná života ještě předtím, než si dá ranní kafe, která s oblibou používá množství vykřičníků a podobně. Takovým lidem ale podle nových vědeckých výzkumů hrozí více než ostatním, že je někdo napálí, napsal americký deník The Washington Post.

Klub Na Rampě.

Henrik Freischlader Trio v Klubu Na Rampě

Jablonec n. N. - Ani v listopadu v Klubu Na Rampě v Jablonci nad Nisou nebude chybět koncert zahraniční blues rockové kapely. Ve čtvrtek 17. listopadu sem po třech letech zavítá Henrik Freischlader, třiatřicetiletý multiinstrumentalista, zpěvák, skladatel, producent, majitel Cable Car Records a v současné době jeden z nejrespektovanějších německých hudebníků.

Lidský mozek. Ilustrační foto.

Mozkové implantáty jsou nadějí pro ochrnuté

Londýn - Ochrnutí lidé by mohli znovu začít chodit díky mozkovým implantátům, které přemění myšlenku v elektrický impuls. Vědci zatím nové zařízení úspěšně otestovali na opicích a věří, že by mohlo fungovat i u lidí, píše deník The Daily Telegraph.

Jan Potměšil ve své životní roli hloupoučkého Charlieho

Do Besedy opět zamíří Jan Potměšil ve své životní roli hloupoučkého Charlieho

Plzeň – Už přes 770 repríz má za sebou inscenace Divadelního spolku Kašpar Růže pro Algernon. Předlohou dojemného příběhu byla kniha Daniela Kayse z roku 1958 o mentálně zaostalém mladíkovi Charlie Gordonovi. V divadle ho ztvárnil Jan Potměšil. V jeho životní roli ověnčené řadou cen bude v Plzni k vidění zase 29. prosince.

PROJEKT ZENHOUSES v sobě spojuje bydlení a pracovní prostor pro své tvůrce architekty Petra Stolína a Alenu Mičekovou.

Zenové domky z Liberce uchvátily architekty

Liberec/Praha - Nenápadná dřevěná stavba v duchu strohého japonského minimalismu libereckých architektů Petra Stolína a Aleny Mičekové získala Srdce poroty i ostře sledovanou Hlavní cenu 1. ročníku soutěžní přehlídky České komory architektů (ČKA).

PROJEKT ZENHOUSES v sobě spojuje bydlení a pracovní prostor pro své tvůrce architekty Petra Stolína a Alenu Mičekovou.

Zenové domky z Liberce uchvátily architekty

Liberec/Praha - Nenápadná dřevěná stavba v duchu strohého japonského minimalismu libereckých architektů Petra Stolína a Aleny Mičekové získala Srdce poroty i ostře sledovanou Hlavní cenu 1. ročníku soutěžní přehlídky České komory architektů (ČKA).

zenové domky

Zenové domky z Liberce uchvátily architekty

Liberec - Nenápadná dřevěná stavba v duchu strohého japonského minimalismu libereckých architektů Petra Stolína a Aleny Mičekové získala Srdce poroty i ostře sledovanou Hlavní cenu 1. ročníku soutěžní přehlídky České komory architektů (ČKA).

Ilustrační foto.

Francouzská věznice svěřila klíče vězňům - a zatím to funguje

Paříž - Věznice, ve které vězni mají klíče od cel, toulají se s úsměvem na rtech po chodbách a diskutují o smyslu zákonů? Ve věznici ve Villepinte, ležící na severovýchod od centra Paříže a až dosud smutně proslulé kvůli "nejhorším trestancům ve Francii", takový odvážný experiment už měsíc úspěšně funguje, napsala agentura AFP.

Od 1. 1. 2012 už Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město

Do středních škol investuje Zlínský kraj čtvrt miliardy korun

Zlínský kraj – Když student čtvrtého ročníku oboru Mechanik a seřizovač Martin Čáslava přijde na hodinu programování CNC strojů, může ke zhotovení výrobku využít pouze svých znalostí staršího programovacího jazyka, který dnes již většina firem nepoužívá.