Kreativ

ŠTÍTEK: Martin Macháček

Čerčanské ochutnávání se koná v zahradě u kulturního domu.

Čerčanské ochutnávání za jedenáct let ještě nezmoklo

Čerčany /FOTOGALERIE/ – Už jedenáct let pořádá obec akci, kterou nazvala Čerčanské ochutnávání. Pozoruhodné na ní je nejen to, že se na malý plácek u kulturního domu scházejí výrobci potravin, lahůdek, dortíků nebo třeba i polštářků, skutečných, určených pro odpočinek, ne na ochutnávání, ale zejména to, že za těch jedenáct let nikdo na čerčanské zahradě nezmokl.

Z utkání fotbalistů Jiskry Domažlice B.

Benfika dnes míří k zápasu do Horní Břízy

Domažlice – Horní Bříza a mužstvo tamního Sportovního klubu (7. místo v KPM) bude dnes soupeřem fotbalistů aktuálně pátého celku tabulky krajského přeboru mužů, Jiskry Domažlice B.

Okresní dívčí tým ročníku 2007 si na turnaji v Bystřici poradil se všemi chlapeckými celky.

Bystřický turnaj ovládly dívky

Bystřice nad Pernštejnem – Velkého úspěchu dosáhla děvčata okresního výběru Žďárska ročníku 2007, která se v polovině června zúčastnila fotbalového turnaje mladších přípravek Bystřický fotbal pomáhá. 

Ilustrační foto

Vyhnaní kuřáci nyní ruší noční klid

České Budějovice - Jedenáct stížností na hluk před bary a hospodami řešila městská policie v krajském městě hned druhou noc platnosti protikuřáckého zákona.

Zámek Buštěhrad

Buštěhradští nadále usilují o místní zámek

Buštěhrad – Buštěhradští dále velmi vážně usilují o navrácení zbývající části zdejšího zámku do majetku města. Na podporu této aktivity vznikla petice, na které je dnes už více než 300 podpisů.

Vít Rakušan.

Středočeští STAN chtějí poslat do Sněmovny Rakušana a Kovářovou

Střední Čechy - Za hnutí Starostové a nezávislí (STAN) ve středních Čechách by měl kandidovat do Sněmovny jako lídr celostátní první místopředseda STAN a hejtmančin náměstek Vít Rakušan. Na předních místech kandidátky budou také dosavadní poslankyně Věra Kovářová, místostarosta Říčan Zdeněk Hraba či starostka Neratovic Lenka Mrzílková. V pondělí to řekl předseda středočeské organizace STAN Věslav Michalik. Jména podle něj už schválil krajský výbor, pouze je ještě potvrdí celostátní vedení.

Ve Vnorovech vykolejil vlak, poté i železniční jeřáb, který pomáhal odstraňovat následky vlakového neštěstí.

Nehodový jeřáb při odtahu vlaku vykolejil. Vyprostit ho pomůže i tank

Vnorovy /FOTOGALERIE/ – Další komplikace zastavily provoz na části železniční trati 343 Hodonín-Vrbovce. V úterní ve Vnorovech při srážce s traktorem vykolejil osobní vlak, kvůli čemuž zemřel jeden člověk a dalších osm se zranilo. Ve středu tam havaroval vyprošťovací jeřáb. A jen kousek od mostku, kudy procházejí lidé.

Martin Macháček je vedoucím čerčanského kina už pět let.

Čerčanské kino pod drobnohledem

Čerčany – Ty tam jsou doby, kdy kino patřilo mezi hlavní zdroje kulturního vyžití a na lístky na jakýkoliv promítaný film stáli lidé dlouhé fronty. Uplynulo pár let a řada „vesnických" kin musela pro mizivý zájem diváků zavřít. To ale není případ kina v Čerčanech.

Parkování v Hluboké nad Vltavou v letních měsících. Ilustrační foto.

Parkovací automaty Hluboká nechce

Hluboká nad Vltavou - Když dnes Tomáš Severa z Hluboké nad Vltavou pojede do centra města, místo k zaparkování najde s trochou štěstí celkem snadno. Už za pár měsíců, až budou na Hlubokou den co den mířit stovky turistů, tomu ale bude přesně naopak. Volné místo k zaparkování tu bude znovu hledat marně.

Ilustrační foto.

V padesáti se strážník vrátil do školy

Českobudějovicko - U městské policie v Českých Budějovicích slouží vyučený automechanik Václav Bušek (51) dvaadvacet let. Aby letos nemusel svléknout uniformu, vrátil se na prahu padesátky do školy. Prvním dnem letošního roku totiž začala platit podmínka vyžadující u městských strážníků vzdělání minimálně s maturitní zkouškou. Související zákon začal platit v roce 2009. Jedinci, již tímto vysvědčením nedisponovali, měli možnost si v následujících šesti letech zkoušku dodělat.

Litoměřice - Lovosice

Chvíli před koncem Litoměřice vedly, nakonec nemají ani bod

Litoměřice – V očekávaném divizním derby skupiny B byli v Litoměřicích nejen podle postavení v tabulce papírovým favoritem svěřenci lovosického kouče Karla Zuny. Kdo očekával, že hostitel i tentokrát zkolabuje jako před týdnem s Libiší, mýlil se. Inkasované branky padly ale v momentě, kdy oba celky byly skoro na cestě do kabin.

Ilustrační foto.

Od debaklu uchránil svůj tým gólman Marek

Litoměřice – Zápas prvního kola fotbalové divize B měl papírového favorita v hráčích domácího FK. Mnozí z nich přitom měli v podvědomí rok starou nepříjemnou vzpomínku, kdy po permanentní převaze v Úvalech podlehli 0:1.

Ilustrační foto.

Na celodenní služby chybí strážníci

Týn nad Vltavou - Pět strážníků na tři obce. Vltavotýnská městská policie začínala v roce 2011 se dvěma strážníky, ani s více jak dvojnásobkem lidí ale nyní nemůže zajistit celodenní služby.

S bary na Hlineckém sídlišti v Týně nad Vltavou byl problém hlavně kvůli akustice. Obyvatele u betonového náměstí proti hluku nic nechrání.

Omezení barů sídlišti nepomohlo

Týn nad Vltavou - Restaurace na Hlineckém sídlišti v Týně nad Vltavou už rok zavírají dříve. Provozní dobu omezila městská vyhláška. Zastupitelé ji schválili vloni poté, co si obyvatelé sídliště stěžovali na hlučnost lidí vracejících se v noci z barů.

Benefiční utkání jičínských fotbalistů a házenkářů.

Benefiční utkání a další krátké zprávy ze sportu

Městský všesportovní stadion v Jičíně v sobotu hostil již třetí měření sil jičínských házenkářů a fotbalistů v kopané. Vzájemné klání dvou populárních jičínských sportů bylo znovu uspořádáno v rámci projektu „Sport spojuje".

Stanislav Zindulka při recitaci Máje.

V Čerčanech přilákal diváky do kina nový kulturní počin

Čerčany - Tolik lidí, kolik jich na začátku víkendu přišlo do hlediště místního kina, pořadatelé skoro už ani nepamatují. Doba kasovních trháků je ta tam a do biografu směrují své kroky nejčastěji rodiče s dětmi nebo skuteční milovníci kinematografie. Tento trend, jak se zdá, by však už mohl být minulostí. Do sálu kina znovu našlo cestu tolik lidí, že se do hlediště téměř nevešli. „Máme přes stovku platících diváků," hlásil v pátek u vchodu vedoucí kina Martin Macháček 
a připomněl, že do úplného vyprodání prostoru se 130 křesly, moc nechybí.

Jaroslav Hanuš a Martin Macháček v čerčanském kině.

Z kinosálu v Čerčanech zřídí obec multikulturní stánek

Čerčany – Jaký je rozdíl mezi čerčanským kinem na konci padesátých let minulého století a tím současným? „Stavebně prakticky žádný," odpovídá na trochu kvízovou otázku současný radní obce Čerčany, Jaroslav Hanuš. „Do tohohle kina jsem chodil jako malý kluk a vlastně se tu, snad až na sedačky a vybavení promítací kabiny, nic nezměnilo," potvrzuje. Jaroslav Hanuš, povoláním režisér, je nyní nováček v komunální politice a vzhledem k jeho celoživotnímu zaměření, usiluje především o lepší využití kinosálu.

Masopust v Mistrovicích.

Mistrovicemi prošel masopustní průvod

Mistrovice – Obcí prošel v sobotu už po jednadvacáté masopustní průvod. Tradici v roce 1995 oživili Martin Macháček a Petr Junek. „Od té doby chodíme poctivě každý rok," říká jedna z pořadatelek Romana Dolečková a pokračuje: „Protože byl letos masopust spojen s valentýnským datem, prodávalo valentýnské srdce plyšová srdíčka nebo si páni mohli pro své drahé polovičky koupit papírovou kytičku. Kdo koupil kytičku, předal ji své vyvolené před objektivem fotoaparátu spolu s pusinkou."

Ilustrační foto

Kam za sportem na Benešovsku

Benešovsko – O víkendu se na Benešovsku uzavírají fotbalové soutěže, v Benešově se hraje Ondrášovka cup kategorie U8 a hrají i nohejbalisté Šacungu.

Kina často zejí prázdnotou.

Lidé vyměnili kino za televizi

Benešovsko – Doby, kdy lístek do kina stál do deseti korun a takřka na každé představení se stály dlouhé fronty, jsou už minulostí. Nyní jsou ceny vstupenek v průměru desetkrát vyšší, ovšem návštěvnost klesá.

Koupí kvítku měsíčku lékařského mohli lidé přispět na boj proti rakovině.

Ústí bojuje proti rakovině, město zaplavily žluté kytičky

Ústí nad Labem - Ráno oblékli žlutá trička a na prsa si připnuli jeden kvítek měsíčku lékařského. Do ruky vzali tašku plnou kytiček a informačních letáčků, s nimiž vyrazili do ulic. Dvoučlenné skupinky dobrovolníků se tak ve středu 14. května zapojily do celonárodní veřejné sbírky Český den proti rakovině.

Ilustrativní foto

Rokycany narazily na sedm ligistů

Rokycany - Existují porážky, za které se mužstvo nemusí stydět! Přesně tak dopadl duel divizních fotbalistů FC Rokycany na hřišti nováčka v Nové Vsi pod Pleší.

SKN Hradec Králové - zleva stoji: Martin Luňák, Milan Novotný ml., Milan Novotný st., trenér Zdeněk Kaplan; zleva sedí: Daniel Chalupa, Martin Macháček, Jaroslav Duchek.

Hradecký pohár neslyšících: domácí tým skončil 'bramborový'

Hradec Králové – Ve sportovní hale ZŠ Kukleny uspořádal SKN Hradec 17. ročník turnaje „Hradecky pohár" neslyšících futsalistů. Klání se zúčastnilo devět mužstev z celé republiky: SportNes Ostrava, SSK Vítkovice, I. PSKN Praha, I. PSKN Praha B, Liberec, Kladno, SKN Brno, SKN Hradec Králové a SKN Hradec Králové B.

Oldřich Štěpánek svůj volební hlas vhodil do urny v Základní škole Trávníky v Otrokovicích.

Počáteční nával k urnám se stály i fronty

Zlín, Otrokovice - Z práce rovnou za plentu takové odpoledne včera zažili mnozí voliči. „Pracuji v centru města a také tu bydlím. Takže jdu rovnou z práce, abych všechno stíhal. Později jedeme s přítelkyní pryč ze Zlína," svěřil se ve volební místnosti Michal Gaja.

Ilustrační foto

Kam za fotbalem

Benešovsko – O víkendu se rozjíždí okresní fotbalové soutěže.

Příbramského Josefa Divíška (u míče) se připravuje atakovat vlašimský Martin Sus.

Unavená Vlašim na Příbram nestačila

Kácov – Po sobotním třetím místě na turnaji v Počátkách sehráli narychlo v nedělním odpoledni druholigoví fotbalisté Vlašimi přípravný zápas s ligovou Příbramí, pro níž to byla generálka na ligu. Hosté byli na hřišti živější a i když se s nimi snažili rytíři držet krok, přesto po přestávce padli.