Kreativ

ŠTÍTEK: fotoaparát

Sedmdesátá léta jsou aktuálně obrovským trendem. Hodnotu může mít cokoliv

Chystáte se vyhodit nepotřebné věci? Pozor, klidně doma můžete mít poklad

Rozhodli jste se vyklidit půdu, sklep nebo jen chcete pročistit svůj domov od nepotřebných věcí? Nejrychlejší cestou je se jich nekompromisně zbavit. Než je ale odnesete do kontejneru, podívejte se pořádně, zda mezi nimi nejsou některé z věcí vyjmenovaných v tomto článku. Skutečnou hodnotu totiž mohou mít úplně obyčejné předměty a nemusí to být zrovna starožitný porcelán.

Po dva dny s nastavenými fotoaparáty pozoroval noční oblohu i amatérský astronom Čestmír Černý, který má svoji observatoř v Křinicích.

Nad Broumovskem vyfotil Perseidy i vrtulník záchranářů letící k nehodě

V minulých dnech, respektive během nocí, vrcholil letošní meteorický roj Perseid. Meteory zdánlivě vylétající ze souhvězdí Persea jsou k vidění už od druhé poloviny července a jejich frekvence gradovala právě v nočních hodinách o minulém víkendu. Tam, kde příroda nabídla bezmračné podmínky, bylo možné na obloze pozorovat světelné divadlo.

Fotograf Vít Klouček u chrámu sv. Bartloměje v Kolíně.

V detailech se skrývá krása. Kurz pro fotografy si vzal na starost Vít Klouček

/FOTO, VIDEO/ Každý nyní má v kapse mobil s fotoaparátem, ale kliknout mnohdy nestačí. Fotografie se od dobré fotografie liší nejen kompozicí, ale i správným nastavením přístroje. A určité nastavení se dá zvládnout i u onoho mobilu. Regionální muzeum v Kolíně uspořádá v sobotu 3. června třetí fotografický workshop. Jeho tématem tentokrát budou detaily a jejich poezie.

„Pohledy do mikrosvěta“ je název výstavy fotografa Jiřího Flegra z Broumova. K vidění je v Galerii Na Mostě v prostorách Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové.

FOTO: S fotografem Jiřím Flegrem z Broumova nahlédnete do mikrosvěta

„Pohledy do mikrosvěta“ je název výstavy fotografa Jiřího Flegra z Broumova. Do 10. února je k vidění v Galerii Na Mostě v prostorách Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové. Otevřeno je tu od pondělí do pátku od 8 do 18 hodin, o víkendu od 8 do 16 hodin. Autor je fotografem krajiny a přírody.

Hřbitov v Benešově nad Černou o Svátku zesnulých.

Dušičkový hřbitov fotoaparátem Pavla Ptáčka. Prohlédněte si tu nádheru

Hřbitovy, zejména o Svátku zesnulých, mají svůj půvab. Zajděte si na ně v tomto čase v noci a zjistíte, že se proměnily v kouzelnou zahradu. To dokládají snímky z nočního svátečně vyzdobeného hřbitova v Benešově nad Černou. Prohlédněte si benešovský hřbitov tak, jak jej objektivem svého fotoaparátu zachytil benešovský fotograf Pavel Ptáček.

Skupině nadšenců se skrýš s kamerou a dalším vybavením podařilo najít díky teorii o pohybu ledovců.

Skrýval se 85 let. V ledovci našli fotoaparát známého badatele, přežil i film

Následující příběh bude znít jako smyšlená historka o hledání pokladu, opak je ale pravdou. Po několikaměsíčním pátrání, které probíhalo ve třech samostatných expedicích, objevil profesionální lyžař a horský badatel Griffin Post historickou skrýš s fotoaparátem a horolezeckým vybavením, kterou v roce 1937 opustili legendární horolezci Bradford Washburn a Robert Bates. O osmdesát pět let později se vědci snaží film z fotoaparátu vyvolat. Díky dobovým snímkům by mohli zjistit, jak se ledovec za osm desetiletí změnil.

Huawei Mate 50 Pro

Huawei Mate 50 Pro: Nejen nádherné designové zpracování a výtečná kamera

Všechny chytré telefony posledních let od Huawei mají stále stejné stigma – uvedení společnosti na obchodní blacklist USA způsobilo, že nemají obecně známý operační systém Android, zároveň mají omezený přístup ke Google službám a nepodporují připojení přes 5G. Aby ovšem toto vnitřní trauma v sobě nějak vykompenzovaly, mají nadstandardní hardwarové vybavení s výbornými fotoaparáty. 

Google Pixel 7

Nová řada chytrých telefonů. Google představil Pixel 7 a Pixel 7 Pro

Pro fanoušky Android telefonů právě vychází nová řada chytrých telefonů od Googlu. Opět jako u předešlé verze nabízí Pixel 7 také vylepšenou verzi Pro s většími rozměry, displejem, pamětí RAM, kapacitou baterie a lepším fotoaparátem. Oba modely pohání nový a výkonný čipset Google Tensor G2 a mají funkci „Unblur,“ která za pomocí umělé inteligence dokreslí pixely rozmazané fotografie. Jako operační systém má Android 13 a Google slibuje až 5 let softwarové podpory.

Huawei Nova 10 a Huawei Mate 50 Pro

Huawei Mate 50 Pro a Nova 10 přichází na český trh. Zaujmou hlavně fotoaparáty

Nové vlajkové lodě od Huawei jsou tu. Model Mate 50 Pro láká hlavně na špičkovou fotovýbavu a elegantní design. Zároveň ale také slibuje větší odolnost vůči pádům, škrábancům, ale také vodě. O výkon se pak postará jeden z momentálně nejvýkonnějších procesorů Snapdragon 8+ Gen 1. Cenově přívětivější Huawei Nova 10 má 60Mpx selfie kameru, tedy jednu z nejlepších na trhu. Vylepšená verze Nova 10 Pro pak navrch přidá ještě větší baterii a superrychlé 100W nabíjení.

Setkání veteránů u břeclavského zámku objetivem čtyřicet let starého fotoaparátu Mamiya. Snímky digitalizované s klasiky vyvolaných fotografií.

Veterány veteránem. Pohled na setkání u břeclavského zámku starým fotoaparátem

Stovku historických automobilů a motorek u břeclavského zámku před týdnem většina návštěvníků a kolemjdoucích fotila nejrůznějšími digtálními fotoaparáty nebo svými mobilními telefony. Břeclavský fotograf David Korda tentokrát vzal čtyřicet let starý fotoaparát na klasický středofomátový film. Děkujeme mu za pěkné fotky a velmi zajímavý příspěvek.

Xiaomi 12 se svým skvělým displejem, nadstandartním fotoaparátem, výkonným hardwarem a nadprůměrným audiosystémem schopně konkuruje v nejvyšší cenové kategorii například novým Samsungům.

Recenze Xiaomi 12: Jako biblický David. Kompaktní, ale supervýkonný telefon

Jestli už jste otrávení z chytrých telefonů obrovských rozměrů, ale zároveň chcete výkonnou vlajkovou loď, tak právě pro vás je tady nové Xiaomi 12. Svým skvělým displejem, nadstandardním fotoaparátem, výkonným hardwarem a nadprůměrným audiosystémem schopně konkuruje v nejvyšší cenové kategorii například novým Samsungům. Pokulhává ovšem ve výkonu baterie a chybí mu nejvyšší stupeň ochrany proti vodě a prachu.

Tereza Svobodová a vítězný snímek okna.

Parádní snímky! Rájecké školačky zabodovaly v celostátní soutěži, podívejte se

/FOTO/ Cvak! Zdánlivě všední záběr, maličkost, kterou denně míjí spousta kolemjdoucích. Uložená v paměti fotoaparátu. Po vytisknutí však parádní snímek. Radost pohledět. A hned ho pověsit na zeď. Dvanáctiletá Tereza Svobodová z Boskovic na Blanensku nedávno vyhrála celostátní fotografickou soutěž Photocontest, kterou organizuje Gymnázium Oty Pavla v Praze.

Tereza Svobodová a vítězný snímek okna.

OBRAZEM: Parádní snímky. Školačky z Blanenska zabodovaly v celostátní soutěži

Cvak! Zdánlivě všední záběr, maličkost, kterou denně míjí spousta kolemjdoucích. Uložená v paměti fotoaparátu. Po vytisknutí však parádní snímek. Radost pohledět. A hned ho pověsit na zeď. Dvanáctiletá Tereza Svobodová z Boskovic na Blanensku nedávno vyhrála celostátní fotografickou soutěž Photocontest, kterou organizuje Gymnázium Oty Pavla v Praze.

Xiaomi 12: Kompaktní a supervýkonný telefon

Recenze Xiaomi 12: Kompaktní a supervýkonný telefon překvapí i náročné uživatele

Jestli už jste otrávení z chytrých telefonů obrovských rozměrů, ale zároveň chcete výkonnou vlajkovou loď, tak právě pro vás je tady nové Xiaomi 12. Svým skvělým displejem, nadstandardním fotoaparátem, výkonným hardwarem a nadprůměrným audiosystémem schopně konkuruje v nejvyšší cenové kategorii například novým Samsungům.