Kreativ

ŠTÍTEK: fragment

Ilustrační snímek.

Autor Habermannova mlýna vydal román z okupace, počítá se s filmem

Praha - Do divoké krajiny Českého ráje v době nacistické okupace přivádí čtenáře ve svém novém románu Tenkrát v ráji spisovatel Josef Urban. Autor čtenářsky úspěšných titulů s historickou tematikou Habermannův mlýn a 7 dní hříchu v něm zpracoval osudy legendárního horolezce Josky Smítka (1919 až 1945) zavražděného nacisty.

Anna Fuitová, Braškov-Valdek. Narodila se 25. prosince 2014. Váha 3,05 kg, míra 51 cm. Rodiče jsou Veronika a Jakub Fuitovi (porodnice Kladno).

FOTOGALERIE: Vyberte miminko měsíce prosince

Kladno, Slaný - Kladenský deník představuje vítěze jednotlivých prosincevých týdenních kol v hlasování čtenářů o nej miminka narozená v kladenské a slánské porodnici.

František Hlaváček, Kladno.

FOTOGALERIE: Vyberte miminko měsíce listopadu

Kladno, Slaný - Kladenský deník představuje vítěze jednotlivých listopadových týdenních kol v hlasování čtenářů o nej miminka narozená v kladenské a slánské porodnici.

Kreslené postavičky 'Krkouni' jsou hlavním motivem na více než stovce kusů povlečení ve Fakultní nemocnici Motol v Praze.

Dětské pacienty na hematologii a onkologii rozveselí 'Krkouni'

Praha - Fakultní nemocnice v Motole dále pracuje na zpříjemňování pobytu dětským pacientům. Prostředí na klinice dětské hematologie a onkologie nově rozveselují kreslené postavičky 'Krkouni'. Ti jsou hlavním motivem na více než stovce kusů povlečení, které nemocnici daroval vyhledávač slev Skrz.cz.

Vanesa Fejfarová, Dřetovice.

FOTOGALERIE: Vyberte miminko měsíce října

Kladno, Slaný - Kladenský deník představuje vítěze jednotlivých říjnových týdenních kol v hlasování čtenářů o nej miminka narozená v kladenské a slánské porodnici.

Ilustrační foto.

Žurnalistická škola chystá novinku

Havlíčkův Brod – Po jedenácté se v srpnu 2015 uskuteční v Havlíčkově Brodě Letní žurnalistická škola Karla Havlíčka Borovského 2015, týdenní akce pro mladé lidi od 16 do 26 let z celé Evropy se znalostí češtiny nebo slovenštiny.

Kateřina Lippertová, Rakovník

FOTOGALERIE: Vyberte miminko měsíce září

Kladno, Slaný - Kladenský deník představuje vítěze jednotlivých zářijových týdenních kol v hlasování čtenářů o nej miminka narozená v kladenské a slánské porodnici.

Nella Burleová, Stochov

FOTOGALERIE: Vyberte miminko měsíce srpna

Kladno, Slaný - Kladenský deník představuje vítěze jednotlivých srpnových týdenních kol v hlasování čtenářů o nej miminka narozená v kladenské a slánské porodnici.

Spisovatelka ze Sestrouně Michaela Burdová.

Z dívky z malé vesničky se stala spisovatelka na plný úvazek

Sedlčansko /ROZHOVOR/ – Michaela Burdová v úspěšnosti knih pro mládež nemá nejen v regionu konkurenci. V Praze v Paláci knih Luxor 8. září představí a pokřtí v pořadí desátou knížku s názvem Volání sirény. Za kmotru jí půjde herečka Vanda Konečná.

David Hrbek, Nové Strašecí

FOTOGALERIE: Zvolte miminko června

Kladno, Slaný - Kladenský deník představuje vítěze jednotlivých červnových týdenních kol hlasování čtenářů o miminka narozená v kladenské a slánské porodnici.

Václav Klaus

Klausovy prezidentské novoroční projevy vycházejí knižně

Praha - Novoroční projevy, které Václav Klaus pronesl za deset let v prezidentské funkci, vycházejí knižně. U příležitosti čtvrtečních Klausových 73. narozenin je vydalo nakladatelství Fragment. Výtisk knihy nazvané Novoroční projevy z Pražského hradu 2004 – 2013 dnes zástupci nakladatelství předali bývalému prezidentovi v pražském Institutu Václava Klause.

Miloš Šimeček, Tuřany.

Vyberte miminko měsíce května

Kladno, Slaný - Kladenský deník představuje vítěze jednotlivých květnových týdenních kol hlasování čtenářů o miminka narozená v kladenské a slánské porodnici.

Zdeněk Svěrák

Ocenění Český bestseller dostal potřetí Zdeněk Svěrák

Praha - Ocenění Český bestseller dnes potřetí dostal scenárista a herec Zdeněk Svěrák. Letos to bylo za knížku Po strništi bos vydanou v nakladatelství Fragment. Svěrákova kniha zvítězila v hlavní kategorii, tedy v kategorii Česká beletrie pro dospělé, pořadatelé rozdali ceny v dalších deseti kategoriích. Mezi překladovou beletrií pro dospělé se Českým bestsellerem stal román Dana Browna Inferno vydaný v Argu.

Matěj Kolář četl dětem v Polné už v květnu 2011, tehdy jim představil knihu Zdeňka Svěráka s názvem Jaké je to asi v Čudu. Letos dětem přiblíží knihu Evy Papouškové Kosprd a telecí.

V Polné opět ukážou, že četba může být velmi zábavná

Polná - Zdá se vám, že četba knížek se dneska nenosí? Nenechte se mýlit. Vezměte si deku a polštářek pro lepší pohodlí a přijďte na další ročník Večerů pod lampou aneb Pohádkového čtení pro děti, kterému v Polné budou patřit čtyři nedělní podvečery.

Alexandr Duchoslav, Kladno

FOTOGALERIE: Vyberte miminko měsíce dubna

Kladno, Slaný - Kladenský deník představuje vítěze jednotlivých dubnových týdenních kol hlasování čtenářů o miminka narozená v kladenské a slánské porodnici.

Nikol Šímová, Slaný

FOTOGALERIE: Zvolte miminko března

Kladno, Slaný - Kladenský deník představuje vítěze jednotlivých únorových týdenních kol hlasování čtenářů o miminka narozená v kladenské a slánské porodnici.

Jiří Kajínek.

Kajínek: Zásadní je pro mě svoboda, z vězení chci odejít legálně

Praha – Pro doživotně odsouzeného Jiřího Kajínka je zásadní svoboda. Z vězení chce odejít legálně, prohlašuje v autobiografii Můj život bez mříží, která dnes vychází v nakladatelství Fragment. Jde o první osobní zpověď nejslavnějšího českého vězně, který si ve věznici odpykává trest za dvojnásobnou vraždu a pokus o další z roku 1993.

Ilustrační foto.

Knihkupci vyhlašují den bez DPH a chtějí snížení daně na knihy

Praha - Jeden den bez DPH vyhlásil na 23. duben Svaz českých knihkupců a nakladatelů. V den, na který připadá Světový den knihy a autorských práv, svaz vyzývá knihkupce, aby nakupujícím dali slevu 15 procent na všechny knihy. Právě patnáctiprocentní daň z přidané hodnoty se nyní na knihy vztahuje a svaz knihkupců chce i touto akcí apelovat na politiky, aby daň snížili.

Zdeněk Svěrák a ředitel gymnázia v Žatci Miroslav Řebíček při besedě ve škole.

Svěrákova knížka Po strništi bos: kouzlo starých časů a hezké čtení

Praha, Žatec - Zdeněk Svěrák napsal další milou knížku. Je o Edovi Součkovi, klukovi, kterého znají diváci už z oblíbeného filmu Obecná škola. Příběhy a doba děje jsou ale trochu jiné… Chlapec jménem Eda Souček v nové knížce jezdí s kočím na voze a kulí oči z toho, jak si koně přímo před jeho obličejem během jízdy vydatně uleví. Rukama tenkýma jako špejličky na půdě tajně cvičí s činkami, aby ve správný čas dokázal odpálkovat vyspělejšího spolužáka, který ho stále provokuje a ponižuje.

Ředitel Klubu kultury v Uherském Hradišti Antonín Mach.

Ředitel Klubu kultury Antonín Mach: Fotky z lisování moštu obíhají zeměkouli

Osmým rokem přenášejí desítky folkloristů spolu s pracovníky uherskohradišťského Klubu kultury vždy na jeden víkend kus Slovácka do samého srdce české metropole – na Pražský hrad. Také o uplynulém konci týdne uspořádala Správa Pražského hradu vinobraní a delegace z Hradiště pod vedením ředitele místního Klubu kultury Antonína Macha byla ústřední atrakcí dvoudenní akce. Pan ředitel také odpověděl na pár otázek…

Rudolf Jung vystavuje v Rakovníku

FOTO: Porno? Nikoli! Rudolf Jung

Rakovník – Do 21. července je ve Výstavní síni Rabasovy galerie (synagoga) k vidění výstava fotografií profesionálního fotografa Rudolfa Junga. A hned na začátek nutno říct, že se jedná o další povedený počin rakovnické kulturní instituce. Jde totiž o velmi působivou, moderní a stylovou záležitost.

O češtině.

Napsáno a vytištěno ve stejné ulici

Havlíčkův Brod - Už jedenáctý dotisk 3. vydání zajímavé učebnice českého jazyka vytiskly Tiskárny Havlíčkův Brodpro pražské knižní nakladatelství Fragment.

Nikola Abdallahová (uprostřed) se svou učitelkou Kateřinou Matějkovou a spisovatelem Martinem Vopěnkou.

Žákyně uspěla v soutěži s úvahou o spící spravedlnosti

Pelhřimov – Když učitelka Kateřina Matějková na Základní škole Osvobození v Pelhřimově před několika týdny nabízela žákům možnost zúčastnit se literární soutěže s tématem „spící spravedlnost", netušila Nikola Abdallahová, že bude jediná, kdo příležitosti využije.

Nový stroj. Brodské tiskárny včera veřejnosti představily stroj za více než třicet milionů korun.  Jak se s ním pracuje, návštěvníkům ukázal tiskař Petr Bőnsch.

Havlíčkobrodské tiskárny představily stroj za třicet milionů korun

Havlíčkův Brod - Havlíčkobrodské tiskárny investují do svého vybavení desítky milionů. Jejich vedení to opět jasně demonstrovalo ve čtvrtek po obědě, kdy za účasti významných zákazníků, dodavatelů a dalších hostů slavnostně představilo nový stroj s lakovací jednotkou.

Ilustrační foto.

Drahé knihy ženou lidi častěji do knihoven

Vyškovsko - O čtyři procenta se letos zvýšila daň z přidané hodnoty při prodeji knih. Lidé tak o jejich nákup mají menší zájem. Na druhou stranu se díky tomu daří knihovnám, protože lidem nabízejí možnost číst podstatně levněji.

Ilustrační foto.

Drahé knihy ženou lidi častěji do knihoven

Vyškovsko - O čtyři procenta se letos zvýšila daň z přidané hodnoty při prodeji knih. Lidé tak o jejich nákup mají menší zájem. Na druhou stranu se díky tomu daří knihovnám, protože lidem nabízejí možnost číst podstatně levněji.

Výstava Kámen na náplavce u Kamenného mostu.

Kámen promlouvá z náplavky mezi mosty u řeky Otavy

Písek – Díla šesti sochařů si mohou na náplavce mezi Kamenným a Novým mostem  prohlédnout obyvatelé a návštěvníci města. Slavnostní vernisáž výstavy nazvané Kámen se koná v pátek 7. září od 16 hodin.

SVÁ DÍLA si na jedné z akcí vyměnili Jiří Drašar (vlevo) a Zdeněk Svěrák.

Spisovatel Jiří Drašar: Dveře mi otevřela až literární soutěž

Trutnov /ROZHOVOR/ - Na pultech knihkupectví v současnosti najdete novinku trutnovského spisovatele Jiřího Drašara s názvem Cesta ohněm. Jedná se o knihu povídek, která vyšla v letos v dubnu. Stejnojmenná titulní povídka vypráví o rituálu přechodu po rozžhavených uhlících. Díky příběhu si člověk uvědomí, že se nejedná pouze o jeden rituál, ale o celý proces, který se odehrává v průběhu několika dní. Jiří Drašar jako spisovatel uspěl už v roce 2011, kdy se stal absolutním vítězem celostátní soutěže „Hledá se autor Bestselleru".

Křtu knihy se zúčastnil i Fedor Gál (vlevo)

Kniha Nemám žádné jméno: Ukradené vzpomínky z Terezína chválil už Ota Pavel

České Budějovice - Válečný deník Dagmar Hilarové vydali před lety už v Holandsku a Německu. „Sebrali mamince autorství,“ tvrdí její syn Evžen Hilar. Jejím švagrem mohl být český spisovatel Ota Pavel. Jako patnáctiletá se Dagmar Hilarová za války dostala do Terezína, kde se zamilovala do Jiřího Poppera, staršího bratra Oty Poppera (po válce si rodina změnila jméno na Pavlovi). Později se oba rozešli, ale na velkou lásku vzpomínala spisovatelka v knize Nemám žádné jméno, kterou nedávno vydalo nakladatelství Fragment.