Kreativ

ŠTÍTEK: Galerie hlavního města Prahy

Ze zahájení výstavy nazvané Pražská Pallas a Moravská Hellas 1902: Auguste Rodin v Čechách a na Moravě.

Video, foto: Stopy sochaře Rodina v Praze a na Moravě odhaluje nová výstava

V roce 1902 navštívil Prahu a Moravu francouzský sochař Auguste Rodin. Tato cesta, spojená s jeho tehdy největší zahraniční výstavou, byla důležitá nejen pro sochaře samotného, ale zanechala nesmazatelné stopy i v místě návštěvy. Jubileum si nyní připomíná Galerie hlavního města Prahy.

Vernisáž výstavy Mezi pondělím a nedělí.

Ve Vratislavicích nad Nisou otevřeli novou galerii, už je tam první výstava

/FOTO/ V Kulturním centru Vratislavice101010 vznikla nová galerie jako otevřená platforma pro umění, design a architekturu, Galerie Desítky. Prosklená stěna, která je po celé délce galerie, umožní návštěvníkům i náhodným kolemjdoucím nahlédnout do světa umění, a to v podstatě nepřetržitě.

V karlovarské galerii jsou díla Petra Pavlíka.

OBRAZEM: V galerii je výstava Petra Pavlíka. Její název je Poutnice v nesnázích

Petr Pavlík, pedagog na DAMU, spoluzakladatel legendárního „Volného seskupení 12/15 - Pozdě ale přece!“ patří k nejoriginálnějším českým malířům současnosti; zároveň se dlouhodobě věnuje i teorii a kritice výtvarného umění. Jeho současná výstava volně navazuje na stejnojmenný projekt, který v létě loňského roku připravila karlovarská galerie pro Galerii výtvarného umění v Hodoníně. Základem výstavního výběru jsou opět díla z majetku umělce, jež doplňují obrazy ze sbírek pořádající instituce, dále z Národní galerie v Praze, Galerie hlavního města Prahy, Alšovy jihočeské galerie, Galerie výtvarného umění v Chebu a významných soukromých sbírek (COLLETT Prague / Munich a Galerie Zlatá husa manželů Železných).

Plochu za kněžištěm, kterou dříve zdobilo sousoší Františka Bílka, zaplnilo dílo nové - oltářní obraz z autorské dílny Luďka Rathouského. Foto: Erika Oubrechtová

Husův sbor v Dobrušce zdobí nový oltářní obraz

Velká slavnost se odehrála v zaplněném Husově sboru v Dobrušce v sobotu 10. září večer. Účastníci akce poprvé spatřili zcela nový oltářní obraz, který po 70 letech nahradil sousoší Františka Bílka, jež si nečekaně vyžádala zpět Galerie hlavního města Prahy.

Pražský maraton: Závodníci na Karlově mostu

Čtěte v sobotním vydání magazínu Víkend: Nejen sportem ku zdraví!

Hlavní téma sobotní přílohy Deníku se tentokrát zaměří na běhání. Před svátečním maratonem v Praze mimo jiné poradí, pro koho je akce vhodná a jak ji přežít ve zdraví. Čtenáři se mohou těšit také na rozhovor s výtvarníkem a hudebníkem Petrem Niklem nebo na nový seriál o ekologických projektech v jednotlivých krajích. 

Z vernisáže výstavy krajináře Vladimíra Ringese.

PODÍVEJTE SE: Galerii V Zahradě zaplnily krajinky Vladimíra Ringese

Vernisáž výstavy děl krajináře Vladimíra Ringese se uskutečnila ve středu 9. března v Galerii V Zahradě základní umělecké školy Františka Kmocha v Kolíně.Jeho tvorbu a život přiblížil v úvodní řeči Ivo Mader. „Je to můj otčím,“ vysvětlil svoji přítomnost. Další příbuzní již zemřelého autora tvořili i značnou část přítomných a zároveň se starali o pohodu a občerstvení těch ostatních.

Posprejovaný Karlův most.

Chlapec s dívkou dostali trest za posprejování Karlova mostu, prospěšnou činnost

/FOTOGALERIE/ Chlapci i dívce, kteří loni v létě posprejovali Karlův most, uložil soud vykonat 60 hodin společensky prospěšné činnosti. Rok bude navíc mladistvé sledovat, zda vedou řádný život. Chlapec, který měl nedávno osmnácté narozeniny, i šestnáctiletá dívka, se k činu přiznali a společně napůl uhradili způsobenou škodu v celkové výši zhruba 95 000 korun.

John Omond Mucha, vnuk malíře Alfonse Muchy

Dědečkovu epopej nechám Praze, podmínkou je Savarin, říká John Mucha

Důstojný prostor pro dvacítku velkoformátových pláten Slovanské epopeje Alfonse Muchy by mohl ukončit vleklý soudní spor o vlastnictví díla. Místo už se rýsuje v podobě připravované stavby paláce Savarin na Václavském náměstí v Praze. Radní české metropole v něm začátkem týdne schválili umístění obrazů na pětadvacet let.

John Omond Mucha, vnuk malíře Alfonse Muchy

John Mucha: Dědečkovu epopej nechám Praze. Podmínkou je ale Savarin

Důstojný prostor pro dvacítku velkoformátových pláten Slovanské epopeje Alfonse Muchy by mohl ukončit vleklý soudní spor o vlastnictví díla. Místo už se rýsuje v podobě připravované stavby paláce Savarin na Václavském náměstí v Praze. Radní české metropole v něm začátkem týdne schválili umístění obrazů na pětadvacet let.

Návštěvníci již znovu obdivují Slovanskou epopej v Moravském Krumlově.

Z Moravského Krumlova zpátky do Prahy. Epopej bude 25 let v paláci Savarin

Z Moravského Krumlova zpátky do Prahy. Slovanská epopej Alfonse Muchy, pro niž Krumlovští opravili zámek a vytvořili speciální galerii, skončí v budoucnu na 25 let v paláci Savarin na Václavském náměstí. Záměr v pondělí schválili pražští radní. Krumlovští jsou na změny připraveni.

Slovanská epopej v Moravském Krumlově.

Slovanská epopej zůstane v Praze. Na Václavském náměstí bude 25 let

Z Moravského Krumlova zpátky do Prahy. Slovanská epopej Alfonse Muchy, pro niž Krumlovští opravili zámek a vytvořili speciální galerii, skončí v budoucnu na 25 let v paláci Savarin na Václavském náměstí. Záměr v pondělí schválili pražští radní. Krumlovští jsou na změny připraveni.

Vestibul metra Na Knížecí se proměnil v galerii.

PODÍVEJTE SE: Opravený vestibul metra na Knížecí bude do konce roku galerií

Vestibul metra Na Knížecí se proměnil v galerii. Město s dopravním podnikem a Galerií hlavního města Prahy zde pořádá výstavu Minulá budoucnost. Jejím hlavním tématem je pražské metro a ve zrekonstruovaných vitrínách přímo ve vestibulu si cestující budou moci vystavená díla prohlédnout až do konce letošního roku.

Plánované výstavy Galerie Hlavního města Prahy, výběr děl.

Galerie Hlavního města Prahy se letos snaží dohnat dva ztracené roky

/FOTOGALERIE/ Galerie Hlavního města Prahy se letos pokusí dohnat vše, co zameškala v předchozích dvou letech v souvislosti s omezeními proti šíření covidu. „Zařazujeme výstavy, které jsme byli nuceni odložit: Svět Jindřicha Chalupeckého, Heroin Crystal a Ivan Meštrović,“ potvrdila ředitelka galerie Magdalena Juříková.

Kostel sv. Kateřiny v Pavlíkově by měl patřit městysu.

Praha daruje Pavlíkovu barokní kostel

/FOTO/ Pozdně barokní kostel sv. Kateřiny, který se nachází v samém centru Pavlíkova, by měl brzy připadnout městysu. Dosavadní vlastník, kterým je Praha, o něj již nemá zájem, a tak rada rozhodla o jeho bezúplatném převodu. Ten ještě musí schválit pražští zastupitelé na svém příštím zasedání.

Slavná plátna Muchovy Slovanské epopeje jsou naistalována v zrekonstruované galerii na zámku v Moravském Krumlově.  Na snímku Tomáš Třetina, starosta Moravského Krumlova a senátor a Hana Třeštíková, radní hlavního města Prahy

Moravský Krumlov: Plátna jsou napnuta, lidé také. Epopej uvidí nasvícenou v šeru

/FOTO/ V celé své velkoleposti už znovu vypráví svůj příběh. Obří plátna Alfonse Muchy s historií Slovanů znovu zaplnila prostory galerie na zámku v Moravském Krumlově. První návštěvníci si Slovanskou epopej prohlédnou do čtrnácti dnů. „Výstavu otevřeme pro veřejnost na přelomu července a srpna,“ potvrdil starosta Krumlova a současně senátor Tomáš Třetina.

Slavná plátna Muchovy Slovanské epopeje jsou naistalována v zrekonstruované galerii na zámku v Moravském Krumlově

Slovanská epopej už visí v Moravském Krumlově, lidé ji uvidí do dvou týdnů

Slovanskou epopej Alfonse Muchy uvidí návštěvníci zámku v Moravském Krumlově na přelomu července a srpna. V opravených prostorách zámku bude vystavená pět let. Praha dnes zkontrolované dílo předala Moravskému Krumlovu, řekla novinářům pražská radní Hana Třeštíková (Praha Sobě). Cyklus dvaceti pláten byl do Moravského Krumlova převezen za přísných bezpečnostních opatření na konci června z depozitáře Galerie hlavního města Prahy (GHMP).

Problém s holuby v Českých Budějovicích by mohl vyřešit holubník. Podívejte se, kolik jich je na náměstí Přemysla Otakara II.

Budou mít Budějovice městský holubník? Vyřešil by řadu problémů

Odvážný, avšak účelný nápad byl letos zařazen do participativního rozpočtu statutárního města České Budějovice. Jde o vybudování holubníku pro ptáky žijící v centru města. Podobné objekty fungují napříč Evropou, jejich hlavní výhodou je ochrana památek před trusem a hnízdy. Zároveň je tak možné i korigovat holubí populaci a vyhnout se tak neetickému zabíjení plynem.

Holub. Ilustrační foto.

Od záchrany vojáků až k odstřelu a zplynování. Žižkovský holubník má být řešením

Holubi se po boku člověka objevovali už v dávné Mezopotámii před několika tisíci lety. Díky jejich rychlosti se ještě do vynálezu telegrafu uplatnili coby poštovní doručovatelé, využívali se také pro posílání válečných zpráv. Jenže poslední dobou se z holubů stali „opeření bezdomovci“. Pro lidi jsou především ve městech přítěží a snaží se jich zbavit. Praha 3 chce vytvořit na Vítkově první městský holubník a zastavit praxi jejich odstřelu, trávení či zplynování.

Mapa umění v pražském veřejném prostoru.

Nejen mapa. Katalog umění ve veřejném prostoru může sdílet každý

Galerie hlavního města Prahy (GHMP) na pražském portálu otevřených dat nově zveřejnila data týkající se umění ve veřejném prostoru. Galerie mapuje jak existující, tak zaniklá díla. Otevřená městská data jsou dostupná veřejným i soukromým subjektům k dalšímu využití, například k tvorbě mapových aplikací.

Muchova Slovanská epopej.

Návrat Slovanské epopeje: Do Moravského Krumlova dorazí zřejmě za půl roku

Alfons Mucha a Slovanská epopej – Bezbřehá lidskost. Tak se jmenuje výstava, která v těchto dnech začíná na radnici v Moravském Krumlově. Souborem fotografií mapuje vznik jedinečného cyklu dvaceti velkoformátových obrazů z dějin slovanských národů. Tato expozice má navnadit návštěvníky na návrat Slovanské epopeje do druhého největšího města znojemského okresu.

Muchova Slovanská epopej.

Slovanská epopej: návrat "domů" za půl roku. Její vznik ukazuje unikátní výstava

Alfons Mucha a Slovanská epopej – Bezbřehá lidskost. Tak se jmenuje výstava, která v těchto dnech začíná na radnici v Moravském Krumlově. Souborem fotografií mapuje vznik jedinečného cyklu dvaceti velkoformátových obrazů z dějin slovanských národů. Některé snímky jsou v této podobě publikovány poprvé. Tato expozice má navnadit návštěvníky na návrat Slovanské epopeje do druhého největšího města znojemského okresu.

Antonín Kratochvíl, Debbie Harry, nedatováno.

KRÁTCE: Výstava „fotoesejí“ začala v Domě U Kamenného zvonu

Galerie hlavního města Prahy zahájila v Domě U Kamenného zvonu retrospektivní výstavu světoznámého fotožurnalisty Antonína Kratochvíla. Lovosický rodák zvěčnil jak neznámé oběti válek nebo přírodních katastrof, tak globální celebrity, jako je Bill Gates či už zesnulý David Bowie. Shodou okolností měl začátkem června v kinech premiéru celovečerní dokumentární film Můj otec Antonín Kratochvíl.

Lavička Václava Havla.

Záhada Havlovy lavičky rozluštěna: je v opravně

Rozruch a divoké spekulace vyvolalo v minulých dnech „záhadné zmizení“ Lavičky Václava Havla z Maltézského náměstí. „Můj kamarád Michal Faflik spolu s Bořkem Šípkem instalovali lavičku před několika roky před tehdejší Michalovou vinárnou U zlatého hada. Vloni zanikla vinárna a teď nechal někdo odstranit i lavičku. Dějou se hodně divný věci,“ napsal například v tomto týdnu Otakar Mašín na svém facebookovém profilu. A sám zmíněný Michal Faflik zveřejnil fotku stromu, u něhož lavička stávala, s lakonickým komentářem - „asi tu nikdy nebyla“.