Kreativ

ŠTÍTEK: Galerie hlavního města Prahy

Ateliér sochařky Hany Wichterlové.

Konec sporů. Praha převezme ateliér Hany Wichterlové a zahájí rekonstrukci

Magistrát hlavního města převezme od Prahy 1 ateliér sochařky Hany Wichterlové. Praha je nyní připravena objekt, který je národní kulturní památkou, spolu se zahradou zrekonstruovat. Výše investice se pohybuje kolem 6,3 milionu korun. Po převzetí stavby městem by měla novou expozici provozovat Galerie hlavního města Prahy.

MuzeMuzejní noc 2019. Před Národním muzeem, které je součástí Pražské muzejní noci po osmi letech, se lidé začali řadit do fronty už více než hodinu před otevřením.

Pražská muzejní noc lákala. Národní muzeum hlásilo fronty ještě před startem

/FOTOGALERIE 2017/ Pražská muzejní noc přilákala v sobotu večer téměř 150 tisíc lidí. Jen samotnou historickou budovu Národního muzea jich shlédlo jedenáct a půl tisíce. Otevřeno bylo letos více než 70 objektů muzeí, galerií a dalších památek. Tradice muzejních nocí vznikla před 15 lety právě v Národním muzeu. Loni do otevřených muzeí, památek, galerií a dalších objektů navzdory špatnému počasí přišlo 120 tisíc lidí, v roce 2008 jich bylo přes 200 tisíc.

Výstava je otevřena až do 5. května, vchod do Zámečku z ulice Husova.

Abstraktní krajiny vystavují v Zámečku

Poděbrady /FOTOGALERIE/ - Nově byla otevřena výstava obrazů malířky Zdenky Marie Novákové a ukázek z tvorby mladého výtvarníka Jana Danziga. Expozice je k vidění ve výstavních prostorách lázeňského hotelu Zámeček se vstupem z Husovy ulice.

Sousoší sv. Václava na Václavském náměstí

Odborníci zkoumali podstavec sochy sv. Václava. Škodí mu i svíčky při pietě

Stav žulového podstavce sochy svatého Václava na pražském Václavském náměstí se zhoršuje. Degradaci způsobuje znečištění atmosféry, čištění bronzové sochy, svíčky, ale mnohé projevy jsou dány vybraným materiálem. Ve středu to řekli odborníci, kteří se zabývali podrobným průzkumem celého pomníku.

Pohled na panorama Hradčan s chrámem sv. Víta ze střechy někdejšího mýtného domku na kraji mostu Legií.

Pražský hrad se příští sobotu otevře veřejnosti. Připraveno je několik novinek

Běžně nepřístupné reprezentační prostory Pražského hradu se v sobotu 6. října otevřou veřejnosti. Oproti předchozím dnům otevřených dveří si organizátoři připravili několik novinek. V Rothmayerově sále budou například vystavena zahraniční vyznamenání, která obdržel prezident Miloš Zeman, nebo v Brožíkově salonu lidé uvidí obrazy Václava Brožíka zapůjčené Galerií hlavního města Prahy. Novinářům to řekl ředitel administrativní sekce prezidentské kanceláře Jan Novák.

Návrh Lucie Havlové využívá "téma spojování"

Orlice Mattoni přetvoří umělci, podle KMV tak mohou tyto nosiče zůstat v krajině

Velkoformátové „orlice“ značky Mattoni společnosti Karlovarské minerální vody (KMV), které jsou vidět v krajině podél dálničních tahů, poslouží jako médium umělcům. První dvě umělecky přetvořené orlice se od poloviny června objevují u dálnice D1 poblíž Velkého Meziříčí, další by měly následovat. Podle KMV tak přestávají být reklamními nosiči a mohou dál zůstat u dálnic.

Slovanská epopej. Ilustrační foto.

KRÁTCE: Kde skončí Epopej?

Institut plánování a rozvoje hlavního města (IPR) přišel s novým návrhem kam umístit Muchovu Slovanskou epopej. Podle aktuální studie se nejvhodnější místo pro cennou sbírku nachází na Těšnově proti kinu Atlas. Tam jde dnes o nevyužívaný pás zeleně. Podle IPR je tento úzký podlouhlý prostor vhodnější než původně navrhované varianty.

.

Jiří Altmann vystavuje na Univerzitě Pardubice

Pardubice – V úterý v 17 hodin bude v Galerii Univerzity Pardubice otevřena 101. umělecká výstava, která představí grafiky pražského autora Jiřího Altmanna, který je členem Českého sdružení grafiků Hollar.

Ateliér Hany Wichterlové.

Ateliér Hany Wichterlové do prodeje nepůjde, starat se o něj má galerie

Malostranskému ateliéru Hany Wichterlové už nehrozí prodej. Namísto toho bude svěřen do správy Galerie hlavního města Prahy. Spor o záchranu památky nakonec rozhodl kulturní výbor magistrátu. Jeho členové schválili záměr, aby tento objekt do budoucna provozovala právě městská galerie.

Karlův most.

Na Karlův most se vrátí barokní sousoší, originál nahrazuje kopie

Kopii barokního sousoší sv. Františka Borgiáše od Ferdinanda Maxmiliána Brokoffa umístí v úterý brzy ráno na Karlův most zástupci Galerie hlavního města Prahy. Galerie je správcem veřejné plastiky v Praze. Sousoší se na most vrátí po pěti letech, originál je ale umístěn, jako je tomu i v případě dalších pískovcových historických plastik, v depozitáři.

Slovanská epopej. Ilustrační foto.

Epopej do Číny nepojede, příští rok ji vystaví v Praze

Praha, Moravský Krumlov – Malé dílčí vítězství mohou v těchto dnech cítit představitelé Moravského Krumlova. Slavný cyklus Muchových obrazů Slovanská epopej totiž nikam nepojede. Odborníky kritizovanou cesty do Číny nakonec nepovolilo ministerstvo kultury.

Orit Ishay, snímek z videa

Dům fotografie seznamuje s prací izraelské autorky i s její zemí

Praha - O historii i současností Izraele, o životě jednotlivců i komunit ve městech i kibucech, o ztrátách v téměř každodenních incidentech i naději v budoucnost vypravuje dílo umělkyně Orit Išajové. Představuje ho Galerie hlavního města Prahy v Domě fotografie, výstava ale zahrnuje vedle fotografií i grafiky, videa a instalace. Jmenuje se Země jelena, to je podle kurátorky Dalii Levinové jeden z výrazů pro izraelskou zemi zmiňovaný ve starozákonní knize Daniel jako metafora, v níž je toto zvíře symbolem země.

Slovanská epopej. Ilustrační foto.

Praha nabízí Krumlovu jen kopie. Pro originál Epopeje je prý zámek nevyhovující

Moravský Krumlov, Praha – Naděje Krumlova na dočasný návrat velkoformátových pláten Alfonse Muchy padly s poslední návštěvou pražského radního pro kulturu Jana Wolfa a šéfky Galerie Hlavního města Prahy Magdaleny Juříkové. Shledali, že prostory zámku nejsou vyhovující, a Krumlovským nabídli, že nechají zhotovit tři fotokopie Muchových obrazů.

Ilustrační fotografie.

Praha vrací Epopej do Krumlova. Nabízí ale jen kopie

Moravský Krumlov, Praha - Tři velké fotokopie namísto dvaceti originálních Muchových pláten nabídli představitelé Prahy Krumlovu. Právě na zámku v Moravském Krumlově byla Epopej desítky let vystavená. Naděje Krumlova na dočasný návrat velkoformátových pláten Alfonse Muchy padly s poslední návštěvou pražského radního pro kulturu Jana Wolfa a šéfky Galerie Hlavního města Prahy Magdaleny Juříkové. Shledali, že prostory zámku nejsou vyhovující a Krumlovským nabídli, že nechají zhotovit tři fotokopie Muchových obrazů.

Jaroslav Róna.

Baví mě malba i sochy, které jsou stále větší, říká Jaroslav Róna

Praha - Velkou inspirací je Jaroslavu Rónovi umění dávných civilizací i oblast mýtů nebo rytířských legend. Zatímco debaty nad jeho jezdeckou sochou Jošta Lucemburského sotva utichly, v ateliéru stojí další rytíř na koni. „Je to trochu sci-fi jezdecká socha. Na koni sedí robotický rytíř, který se pohybuje mezi galaxiemi na svém vesmírném oři," popisuje známý český malíř a sochař v rozhovoru svého Slunečního rytíře. Inspirují ho ale také nové technologie a obrací se nejen do minulosti, ale i do budoucnosti - dokončuje sochu Vítězství robotů. Ve čtvrtek Jaroslav Róna oslaví šedesátiny.

Socha britského autora Richarda Deacona.

Městská knihovna hostí monumentální plastiky Richarda Deacona

Praha - Jako jednoho z nejvýznamnějších sochařů současnosti představuje Galerie hlavního města Prahy britského autora Richarda Deacona. Protože je první jeho samostatnou výstavou v ČR, pojal ji kurátor Julian Heynen jako úvod do Deaconovy mnohostranné tvorby vzniklé za posledních 30 let. Šest desítek děl představuje rozmanité materiály a techniky, které Deacon používá, od dřeva impregnovaného a ohýbaného přes ocel a hliník k syntetickým materiálům a keramice.

Tržnice v Holešovicích.Ilustrační foto.

KRÁTCE: Největší hala tržnice může patřit akrobacii

Praha - Hala číslo 40 je největší ze všech prostor pražské holešovické tržnice. Podle magistrátního radního pro kulturu Jana Wolfa by se v ní mohla odehrávat dechberoucí akrobacie. „Ozval se soubor La Putyka, že by v hale chtěli dělat akrobatická představení ve výšce," uvedl Wolf.

Barbora Dayef představila svoji tvorbu ve zrekonstruovaných prostorách Colloredo-Mansfeldského paláce

Městská galerie rozšiřuje výstavní prostory v barokním paláci

Praha - Zrekonstruované prostory bývalé konírny Colloredo-Mansfeldského paláce budou sloužit prezentaci tvorby nejmladších umělců. Barokní palác v Karlově ulici spravuje od roku 2010 Galerie hlavního města Prahy a měla by podle rozhodnutí města připravit jeho rozsáhlou rekonstrukci. Zatím využívá jedno patro pro výstavy a připravila také prohlídkovou trasu, která zpřístupňuje reprezentační prostory paláce. V bývalé konírně bude galerie prezentovat svůj cyklus Start Up, první autorkou je studentka UMPRUM Barbora Dayef.

Slovanská epopej. Ilustrační foto.

Slovanskou epopej v Praze vidělo skoro 400 tisíc návštěvníků

Praha - Slovanskou epopej od poloviny roku 2012 zhlédlo ve Veletržním paláci v Praze přes 380 tisíc lidí. Vedení města i Galerie hlavního města Prahy považují výstavu za úspěšnou. Radní Jan Wolf (KDU-ČSL) věří, že po návratu z asijského turné zájem o epopej ještě vzroste. Cyklus Muchových pláten byl v Praze k vidění do soboty. V únoru jej čeká odlet do Japonska. Zda bude turné pokračovat i do Číny, není jasné. Do Česka by měla měla epopej vrátit v polovině roku 2018.

Tomáš Císařovský.

Pětapadesáté narozeniny slaví malíř Tomáš Císařovský

Praha - Výtvarník Tomáš Císařovský, který se narodil 2. ledna 1962, patří mezi nejvýznamnější české malíře současnosti. Do povědomí veřejnosti vstoupil v 80. letech a jeho díla jsou dnes zastoupena například ve sbírkách Národní galerie, Galerie hlavního města Prahy i několika výstavních síní v Německu nebo Itálii.

Ilustrační foto.

Galerie ukáže snímky Sama Shawa včetně Marilyn s vlající sukní

Praha - Jeden z nejproslulejších snímků 20. století zachycující Marilyn Monroeovou s vlající sukní nad pouličním větrákem uvidí diváci na pražské výstavě jejího autora. Je jím americký fotograf a filmový producent Sam Shaw (1912 až 1999), který ji pořídil při natáčení jedné ze scén z filmu Slaměný vdovec (1954). Přestože od vzniku fotografie uplynulo přes 60 let, stále přitahuje pozornost.

Ilustrační foto.

Galerie ukáže snímky Sama Shawa včetně Marilyn s vlající sukní

Praha - Jeden z nejproslulejších snímků 20. století zachycující Marilyn Monroeovou s vlající sukní nad pouličním větrákem uvidí diváci na pražské výstavě jejího autora. Je jím americký fotograf a filmový producent Sam Shaw (1912 až 1999), který ji pořídil při natáčení jedné ze scén z filmu Slaměný vdovec (1954). Přestože od vzniku fotografie uplynulo přes 60 let, stále přitahuje pozornost.

Pozvánka na setkání.

Na setkání mladých umělců vznikne sochařské dílo

Hořice – Jedinečný projekt, s názvem „Setkání na Atolu, který má nejen v mladých lidech vzbudit zájem o současné sochařské umění, probíhá od soboty v prostorách a okolí Galerie plastik. Celkem šest mladých umělců do třiceti let zde po dobu sedmi dnů společně vytváří sochařské dílo.

Slovanská epopej. Ilustrační foto.

Epopej do Tokia odletí v únoru 2017, pak zamíří do Číny

Praha - Cyklus obrazů Slovanská epopej od Alfonse Muchy do Tokia odletí v únoru příštího roku, výstava tam začne 7. března. Poté se přesune do Číny, zhruba od poloviny příštího roku. Galerie pracuje na definitivní verzi smlouvy o zapůjčení. Ve třech čínských muzeích zůstane do poloviny roku 2018. Ředitelka Galerie hlavního města Prahy Magdalena Juříková to v pondělí řekla na tiskové konferenci ve Veletržním paláci, kde je epopej prozatím umístěna.

Malostranské náměstí.

Zájem o pořádání akcí na Malostranském náměstí má 15 institucí

Praha - Zájem o pořádání kulturních a společenských akcí na Malostranském náměstí v Praze projevilo 15 institucí. Komise zatím posoudila devět projektů. Jako první se uskuteční výstava soch studentů Akademie výtvarných umění (AVU), další akce budou následovat. Ve středu to řekla náměstkyně primátorky Petra Kolínská (SZ/Trojkoalice).

Mariánský sloup na Hradčanském náměstí. Ilustrační foto.

Výstava přibližuje historii i současné opravy mariánského sloupu

Praha - Historii mariánského morového sloupu na Hradčanském náměstí v Praze a jeho současné restaurování přibližuje výstava instalovaná přímo v jeho okolí. Od vysvěcení mariánského sloupu letos uplyne 280 let. Většina soch se na sloup vrátí v originálech, některé v kopiích. Celý sloup bude po opravě v roce 2019. Ve čtvrtek o zahájení výstavy informovala Michaela Vrchotová z Galerie hlavního města Prahy, která je jejím autorem i správcem veřejné plastiky v Praze.

Institut tvůrčí fotografie

Opavský Institut tvůrčí fotografie oslaví výročí výstavou v Praze

Výstavou nazvanou Čtvrtstoletí oslaví Institut tvůrčí fotografie (ITF) Slezské univerzity v Opavě 25 let od svého vzniku. Na výstavě v Domě fotografie Galerie hlavního města Prahy škola představí výběr z nejlepších fotografií současných studentů, čerstvých absolventů i autorů, kteří se po dokončení opavských studií prosadili v zahraničí.

Ilustrační foto

V české soutěži o nejlepší reklamu uspěl klip pro Škodu Auto

Praha - Reklamní snímek nazvaný European Bike Stealing Championship 2015, který pro Škodu Auto vytvořila agentura Mustard, vyhrál letošní ročník české soutěže ADC Creative Awards. Nejvíce trofejí si ale z dnešního slavnostního večera odnesli zástupci společnosti Kaspen/Jung von Matt, a to za reklamní kampaně pro Budějovický Budvar, Kofolu a Ikeu. O výsledcích soutěže, známé dříve pod názvem Louskáček, ČTK informovala Marie Lafantová ze společnosti PR.Konektor.

Ilustrační foto.

KRÁTCE: Radní schválili stavební předpisy

Praha - Pražští radní, kteří zůstali ve svých funkcích, na páteční mimořádné schůzce projednali znění dlouho diskutovaných stavebních předpisů. Rada zapracovala připomínky ministerstva pro místní rozvoj. Předpisy jsou nyní připravené na odeslání k notifikaci do Evropské komise.

Švýcarská fotografka s českými kořeny Iren Stehliová zahájila v pondělí 12. října 2015 v pražském Domě fotografie svou výstavu Libuna a jiné eseje.

KRÁTCE: Švýcarka zachytila desítky let ze života romské ženy

Praha - Desítky let fotodokumentaristické práce Iren Stehliové, švýcarské fotografky s českými kořeny, prezentuje Galerie hlavního města Prahy. Základem výstavy, která je součástí festivalu Fotograf, je cyklus Libuna. Zachycuje desítky let ze života ženy z pražské romské komunity, který fotografka dokumentovala až do její předčasné smrti.

Plastika Mileny Dopitové „Na všechny světové strany" u pražského letiště Václava Havla.

U pražského letiště přistála orlice, nová plastika Mileny Dopitové

Praha - Nová plastika Mileny Dopitové s názvem „Na všechny světové strany" u sjezdu na Letiště Václava Havla Praha dočasně zaplní prázdné místo po plastice „Vzlet II" Valeriana Karouška a Jiřího Nováka, která prochází restaurováním pod taktovkou Galerie hlavního města Prahy (GHMP). Na odbornou opravu uměleckého díla přispějí Karlovarské minerální vody (KMV), díky nimž vznikla také plastika Mileny Dopitové.

Ilustrační fotografie.

Praha znovu otevírá Muchovu Epopej

Praha, Moravský Krumlov – Víc jak dva měsíce z hlavní sezony musela zůstat zavřená expozice Slovanské epopeje v Praze. Galeristé ji v sobotu otevírají po zajištění opadávajících omítek.

Slovanská epopej. Ilustrační foto.

Praha znovu otevírá Muchovu Epopej

Praha - Poprvé od druhé poloviny května otevře v sobotu Galerie hlavního města Prahy svou expozici Slovanské epopeje v pražském Veletržním paláci. Mezitím museli galeristé Muchův cyklus zakrýt a zajistit zejména omítky, které začaly v některých místech opadávat.

Slovanská epopej. Ilustrační foto.

Praha znovu otevírá Muchovu Epopej

Praha - Poprvé od druhé poloviny května otevře v sobotu Galerie hlavního města Prahy svou expozici Slovanské epopeje v pražském Veletržním paláci. Mezitím museli galeristé Muchův cyklus zakrýt a zajistit zejména omítky, které začaly v některých místech opadávat.

Znovuodhalení zrestaurovaného pomníku Mistra Jana Husa při příležitosti stého výročí od jeho vzniku proběhlo 2. června na pražském Staroměstském náměstí

Na Staroměstském náměstí skončila rekonstrukce Husova pomníku

Praha /FOTOGALERIE/ - Při příležitosti blížícího se 600. výročí mučednické smrti Jana Husa a zároveň ke stoletému výročí jeho dokončení se uzavřela rekonstrukce Husova pomníku na Staroměstském náměstí. Do útrob monumentálního Šalounova sousoší v úterý vložili zástupci Prahy, Tábora a Husince pamětní plakety, listiny i ukázky denního tisku pro ty, kdo do pomníku vstoupí v budoucnosti.

Slovanská epopej. Ilustrační foto.

Výstava Slovanské epopeje je v Praze zavřená. Kvůli padající omítce

Praha, Moravský Krumlov - Zřejmě do konce července musí návštěvníci pražského Veletržního paláce ze svých plánů škrtnout prohlídku Slovanské epopeje Alfonse Muchy. Ve Velké dvoraně totiž kontrolují a opravují omítky. Krumlovský starosta Tomáš Třetina jen poukazuje na opravené sály na tamním zámku. Letos tam lidé uvidí díla Zdeňka Buriana a výstavu k půlstoletí televizních večerníčků.

Ze zahájení pražské výstavy fotografií Osvětimské album.

OBRAZEM: Osvětimské album ukazuje hrůzy holokaustu

Praha - Židovské muzeum v Praze a Galerie hlavního města Prahy připravily výstavu snímků z takzvaného Osvětimského alba, unikátního dokumentu o holokaustu. Fotografie pořízené nacisty v roce 1944 a náhodně nalezené po válce jsou vystavené v Domě fotografie v Revoluční ulici do 20. září. Ačkoliv jsou na fotografiích zachyceni převážně občané předválečného Československa z Podkarpatské Rusi, nebyl dosud v Čechách tento soubor vystaven.

Ze zahájení pražské výstavy fotografií Osvětimské album.

OBRAZEM: Osvětimské album ukazuje hrůzy holokaustu

Praha - Židovské muzeum v Praze a Galerie hlavního města Prahy připravily výstavu snímků z takzvaného Osvětimského alba, unikátního dokumentu o holokaustu. Fotografie pořízené nacisty v roce 1944 a náhodně nalezené po válce jsou vystavené v Domě fotografie v Revoluční ulici do 20. září. Ačkoliv jsou na fotografiích zachyceni převážně občané předválečného Československa z Podkarpatské Rusi, nebyl dosud v Čechách tento soubor vystaven.

Více než tři stovky děl, převážně z poslední doby, jež se řadí k projevu označovanému jako art brut, ukazuje nová výstava v centru DOX. Jsou zapůjčena ze sbírky abcd, kterou francouzský sběratel Bruno Decharme shromažďuje přes 30 let.

Výstava ukazuje současná díla směru art brut i snímky autorů

Praha /FOTOGALERIE/ - Více než tři stovky děl, převážně z poslední doby, jež se řadí k projevu označovanému jako art brut, ukazuje nová výstava v centru DOX. Jsou zapůjčena ze sbírky abcd, kterou francouzský sběratel Bruno Decharme shromažďuje přes 30 let. „Současná výstava je vyvrcholením našich snah a ukázkou současných podob art brut," řekla dnes novinářům jedna z kurátorek výstavy a členka sdružení abcd Terezie Zemánková.

Více než tři stovky děl, převážně z poslední doby, jež se řadí k projevu označovanému jako art brut, ukazuje nová výstava v centru DOX. Jsou zapůjčena ze sbírky abcd, kterou francouzský sběratel Bruno Decharme shromažďuje přes 30 let.

Výstava ukazuje současná díla směru art brut i snímky autorů

Praha – Více než tři stovky děl, převážně z poslední doby, jež se řadí k projevu označovanému jako art brut, ukazuje nová výstava v centru DOX. Jsou zapůjčena ze sbírky abcd, kterou francouzský sběratel Bruno Decharme shromažďuje přes 30 let. „Současná výstava je vyvrcholením našich snah a ukázkou současných podob art brut," řekla dnes novinářům jedna z kurátorek výstavy a členka sdružení abcd Terezie Zemánková.

Vernisáž obrazů Jindřicha Modráčka

Galerie Na Hradě vystaví díla českého akademického malíře

Hradec Králové - Milovníci výtvarného umění, pořádně si ve svých diářích zakroužkujte středeční datum, 18. března totiž zahajuje Galerie Na Hradě na Velkém náměstí v Hradci Králové  novou výstavu. Tentokrát se budete moci kochat díly akademického malíře Jindřicha Modráčka.

Návrh Palachova pomníku na Alšově nábřeží v Praze.

Palachův pomník by na Alšově nábřeží měl stát ještě letos

Praha - Galerie hlavního města Prahy vypsala výběrové řízení na výrobce Palachova pomníku na Alšově nábřeží. Zakázka bude vycházet z podoby, kterou navrhl americký sochař a architekt českého původu John Hejduk. „Přáním rodiny Johna Hejduka bylo, že pomník vytvoří James Williamson, který s autorem na návrhu pracoval," uvedla kurátorka veřejné plastiky Marie Foltýnová.