Kreativ

ŠTÍTEK: Galerie hlavního města Prahy

Pomník Jana Palacha v Praze

Památník Palachovi by měl na Alšově nábřeží stát příští rok

Praha – Na Alšově nábřeží v Praze by měl příští rok stát pomník Janu Palachovi. Galerie hlavního města Prahy ještě do konce roku plánuje vypsat výběrové řízení na jeho zhotovitele. Autorem pomníku, který v dřevěné podobě stál v 90. letech v zahradách Pražského hradu, je americký sochař a architekt českého původu John Hejduk (1929 až 2000). Své dílo věnované Palachově oběti Praze věnoval.

Expozice Tim Burton a jeho svět představí od 28. března ve třech podlažích Domu U Kamenného zvonu na pražském Staroměstském náměstí pět stovek děl amerického režiséra a výtvarníka Tima Burtona.

I poslední den výstavy Tima Burtona v Praze lákal stovky lidí

Praha – Až téměř do půlky Staroměstského náměstí se dnes po poledni táhla fronta lidí, kteří chtěli zhlédnout výstavu Tim Burton a jeho svět. Dnes naposledy totiž mohou v Domě U Kamenného zvonu vidět originální tvorbu slavného amerického režiséra. První návštěvníci se před galerií objevili už hodinu před otevřením, aby stihli ještě chladnější počasí. Většina návštěvníků si ale musela vystát frontu v horku na sluníčku.

Expozice Tim Burton a jeho svět představí od 28. března ve třech podlažích Domu U Kamenného zvonu na pražském Staroměstském náměstí pět stovek děl amerického režiséra a výtvarníka Tima Burtona.

Výstavu Tima Burtona vidělo za měsíc přes 30 tisíc lidí

Praha – Výstavu děl filmového režiséra Tima Burtona vidělo za první měsíc přes 30.000 lidí. Za pořadatele to sdělila Hana Kovaříková. Expozice ve třech podlažích Domu U Kamenného zvonu představuje pět stovek děl – kresby, fotografie, loutky, makety, filmy, 150 exponátů z nich ještě nebylo nikdy vystaveno. Výstava potrvá až do 3. srpna.

Národní galerie v Praze.

Národní galerie zve na Valentýna dvojice za poloviční vstupné

Praha – Národní galerie v Praze připravila u příležitosti svátku sv. Valentýna vstup pro dvojice za poloviční vstupné. Dvě vstupenky za cenu jedné si mohou v pátek 14. února zakoupit všechny dvojice „bez ohledu na pohlaví a věk", uvádí galerie na svém webu. Pozvánka platí do stálých expozic a na výstavy NG. Akce se nevztahuje na výstavu Alfons Mucha – Slovanská epopej, kterou pořádá Galerie hlavního města Prahy.

Tim Burton.

Kresby, loutky i kostýmy: Tim Burton bude vystavovat v Praze

Praha – Galerie hlavního města Prahy chystá retrospektivu díla světoznámého amerického filmového režiséra, grafika a designéra Tima Burtona. Mluvčí galerie Kristýna Kočová řekla, že výstava se uskuteční od 28. března do 3. srpna v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí. Burton má svou pražskou výstavu osobně zahájit.

Zahájení provozu Domu fotografie skupinovou výstavou – Slovenská nová vlna 80. léta

Slováci otevírají v Praze dlouho připravovaný Dům fotografie

Praha /FOTOGALERIE/ – Po deseti letech příprav a odkladů se v Praze otevřel Dům fotografie. Objekt v Revoluční ulici provozuje Galerie hlavního města Prahy (GHMP), která v něm jako první expozici zpřístupnila skupinovou výstavu Slovenská nová vlna. Pro veřejnost se dům, který je významným dokladem pražské meziválečné architektury a jehož část byla pro galerii rekonstruována podle projektu architektonického studia MOBA, otevřel v úterý v 10:00.

Zahájení provozu Domu fotografie skupinovou výstavou – Slovenská nová vlna 80. léta

OBRAZEM: Slováci otevírají dlouho připravovaný Dům fotografie

Praha /FOTOGALERIE/ – Po deseti letech příprav a odkladů se v Praze otevřel Dům fotografie. Objekt v Revoluční ulici provozuje Galerie hlavního města Prahy (GHMP), která v něm jako první expozici zpřístupnila skupinovou výstavu Slovenská nová vlna. Pro veřejnost se dům, který je významným dokladem pražské meziválečné architektury a jehož část byla pro galerii rekonstruována podle projektu architektonického studia MOBA, otevřeL v úterý v 10:00.

Ředitelka Galerie hl. města Prahy Magdalena Juříková a Vít Vlnas, pověřený řízením Národní galerie v Praze ve čtvrtek podepsali Smlouvu o spolupráci, na základě které bude výstava Slovanská epopej od Alfonse Muchy prodloužena.

Výstava Slovanská epopej ve Veletržním paláci je prodloužena o dva roky

Praha - Ředitelka Galerie hl. města Prahy Magdalena Juříková a Vít Vlnas, pověřený řízením Národní galerie v Praze ve čtvrtek podepsali Smlouvu o spolupráci, na základě které bude výstava Slovanská epopej od Alfonse Muchy ve Velké dvoraně Veletržního paláce v Praze prodloužena o další dva roky.

Zahájení výstavy prací Petra Nikla Hra o čas.

Výstava Petra Nikla v Městské knihovně představuje jeho letitou hru s časem

Praha /FOTOGALERIE/ – Tematickou retrospektivu výtvarníka Petra Nikla připravila Galerie hlavního města Prahy. Od pátku je v Městské knihovně přístupná výstava s názvem Hra o čas, která mapuje dlouhodobě přítomný fenomén času a paměti v jeho tvorbě. Vývoj, pojetí a formy tohoto jevu ve všech oblastech Niklovy práce představuje prostřednictvím děl vzniklých během uplynulých 30 let.

Výstava fotografií. Ilustrační foto

V Praze se po deseti letech příprav otevře Dům fotografie

Praha – Galerie hlavního města Prahy otevře výstavní prostory Domu fotografie v Revoluční ulici. První výstava, která se v něm uskuteční, má název Slovenská nová vlna, 80. léta. Kurátory výstavy jsou Tomáš Pospěch a Lucia Fišerová. Dům fotografie bude veřejnosti poprvé zpřístupněn v úterý 17. prosince v 10:00, sdělila mluvčí galerie Kristýna Kočová.

Slovanská epopej. Ilustrační foto.

Muchova epopej bude ve Veletržním paláci další dva roky

Praha – Slovanská epopej Alfonse Muchy bude ve Veletržním paláci v Praze vystavena další dva roky. Ředitelka Galerie hlavního města Prahy, která epopej spravuje, Magdalena Juříková a Vít Vlnas, pověřený řízením Národní galerie v Praze, o prodloužení výstavy podepsali smlouvu, sdělila mluvčí NG Eva Kolerusová.

Zahájení výstavy prací Petra Nikla Hra o čas.

Podívejte: Výstava Petra Nikla představuje jeho letitou hru s časem

Praha /FOTOGALERIE/ – Tematickou retrospektivu výtvarníka Petra Nikla připravila Galerie hlavního města Prahy. Od pátku bude v Městské knihovně přístupná výstava s názvem Hra o čas, která mapuje dlouhodobě přítomný fenomén času a paměti v jeho tvorbě. Vývoj, pojetí a formy tohoto jevu ve všech oblastech Niklovy práce představuje prostřednictvím děl vzniklých během uplynulých 30 let.

Slovanská epopej. Ilustrační foto.

Muchova epopej bude ve Veletržním paláci další dva roky

Praha – Slovanská epopej Alfonse Muchy bude ve Veletržním paláci v Praze vystavena další dva roky. Ředitelka Galerie hlavního města Prahy, která epopej spravuje, Magdalena Juříková a Vít Vlnas, pověřený řízením Národní galerie v Praze, dnes o prodloužení výstavy podepsali smlouvu, sdělila ČTK mluvčí NG Eva Kolerusová.

Výstava fotografií. Ilustrační foto

V Praze se po deseti letech příprav otevře Dům fotografie

Praha – Galerie hlavního města Prahy otevře výstavní prostory Domu fotografie v Revoluční ulici. První výstava, která se v něm uskuteční, začne v příštím týdnu a má název Slovenská nová vlna, 80. léta. Kurátory výstavy jsou Tomáš Pospěch a Lucia Fišerová. Dům fotografie bude veřejnosti poprvé zpřístupněn v úterý 17. prosince v 10:00. ČTK to dnes sdělila mluvčí galerie Kristýna Kočová.

Pomník Mistra Jana Husa na Staromědstském náměstí v Praze.

Jan Hus bude po sto letech zase fešák, říkají restauratéři

Praha – Šest tisíc šroubů drží při sobě dvě stě padesát bronzových dílů, které dohromady tvoří pomník mistra Jana Husa na Staroměstském náměstí. Léta chátrající pomník na Staroměstském náměstí konečně dostává nový kabát. Rekonstrukce stojí sedm milionů.

Pomník Mistra Jana Husa na Staromědstském náměstí v Praze.

Jan Hus bude po sto letech zase fešák, říkají restauratéři

Praha - Šest tisíc šroubů drží při sobě dvě stě padesát bronzových dílů, které dohromady tvoří pomník mistra Jana Husa na Staroměstském náměstí. Léta chátrající pomník na Staroměstském náměstí konečně dostává nový kabát. Rekonstrukce stojí sedm milionů.

Staroměstské náměstí v Praze.

Skončila první etapa oprav Husova pomníku, pokračovat má na jaře

Praha – Restaurátoři ukončili první etapu opravy pomníku Jana Husa na Staroměstském náměstí. Restaurátorské práce v exteriéru se přes zimu zastaví a další etapa začne podle počasí až na jaře. Při ní bude pokračovat restaurování kamenného podstavce, hlavní část restaurování povrchu bronzového pláště sousoší a intenzivní práce v podzemí. Výsledky dosavadních prací představí Galerie hlavního města Prahy v pondělí 25. listopadu.

Ilustrační foto.

Morový sloup na Hradčanech čeká oprava, je v havarijním stavu

Praha – Galerie hlavního města Prahy nechá opravit mariánský morový sloup na Hradčanském náměstí. Chráněná památka je totiž v havarijním stavu, řekla kurátorka Marie Foltýnová. Restaurátoři v těchto dnech dokončili průzkumy. V průběhu listopadu pak sejmou a do depozitáře odvezou menší architektonické prvky. Poté rozhodnou o tom, zda bude nutné rozebrat celý sloup.

Morový sloup na Hradčanském náměstí se dočká opravy

Morový sloup na Hradčanech čeká oprava, je v havarijním stavup

Praha  – Galerie hlavního města Prahy nechá opravit mariánský morový sloup na Hradčanském náměstí. Chráněná památka je totiž v havarijním stavu, řekla kurátorka Marie Foltýnová. Restaurátoři v těchto dnech dokončili průzkumy. V průběhu listopadu pak sejmou a do depozitáře odvezou menší architektonické prvky. Poté rozhodnou o tom, zda bude nutné rozebrat celý sloup.

Ilustrační foto

Na Karlův most se po restaurování vrátilo barokní sousoší

Praha – Na pražský Karlův most se dnes ráno po několikaletém restaurování vrátilo původní barokní sousoší Krista Salvátora, svatého Kosmy a svatého Damiána. Odborníci sochy očistili, ošetřili jejich povrch a opravili. Galerie hlavního města Prahy (GHMP) chce v příštích letech nechat vyrobit kopie dalších barokních soch. Do budoucna všechny originály z mostu pravděpodobně zmizí, aby se prodloužila jejich životnost, řekla Marie Foltýnová, kurátorka veřejné plastiky GHMP.

Restaurátoři v Praze osadili 17. října ráno zrestaurované sousoší Krista Salvátora, sv. Kosmy a sv. Damiána na Karlův most.

Na Karlův most se po restaurování vrátilo barokní sousoší

Praha – Na pražský Karlův most se dnes ráno po několikaletém restaurování vrátilo původní barokní sousoší Krista Salvátora, svatého Kosmy a svatého Damiána. Odborníci sochy očistili, ošetřili jejich povrch a opravili. Galerie hlavního města Prahy (GHMP) chce v příštích letech nechat vyrobit kopie dalších barokních soch. Do budoucna všechny originály z mostu pravděpodobně zmizí, aby se prodloužila jejich životnost, řekla Marie Foltýnová, kurátorka veřejné plastiky GHMP.

Ilustrační foto

Na pražský Karlův most se vrací opravené barokní sousoší

Na pražský Karlův most se vrací opravené barokní sousoší. Turisté tak po několika letech restaurování budou moct opět obdivovat na krajním pilíři u malostranské mostecké věže sousoší Krista Salvátora, svatého Kosmy a svatého Damiána. Sochy byly očištěny, povrchově opraveny a v jedné z nich byla zpevněna mikroskopická trhlina. Novinářům to řekla Marie Foltýnová, kurátorka veřejné plastiky Galerie hlavního města Prahy (GHMP).

Ilustrační foto

Na Karlův most se vrací opravené barokní sousoší

Praha – Na pražský Karlův most se vrací opravené barokní sousoší. Turisté tak po několika letech restaurování budou moct opět obdivovat na krajním pilíři u malostranské mostecké věže sousoší Krista Salvátora, svatého Kosmy a svatého Damiána. Sochy byly očištěny, povrchově opraveny a v jedné z nich byla zpevněna mikroskopická trhlina. Novinářům to dnes řekla Marie Foltýnová, kurátorka veřejné plastiky Galerie hlavního města Prahy (GHMP).

Muchova Slovanská epopej  - ilustrační fotografie.

Tři roky poté: Slovanská epopej v Praze zřejmě zůstane

Moravský Krumlov, Praha – Moravský Krumlov do Vánoc dokončí první opravy zámku. Odstěhování Epopeje dosud bolí, sály naplní nové výstavy… První plátna Muchovy Slovanské epepoje začali právě před třemi lety balit lidé z Galerie hlavního města Prahy na zámku v Moravském Krumlově. Celou Epopej odvezli o rok později. Krumlovský starosta Tomáš Třetina trvá na tom, že Pražané jednali zbrkle. Umělcův vnuk John Mucha připomíná velký dluh hlavního města i národa vůči Krumlovu.

Městská knihovna

Výstava konfrontuje současné umění s avantgardou

Praha – Práce čtyř současných umělců s ukázkami modernistického výstavnictví, surrealistické typografie a funkcionalistického skla konfrontuje nová výstava, kterou připravila Galerie hlavního města Prahy do Městské knihovny. Jmenuje se Obrazy a předobrazy a v kurátorském konceptu Karla Císaře navazuje na zájem současných umělců o zkoumání rozporného dědictví modernismu.

Jan Kaláb převedl své umění živě v ulicích.

Legenda české graffiti scény Jan Kaláb vystavuje v Opavě

Opava - Jaká je míra nekonečna? A má něco společného s graffiti? Jestli jste si někdy pokládali podobné otázky, zavítejte do Galerie v druhém patře Obecního domu v Opavě. V současnosti se zde totiž nachází výstava legendy české graffiti scény Jana Kalába s název Od bodu ke kruhu a zpátky. Už sám název napovídá, že hlavním tématem je nekonečno.

Jan Kaláb převedl své umění živě v ulicích.

Legenda české graffiti scény v Opavě

Opava /POZVÁNKA/ - Jaká je míra nekonečna? A má něco společného s graffiti? Jestli jste si někdy pokládali podobné otázky, zavítejte do Galerie v druhém patře Obecního domu v Opavě. V současnosti se zde totiž nachází výstava legendy české graffiti scény Jana Kalába s název Od bodu ke kruhu a zpátky. Už sám název napovídá, že hlavním tématem je nekonečno.

VÝSTAVU OBRAZŮ A KRESEB krajináře Antonína Slavíčka je možné v Galerii města Trutnova zhlédnout do konce srpna.

Expozice Antonína Slavíčka stojí jako pět běžných výstav

Trutnov - Galerie města Trutnova nabízí výstavu přední postavy českého krajinářství. Volný cyklus sezónních výstav, kterým Galerie města Trutnova představuje autory české krajinářské tvorby, letos opravdu stojí za pozornost. Po Johannesu Koehlerovi (2011) a Františku Kavánovi (2012) nabízí práce Antonína Slavíčka.

Díla Antonína Slavíčka v Trutnově

Vstupte do krajin Antonína Slavíčka

Trutnov - Díla Antonína Slavíčka jsou k vidění v Galerii města Trutnova, kde divácky přitažlivou expozici ve středu při vernisáži zahájil úvodním slovem český historik umění Jaromír Zemina.

Ilustrační foto.

Škody v Muzeu Kampa jako v roce 2002, zámek v Troji se už otevřel

Do desítek milionů korun jdou škody, které vyčíslují povodněmi nejvíce postižené kulturní instituce v Praze. Škoda, kterou povodeň způsobila v budově Muzea Kampa v Sovových mlýnech, bude pravděpodobně stejná jako při záplavách v roce 2002. Před 11 lety voda především na technologiích v suterénu napáchala škody za 20 milionů korun. Galerie hlavního města Prahy již minulý týden uvedla, že na Trojském zámku odhaduje škody na 30 milionů korun.

Ilustrační foto.

Škody v Muzeu Kampa jako v roce 2002, zámek v Troji se už otevře

Praha – Do desítek milionů korun jdou škody, které vyčíslují povodněmi nejvíce postižené kulturní instituce v Praze. Škoda, kterou povodeň způsobila v budově Muzea Kampa v Sovových mlýnech, bude pravděpodobně stejná jako při záplavách v roce 2002. Před 11 lety voda především na technologiích v suterénu napáchala škody za 20 milionů korun. Galerie hlavního města Prahy již minulý týden uvedla, že na Trojském zámku odhaduje škody na 30 milionů korun.

KVŮLI BEZPEČNOSTI návštěvníků je instalace uzavřena za skleněnými dveřmi.

Sklář Jakub Petr představil svůj kinetický projekt Toroid

Praha /ROZHOVOR/ - Galerie hlavního města Prahy na středeční vernisáži představila velkolepé dílo Toroid a s ním i jeho samotného autora. Tím je student ateliéru Sklo na Vysoké škole umělecko-průmyslové v Praze Jaku Petr. V rámci cyklu Start up III zaměřeného na mladé začínající umělce bude v prostorách Domu U Zlatého prstenu v Týnské ulici tento kinetický objekt k vidění až do 16. června.

Jiří David z cyklu Zdena

Galerie hlavního města Prahy: Vnitřní okruh v současné české fotografii

Praha – Galerie hlavního města Prahy (GHMP) zve na dosud nejrozsáhlejší výstavu aktuálních tendencí české fotografie a výtvarné tvorby využívající fotografické médium z období po roce 2000. Expozice padesáti vystavujících autorů, z nichž většina jsou ženy, je zaměřena úžeji na tvorbu s motivy autorské sebereflexe, introspekce, intimity, rodiny, nejbližších lidí a věcí z posledních třinácti let, tedy téměř bez odstupu, jenž by mohl počítat s vytvořením pevnější hierarchizace.

colloredo-mansfeldsky palac

Město konečně našlo využití pro Colloredo-Mansfeldský palác - k výstavám

Praha /FOTOGALERIE/ – Výstavní prostory 2. patra Staroměstské radnice opustí v létě Galerie hlavního města Prahy (GHMP). Nově se budou výstavy počínaje Křikem paviánů umělce Jiřího Davida konat v prostorách Colloredo-Mansfeldského paláce u Karlova mostu. Palác z poloviny 18. století se zároveň stane centrem jedné z nejvýznamnějších galerií České republiky.

colloredo-mansfeldsky palac

Město konečně našlo využití pro Colloredo-Mansfeldský palác

Praha – Výstavní prostory 2. patra Staroměstské radnice opustí v létě Galerie hlavního města Prahy (GHMP). Nově se budou výstavy počínaje Křikem paviánů umělce Jiřího Davida konat v prostorách Colloredo-Mansfeldského paláce u Karlova mostu. Palác z poloviny 18. století se zároveň stane centrem jedné z nejvýznamnějších galerií České republiky.

Ilustrační foto.

K soše svatého Václava se vrátí bronzový řetěz

Praha – Kolem jezdeckého pomníku svatého Václava na Václavském náměstí v Praze bude opět bronzový řetěz. Řekla to kurátorka Galerie hlavního města Prahy Marie Foltýnová s tím, že originální řetěz, byl odstraněn v roce 2005, bude na zachované sloupky kolem pomníku instalován ve čtvrtek.

Slovanská epopej. Ilustrační foto.

Muchovu studii pořídil dražitel za 4 miliony!

Praha – Zřejmě nejdražším prodaným dílem od Alfonse Muchy v Česku se stala studie Zavedení slovanské liturgie na Velké Moravě k jednomu z obrazů Slovanské epopeje. Na první letošní aukci společnosti Dorotheum se dnes v Praze vydražila za čtyři miliony korun bez aukční přirážky.