Kreativ

ŠTÍTEK: Grada

Václav Klaus obdržel cenu Egona Ervína Kische.

Klaus obdržel cenu Egona Ervína Kische

Východní Čechy, Letohrad - Bývalý prezident Václav Klaus převzal v Tvrzi Orlice v Letohradě na Orlickoústecku od Klubu autorů literatury faktu mezinárodní cenu Egona Ervína Kische.

Betlémská kaple.

Pátrejte po legendách staré Prahy

Praha /INFOGRAFIKA/ - Pražský deník vám přináší vycházky Prahy Neznámé. Vydáme se po méně známých, ale zato neméně zajímavých zákoutích metropole. A tentokrát půjdeme po stopách významných obyvatel Starého Města.

Zřícenina Baba.

Baba: Unikát evropské architektury

Praha - Pražský deník vám přináší vycházky Prahy Neznámé. Vydáme se do méně známých, ale zato neméně zajímavých zákoutí metropole. Tentokrát zavítáme na Babu.

Zklidněte svou mysl.

Zklidněte svou mysl. Zkuste meditaci

Havlíčkův Brod /RECENZE/ - Za čtyřiadvacet hodin dokážeme vyprodukovat až 70 tisíc myšlenek. Ustavičně jsme v pohybu a máme něco na práci. Denně vyřizujeme desítky emailů, schůzek, telefonátů, konzumujeme digitální obsah a výsledkem je častý stres, únava, nedostatek spánku až deprese. Cesta ke zklidnění je přitom velmi jednoduchá. Stačí jen meditovat.

Ilustrační foto.

Bezlepkové cukroví

Uvažujete každým rokem o nových receptech na Vánoce? Vyzkoušejte zdravější variantu cukroví. Smlsnete si na něm přinejmenším tak, jako na tom tradičním a navíc vás překvapí svou lehkostí a rozmanitostí surovin. Připravili jsme pro vás pár tipů z Radčiny kuchařky bez lepku, která může být také vhodným vánočním dárkem pro všechny, kteří chtějí vařit a péct zdravěji.

Steve Jobs: Zrození vizionáře.

Jobs nebyl jen arogantní a zlý člověk, říkají autoři knihy

Havlíčkův Brod /RECENZE/ - Stvořil jízdní kolo lidské mysli. Řeč je o počítači a dnes již zesnulém vizionáři Stevu Jobsovi, který založil slavnou americkou technologickou společnost Apple. O jeho životě bylo napsáno již spousty publikací a natočeno několik filmů. Nabízí se tak otázka, zda lze vůbec ještě něco sdělit o životě tohoto génia a bezesporu zajímavého člověka.

Ilustrační foto

Češi loni utratili za knihy 7,2 miliardy korun

Praha – Češi utratili v loňském roce za knihy přibližně 7,2 miliardy korun, podobně jako v předchozích několika letech. Odhadovaný obrat zveřejnil Svaz českých knihkupců a nakladatelů (SČKN). Podobná jako v předchozích letech je i průměrná cena knihy v tradičních knihkupectvích, která vychází na 240 korun. Nejprodávanější knihou roku 2014 se stal titul Vaříme s Láďou Hruškou – levně a chutně, mezi nejprodávanějšími tituly žebříčku SČKN bylo i několik dalších kuchařek.

Ilustrační foto.

Knižní novinky z Grady: Přichází pohled do útrob masového vraha

Praha - Nakladatelství Grada přichází na trh s další várkou nových knih. Je mezi nimi například kniha Andreje Drbohlava s příběhy temné duše a nemocné společnosti, která nese název Psychologie masových vrahů. Po úspěšné knize Psychologie sériových vrahů se Drbohlav vydává k temným hranicím duše a představuje další podobu mnohonásobného vraha.

VTJ MĚLNÍK 85 versus STARÁ GARDA HCJM. Horní řada zleva: Svoboda (rozhodčí), Šilhavecký, Ibl, Zdych, Boháček, Heran, T. Fiala, Grulich, Švec, Hanák, Konrád (rozhodčí), Šír, Poles, J. Málek, Vetešník, Musil, Tuček, Cicvárek (rozhodčí).  Dolní řada zleva: L

Stará garda podlehla vojákům v samostatných nájezdech

Mělník – Po neuvěřitelných třiceti letech se na ledě mělnického zimního stadionu objevily legendy místního hokeje. Vojáci, kteří tu sloužili v roce 1985, nastoupili minulou sobotu odpoledne proti staré gardě Junioru.Sehrané exhibiční utkání se neslo v duchu přátelství a především fair-play. Sem tam byly sice slyšet výkřiky, ale přesto všichni hráči bojovali až do úplného konce, téměř do vyčerpání. I když většinu zápasu VTJ průběžně vedlo, stáří páni statečně dotahovali skóre, co jim jen síly stačily. Bylo jasně vidět, že hokej mají všichni ještě stále hluboko pod kůží a hokejové myšlení a umění se nezapomíná.

Knižní veletrh Libri

Přečtěte si o prázdninách: Jak si smrt došla pro kata a další mordy z dob c. k.

Orlickoústecko - Mezi žhavými novinkami letošního pražského knižního veletrhu se objevila zatím poslední kniha historika, dlouholetého novináře a zkušeného autora literatury faktu Miloslava Martínka. Pod poněkud mnohomluvným, leč slibným, názvem Jak si smrt došla pro kata a další mordy z dob c. k. a první republiky (vydalo nakladatelství Grada Publishing, a. s. 2015) se skrývá šest povídek s názvy: Málo důstojná smrt tvůrce polky, Jak si smrt došla pro kata, Pomsta propuštěného havíře, Bratrská láska kvete i pod šibenicí, Vražda na inzerát, Vrahem ze synovské lásky.

Ilustrační foto

Střety se separatisty na východě Ukrajiny pokračují, zemřel jeden voják

Kyjev – Jeden ukrajinský voják padl a dalších 14 jich bylo zraněno za posledních 24 hodin ve střetech s proruskými separatisty v oblasti Donbasu na východě země. Oznámil to dnes armádní mluvčí. Separatisté podle armády zvýšili bojovou aktivitu a opět začali používat těžké zbraně, včetně raketometů Grad, které podle únorové dohody o příměří z Minsku měly být staženy z frontové linie.

Situace na východě Ukrajiny se v noci na dnešek znovu vyostřila, povstalci poprvé po měsíci zaútočili raketami Grad. Ilustrační foto.

Povstalci na Donbasu poprvé zaútočili raketami Grad

Kyjev – Situace na východě Ukrajiny se v noci na dnešek znovu vyostřila, povstalci poprvé po měsíci zaútočili raketami Grad. Na tiskové konferenci v Kyjevě to oznámil ukrajinský armádní mluvčí Andrij Lysenko. Separatisté hlásí tři mrtvé v bojích u Mariupolu.

Ilustrační foto

Podle ukrajinské armády proniklo nově do země 1500 ruských vojáků

Kyjev - Ukrajinská armáda je přesvědčena, že o víkendu proniklo na území východní Ukrajiny 1500 ruských vojáků se stovkami kusů vojenské techniky. Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na armádního mluvčího Andrije Lysenka. Moskva opakovaně ujišťuje, že své vojáky do bojů mezi ukrajinskými vládními silami a proruskými separatisty na východě Ukrajiny neposílá.

Ilustrační foto

Knihovny mohou rozšířit nabídku díky nižší DPH

Zlínsko – Knihy budou o něco levnější a nakladatelé mohou do svých edičních plánů zařadit i nejen komerčně úspěšné, ale i literárně hodnotné tituly. I takové příznivé dopady na čtenáře, knihovny a vydavatelství může mít od letošního Nového roku snížení sazby daně z přidané hodnoty. Od ledna se totiž na tištěné knihy vztahuje nově desetiprocentní saz­ba.

Der Räuber Hotzenplotz neboli Loupežník Osoblaha je pohádková postava, která prodala přes sedm milionů knížek po celém světě.

Loupežník Osoblaha poprvé promluvil česky

Obec Osoblaha má také německé jméno Hotzenplotz. Právě na toto zvukomalebné slovo si vzpomněl německý spisovatel Otfried Preussler, když vymýšlel postavu potrhlého loupežníka. Jeho pohádky o loupežníkovi Hotzenplotzovi se staly knižním i filmovým hitem a byly přeloženy do více než třiceti jazyků. Díky Hotzenplotzovi znají jméno Osoblahy po celém světě, včetně Číny nebo Koreji.

Ilustrační foto.

Kde se vzalo stavění betlémů?

Jesličky se do domácností rozšířily v 18. století. Císař Josef II. totiž tehdy zakázal vystavování velkých betlémů na veřejných prostranstvích, neboť podle něho byl tento způsob připomenutí narození Páně „církve nedůstojný a přímo dětinský". Lidé si proto jesličky v malém měřítku přenesli k sobě domů.

První vyšla v roce 2005. Stejně jako před devíti lety knihu pokřtil Václav Klaus. Křest proběhl včera v Akademickém klubu 1. LF UK (Faustův dům).

Vyšlo druhé vydání knihy Ortopedie, opět ji pokřtil Václav Klaus

Praha - Přednosta Ortopedické kliniky Nemocnice Na Bulovce Pavel Dungl a kolektiv vydali druhé přepracované a doplněné vydání knihy Ortopedie. První vyšla v roce 2005. Stejně jako před devíti lety knihu pokřtil Václav Klaus. Křest se konal v Akademickém klubu 1. LF UK (Faustův dům).

Ilustrační fotografie.

Běháte? Nebo toužíte běhat? Tak tuhle knihu byste měli číst

Praha - Běhání se v poslední době stává pro stále větší počet lidí denní nutností. Chvílí, na kterou se celý den těší. Chvílí, kdy si odpočinou, kdy po náročném dni plném pracovního vytížení, si uběhnou těch „svých" pár kilometrů.

Ilustrační foto.

Ukrajinci a povstalci bojují o Ilovajsk na východě země

Kyjev/Moskva – Ukrajinská armáda dnes opět ohlásila značné ztráty v řadách proruských separatistů. Zároveň nicméně připustila, že vládní jednotky se snaží udržet své pozice ve strategicky důležitém městě Ilovajsku a na dalších místech východní Ukrajiny, kde se od dubna pokoušejí potlačit proruské povstání. Úspěchy v bojích ovšem hlásí i povstalci, kteří tvrdí, že ukrajinské jednotky z Ilovajska vyhnali. Ruská média se začínají ptát, zda mezi padlými na Ukrajině jsou i ruští vojáci.

Ilustrační foto.

Povstalci na Ukrajině sestřelili vrtulník, posádka zahynula

Kyjev/Moskva - Povstalci na východě Ukrajiny sestřelili bitevní vrtulník Mi-24 vládních jednotek, posádka zahynula. Potvrdil to dnes mluvčí ukrajinské bezpečnostní rady Andrij Lysenko s tím, že incident se odehrál už ve středu. Ukrajinské ministerstvo obrany naopak ohlásilo výrazné ztráty na straně proruských separatistů. Podle agentury ITAR-TASS dopadly další ukrajinské granáty na ruské území.

Ilustrační foto.

Vojáci pronikli do jedné z luhanských čtvrtí, vztyčili tam vlajku

Kyjev – Ukrajinští vojáci obsadili část jedné z luhanských čtvrtí a na místním policejním oddělení vyvěsili ukrajinskou vlajku. Oznámil to dnes v Kyjevě mluvčí protipovstalecké operace Andrij Lysenko. Uvedl rovněž, že přes rusko-ukrajinskou hranici pronikl další konvoj těžké ruské výzbroje určené pro oddíly separatistů. V koloně byly podle něj i raketomety Grad. Ukrajinské velení rovněž oznámilo, že povstalci sestřelili na východě Ukrajiny armádní stíhací letoun.

Ilustrační foto

V Tripolisu vypukly nové boje, do města se chystá vyslanec OSN

Tripolis - Mezi znepřátelenými milicemi v libyjské metropoli Tripolis propukly dnes znovu těžké boje. Španělský diplomat Bernardino León, který se má 1. září ujmout funkce zvláštního vyslance OSN pro Libyi, dnes řekl, že má v plánu navštívit Tripolis už příští týden, aby se zde pokusil sjednat mezi skupinami ozbrojenců příměří. Boje mezi milicemi ochromují Tripolis už asi měsíc.

Ilustrační foto

Boje na východě Ukrajiny pokračovaly i přes noc

Kyjev – Proruští separatisté na východní Ukrajině pokračovali v noci na dnešek v ostřelování pozic ukrajinských vládních sil. Palba se vedla i z ruské strany hranice, uvedla dnes agentura Unian s odvoláním na armádního analytika Dmytro Tymčuka.

Ilustrační foto.

Rusko obvinilo ukrajinskou armádu z ostřelování pohraničí

Moskva, Kyjev - Ruské ministerstvo obrany dnes Kyjev varovalo před údajně opakovanými dopady ukrajinských střel do ruských pohraničních regionů. Oznámila to agentura ITAR-TASS. Do Kujbyševského okresu v ruské Rostovské oblasti, který přiléhá z jihu k místům bojových operací na Ukrajině, dnes prý dopadlo 40 ukrajinských granátů. Informace o obětech ministerstvo nemá.

Ilustrační foto

V Doněcku a Luhansku se v noci znovu tvrdě bojovalo

Kyjev - Ve východoukrajinském Doněcku v noci pokračovaly tvrdé boje mezi vzbouřenci a ukrajinskou armádou, oznámilo v Kyjevě velení armádní protipovstalecké operace. Prakticky ze všech čtvrtí se ozývala střelba a výbuchy, několik civilistů zahynulo. Povstalci prý ostřelovali letiště v Doněcku i v Luhansku.

Ilustrační foto.

Povstalci přešli na východě Ukrajiny do protiútoku

Kyjev – Povstalci na východě Ukrajiny dnes přešli do protiútoku ve snaze zastavit postup ukrajinské armády. Oznámil to ukrajinský armádní analytik Dmytro Tymčuk s odvoláním na zprávy polních velitelů. Operace vzbouřenců údajně podporuje Rusko palbou z děl a raketometů Grad.

Ilustrační foto.

Zabavte se o prázdninách a pošlete nám své letní video

Nymbursko /SOUTĚŽ/ - Regionální redakce Deníku vyhlašuje letní soutěž pro příznivce videozáznamů a aktivního životního stylu. Posílejte své nahrávky z dovolených, prázdninových zážitků, výletů nebo třeba užívání klidu. Fantazii se meze nekladou - pochlubte se vším, co pro vás představuje prázdniny.

Ilustrační foto.

Zabavte se o prázdninách a pošlete nám své letní video

Praha /SOUTĚŽ, VIDEA/ - Regionální redakce Deníku vyhlašuje letní soutěž pro příznivce videozáznamů a aktivního životního stylu. Posílejte své nahrávky z dovolených, prázdninových zážitků, výletů nebo třeba užívání klidu. Fantazii se meze nekladou - pochlubte se vším, co pro vás představuje prázdniny.

Ilustrační foto.

Zabavte se o prázdninách a pošlete nám své letní video

Benešovsko /SOUTĚŽ/ - Regionální redakce Deníku vyhlašuje letní soutěž pro příznivce videozáznamů a aktivního životního stylu. Posílejte své nahrávky z dovolených, prázdninových zážitků, výletů nebo třeba užívání klidu. Fantazii se meze nekladou - pochlubte se vším, co pro vás představuje prázdniny.

Ilustrační foto.

Zabavte se o prázdninách a pošlete nám své letní video

Berounsko /SOUTĚŽ/ - Regionální redakce Deníku vyhlašuje letní soutěž pro příznivce videozáznamů a aktivního životního stylu. Posílejte své nahrávky z dovolených, prázdninových zážitků, výletů nebo třeba užívání klidu. Fantazii se meze nekladou - pochlubte se vším, co pro vás představuje prázdniny.

Ilustrační foto.

Zabavte se o prázdninách a pošlete nám své letní video

Mladoboleslavsko /SOUTĚŽ/ - Regionální redakce Deníku vyhlašuje letní soutěž pro příznivce videozáznamů a aktivního životního stylu. Posílejte své nahrávky z dovolených, prázdninových zážitků, výletů nebo třeba užívání klidu. Fantazii se meze nekladou - pochlubte se vším, co pro vás představuje prázdniny.

Ilustrační foto.

Zabavte se o prázdninách a pošlete nám své letní video

Kladensko /SOUTĚŽ/ - Regionální redakce Deníku vyhlašuje letní soutěž pro příznivce videozáznamů a aktivního životního stylu. Posílejte své nahrávky z dovolených, prázdninových zážitků, výletů nebo třeba užívání klidu. Fantazii se meze nekladou - pochlubte se vším, co pro vás představuje prázdniny.

Ilustrační foto.

Zabavte se o prázdninách a pošlete nám své letní video

Kolínsko /SOUTĚŽ/ - Regionální redakce Deníku vyhlašuje letní soutěž pro příznivce videozáznamů a aktivního životního stylu. Posílejte své nahrávky z dovolených, prázdninových zážitků, výletů nebo třeba užívání klidu. Fantazii se meze nekladou - pochlubte se vším, co pro vás představuje prázdniny.

Ilustrační foto.

Zabavte se o prázdninách a pošlete nám své letní video

Kutnohorsko /SOUTĚŽ/ - Regionální redakce Deníku vyhlašuje letní soutěž pro příznivce videozáznamů a aktivního životního stylu. Posílejte své nahrávky z dovolených, prázdninových zážitků, výletů nebo třeba užívání klidu. Fantazii se meze nekladou - pochlubte se vším, co pro vás představuje prázdniny.

Ilustrační foto.

Zabavte se o prázdninách a pošlete nám své letní video

Mělnicko /SOUTĚŽ/ - Regionální redakce Deníku vyhlašuje letní soutěž pro příznivce videozáznamů a aktivního životního stylu. Posílejte své nahrávky z dovolených, prázdninových zážitků, výletů nebo třeba užívání klidu. Fantazii se meze nekladou - pochlubte se vším, co pro vás představuje prázdniny.

Ilustrační foto.

Zabavte se o prázdninách a pošlete nám své letní video

Nymbursko /SOUTĚŽ/ - Regionální redakce Deníku vyhlašuje letní soutěž pro příznivce videozáznamů a aktivního životního stylu. Posílejte své nahrávky z dovolených, prázdninových zážitků, výletů nebo třeba užívání klidu. Fantazii se meze nekladou - pochlubte se vším, co pro vás představuje prázdniny.

Ilustrační foto.

Zabavte se o prázdninách a pošlete nám své letní video

Příbramsko /SOUTĚŽ/ - Regionální redakce Deníku vyhlašuje letní soutěž pro příznivce videozáznamů a aktivního životního stylu. Posílejte své nahrávky z dovolených, prázdninových zážitků, výletů nebo třeba užívání klidu. Fantazii se meze nekladou - pochlubte se vším, co pro vás představuje prázdniny.

Ilustrační foto.

Zabavte se o prázdninách a pošlete nám své letní video

Rakovnicko /SOUTĚŽ/ - Regionální redakce Deníku vyhlašuje letní soutěž pro příznivce videozáznamů a aktivního životního stylu. Posílejte své nahrávky z dovolených, prázdninových zážitků, výletů nebo třeba užívání klidu. Fantazii se meze nekladou - pochlubte se vším, co pro vás představuje prázdniny.

Ilustrační foto.

Na východě Ukrajiny zemřelo 30 vojáků

Kyjev - Až tři desítky ukrajinských vojáků zahynuly při dnešním raketovém útoku proruských povstalců na východě země. Ukrajinský prezident Petro Porošenko podle agentury Interfax-Ukrajina přislíbil, že za dosud největší masakr vojáků od začátku nepokojů zaplatí povstalci stovkami životů.

Ilustrační foto

Kvůli chybnému překladu doporučuje kniha koupel v žíravině

Praha - Kniha "Dárky z přírody" kvůli chybnému překladu doporučuje jako přísadu do koupele žíravinu. Nakladatelství Grada už ji z obchodů stáhlo, na trhu je ale od února a podle odborníků mohou být mezi lidmi stovky výtisků, uvedla Česká televize.

Ilustrační foto

Ukrajinská armáda podle povstalců porušila příměří

Kyjev - Luhanští povstalci dnes obvinili ukrajinskou armádu z porušení příměří dohodnutého v úterý k převozu mrtvých a raněných. Šéf samozvané Luhanské lidové republiky Valerij Bolotov na tiskové konferenci prohlásil, že vojáci pálí po postech vzbouřenců a přesouvají do oblasti bojů těžkou vojenskou techniku.