Kreativ

ŠTÍTEK: Grada

Ilustrační foto

Povstalci sestřelili ukrajinský vrtulník, zahynulo 14 vojáků i s generálem

Kyjev - Ve východoukrajinských městech Slavjansku a Kramatorsku údajně začala rozsáhlá ofenziva ukrajinské armády s nasazením dělostřelectva a letectva. Místní média informují o ostřelování palebných pozic proruských povstalců z bojových vrtulníků, armáda údajně útočí na Slavjansk z raketových baterií Grad. Povstalci sestřelili armádní vrtulník, v němž zahynulo 14 vojáků včetně ukrajinského generála.

Zdeněk Svěrák

Ocenění Český bestseller dostal potřetí Zdeněk Svěrák

Praha - Ocenění Český bestseller dnes potřetí dostal scenárista a herec Zdeněk Svěrák. Letos to bylo za knížku Po strništi bos vydanou v nakladatelství Fragment. Svěrákova kniha zvítězila v hlavní kategorii, tedy v kategorii Česká beletrie pro dospělé, pořadatelé rozdali ceny v dalších deseti kategoriích. Mezi překladovou beletrií pro dospělé se Českým bestsellerem stal román Dana Browna Inferno vydaný v Argu.

Ilustrační foto

Historie roubenek

Velkou část zástavby našich vesnic i menších měst tvořily v minulosti objekty postavené roubenou technologií. Ve stavení z hrubě opracovaných kmenů či klád možná bydleli i vaši prarodiče.

Ilustrační foto.

Martin Růžička: Zdravé dřevo vydrží věky

Martin Růžička bydlí v pasivní dřevostavbě, je ředitelem firmy zabývající se návrhy a realizacemi moderních dřevostaveb a o stavění ze dřeva také publikuje. Téma rozhovoru tedy bylo jasné.

Barevné domky Hajnice

Jak transparentně darovat?

Hajnice - Chceme darovat něco originálního, hodnotného, užitečného a hlavně krásného. Přemýšleli jste už někdy o tom stát se opravdovými dárci? Nebo dárcem udělat někoho blízkého, kdo svým jménem vytvoří radost někomu, kdo to opravdu potřebuje?

Ilustrační foto.

Češi loni koupili knihy za osm miliard korun

Praha – Češi si loni koupili knihy za přibližně 8,2 miliardy korun. Je to o miliardu více než v předchozím roce, průměrná cena knihy se přitom nemění, činí poslední tři až čtyři roky 230 až 240 korun. Rozdíl v objemu knižního trhu je částečně způsoben zvýšením DPH na knihy z deseti na 14 procent. Uvádí to Svaz českých knihkupců a nakladatelů ve své Zprávě o českém knižním trhu 2012/2013.

Zpravodaje Rychnovska inspirovaly i sousedy na Svitavsku

Zpravodaje Rychnovska inspirovaly i sousedy na Svitavsku

¨Mokré/Cerekvice nad Loučnou – Na konci července se mi v e-mailové schránce objevil dopis z knihovny v Cerekvici nad Loučnou tohoto znění:Dobrý den paní Honsnejmanová,v rámci dne otevřených dveří naší knihovny chceme v září uspořádat výstavu našich regionálních zpravodajů. Byli bychom moc rádi, kdybychom si mohli zapůjčit zpravodaje i od vás – „od našich sousedů". Uvítali bychom zpravodaje obcí do 1000 obyvatel a zpravodaje z ciziny. Jsme z okresu Svitavy. V pořádku bychom je samozřejmě vrátili." Z dopisu jsem měla velkou radost, i když se musím přiznat, že nejdřív jsem si musela najít, kde Cerekvice nad Loučnou vůbec leží. S knihovnicí Pavlou Nejedlou jsme se domluvily a zpravodaje se vydaly na svoji další výstavu, tentokrát za hranice našeho regionu, dokonce kraje. A než se zpravodaje vrátily, tak jsem ji trochu vyzpovídala.  

MUDr. Martin Gregora

Naše babičky nám neradily špatně, říká Martin Gregora

Strakonice – Mnohdy je zkušená matka lepším rádcem než dětský lékař. To tvrdí ve své knize Čekáme děťátko strakonický dětský lékař Martin Gregora. Knihu, kterou tvořil společně s českobudějovickým gynekologem Milošem Velemínským, pokřtí v pondělí 7. října v 17 hodin v Maltézském sále strakonického hradu.

Ilustrační foto.

Nejlepší zábava pro vlhký čenich

Upřímně řečeno, je to i ve vašem zájmu. Z nudícího se psa se lehce stane demoliční četa a pak sbohem nové lodičky a čerstvě zasázené cibulky tulipánů.

Ilustrační foto

Žít s cholerikem, nebo honem utéct?

Byli jsme spolu jen čtyři měsíce, když Petr po sousedčině psovi mrsknul klíčemi. Vůbec jsem toho dosud milého chlapa nepoznávala," vzpomíná na první cholerický výstup svého dnes již manžela čtyřicetiletá Jarmila z Třebíče.

Ve čtvrtek 30. května proběhl v sídle Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje v Kladně křest knihy Urgentní medicína v klinické praxi lékaře.

Záchranáři křtili unikátní knihu

Kladno - Dvě zásadní věci se tento rok už podařily Zdravotnické záchranné službě Středočeského kraje. Jednak se stala znaleckým ústavem, a jednak se kolektivu z řad záchranářů, dispečerů i dalších pracovníků převážně ze systému středočeské záchranné služby podařilo dohromady napsat skutečně unikátní knihu zaměřenou na praktickou stránku práce záchranářů.

Ilustrační foto

Jak vyprázdnit vanu šálkem na čaj

Abyste věděli, co musí zvládnout vaše srdce, zkuste za 15 minut vyprázdnit čajovým šálkem vanu plnou vody a potom to znovu a znovu opakujte, po zbytek vašeho života.

CENA GRAND PRIX ARCHITEKTŮ. Získala ji rekonstrukce Uhelného mlýna v Libčicích nad Vltavou.

Finanční dieta české architektuře prospěla, říká Grigorij Parma

Praha - Cenu Grand Prix architektů za realizaci v roce 2012 v kategorii rekonstrukce získal Ateliér Hoffman za rekonstrukci Uhelného mlýna v Libčicích nad Vltavou. Mezinárodní porota se na vítězi letošního 20. jubilejního ročníku soutěže shodla jednomyslně. Budova Uhelného mlýna byla součástí bývalých Šroubáren v Libčicích nad Vltavou. Kdysi tu pracovalo 1600 lidí. Potom se zdálo, že to má areál spočítané. Ale její zdařilá rekonstrukce ho opět probudila k životu. Alespoň jeho část.

Ilustrační foto.

Jak vypít Tichý oceán

Kdyby byla voda v Tichém oceánu pitná, trvalo by 960 000 bilionů let, než byste celý oceán vypili.

Jiří Macek, šéfredaktor Deníku Střední Čechy + Praha

Můj milý dení(č)ku...
 aneb Cesta na start a pak i k cíli /1.

Můj milý dení(č)ku,chlap by měl mít před sebou vždycky nějakou výzvu. To si říkám. Vloni to byla výzva na triatlon Dřevěný muž. Kilometr plavání, 110 kilometrů na kole a 13 kilometrů běhu jsem po třech měsících lážo plážo běžeckého tréninku nakonec zdolal. Za nějakých pět hodin a pár minut k tomu. Byl jsem trochu polomrtvý, ale jo, fajn, zvládnul jsem to. A byl jsem na sebe pyšnej. I když, pravda, ten triatlon jsem před nějakými patnácti lety zdolal asi o hodinu rychleji. To neva. Však jsem věkově dozrál a váhově vyspěl.

Nový stroj. Brodské tiskárny včera veřejnosti představily stroj za více než třicet milionů korun.  Jak se s ním pracuje, návštěvníkům ukázal tiskař Petr Bőnsch.

Havlíčkobrodské tiskárny představily stroj za třicet milionů korun

Havlíčkův Brod - Havlíčkobrodské tiskárny investují do svého vybavení desítky milionů. Jejich vedení to opět jasně demonstrovalo ve čtvrtek po obědě, kdy za účasti významných zákazníků, dodavatelů a dalších hostů slavnostně představilo nový stroj s lakovací jednotkou.

Ilustrační foto.

Češi loni koupili knihy za sedm miliard korun

Praha - Češi loni koupili knihy za sedm miliard korun, za výtisk průměrně zaplatili zhruba 240 korun. Vyplývá to ze Zprávy o českém knižním trhu 2011/2012 Svazu českých knihkupců a nakladatelů. Podobná statistika je v ČR zveřejněna poprvé.

Útok na Světové obchodní centrum v New Yorku 11. září 2001

Výročí teroristického útoku na New York: 11 příběhů z trosek

New York /SEZNAM OBĚTÍ/ - Přesně před 11 lety světem otřásla série teroristických útoků v USA. Ze čtyř letadel unesených militantní islamistickou skupinou al-Káidadvě narazila do věží newyorského Světového obchodního centra a jedno do sídla amerického ministerstva obrany.

Chlumského cenu převzal Jaroslav Pilný

Lékař Pilný má podruhé Chlumského cenu

Pardubice/Olomouc – Jaroslav Pilný převzal na nedávném XVI. Národním kongresu České společnosti pro ortopedii a traumatologii v Olomouci Chlumského cenu za rok 2011. Lékař ortopedického oddělení Pardubické krajské nemocnice ji získal za publikaci „Chirurgie ruky", jejímž byl hlavním autorem.

Chlumského cenu převzal Jaroslav Pilný

Lékař Pilný má podruhé Chlumského cenu!

Pardubice/Olomouc – Jaroslav Pilný převzal na nedávném XVI. Národním kongresu České společnosti pro ortopedii a traumatologii v Olomouci Chlumského cenu za rok 2011. Lékař ortopedického oddělení Pardubické krajské nemocnice ji získal za publikaci „Chirurgie ruky", jejímž byl hlavním autorem.

Jaroslav Foldyna

Napsali jste nám: Pane Fišero, Jardo Foldyno!

Děčín - Nezlobte se na mne pánové, ale vaše reakce na kauzu Rath je pro mne nepřijatelná. Ne snad proto, že bych s ní ani v jednotlivostech nemohl souhlasit, ale proto, že ani jeden z vás nepřipouští vlastní odpovědnost.

Lékařka Marie Svatošová

Marie Svatošová: Dříve nás učili, že dobrá anamnéza je polovina diagnózy

Velehrad /ROZHOVOR/ - Klíč k rozpoznání duchovních potřeb bližního, to byl název lekce, kterou přednesla na XI. Studentském Velehradě Marie Svatošová, lékařka, spisovatelka, publicistka, katolická aktivistka, zakladatelka hospicového hnutí v České republice a emeritní prezidentka Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče (komplexní péče o nevyléčitelné pacienty pozn. red.).

Muammar Kaddáfí

Libyjské síly v boji používají prý i rakety Grad

Tripolis /AKTUALIZOVÁNO/ - Libyjské vládní síly zaútočily v sobotu ráno nejméně stovkou raket Grad proti povstalcům ve městě Misuráta na západě země. Usilovně se v sobotu bojuje i ve městě Adžedábíja.

Pergola. Ilustrační foto

Pergoly: Oblíbené zahradní stavby

Pergoly slouží jako opora pro růst popínavých rostlin nebo vymezují zahradní zákoutí určené k příjemnému posezení s rodinou či přáteli, případně je lze využít jako přístřešek pro auto. Často bývají v těsné návaznosti na obytný prostor domu. Nezastřešená částečně odstiňuje slunce za letních veder, pod zastřešenou lze pobývat i za deštivých přeháněk.

Tomáš Hunal v zápase Dynama s Bohemians Praha (3:0) hlídá hostujícího Stanleyho Ibeho.

Hunal dirigoval defenzivu proti Poběžovicím

Praha – Stará garda Poběžovic má za sebou další zápas v rámci Memoriálu Petra Packerta. Poběžovičtí, kteří se turnaje na umělce pražského Edenu účastní pod názvem Šumava, se tentokrát utkali s týmem Bella. Třetiligové hráče v sestavě soupeře posílil na postu stopera exligový Tomáš Hunal, který hrával za Slavii, Žižkov, Teplice i Budějovice.

Kašparův mimoriál v Kolíně.

FOTOGALERIE: Kašparův mimoriál se konal i v noci

Kolín - Zatímco většina prvního dne letošního 15. ročníku festivalu nonverbálního, pohybového a pouličního divadla Kašparův kolínský Mimoriál aneb Gasparáda byla směřována především na dětského diváka, večerní představení se zaměřila spíše na dospělé, i když děti se také nenudily.

Motiv z přebalu knihy Sociální patologie, která se zabývá novodobými problémy mladých.

Kniha se zabývá i závislostí na facebooku nebo poruchami příjmu jídla

Ústí nad Labem – Kniha Sociální patologie se zabývá soukromými závislostmi každého z nás. Perličkou je, že byla vyhlášena největším nakladatelstvím odborné literatury v republice Grada Publishing, jako kniha s největším odborným přínosem a čtenářským ohlasem v oblasti psychologie v roce 2009.

Kvestor Slezské univerzity Jaroslav Kania se sestrou Dášou na snímku z dětství.

Kvestor Kania: Strašně jsem toužil být strojvedoucím

Opava, Ostrava /DOTAZNÍK DENÍKU/ - Jaroslav Kania je kvestorem Slezské univerzity a zároveň se stal hlavním organizátorem nočního bruslení Opavou Blade Nights Oplajn, které letos vstupuje do šestého ročníku. Tyto jízdy slezskou metropolí přilákají každoročně tisíce bruslařů nejen těch domácích, ale i z různých koutů naší republiky. Kromě toho se Jaroslav Kania podílí na organizování in-line závodů, které jsou zařazeny do Českého a Českomoravského poháru. Sport pro něj znamená práci, ale zároveň relaxaci.

Jaroslav Kania

DOTAZNÍK DENÍKU: Kvestor Jaroslav Kania

Opava - Jaroslav Kania je kvestorem Slezské univerzity a zároveň se stal hlavním organizátorem nočního bruslení Opavou Blade Nights Oplajn, které letos vstupuje do šestého ročníku.

Lunární kalendář Krásné paní vždy ilustrují význační umělci, v tomto případě v roce 2006 Iveta Sarvašová

Co se nejlépe prodávalo v lednu? Čtěte exkluzivní článek od knihkupce

Vrchlabí - A po Vánocích opět probuzení do reality. Čiliže knihkupecké tržby za týden jako minulý měsíc za den a další lahůdky typické pro leden. Lahůdka 1: inventury, kam se podíváš. Většina subjektů v řetězci nakladatel – distributor – knihkupec ze začátku ledna počítá a stejně se nedopočítá. Fyzický stav skladu nikdy neodpovídá tomu papírovému, spousta knih se za celý rok od minulé inventury „ztratí“ a konečný výsledek přináší větší či menší rozčílení. Komu sakra stálo za to ukradnout ty omalovánky za tři pětky a jak se stalo, že se ztratila ta velká obrazová kniha za litr, která přitom ještě před týdnem spočívala na docela viditelném místě? Proč někdo ukradl mapu Seychel, když mu nedělalo problém utratit tisíce za zájezd? A podobně. U nás v knihkupectví dopadlo sčítání relativně dobře, ačkoliv byla ztráta v tisících, byly i roky, kdy se „vypařily“ knihy za desetitisíce. Lahůdka 2 s lahůdkou 1 související: zamrzlý knižní trh…

Ilustrační foto

Florbalová škola: 8. díl - Brankář

Č. Třebová - V dnešním díle florbalové školy, kterou vám nabízí Deník ve spolupráci s florbalovým klubem Orlicko Třebovsko, se zaměříme na činnost brankáře. Předchozí díly naleznete na našem webu.

Ilustrační foto

Florbalová škola: 7. díl - Obrana

Č. Třebová - Orlický deník ve spolupráci s florbalovým klubem Orlicko Třebovsko pro vás připravil sedmý díl florbalové školy. Všechny díly postupně najdete i na našich internetových stránkách.

Ilustrační foto

Florbalová škola: 6. díl - Útok

Č. Třebová -Orlický deník ve spolupráci s florbalovým klubem Orlicko Třebovsko pro vás připravil šestý díl florbalové školy. Všechny díly postupně najdete i na našich internetových stránkách.