Kreativ

ŠTÍTEK: Stříbrnice

Čtyři nová vozidla začnou sloužit pracovníkům Charity Přerov. Auta pomůžou především pečovatelské a odlehčovací službě.

Charita v Přerově získala čtyři nová auta

Přerovská charita rozšířila svůj vozový park o čtyři nová vozidla, která začnou využívat pracovníci pečovatelské a odlehčovací služby. Zakoupit čtyři nová auta značky Toyota Yaris Comfort umožnila charitě dotace. Náklady na jejich pořízení přesáhly částku 2 miliony 300 tisíc korun, přičemž dotace pokryla devadesát pět procent uznatelných nákladů.

Výstavba nové lanovky ze Stříbrnic na horu Štvanice.

Od krav k turistům. Stojíme i o nové obyvatele, zní ze Staroměstska

Výhled do krajiny je odtud úchvatný. Na kopci Štvanice nedaleko Starého Města se před pozorovatelem otevírá panorama předhůří Králického Sněžníku a Hanušovické vrchoviny, které na obzoru lemuje hřeben Jeseníků. Zdejší kraj prochází největší proměnou za poslední desítky. Smyslem je do desítky let poloprázdného Staroměstska vrátit život.

Křest rybníků ve Štěpánově

Na křtu štěpánovských rybníků nechyběl ani kněz Zbigniew Czendlik

Horský areál Kraličák je rozložen ve třech útulných údolích kolem vrcholu Štvanice(866 mnm). Každé údolí vede k jedné z vesnic - Hynčice pod Sušinou, Stříbrnice a Štěpánov. Právě ve štěpánovském údolí byly ve čtvrtek 27. srpna pokřtěny tři nové rybníky – Pankrác, Servác, Bonifác. Patronkami rybníku se stali přední české snowboardistky Eva Samková a Vendula Hopjaková.

Hradní nádvoří na Křivoklátě.

Křivoklát se opět otevírá turistům

V pondělí 25. května začne turistická sezona i ve zbylých památkách rakovnického okresu pod správou NPÚ – na hradě Křivoklátě a v Hamousově statku. Zatímco na zřícenině hradu Krakovec po necelých dvou týdnech zaznamenali již stovky návštěvníků, na Křivoklátě a Hamousově statku se na jejich příchod pečlivě připravují.

Z opočenského zámku - kastelán u zrekonstruovaných dělových lafet.

Brány památek se konečně otevírají dokořán

/FOTOGALERIE/ S téměř dvouměsíčním zpožděním, než je zvyklé, budou moci návštěvníci zamířit na prohlídku opočenského zámku. Od pondělí 25. května se otevřou i další památky v Královéhradeckém kraji. Kromě novinek tu výletníky čeká i řada bezpečnostních opatření.

Do šití roušek se ve velkém zapojili v Kojetíně, kde původní facebooková skupina přerostla v občanskou iniciativu. Roušky šije řada švadlen a dodávají se těm nejpotřebnějším. Lidé nosí iniciátorům myšlenky jako poděkování napečené štrůdly a perníčky.

Kojetín semkly roušky, šijí i pro okolní obce

Velká vlna solidarity se zdravotníky, prodavači, ale i seniory, kteří nemohli narychlo sehnat roušku, se zvedla v Kojetíně. Z původní facebookové skupiny „Šijeme roušky Kojetín a okolí,“ se během několika dní stala občanská iniciativa. 

Malí fotbalisté Mařatic

Malí fotbalisté Mařatic ovládli turnaj v Boršicích

Fotbalový oddíl SK Boršice uspořádal v sobotu halový turnaj přípravek ročníku 2008 a mladší. Turnaje se zúčastnila pětice týmů. Vedle domácích bojovali o prvenství ještě Mařatice, Polešovice, Stříbrnice a Ořechov.

Hody.

Povzneste se do radostné pohody martinských hodů

V Nedachlebicích, Kudlovicích, Bánově, Stříbrnicích a Buchlovicích se o druhém listopadovém víkendu uskuteční bujaré a pompézní martinské hody. Zda při nich budou mít ve zmíněných obcích na svátečních stolech do zlatova opečené husy s mladými svatomartinskými víny, to hodoví strůjci ponechávají bez komentáře.

V Buchlovicích budou o víkendu tradiční martinské hody s právem. 

Povzneste se do radostné pohody martinských hodů

V Nedachlebicích, Kudlovicích, Bánově, Stříbrnicích a Buchlovicích se o druhém listopadovém víkendu uskuteční bujaré a pompézní martinské hody. Zda při nich budou mít ve zmíněných obcích na svátečních stolech do zlatova opečené husy s mladými svatomartinskými víny, to hodoví strůjci ponechávají bez komentáře.

Rekordní účast na tradičním vrchoslavském strašidlení. 27.10. 2019

Vrchoslavské Strašidelní letos zapsalo rekord, přišlo se bát 780 lidí

/FOTOGALERIE/ Strašidlo kam se podíváš. Pekelný oheň, vodník a spousta čarodějnic, zkrátka vrchoslavská klasika. Letošní Strašidlení zapsalo letos již devátý ročník a navštívilo ho rekordních sem set osmdesát návštěvníků. Akci, kterou pořádá Orion SVČ Němčice nad Hanou, TJ Sokol Vrchoslavice a obec Vrchoslavice vždy 27. října, se letos těšila nadstandardnímu zájmu.

Odbahnění rybníka v opočenském zámeckém parku.

FOTO: Zámek v Opočně odkrývá zatím utajená místa

Skvostné komnaty opočenského zámku zná snad každý. Ale jak vypadá kuchyně, umývárny nádobí nebo přípravna jídel? Že se tu dochovala část původního technického vybavení - například mycí pult nebo ledem chlazená historická lednička?

V Boršicích bude k vidění tisíc trofejí loni ulovené zvěře

V Boršicích bude k vidění tisíc trofejí loni ulovené zvěře

Svátkem myslivců nejen ze Slovácka před zahájením letošní lovecké sezony bude od pátku do neděle (22. až 23. března) chovatelská přehlídka trofejí spárkaté zvěře a šelem, která byla v roce 2018 ulovena v honitbách na území správního odboru Uherské Hradiště a Uherský Brod.

Martinské hody na Slovácku. Ilustrační foto.

Nenechejte si ujít martinské hody v dědinách Slovácka

O druhém listopadovém víkendu se uskuteční v několika slováckých dědinách bujaré a pompézní martinské hody. Zda při nich budou mít v Buchlovicích, Břestku, Kudlovicích, Nedachlebicích, Stříbrnicích či Květné do zlatova opečené husy s mladými svatomartinskými víny, to hodoví strůjci ponechávají bez komentáře.

Kaplička P. Marie ve Starých Hutích se dočkala omlazení.

Nový zvon na opravené kapličce mlčí. Není zvoníků

Kaplička Panny Marie ve Starých Hutích, jejíž vznik se datuje do poloviny 19. století, září po rekonstrukci novotou. V Den české státnosti požehnal omlazené kapličce P. Vladimír Jesenský, duchovní správce koryčanské farnosti.

Kraličák - neděle 12. listopadu 2017

Kraličák se oděl do bílé, ale zřejmě to nevydrží

/FOTOGALERIE/ Na Kraličák přišla v neděli zima. O jedenáct dní později než vloni, kdy nasněžilo 1.listopadu a sníh vydržel až do jara. To nyní nehrozí. I když na kopcích se zatím drží několik centimetrů sněhu a mrzne, předpovědi hlásí oteplení.

Přípitek při obřadu žehnání svatomartinských vín

Tipy Deníku, kde a jak si užít víkend

Vyberte si z naší nabídky kulturních, sportovních a společenských akcí. Kompletní servis akcí naleznete v tištěné verzi pátečního vydání Slováckých novin.

Autorka nové prohlídkové trasy Ivana Troupová má oblíbenou vzácnou empírovou mísu s pomněnkovým vzorem, která pochází z Vídně. Celého pomněnkového servisu si zámečtí páni vážili natolik, že jej přestali používat a vyzdobili si s ním stěny pokoje.

Uvidíte, jak si žili hosté Schwarzenbergů

Hluboká nad Vltavou – Po dvouletých pracích se dnes ve 2. patře zámku v Hluboké nad Vltavou poprvé pro veřejnost otevírá prohlídková trasa s názvem Hostinské pokoje.

Boršický košt pálenek letos v prostorách tamního kulturního domu nabídl rekordních 168 vzorků.

Na koštu pálenek v Boršicích chutnali i melounovici

Raritní kousky, které lze s jejich specifickou chutí těžce zařadit mezi ostatní pálenky. I ty přinesl letošní už čtvrtý košt pálenek v Boršicích konaný v sobotu odpoledne v místním kulturním domě.

Dopravní nehoda u Stříbrnic

Ze zledovatělé vozovky sjela dvě auta do příkopu

Slovácko – U dvou dopravních nehod zasahovali v úterý 17. ledna ráno profesionální hasiči ze stanice Uherské Hradiště. Za nehodou mezi obcemi Stříbrnice a Medlovice je zledovatělá vozovka, ze které hned dvě osobní vozidla sjela do příkopu.

Jezuitská kolej v Uherském Hradišti. Ilustrační foto.

Opravovat některé stavby budou muset obce ze svého. Stavební firma je v konkurzu

Slovácko – Park Rochus, revitalizace jezuitské koleje v Uherském Hradišti, Panský dvůr v Kunovicích, ale i zateplení Základní školy v Boršicích či cyklostezka z Boršic do Stříbrnic. To je zkrácený seznam staveb, na které si obce najaly stavební firmu CGM Morava. Je to však jen zlomek projektů, které jsou teď v ohrožení.

Dopravní nehoda mezi Křenovicemi a Stříbrnicemi.

Řidička nezvládla zatáčku a převrátila auto na střechu

Přerovsko – K dopravní nehodě došlo v sobotu dopoledne po desáté hodině mezi obcemi Křenovice a Stříbrnice. Čtyřiačtyřicetiletá žena jela s autem značky Ford Focus od Křenovic a nezvládla jízdu pravotočivou zatáčkou. Vyjela do protisměru a sjela do příkopu.

Předseda odborové organizace Aircraft Industries Josef Mikula vidí jako největší problém komunikaci s ruským majitelem firmy.

Šéf odborářů v Aircraft Industries: Ruský majitel s námi nekomunikuje

Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - Stávkovou pohotovost musel vyhlásit poprvé, co ve společnosti Aircraft Industries (AI) tři a půl roku působí v pozici šéfa odborů. Řeč je o devětapadesá­tiletém Josefu Mikulovi ze Stříbrnic, který se v těchto dnech stal jednou z ústředních postav při vyjednávání za více než tisícovku zaměstnanců letecké fabriky v Kunovicích s jejím vedením.

Předseda odborové organizace Aircraft Industries Josef Mikula vidí jako největší problém komunikaci s ruským majitelem firmy.

Šéf odborářů v Aircraft Industries: Ruský majitel s námi nekomunikuje

Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - Stávkovou pohotovost musel vyhlásit poprvé, co ve společnosti Aircraft Industries (AI) tři a půl roku působí v pozici šéfa odborů. Řeč je o devětapadesá­tiletém Josefu Mikulovi ze Stříbrnic, který se v těchto dnech stal jednou z ústředních postav při vyjednávání za více než tisícovku zaměstnanců letecké fabriky v Kunovicích s jejím vedením.

Program mikroregionu Ostrožsko se konal na nádvoří Reduty.

V Redutě se koštovala zmrzlina z vína a dražil hrozen

Uherské Hradiště – Ochutnat jedinečnou zmrzlinu z vína mohli všichni, kdo se přišli podívat na program mikroregionu Ostrožsko – Veselsko v rámci Slováckých slavnostní vína o otevřených památek. V rohu nádvoří Reduty stál stánek se zmrzlinou z Merlotu, Rulandského šedého, André rosé, Svatovavřineckého a z burčáku.

Ilustrační foto.

Poslední rozloučení nejen v jičínské smuteční síni

V pondělí 15. srpna se v 10 hodin v jičínské smuteční síni rozloučíme s Václavem Doubicem (1942) z Valdic, v 11 hodin s Janem Ouzkým (1957) ze Stříbrnice a ve 13 hodin se rozloučíme se Svatoslavem Rejmontem (1951) z Vršců.