Kreativ

ŠTÍTEK: Stříbrnice

Ilustrační foto

Z Ořechova se řidiči tři měsíce nedostanou do Vážan

Ořechov – Hloubková eroze, velké množství zadělaných děr, vlny a hrboly. Povrch více než půl kilometru dlouhé vozovky v Ořechově ve směru od Vážan je již delší dobu v havarijním stavu. Stížnosti a prosby nejednoho řidiče projíždějícího skrze inkriminovaný úsek letos vyslyšelo Ředitelství silnic Zlínského kraje, které vyčlenilo na opravu průtahu Ořechovem deset milionů korun. Práce by měli začít prvního července a ukončeny budou nejdříve 30. listopadu.

Ilustrační foto.

Rozloučili jsme se

Šumpersko, Jesenicko –Týdenní informační servis pohřebních služeb ze Šumperska a Jesenicka.

Nehoda kamionu s prasaty u Stříbrnice na Přerovsku

Nehoda kamionu s prasaty uzavřela dálnici. Ta byla neprůjezdná osm hodin

Kojetínsko – Pohled na vepře, prohánějící se po poli u frekventované dálnice D1, se naskytl v pondělí ráno řidičům, projíždějícím v úseku u Stříbrnic na Kojetínsku. Důvodem byla havárie kamionu s návěsem, který se převrátil na silnici. Na osmatřicet vepřů při nehodě uhynulo, další tři desítky jich museli odchytit zasahující hasiči. Silnice byla osm hodin neprůjezdná.

Ilustrační foto.

Karton piv Zubr Premium pro Drábika, Krpala a Dorůška

Region - Dočkali jste se. Se startem jarní části fotbalové sezony i v nižších výkonnostních soutěžích v našem regionu hlásí start i vaše oblíbená Tip liga Deníku. Po téměř půlroce odpočinku do odvetné druhé fáze nejlépe vykročil Vladimír Drábik z Valašských Klobouk, který z námi deseti vybraných fotbalových utkání správně určil výsledky osmi duelů. Blahopřejeme.

Ilustrační foto.

Karton piv Zubr Premium pro Drábika, Krpala a Dorůška

Region - Dočkali jste se. Se startem jarní části fotbalové sezony i v nižších výkonnostních soutěžích v našem regionu hlásí start i vaše oblíbená Tip liga Deníku. Po téměř půlroce odpočinku do odvetné druhé fáze nejlépe vykročil Vladimír Drábik z Valašských Klobouk, který z námi deseti vybraných fotbalových utkání správně určil výsledky osmi duelů. Blahopřejeme.

V prostorách obecního úřadu ve Stříbrnicích se v sobotu 5. března konal tradiční košt slivovice.

Košt ve Stříbrnicích měl letos nejvíc vzorků

Stříbrnice – Překonán historický rekord. I tak by se dal stručně charakterizovat tradiční Košt slivovice a jiných destilátů, který se v sobotu 5. března konal ve Stříbrnicích. Jeho už 6. ročník se od 14. hodin uskutečnil v tamější zasedací místnosti obecního úřadu. Akce nabídla k degustaci celkem 367 vzorků destilátů.

V buchlovické restauraci mohli v sobotu návštěvníci okoštovat 132 vzorků pálenek od vystavovatelů z různých končin Moravy.

Hrabě Berchtold by měl z koštu pálenek radost

Buchlovice – Vyznavači destilátů se v sobotu odpoledne sešli v restaurantu a baru Berchtold Buchlovice, kde pro ně po dvou spíše rodinných koštech pálenek připravil Filip Krystýnek třetí, ale nyní již veřejnou ochutnávku kořalek. Konkrétně tedy 132 vzorků destilátů z modrého ovoce, meruněk, hrušek, jablek, špendlíků a dalších druhů ovoce.

Ilustrační foto.

Snad nebude pršet, doufají pořadatelé běžkařské akce

Staré Město – Rostoucí teploty a mizející sněhová pokrývka přinášejí starosti pořadatelům sportovních akcí. Například na Staroměstsku, kde se má v sobotu 30. ledna na Kladském sedle uskutečnit turistické setkání Jantarová běžka. Organizátoři doufají, že déšť nerozpustí stopy.

Lyžování v Jeseníkách

Vyhrajte skipasy na sjezdovky v Jeseníkách! Startuje zimní soutěž Deníku

Šumpersko, Jesenicko – Víte, že pokud si budete pravidelně kupovat Šumperský a jesenický deník, můžete být odměněni celodenním skipasem do některého ze zimních středisek v Jeseníkách? Právě totiž startuje tradiční soutěž, ve které budeme rozdávat ceny za téměř dvacet tisíc korun.

Odklízení následků vichřice v Dolní a Malé Moravě

Lesníci ozdravují porosty pod Králickým Sněžníkem

Králický Sněžník – Lesy v pohoří Králického Sněžníku mají být pestřejší a odolnější. Lesy České republiky do zlepšení stavu porostů ve zdejší Národní přírodní rezervaci investovaly sedm a půl milionu korun.

Hody ve Stříbrnicích

Starosta povolil o hodech zpívat písničky jen o víně

Stříbrnice – Letos se hodová chasa zřejmě při mši svaté modlila lépe než vloni. Zatímco dopoledne mírně pršelo, po dobu mše se počasí umoudřilo. Děvčata tak na rozdíl od loňského roku, kdy hody propršely, mohla z krojů odložit pláštěnky.

V Polešovicích otevřeli v pátek novou cyklostezku o délce 1,4 kilometru.

Polešovice a Nedakonice spojila cyklostezka. Plánuje se prodloužení do Stříbrnic

Polešovice - K posílení ekologické i bezpečné formy dopravy mezi Nedakonicemi a Polešovicemi přispěje nová cyklostezka, která byla slavnostně otevřena v pátek 18. září odpoledne. Na novou cyklostezku se přijeli kouknout, ale také si ji se svými bicykly poprvé vyzkoušet starostové z obcí mikroregionu Staré Město a Buchlov a vyznavači cykloturistiky.

Nehoda opelu u Dolan.

Boural bez řidičáku, ale i bez pásů

Jičínsko - V pondělí 25. května večer jel osmadvacetiletý řidič osobním vozidlem Opel Astra ve směru od Jičína na Kopidlno. V Dolanech po projetí pravotočivé zatáčky dostal zřejmě vlivem nepřiměřené rychlosti jízdy smyk, který nevyrovnal a následně vyjel vlevo mimo komunikaci, kde se převrátil na střechu.

Ilustrační foto.

Mladá žena pokousala policistu

Stříbrnice – Náročnou víkendovou službu měli o tomto víkendu ochránci zákona na Uherskohradišťsku. Na vlastní kůži to pocítila policistka, která zasahovala v sobotu 7. února krátce před polednem ve Stříbrnicích.

Z jičíněveské školy: malí divadelníci.

ZŠ a MŠ v Jičíněvsi se vám představují

Jičíněves – Čas zápisů do 1. ročníku je opět tady a mnozí rodiče přemýšlí, kterou školu pro své dítko vybrat. Všechny školy mají stejný cíl – připravit děti na vstup do života dospělých co nejlépe. V čem se mohou lišit, je volba, kterou cestou se k tomuto cíli škola se svými žáky vydá.

Ilustrační foto.

Finanční tíseň jej dovedla na obecní úřad. V noci

Stříbrnice – Mimo běžnou pracovní dobu se rozhodl navštívit obecní úřad ve Stříbrnicích mladý muž. Jeho rozhodnutí však nezůstalo bez povšimnutí. Na linku 158 zavolala ve čtvrtek 11. prosince krátce po páté hodině ráno žena ze Stříbrnic, že slyší rozbíjení skla u obecního úřadu.

Volby. Ilustrační snímek.

Staré Město, Vidnava a Losiny mají nové starosty

Šumpersko, Jesenicko – Do vedení Velkých Losin se vrací Miroslav Kopřiva. Ve čtvrtek 6. listopadu jej starostou zvolili tamní zastupitelé. Nové starosty má od konce minulého týdne také Staré Město a Vidnava.

Ilustrační foto.

Dva zápasy se nehrály, rozhodla Supertrefa

Uherské Hradiště - Pouze za osm zápasů mohli soutěžící získat body v 6. kole Tip ligy. Duely Uherský Brod Stará Říše a Stříbrnice Jankovice totiž byly odloženy kvůli podmáčenému terénu. Nejlepší dva tipující přesto získali úctyhodných deset bodů.

V Boršicích se sešli milovníci koní.

Na koních se jezdci hnali do Stříbrnic

Boršice – Klapot kopyt a ržání téměř desítky koní se v sobotu neslo Boršicemi u Buchlovic. Konal se tam totiž první ročník akce Boršice plné koní, a tak od jedenácti hodin dopoledne měli zájemci možnost obdivovat krásu koňských těl i um jejich jezdců a odpoledne si pak zpestřit poslechem country.

Králický Sněžník.

Dobrovolníci se pustí do úklidu tun odpadků na Králickém Sněžníku

Králický Sněžník – Hora Králický Sněžník, na kterou každoročně míří tisíce turistů, skrývá smetiště. Tuny odpadků se nacházejí v základech budov nedaleko známé sochy slůněte. Nepořádek, který zde desítky let házeli neukáznění turisté, se v sobotu 24. května alespoň zčásti pokusí odklidit několik desítek dobrovolníků.

Na kole vinohrady. Ilustrační foto.

Davy cyklistů vyrazí na kole vinohrady

Slovácko - Cyklistickou sezonu na Slovácku zahájí zítra symbolicky vyjížďka mezi vinohrady. Zahájení bude před desátou dopoledne na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti. Lidé si mohou vybrat z šesti vyznačených okruhů. Akci pak završí odpolední kulturní program.

Na kole vinohrady. Ilustrační foto.

Davy cyklistů na Uherskohradišťsku vyrazí na kole vinohrady

Slovácko - Cyklistickou sezonu na Slovácku zahájí zítra symbolicky vyjížďka mezi vinohrady. Zahájení bude před desátou dopoledne na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti. Lidé si mohou vybrat z šesti vyznačených okruhů. Akci pak završí odpolední kulturní program.

Na gólmana Vyškova nevyzrál ani Jiří Velecký a Brod doma prohrál 0:4.

Druhé kolo Tip ligy soutěžícím bralo body

Uherské Hradiště - Ti soutěžící, kteří se ještě nestačili zapojit do letošního ročníku Tip ligy a rádi by tak ještě učinili, nemusejí vůbec litovat. Zisky jejich soupeřů jsou totiž prozatím minimální.

Každá pálenka na koštu ve Zlechově byla dobrá.

Šampionem koštu byla trnkovice Jiřího Flašara z Košíků

Zlechov – Čtyřiadvacátý ročník koštu slováckého moku ze švestek a durancií, ale také pálenek z meruněk, hrušek, špendlíků a letních ovocných směsí si mohli v sobotu 8. března odškrtnout z plánovaných akcí letošního roku členové Sportovního klubu Zlechov.

Kraličák.

Zima jako v pohádce. To je Kraličák

Králický Sněžník /SOUTĚŽ O SKIPASY/ - Spojením menších lyžařských areálů v Hynčicích pod Sušinou a ve Stříbrnicích vzniklo  zimní středisko Kraličák s 10 sjezdovkami o délce něco málo přes sedm kilometrů. Tratě jsou pro všechny výkonnostní kategorie lyžařů.

Prostory čítárny v letovické městské knihovně zaplnila výstava Kouzlo zašlých časů. Výstava je otevřená až do konce února

Letovická knihovna láká na Kouzlo zašlých časů

Letovice - Šperkovnice, perlový náhrdelník, háčkované rukavičky. A svatební oznámení. „Anežka Hájková a František Kupčík dovolují si oznámiti, že sňatku jejich požehnáno bude v úterý dne 4. října 1921 o 4. hodině odpoledne ve farním chrámu Páně v Místku. Stříbrnice v říjnu 1921." Na stěně o kus dál visí smuteční oznámení z roku 1939, kdy se rodina Hájkova loučí s otcem, stařečkem, strýcem a rolníkem na odpočinku Františkem Hájkem.

Chtěl zemřít? Strážníci museli muže na tř. 3. května v Malenovicích, který vbíhal do cesty autům zajistit pouty.

Zlín: Dva sebevražedné pokusy v jednom týdnu

Zlín – Dva pokusy o sebevraždu, dva převozy do Kroměříže, jeden na psychiatrickou léčebnu, druhý do protialkoholní záchytné stanice. Tak by se stručně daly shrnout dva velmi podobné případy, které řešili zlínští strážníci v uplynulém týdnu týdnu.

Blanka Malušová, redaktorka Slováckého deníku

Déšť nedéšť, obchůzku nezrušíme

Když jsem jela o víkendu na hody do Stříbrnic, přemýšlela jsem, jestli chasa obchůzku zruší nebo ne. Venku mrholilo, bylo zima, prostě počasí ne zrovna vhodné na procházku po vesnici.

Ve Stříbrnicích byly letos hody bez stárků.

OBRAZEM: Déšť hodovou chasu od obchůzky neodradil

Stříbrnice – Ani vytrvalý déšť nepřekazil sobotní obchůzku hodové chasy ve Stříbrnicích. Krojovaní odění v pláštěnkách si po patnácté hodině přišli ke starostovi Petru Matouškovi pro povolení konat hody a zábavu.

 Starosta Stříbrnic Petr Matoušek (vpravo). Ilustrační foto.

Stříbrnicím chybí znak obce

Slovácko - Jsou poslední obcí na Uherskohradišťsku a Uherskobrodsku, která nemá obecní znak ani vlajku. Řeč je o Stříbrnicích, jedné z nejstarších vesnic na Slovácku, jejíž vznik se datuje do poloviny 12. století.

Pavel Duda vyšetřovatel požárů.

Zasáhla mě vražda seniorky pro pár stovek

Zlínský kraj - Garážmistr, personalista nebo třeba stavař. I tito lidé jsou součástí týmu Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje. Deník ve spolupráci se záchranáři připravil letní seriál rozhovorů se zajímavými lidmi, bez kterých by byl život v regionu mnohem složitější. Dnes s Pavlem Dudou o tom, jak se vyšetřují požáry