Kreativ

ŠTÍTEK: Hořovice

Krátce před 14. hodinou byl silný vítr a lilo jako z konve, přesto se před Základní školou Na Vísce vytvořila v pátek 13. října fronta nedočkavých voličů.

Foto: Silný vítr voliče v Hořovicích neodradil. Některé okrsky hlásí 40% účast

Krátce před 14. hodinou byl silný vítr a lilo jako z konve, přesto se před Základní školou Na Vísce vytvořila v pátek 13. října fronta nedočkavých voličů. Za hodinu po otevření se v této volební místnosti vystřídalo hodně voličů, dokonce jich odvolilo cca osm procent. K večeru to potom bylo kolem 19. hodiny už 40 procent.

Primář Onkologického oddělení Nemocnice Hořovice MUDr. Martin Šmakal

Primář onkologie Martin Šmakal: Nemocného není nutné vyřadit z běžného života

/ROZHOVOR/ V české populaci jsou nejčastější tři typy rakoviny: nádory tlustého střeva, prsu u žen a prostaty u mužů. Primář Onkologického oddělení Nemocnice Hořovice Martin Šmakal připomíná důležitost preventivních vyšetření, která přispívají k včasnému zachycení vznikajících nádorů. Například u karcinomu prsu je při včasném odhalení mamografií úspěšnost léčby kolem 92 procent.

Ilustrační foto.

OPUSTILI NÁS: Týdenní přehled zesnulých z Berounska

Ve spolupráci s hořovickou pohřební službou Pavla Zajíčka, berounskou pohřební službou Beran a Pohřebním ústavem Beroun, Řevnice – Jaroslava Filecová přinášíme jména zemřelých, s nimiž se jejich příbuzní a přátelé v uplynulých dnech rozloučili.

Patricie se v Mělnické porodnici narodila 1. ledna 2023 v 1:33 hodin mamince Barboře Fuchsové. Štastným tatínkem je Petr Novák.

Prvním středočeským miminkem je Patricie, narodila se v mělnické porodnici

První novoroční středočeská holčička roku 2023, která dostala jméno Patricie, se na svět přihlásila v mělnické porodnici v 1:33 hodin s váhou 3750 gramů. První kluk ji následoval jen hodinu poté. Narodil se Mladé Boleslavi přesně ve 2:27 hodin a jmenuje se Damián. Chlapec přišel na svět s váhou 2730 gramů.

Ilustrační foto

Záchranáři vyjížděli ještě před půlnocí k otravám alkoholem i popáleninám

Do silvestrovské půlnoci zbývala bezmála hodina a středočeští záchranáři už měli plné ruce práce. Jak potvrdila jejich mluvčí Monika Nováková, zasahovat museli v Hořovicích, Berouně, Benešově, Vysoké Libni i Bakově nad Jizerou, kde to lidé při oslavách přehnali s alkoholem. V Jiřicích a Kostelci nad Černými lesy se muž a žena popálili pyrotechnikou.

Vycházka po oklí cekovského rybníka.

Obrazem: Mykologové zakončili letošní rok procházkou kolem cekovského rybníka

Populární mykolog Oldřich Jindřich, který je kromě jiného také předsedou Mykologického kroužku v Hořovicích, připravil pro členy i jejich příznivce další z tradičních procházek. Tentokrát to byla zimní vycházka kolem cekovského rybníka se zastávkou pod obcí Sirá, kde pod mysliveckou pergolou byla odpočinková přestávka na malé občerstvení.

Hořovická cyklostezka, která se napojuje na na stezku z Kotopek, je prakticky hotová

Foto: Zpackaný postup téměř dvojnásobně prodražil hořovickou cyklostezku

V Hořovicích je další část cyklostezky napojující se na sousední Kotopeky prakticky hotová. Minulý měsíc byla blízko rybníku Valcverk osazena lávka přes Červený potok, jež dostane cyklisty a chodce na jeho druhý břeh. Komunikace poté vede podél okraje pole do Hořovic. Cena projektu ale kvůli chybným rozhodnutím, které způsobily zdržení, vyrostla téměř na dvojnásobek.

Roman Jusko, výkonný ředitel společnosti Hořovická teplárenská.

Ředitel hořovické teplárny Roman Jusko: V energetické krizi vidíme příležitost

/ROZHOVOR/ Společnost Hořovická teplárenská vyrábí teplo pouze ze zemního plynu. Jenže s energetickou krizí se výroba stává drahou nejen pro zákazníky, ale i pro samotnou firmu. Ta se tedy v příštích letech bude chtít stoprocentní závislosti na tomto fosilním palivu zbavit. Výkonný ředitel teplárny Roman Jusko v této souvislosti hovoří o nových příležitostech a měnícím se významu energetických podniků.

Šupináče z ekologických chovů na proslulých Padrťských rybnících lze pořídit na sádkách v Mirošově.

Ryby z Padrtě lze pořídit v Mirošově

Vojenské lesy a statky (VLS) zahajují dnes předvánoční prodej ryb. Šupináče z ekologických chovů na proslulých Padrťských rybnících lze pořídit na sádkách v Mirošově.

Ilustrační foto.

Předvánoční požáry se středním Čechám vyhnuly. Ať to vydrží!

Nemít kalendář, možná by středočeští hasiči ani nemuseli poznat, že přicházejí Vánoce. Většinou o sobě blížící se svátky dávají vědět hned z kraje adventu. Požáry bytů od adventních věnců přitom nebývaly osamocené; zpravidla se jich v předvánočním čase sešlo více. Někdy se připojil i malér spojený s pečením cukroví, který neplánovaně skončil návštěvou zásahových hasičů.

Česko zpívá koledy - Lochovice.

Foto, video: Berounsko letos již podvanácté zpívalo koledy s Deníkem

Další, již dvanáctý, ročník tradiční akce Deníku s názvem Česko zpívá koledy se uskutečnil ve středu 7. prosince. Lidé se sešli na mnoha místech republiky, aby si společně v jednu chvíli, úderem osmnácté hodiny, zazpívali vánoční koledy a prožili příjemný adventní čas. Jaká na různých místech Berounska panovala atmosféra, můžete posoudit v naší fotogalerii, kterou budeme průběžně doplňovat.

Česko zpívá koledy na Kladensku.

Česko zpívalo koledy v Kladně: zapojily se stovky dětí a dospělých

/FOTOGALERIE/ Na mnoha místech ve Středočeském kraji se ve středu 7. prosince večer sešli zpěváci koled. Na náměstích a návsích se uskutečnila populární akce Česko zpívá koledy s Deníkem. Ke dvanáctému ročníku akce Česko zpívá koledy se tradičně připojili malí a velcí zpěváci na řadě míst také na Kladensku. 

Josef Knespl se už těší na stovku. Tady je s cenností, slánskými konšely vystavené potvrzení, že ho pasovali na rytíře slánského fotbalu.

Josef Knespl oslavil už 101. narozeniny! Trápil Bicana i reprezentaci

Zní to neskutečně, ale Josef Knespl, slavný slánský fotbalový trenér, slaví už svoje 101. narozeniny. Rodák z Komárova u Hořovic už se jako mladý přestěhoval do Slaného a tady trénoval spousty roků oba zdejší týmy ČKD (dnes SK) a vojáků z VTJ. Svoje mužstva vedl i proti slavným jménům československého fotbalu Josefu Bicanovi, Františku Pláničkovi nebo Josefu Venglošovi.