Kreativ

ŠTÍTEK: houby

Podzimní zvěřinové hodování

V tomto ročním období probíhá honitba, a tudíž se v restauracích i na pultech obchodů můžeme setkat se zvěřinovým masem.

Dírkovitost listů

Možná to znáte. Meruňky, třešně i slivoně na jaře v pořádku vyrašily, v létě však listy stromů začínají usychat a objevují se na nich skvrny, nebo dokonce dírky. Jde o projev houbových chorob, kterými zvláště v letech s vlhkým chladným jarem dřeviny často trpí.

U Mexika vykáceli stromy,
v kmenech žily desítky netopýrů

Slaný – Obyvatele Slaného žijící ve Smečenské ulici v lokalitě Kvíček znepokojila tento týden skutečnost, že pracovníci technických služeb v tamním parku u ubytovny Mexiko naproti modelářskému středisku porážejí vzrostlé stromy. Někteří čtenáři dokonce hned volali do redakce Kladenského deníku. Nejvíce lidem vadilo, že k zemi padaly zdánlivě zdravé kmeny a dožadovali se proto vysvětlení. Nejen na technické pracovníky, ale i kolemjdoucí čekalo následně ještě překvapení v podobě padesátky netopýrů, kteří měli v kmenech dvou stromů vytvořené obydlí.

Soukromých mateřinek přibývá

Plzeň – „Když mi loni kamarád řekl, že za soukromou školku platí šest a půl tisíc měsíčně, myslela jsem, že se zbláznil. My teď platíme sedm," říká Plzeňanka Alena, jež se svoji dcerku snažila umístit do pěti státních školek. Marně. Třetí narozeniny totiž dívenka oslavila až v červenci.

Jak se peče chleba, který je Perlou Zlínska? Podívejte se!

Třebětice – Je půl jedenácté večer: většina lidí se touto dobou odebírá do svých ložnic a chystají se spát. Právě naopak tomu ale je v pekárně. V té majitele Františka Králíka z Třebětic se to každou noc, a to už dvaadvacet let, rozvoní čerstvě upečeným chlebem.

Jak se peče chleba, který je Perlou Zlínska

Třebětice – Je půl jedenácté večer: většina lidí se touto dobou odebírá do svých ložnic a chystají se spát. Právě naopak tomu ale je v pekárně. V té majitele Františka Králíka z Třebětic se to každou noc, a to už dvaadvacet let, rozvoní čerstvě upečeným chlebem.

V lesích stále čeká skvělá ingredience na „dršťkovou“ - kotrč

„A v minulosti jsme třeba našli kotrče s Pavlem Syřištěm i v prosinci," dodal chebský mykolog Jiří Pošmura s tím, že sezóna houbařů vlastně zdaleka ještě není u konce.  Příroda se už chystá na zimu, ale houbaři se k zimnímu spánku ukládat nemusejí. Mykologové a ostatní nadšenci by neměli z lesů regionu odcházet s prázdnou. Rostou například chutné kotrče.

Alej padne, lidé se bouří

Liberec - Historická lipová alej na Masarykově třídě v Liberci, která patří k nejkrásnějším v Česku, půjde k zemi. Důvod?

Sledgehokejisté opět sťali mistra

Zlín – Dvěma cennými výhrami nad silnými soupeři si zlínští sledgehokejisté po víkendu dál drží neporazitelnost a vedení v nejvyšší soutěži. Sílu lídra poznala jak pražská Sparta, tak i úřadující šampioni z Karlových Varů, které domácí Lapp porazil již podruhé v sezoně.

Vzrostlý dub v sadech Svobody v Opavě šel k zemi

Opava - To, o čem před nedávnem informovala opavská radnice, se v minulých dnech stalo skutečností. Vzrostlý dub velkoplodý v sadech Svobody v centru města napadla nebezpečná dřevokazná houba sírovec žlutooranžový, a proto musel být pokácen.

Počasí je vrtkavé, a tak rostou houby podzimní, zimní i letní

Východní Čechy – Nezvykle teplé podzimní počasí stále přeje růstu hub. Lidé mohou nalézt některé druhy hřibů i čirůvky, začínají růst houby typické pro zimní počasí, ale houbaři posílají do mykologických poraden  i nálezy letních druhů.

Počasí je vrtkavé. Rostou houby podzimní, zimní i letní

Východní Čechy - Nezvykle teplé podzimní počasí stále přeje růstu hub. Lidé mohou nalézt některé druhy hřibů i čirůvky, začínají růst houby typické pro zimní počasí, ale houbaři posílají do mykologických poraden i nálezy letních druhů.

Počasí je vrtkavé, a tak rostou houby podzimní, zimní i letní

Východní Čechy – Nezvykle teplé podzimní počasí stále přeje růstu hub. Lidé mohou nalézt některé druhy hřibů i čirůvky, začínají růst houby typické pro zimní počasí, ale houbaři posílají do mykologických poraden  i nálezy letních druhů.

Počasí je vrtkavé, a tak rostou houby podzimní, zimní i letní

Východní Čechy - Nezvykle teplé podzimní počasí stále přeje růstu hub. Lidé mohou nalézt některé druhy hřibů i čirůvky, začínají růst houby typické pro zimní počasí, ale houbaři posílají do mykologických poraden i nálezy letních druhů.

Počasí je vrtkavé, a tak rostou houby podzimní, zimní i letní

Východní Čechy - Nezvykle teplé podzimní počasí stále přeje růstu hub. Lidé mohou nalézt některé druhy hřibů i čirůvky, začínají růst houby typické pro zimní počasí, ale houbaři posílají do mykologických poraden i nálezy letních druhů.

Vzrostlý dub v sadech Svobody šel k zemi

Opava - To, o čem před nedávnem informovala opavská radnice, se v minulých dnech stalo skutečností. Vzrostlý dub velkoplodý v sadech Svobody v centru města napadla nebezpečná dřevokazná houba sírovec žlutooranžový, a proto musel být pokácen.

Počasí je vrtkavé, a tak rostou houby podzimní, zimní i letní

Východní Čechy - Nezvykle teplé podzimní počasí stále přeje růstu hub. Lidé mohou nalézt některé druhy hřibů i čirůvky, začínají růst houby typické pro zimní počasí, ale houbaři posílají do mykologických poraden i nálezy letních druhů.

Co se spadanými jablky

Jablka napadená moniliózou se ke konzumaci nehodí, ale patří do kompostu. Pokud máte kompost správně vrstvený a prokládaný, bez obav je tam můžete dát. Tlením se zničí veškeré houbové choroby.

Výsadba česneku

Česnek vyžaduje hlubší hlinitopísčité půdy dobře zásobené živinami, dále teplou a slunnou polohu. Proti mrazu je odolný. Zařazujeme ho do druhé trati, nesnáší totiž čerstvé hnojení.

Houbařům sezona nekončí, rostou pozdně podzimní druhy

Praha - Hub v lesích a na loukách od minulého týdne mírně ubylo, ale houbaři s prázdnou neodejdou. Rostou zejména pozdně podzimní druhy a takzvané dřevní houby, mezi něž patří například václavky. Lidé stále mohou sbírat i čirůvky, řekl předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

Čtyři místní výrobky, které budete chtít zkusit

Tlumačov – Zelí, sůl, kmín, cibule: tyto suroviny dělají Talašovo kysané zelí červené právě takové, jaké je. Vyrábí jej v Talašově zahradnictví v Tlumačově na Zlínsku. Výrobek letos hodnotitelská komise ocenila díky jeho kvalitě Perlou Zlínska. Mezi zákazníky se těší velké oblibě.

A pak že v listopadu houby v lesích Žďárských vrchů nerostou

Křižánky - „Ještě že jdete, už jsme čtyři a pes," zaznělo v sobotu před Obecním úřadem v Křižánkách na Žďársku. Konal se tam totiž třetí ročník výstavy Houby Žďárských vrchů. Obec Křižánky pořádá expozici a terénní výpravu spolu s pracovníky Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy.

A pak že v listopadu houby v lesích Žďárských vrchů nerostou!

Křižánky - „Ještě že jdete, už jsme čtyři a pes," zaznělo v sobotu ve 13 hodin před obecním úřadem v Křižánkách na Novoměstsku. Konal se tam totiž třetí ročník výstavy Houby Žďárských vrchů. Obec Křižánky pořádá expozici a terénní výpravu spolu s pracovníky Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy.

V muzeu vařili omáčky a pekli chleba

Uherské Hradiště – Už podruhé se ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti vařilo z brambor. Zatímco první díl byl věnovaný plackám a bramborám nasladko, v sobotu přišly na řadu bramborové omáčky.