Kreativ

ŠTÍTEK: houby

Vítejte ve světě houbových kuriozit

KVÍZ: Kuriozity z říše hub. Tyhle otázky jsou opravdu těžké i pro znalce

Vítejte v magickém světě hub. Houbaření není jen o hřibech, v lesích či v literatuře můžete narazit i na netradiční houby, které jsou něčím zvláštní. Může to být například jejich vizuální podoba, jedinečné léčivé účinky či skvělá chuť. To ale není vše, některé plodnice hub se dají najít i na stromech, nebo hluboko pod zemí. Prostě o houbové kuriozity není nouze. Otestujte se v kvízu Deníku, zda o nich máte přehled.

Houbový čarokruh v Anglii nazývají "fairy ring".

Co skrývají houbové čarokruhy? Portály k cizím světům, divoženky i vědecká fakta

V Anglii se označují jako "fairy rings" (vílí prsteny), ve Francii "ronds de sorcières," (kruhy čarodějnic) a třeba ve Švédsku "älvringar" (vílí kruhy). V Česku se jim nejčastěji říká houbové čarokruhy. Každý název odráží místní mýty a pověry, které se v dané části světa k těmto zvláštním shlukům hub v minulosti vytvářely. Pravdou ovšem je, že vznik houbových čarokruhů má své vědecké vysvětlení. Přesto tento fascinující přírodní jev v podobě kruhových formací hub vyskytujících se v lesích či na loukách i v současnosti dál působí na lidskou představivost.

Petr Lukáš

Jedlá, nebo ne? To pro houbaře nehraje roli, pase po vzácných úlovcích

Kukmák cizopasný, hřib rudonachový, chřapáč Quéletův či kyjanka purpurová patří k vzácnějším houbám, jejichž nálezem se může pochlubit šestatřicetiletý Petr Lukáš. Liberečan propadl kouzlu hub přibližně před čtyřmi lety díky sledováním videí od tvůrce jménem Kryšot RP9. Do té doby patřil k rekreačním houbařům a jako malý kluk měl dokonce zakázáno sbírat jiné houby než klasiku v podobě jedlých hřibů a kozáků.

V přerovském klubu Teplo začala v pátek tradiční výstava hub, která potrvá i v sobotu.

Tradiční výstava hub v Přerově: k vidění je tři sta druhů

Vzácné druhy hřibů, ale také jedovaté houby, choroše nebo raritní úlovky, které veřejnost příliš nezná. Přerovský klub Teplo na Horním náměstí v pátek zaplnily stovky dětí z mateřských a základních škol, které zavítaly na tradiční výstavu hub. Unikátní přírodní expozici mohou obdivovat návštěvníci také v sobotu, kdy se konají dvě zajímavé přednášky - první na téma začátky houbaření, druhá se zaměří na zajímavé druhy, které najdou lidé v lesích Pobečví.

Návštěva z Marsu? Čtenář objevil na Blanensku houbu s červenými chapadly

Návštěva z Marsu? Čtenář objevil na Blanensku houbu s červenými chapadly

Květnatec Archerův. Takový je název houby, kterou v minulých dnech objevil u Benešova na Blanensku náš čtenář Lukáš K. Svým vzhledem připomíná exotickou květinu a někomu může připomínat i druh, který nepochází z planety Země. Nejde všek o raritu, v dnešní době už celkem o běžnou záležitost. 

Hřib koloděj

Rostou! Houbám se letos daří. Pozor, hojně vyskákaly i jedovaté závojenky

/FOTO, VIDEO/ Podle odhadů by letošní houbařská sezóna měla být bohatá. Počasí je ideální a po vydatných srpnových deštích přišla vlna teplých dnů. V lese s košíkem si ale i tento rok musí lidé dávat pozor, podle předsedkyně Houbařského spolku Lomnice nad Popelkou Jany Čapkové v lesích na Jičínsku a v Podkrkonoší vyskákaly také mnohačetné skupinky jedovatých hub včetně muchomůrek zelených nebo závojenek olovových. Jejich konzumace v houbové polévce nebo smaženici může v některých případech končit i smrtí.

Ilustrační snímek

Co Čech, to houbař? Do lesa pravidelně vyráží třetina lidí, ukázal průzkum

Téměř třetina Čechů vyráží pravidelně do lesa sbírat houby. Nejpilnější jsou obyvatelé Vysočiny. Většina lidí chodí na houby ráno a preferují známá místa. Pouze necelá pětina Čechů naopak nehoubaří vůbec. Vyplývá to z průzkumu společnosti SC&C, který se uskutečnil od 1. do 4, září a zúčastnilo se ho 1553 lidí.

V Hlučíně byly ještě před několika dny v nabídce i suchohřiby. Kilogram za 250 korun.

VIDEO: Ceny hřibů na Ostravsku? U hub z polských lesů se liší

Přestože na některých místech Moravskoslezského kraje rostou houby, z většiny lesů si lidé nosí hodně skromné úlovky. A je to znát i v prodejnách, které během dobrých houbařských sezón nabízejí nejrůznější druhy hub, včetně nejoblíbenějších praváků. 

Ukázka různorodosti hub v lesích okolo obce Zubří na Žďársku

Žďárská mykoložka varuje před oblíbenými babkami. Jsou prolezlé plísní

/FOTO, VIDEO/ Přinést košík naplněný houbami je s přicházejícím podzimem čím dál lákavější. A to člověk nemusí být ani odborník, který oproti běžnému smrtelníkovi rozpozná stovky hub. Žďárská mykoložka ze Zubří Daniela Jiroušková varuje, aby lidé sbírali jen houby, které bezpečně poznají. A upozorňuje i na houby, které košík běžně plní. Jednou z nich je také hřib žlutomasý, lidově známější jako babka.

Houbaření je velmi populární. Při sběru hub a jejich následnému zpracování je však třeba být obezřetný. Ilustrační foto.

V krajské nemocnici ve Zlíně už bylo kvůli houbám ošetřeno osm pacientů

Houbařská sezona je v plném proudu. Na místě je obezřetnost, záměna hub nebo jejich špatné zpracování se může vymstít. V Krajské nemocnici T. Bati za poslední dva prázdninové týdny ošetřovali houbaře v osmi případech. „Nešlo ale o toxickou otravu houbami, šlo o lidi, kteří měli zažívací problémy po konzumaci hub, které byly špatně upravené, nebo hub, které jsou špatně stravitelné,“ informovala mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Hřib smrkový.

Znáte houby? Opravdu všechny? Podívejte se do naší fotogalerie

Hřib smrkový nebo kozáka pozná většina houbařů. Znáte ale například čechratici černohuňatou, pstřeň dubový nebo lištičku pomerančovou? Josef Kovář z Vyškova je vášnivý houbař a náš pravidelný dopisovatel. Všechny houby, které našel vloni v srpnu v okolí Vyškova a na Drahanské vrchovině, opatřil popisky. Podívejte se do naší bohaté fotogalerie.

Hřib smrkový.

Znáte houby? Opravdu všechny? Podívejte se do naší fotogalerie

Hřib smrkový nebo kozáka pozná většina houbařů. Znáte ale například čechratici černohuňatou, pstřeň dubový nebo lištičku pomerančovou? Josef Kovář z Vyškova je vášnivý houbař a náš pravidelný dopisovatel. Všechny houby, které našel vloni v srpnu v okolí Vyškova a na Drahanské vrchovině, opatřil popisky. Podívejte se do naší bohaté fotogalerie.

Houby. Ilustrační snímek

Magazín Víkend: Houbobraní je tu. To nejlepší z českých a moravských lesů

Houbařská sezona je v plném proudu a pravidelné návštěvníky lesa jistě potěší rady, jak své úlovky zpracovat a skladovat. A pokud jste na žádné houby dosud nenarazili, můžete se alespoň pokochat letošní kořistí čtenářů Deníku. V jeho sobotní příloze se dočtete rovněž o hudebníkovi s královskou krví Salifu Keitovi, který příští týden vystoupí v Praze. A také vás pozveme na setkání sběratelů, kde mimo jiné zástupci z Vatikánu představí novou emisi mincí. 

Hobařská sezona je v plném proudu.

Za houbami můžete vyrazit nejen do lesa, ale i do Muzea východních Čech

Někdo se s fotografiemi svých houbařských úlovků rád podělí a prozradí i místa, kde na ně natrefil, jiní je pečlivě tají. Češi jsou houbařský národ, ale ne všichni dokážou bezpečně rozpoznat, zda jde o skutečně jedlé houby. Využít mohou služeb mykologických poraden. Najdou ji i v Hradci Králové.

Muchomůrka tygrovaná, prudce jedovatá houba, zaměnitelná s muchomůrkou růžovkou.

Manželé se na Valašskomeziříčsku přiotrávili muchomůrkou tygrovanou

Houbařská sezona je v plném proudu. A obezřetnost je na místě, protože záměna hub se může vymstít. Své o tom ví manželský pár, který skončil v nemocnici ve Valašském Meziříčí s závažnou otravou. Domnívali se, že houby umí dobře rozeznat, přesto se zmýlili. Na interním oddělení strávili tři dny poté, co snědli muchomůrku tygrovanou.

Sušené houby se hodí například k masovým pokrmům. Jejich zemitou chuť umí perfektně podtrhnout třeba bobkový list

Jak na vaření s houbami? Důležitých je několik pravidel

Říká se, že nejlepší věci jsou zadarmo. U hub to rozhodně platí. Jsou zdravé, chutné, nízkokalorické, a přitom si jich pilní sběrači můžou z českých lesů odnést plné košíky. Prvotní nadšení však může doma vystřídat lehká panika, co z takového množství hub udělat. Každý má své oblíbené houbové recepty, ale nikdy není na škodu se inspirovat něčím novým. Navíc, jste si opravdu jistí, že víte, jak houby zpracovat správně?

Oblíbených hřibů, křemenáčů či kozáků bychom si z lesů v budoucnu mohli odnést méně, než jsme zvyklí. Ilustrační snímek

V Česku se objevují nové houby. Smaženici si z nich ale lidé neudělají

Oteplování už možná ovlivňuje druhovou skladbu hub v Česku. Mykologové častěji zaznamenávají teplomilné druhy, které překvapují i místem výskytu. Muchomůrka, kterou znají v horkém Mexiku či Uruguayi, vyrostla například v pražských Dejvicích. Sucho také může do budoucna ovlivnit výskyt nejoblíbenějších druhů.