/FOTO/ Houbaři mohou v těchto dnech zažívat žně. Český hydrometeorologický ústav zveřejňuje mapu, která ukazuje pravděpodobnost růstu hub. Prakticky po celé republice je pravděpodobnost vysoká. A Benešovsko není výjimkou.
Že aktuální počasí přeje houbám, potvrzují nejen meteorologové, ale také plné košíky houbařů. A ani nemusíte vyrážet daleko za město. Šárka Pešková se Deníku pochlubila hříbky, které spolu s dcerou nasbírala v hradeckých lesích směrem na Stříbrný rybník.
Z lesní pokrývky už pomalu vykukují první hřiby, bedly, babky, lišky i klouzky. Opodál se schovávají václavky, holubinky a kozáky a čekají, až jimi naplníte košíky. Víte, jak s houbami naložit, když se vrátíte z lesa?
Když máte svá místa a víte, kdy se na ně vypravit, můžete si houbami krásně zpestřit jídelníček. A rozhodně nejde jen o praváky nebo suchohříbky, v našich lesích je toho k nalezení neuvěřitelně mnoho. To si ale nastudujete v houbařském průvodci, naše rubrika je tady spíše od toho, aby vám poradila, jak s těmi všemi dary naložit.
Propršené poslední dny dávají naději milovníkům hub, že koše a holinky přece jen letošní prázdniny v komorách ležet nezůstanou. Na vypravování houbařských zájezdů do konkrétních oblastí je ale zatím přeci jen ještě brzo. „Houby pomaličku začínají růst, ale pořád je to místní záležitost. Nejde říct, že na Klatovsku nebo u Hradce Králové je to tutovka,“ upozorňuje v rozhovoru pro Deník odbornice mykologické poradny České mykologické společnosti Anna Švecová.
/MAPA/ Deště posledních dní výrazně zvýšily šanci, že v lesích na jižní Moravě včetně okolí Brna porostou houby. Ukazuje to nejnovější mapa Českého hydrometeorologického ústavu, kterou dávají dohromady společně s odborníky z České mykologické společnosti. Vysoká pravděpodobnost růstu se objevuje ve všech okresech Jihomoravského kraje.
Polská kuchyně je známá tím, že velmi sytá a vydatná. Je ovlivněna mnoha jinými národy a kulturami, například litevskou, židovskou nebo francouzskou kuchyní. V tomto článku si představíme několik jídel a dobrot, které je v Polsku zkrátka nutné ochutnat. Nejsou to jen krówki a zapiekanki, ale také pierogi nebo ptasie mleczko. Pro Polsko charakteristické dobroty najdete v této zemi na každém rohu, pro nás Čechy jsou však stále přitažlivé.
/MAPA/ Rostou! A kde? Pokud se chystáte na houby, napoví vám mapa od odborníků. Vytvořili ji experti z Českého hydrometeorologického ústavu ve spolupráci s Českou mykologickou společností, data se aktualizují každý den.
Vydatný déšť posledních dní je předzvěstí možné úrodné houbařské sklizně. Slibně znějí i doporučení meteorologů a mykologů. „Porostou i na Táborsku, ale musíme si chvíli počkat,“ hlásí Pavel Špinar, mykolog a správce Národní přírodní památky (NPP) Luční u Turovce.
Že aktuální počasí přeje houbám, potvrzují nejen meteorologové, ale také plné košíky houbařů. Klára Grulichová se Deníku pochlubila kozáky a křemeňáky, které spolu se synem nasbírala na Rychnovsku.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Čarodějné kruhy i unikáty mezi houbami jsou vidět v olomouckých parcích. Po deštích je už možné narazit také na žampion zápašný, přesněji pečárku zápašnou. Do hrnce ani na pánvičku nepatří. Jedná se o mírně jedovatou houbu. Lidé ji mohou zaměnit s jedlým žampionem, který znají z obchodu.
/MAPA/ Rostou! A kde? Pokud se chystáte na houby, napoví vám mapa od odborníků. Vytvořili ji experti z Českého hydrometeorologického ústavu ve spolupráci s Českou mykologickou společností, data se aktualizují každý den.
/MAPA/ Rostou! A kde? Pokud se chystáte na houby, napoví vám mapa od odborníků. Vytvořili ji experti z Českého hydrometeorologického ústavu ve spolupráci s Českou mykologickou společností, data se aktualizují každý den.
/MAPA/ Rostou! A kde? Pokud se chystáte na houby, napoví vám mapa od odborníků. Vytvořili ji experti z Českého hydrometeorologického ústavu ve spolupráci s Českou mykologickou společností, data se aktualizují každý den.
Houba sírovec žlutooranžový je pozoruhodná z mnoha hledisek a je ceněna jako významný zdroj četných biologicky aktivních látek s potenciálním využitím v různých oborech lidské činnosti, ale zejména v medicíně. Za zajímavý příspěvek děkujeme panu Josefu Fryntovi a panu Radoslavu Patočkovi.
/GALERIE/ Muchomůrka růžovka nebo také lidově masák, roste nyní v lesích čím dál častěji. Mezi houbaři je to nejlepší houba. A není třeba jí nijak složitě upravovat, stačí jí opéct na másle s kmínem a se solí a pochoutka je na světě.
Také už netrpělivě vyhlížíte začátek houbařské sezony? I když už se v lesích hřiby objevují, podle odborníků si na ty pravé žně musíme počkat až do září. Na dřívější sběr to letos nevypadá a na vině je počasí - bylo příliš teplo a málo deště.
Srdce každého houbaře zajásá při pohledu na mapu od Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Vyplývá z ní totiž, že pravděpodobnost růstu hub je vysoká na většině území republiky, a to i na Hradecku.
Srdce každého houbaře zajásá při pohledu na mapu od Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Vyplývá z ní totiž, že pravděpodobnost růstu hub je vysoká na většině území republiky, a to i na Rychnovsku.
Srdce každého houbaře zajásá při pohledu na mapu od Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Vyplývá z ní totiž, že pravděpodobnost růstu hub je vysoká na většině území republiky, a to i na Orlicku.
Šumava vydala další tajemství. Po čtvrt století se tu znovu podařilo objevit pralesní druh choroše - ohňovce rezavohnědého. Tato houba se v Evropě mimo Skandinávii, ruskou tajgu a Bělověžský prales vyskytuje velmi vzácně.
Houbaři nosí z lesů plné košíky. Teď však vyvstává otázka, co s houbami, které nepoužijete ihned na smaženici nebo na polévku. Musí se zpracovat, což u většiny houbařů už zdaleka není tak oblíbená činnost jako jejich sbírání. Můžeme je nasušit, tepelně zpracovat a zamrazit, ale také je možné houby zavařit. Zvláště ty malé se pak hodí jako zpestření mnoha tradičních jídel, ale také jako samostatná pochoutka pro návštěvu.
Nadcházející víkend v Česku bude deštivý s maximálními teplotami do 22 stupňů Celsia. Ojediněle může pršet i vydatně a teploty pak mohou spadnout na 15 stupňů. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) a jeho informací na facebooku. Současné deštivé počasí podle meteorologů ale přeje houbařům, protože srážky neustále zvyšují pravděpodobnost růstu hub. Na druhou stranu se zvyšuje i aktivita komárů, zejména na jižní Moravě, v Polabí a jižních Čechách, uvedli meteorologové.
Deště posledních dní výrazně zvýšily šanci, že v lesích na Vysočině porostou houby. Ukazuje to nejnovější mapa Českého hydrometeorologického ústavu, kterou dávají dohromady společně s odborníky z České mykologické společnosti. Velmi vysoká pravděpodobnost růstu se objevuje ve všech okresech Vysočiny.
/ROZHOVOR/ Houbařská sezona je za dveřmi. Pokrmy z volně rostoucích hub se budou vařit v mnoha rodinách. Přinášíme v rozhovoru několik rad pana Zdeňka Peldy z Mykolokogického klubu Liberec.
Houba, kam se podíváš. I ten největší neumětel v lese často zakopává o hřiby, kozáky anebo často podceňované klouzky. Košíky se rychle plní, ale pozor, může v nich být zdánlivě obyčejný hříbek, který dokáže zkazit celou smaženici. Anebo se mezi plodnicemi objeví houba, za jejíž sběr je padesátitisícová pokuta. Řeč je o hřibu královském s červenou hlavou a žlutou nohou. Patří do kategorie kriticky ohrožených druhů a je chráněný zákonem. Ale jsou i další houby, které se nesmějí, nebo nedoporučují sbírat.
Na houby nejlépe do lesa a pár dnů po vydatném dešti. I tak prostě, ač s nadsázkou, se dá zodpovědět zvídavá otázka především méně zkušených houbařů, kdy a kam vyrazit sbírat voňavé poklady lesa. Odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu se na věc ale podívali sofistikovaně a už loni vytvořili on-line mapu pravděpodobnosti růstu hub. Letos ji ještě vylepšili.
/OBRAZEM/ Před několika dny se byl strakonický houbař Jana Malířský podívat na místa, kam chodívá na houby. To se moc nevydařilo, ale zastavil se i v Drahonicích, kam jezdil jako malý na prázdniny a kde se vyhříval za pecí. Tahle část cesty, ta už se povedla na jedničku!
Houbaři, pozor! Pozvolna se zvyšuje pravděpodobnost růstu hub. V tomto okamžiku je největší v Karlovarském kraji a v horských oblastech. Přesně to hlásí čeští hydrometeorologové, kteří mapují oblasti v celé České republice. Souhlasí s nimi i mykologové, kteří říkají, že pokud vydrží tento ráz počasí, mají se houbaři na co těšit.
S mírným ochlazením a vlhčím počasím začínají růst houby. Informují o tom meteorologové. Ve východních Čechách nečekejte zatím zázraky, hlavně na Vysočině je na ně zatím brzy, ale třeba v Krkonoších nebo Orlických horách a částečně i v nížinatém Polabí už houbaři mohou mít úspěchy. Informují o tom meteorologové. Zároveň však začínají být aktivnější i komáři.
Zmar a bída, tak lze v letošní sezóně pojmenovat dosavadní úlovky houbařských nadšenců z jižní Moravy. Oblíbené pochutině nesvědčí velmi teplé počasí, které v uplynulých týdnech zasáhlo Jihomoravský kraj, problémem je rovněž nedostatek srážek. Takřka prázdné košíky přinášejí dokonce houbaři z Blanenska či Brněnska, jež se od zbytku kraje většinou liší právě vyšším nasycením půdy. Změnit by se situace mohla nejdříve za několik dní či týdnů, a to pouze v případě dlouhodobějších intenzivních dešťů.
VELKÁ FOTOGALERIE/ Křehutka, polnička, řasnatka nebo štítovka jelení. Tyto ne všem známé houby a desítky dalších druhů našel od dubna Josef Kovář v okolí Vyškova a na Drahanské vrchovině. Děkujeme mu za bohatou fotogalerii opatřenou popisky hub.
VELKÁ FOTOGALERIE/ Křehutka, polnička, řasnatka nebo štítovka jelení. Tyto ne všem známé houby a desítky dalších druhů našel od dubna Josef Kovář v okolí Vyškova a na Drahanské vrchovině. Děkujeme mu za bohatou fotogalerii opatřenou popisky hub.
VELKÁ FOTOGALERIE/ Křehutka, polnička, řasnatka nebo štítovka jelení. Tyto ne všem známé houby a desítky dalších druhů našel od dubna Josef Kovář v okolí Vyškova a na Drahanské vrchovině. Děkujeme mu za bohatou fotogalerii opatřenou popisky hub.
VELKÁ FOTOGALERIE/ Křehutka, polnička, řasnatka nebo štítovka jelení. Tyto ne všem známé houby a desítky dalších druhů našel od dubna Josef Kovář v okolí Vyškova a na Drahanské vrchovině. Děkujeme mu za bohatou fotogalerii opatřenou popisky hub.
Na 140 druhů hub, zejména hřibů, je prostřednictvím fotografií Martina Kříže k vidění na výstavě v Galerii Melantrich v Rožďalovicích na Nymbursku, a to po celý červenec denně od 10 do 16 hodin. V neděli 16. července se tam navíc uskuteční beseda s autorem snímků a také mykologická poradna s možností přinést si vlastní houby k určení.
/FOTOGALERIE/ Na 140 druhů hub, zejména hřibů, je prostřednictvím fotografií Martina Kříže k vidění na výstavě v Galerii Melantrich v Rožďalovicích, a to po celý červenec denně od 10 do 16 hodin. V neděli 16. července od 13 hodin se tam navíc uskuteční beseda s autorem snímků a také mykologická poradna s možností přinést si vlastní houby k určení.
Rostou, ale ne uprostřed lesa. Houbám se právě nyní daří tam, kde je vlhko, například v lesoparcích. Vysočina na tom ale není co do začátku houbařské sezony aktuálně nejlépe, říká zkušený mykolog Jiří Pejchal z Havlíčkova Brodu. Přesto se některým i svátečním houbařům úlovek podaří.
Vybrané jídlo, které si lidé dají třeba v dobré italské restauraci, doplňují často lanýže. Tato podzemní houba má své specifické aroma, které nejde ničím nahradit. Za lanýž bílý zaplatí restauratéři i několik desítek tisíc korun za kilo. Na Znojemsku lze v těchto dnech najít bělolanýž obecný, který sice není tak vzácný, ale chuť má také výraznou a svou službu v kuchyni a na talíři udělá na výbornou.
V Karlových Varech vrcholí 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu, na kterém tradičně nechyběly herecké hvězdy z tuzemska i ze zahraničí. Ale nejen západočeské město láká tvůrce filmů a seriálů, filmové štáby si oblíbily lokality a studia napříč celou Českou republikou. Píše se o nich v sobotním magazínu Víkend, který představí i české sci-fi Bod obnovy. A koho vysedávání u televize zase tolik nebaví, může vyrazit třeba do lesa nebo na zahrádku. Příloha Deníku totiž nabídne i čtení o houbách a cuketách.
/FOTOGALERIE/ Na soutoku Sázavy a Konopišťského potoka se v sobotu 24. června několik minut před čtrnáctou hodinou začali scházet lidé z blízkého okolí. Byly spatřeny i osoby v hábitech nebo s podivnými klobouky na hlavách či jinak roztodivně oděné. V Poříčí nad Sázavou začínala tradiční neckiáda, kterou zorganizoval místní Fit klub společně s obecním úřadem.
Počátkem června zemřel náhle Stanislav Kitzberger, který řadu let dopisoval do Domažlického deníku mimo jiné o různých žijících i nežijících, slavných i méně slavných osobnostech domažlického regionu. Dovolte mi tedy, abych mu to tak trochu oplatil a v následujících pár řádcích připojil svoji vzpomínku na něj.
Zdá se, že milovníky klasických koktejlů, jako je Piña Colada či Bloody Mary, už jejich chuť omrzela. Bary od New Yorku až po Hongkong začaly přidávat do svých menu zcela novou, slanou formu drinků.
Na houby nejlépe do lesa a pár dnů po vydatném dešti. I tak prostě, ač s nadsázkou, se dá zodpovědět zvídavá otázka především méně zkušených houbařů, kdy a kam vyrazit sbírat voňavé poklady lesa. Odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu se na věc ale podívali sofistikovaně a už loni vytvořili on-line mapu pravděpodobnosti růstu hub. Letos ji ještě vylepšili.
Na houby nejlépe do lesa a pár dnů po vydatném dešti. I tak prostě, ač s nadsázkou, se dá zodpovědět zvídavá otázka především méně zkušených houbařů, kdy a kam vyrazit sbírat voňavé poklady lesa. Odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu se na věc ale podívali sofistikovaně a už loni vytvořili on-line mapu pravděpodobnosti růstu hub. Letos ji ještě vylepšili.
Na houby nejlépe do lesa a pár dnů po vydatném dešti. I tak prostě, ač s nadsázkou, se dá zodpovědět zvídavá otázka především méně zkušených houbařů, kdy a kam vyrazit sbírat voňavé poklady lesa. Odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu se na věc ale podívali sofistikovaně a už loni vytvořili on-line mapu pravděpodobnosti růstu hub. Letos ji ještě vylepšili.