V úterý 11. února obec Dolní Lukavice uspořádala ve spolupráci s Hospůdkou Chovatelna a mykologem Lubošem Zeleným přednášku o zimních jedlých houbách. Akci v 19.00 hodin zahájila zastupitelka Obce Dolní Lukavice Eva Horová, která krátce představila přednášejícího.
V úterý 11. února obec Dolní Lukavice uspořádala ve spolupráci s Hospůdkou Chovatelna a mykologem Lubošem Zeleným přednášku o zimních jedlých houbách. Akci v 19.00 hodin zahájila zastupitelka Obce Dolní Lukavice Eva Horová, která krátce představila přednášejícího.
Strom je pryč, pařez zůstal. Na zahradě zabírá místo, nevypadá hezky a navíc se o něj může někdo zranit. Odstranit pařez však může být větší problém, než jste čekali. Způsobů, jak odstranit pařez, existuje mnoho. Lze zapojit techniku, specializované chemikálie, oheň, vzít do rukou krumpáč a sekeru nebo vyzkoušet metodu přirozeného rozkladu. A možností je ještě víc.
V Dětské galerii Lapidárium v broumovském klášteře je nově k vidění výstava „Fungus Regnum / Království hub“ umělkyně Marie Ladrové. Výstava začala v úterý 21. ledna potrvá do 5. dubna. Její součástí budou doprovodné programy pro děti i dospělé.
Víkend plný zabijačkových dobrot čeká na návštěvníky želivského kláštera. Budou si moci prohlédnout i nějakou tu výrobu. Jezdecký galavečer chystají v Žirovnici a za sýkorkami bude muzejní vycházka.
Poslední lednový víkend v Jihlavě zve na zabijačkové hody. Konají se na Starce v Jihlavě. Na plese ve Stonařově si zahrají soutěž na motivy Máme rádi Česko a v Telči vystaví zimní houby, přijede i cirkus.
/FOTO, VIDEO/ Vyhlášené farmářské trhy v Novém Městě na Moravě tento rok slaví patnácté výročí. Návštěvníky lákají, i když je mráz a sníh. Letos se poprvé konaly v sobotu 18. ledna.
/FOTO, VIDEO/ Také v zimním období lze v lesích najít řadu zajímavých hub. Některé druhy představuje ve svém dalším videu známý liberecký houbař Petr Lukáš. Před časem se mu v regionu podařilo objevit i vzácnější čirůvku růžovolupennou. A nejen tu.
Moderátorka a food blogerka Koko Veronika Šmehlíková si zakoupila food truck, neboli pojízdný jídelní vůz, s nímž chystá od příštího roku objíždět festivaly, ale hlavně pořádat zahradní party ve Vysokém Újezdě na různá témata.
/FOTOGALERIE/ Pokud nemáte čas vyrazit do hor, abyste si odpočinuli nebo unikli smogovému zimnímu počasí, existuje pohodové a elegantní řešení. Kromě procházky a relaxace v místech s nejčistším ovzduším v regionu, je možné si domů přinést i zimní houby na dobrou polévku.
Galerie výtvarného umění v Chebu vás srdečně zve na vernisáž výstavy dětských výtvarných prací, která se uskuteční ve středu 4. prosince 2024 v 17 hodin v přízemí galerie na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad. Tématem letošní soutěže byla houba a děti opět prokázaly svou nevyčerpatelnou fantazii.
Letošní houbařská sezona skončila. Nemocnice ve Valašském Meziříčí nemusela nikoho hospitalizovat s otravou, ale zdravotníci se setkávali celkem často s tím, že si lidé způsobili zažívací potíže nedostatečnou tepelnou úpravou hub.
Nejméně jedenáct samostatných druhů se skrývá pod jménem jarní houby baňky velkokališné. Nová zjištění publikovali vědci z Akademie věd České republiky, kterým při objevu dvou zcela nových druhů pomohli i houbaři. Studie jim může pomoci i s vyřešením záhadných otrav, které dříve jedlá houba způsobila.
/VIDEO/ Vášnivý houbař a čtenář Deníku se na své výpravě do lesů na Boleslavsku setkal s několika vzácnými druhy hub. Mezi jeho úlovky patří i houby, které se nacházejí na Červeném seznamu.
/FOTO, VIDEO/ Vášnivý houbař a čtenář Deníku se na své výpravě do lesů na Boleslavsku setkal s několika vzácnými druhy hub. Mezi jeho úlovky patří i houby, které se nacházejí na Červeném seznamu.
Do Česka přišly první přízemní mrazíky. Zpozornět by proto měli nejen řidiči, ale i houbaři. Podle odborníků již totiž není bezpečné konzumovat hřibovité houby. V lesích však lze narazit i na druhy hub, kterým mráz neublíží. Některé z nich navíc prospívají zdraví.
/OBRAZEM/ Na jihu Čech začaly první přízemní mrazíky. Zpozornět by tak měli nejen řidiči ale i houbaři. Dle odborníků už není bezpečné sbírat a konzumovat hřibovité houby. Naopak je příhodno zaměřit se na chutnější a zdraví prospěšné plodnice, kterým mráz neublíží.
Zajímalo by vás, jaký život vede mořská houba? Odpověď je asi nasnadě, protože sledování tohoto tvora by málokomu přišlo atraktivní. A přesto jedna malá mořská houba už čtvrt století válcuje televizní sledovanost na celém světě. Je žlutá, animovaná, zubatá, zábavná a její život i dobrodružství jsou bláznivé. Spongebob v kalhotách je oblíbený seriál dětí i dospělých - a také velmi výnosná záležitost.
Není nad čerstvou houbovou smaženici či omáčku. Když je však úlovek obzvlášť bohatý, přichází na řadu otázka, jak houby uchovat. Někdo dává přednost sušení hub, další nakládání do octa a jsou i lidé, co lahodné dary lesa jednoduše uloží do mrazáku. Každá z metod má své výhody a nevýhody. Co však zvolit, pokud chcete, aby si houby uchovaly co nejvíce svých výživově cenných látek? Vědci mají jasno.
Hodně draho přišla poslední říjnový víkend výprava jednoho houbaře do lesa na Rychnovsku. Na houby si vyjel k Bolehošti vozem Tesla a když se k němu po hodině vrátil, čekalo ho nemilé překvapení. Zatím neznámý vandal mu způsobil škodu za zhruba 300 tisíc korun.
O víkendu většina lidí zamíří na hřbitov, kde uctí památku zemřelých příbuzných. A počasí na Dušičky bude skutečně dušičkové. V noci z pátku na sobotu dorazí do Česka studená fronta. Přinese s sebou déšť, mrazíky a někde dokonce i sníh. Meteorologové ale uklidňují, že teplotní odskok od minulých dní nakonec nebude tak dramatický, jak modely počasí původně předpovídaly. Do Česka sice dorazí studená fronta, výrazně zasáhne ale jen severovýchod republiky, zejména Slezsko. Na některých místech však mohou teploty spadnout pod nulu. V takovém případě by si cestu do lesa měli odpustit houbaři, kteří se ještě vydávají na lov nejznámějších a nejoblíbenějších druhů hub, třeba hřibů. Přemrzlé houby by se neměly sbírat, jsou pro lidské tělo toxické.
Sezóna sběru bedel se rychle chýlí ke konci, ale pro houbaře stále nabízí možnost odnést si domů chutné úlovky. Ne každá bedla je však jedlá – odlišit bezpečně jedlé bedly od jejich nejedlých nebo jedovatých příbuzných vyžaduje pečlivost a znalosti. V článku se dozvíte, kdy přesně sběr bedel končí, na co si při sběru dát pozor, a jak rozpoznat bedly, které můžete bezpečně zařadit do jídelníčku.
Houbaři si letošní podzimní úrodu hub nemohou vynachválit. Houbaření je zdravý a krásný koníček, při kterém se nejen nadýcháte čerstvého vzduchu. Protáhnete si také celé tělo a vyčistíte si hlavu od všech problémů. Jak pak zpracujete houby, dary lesa, které si můžete zdarma nasbírat, je jen na vás. Jednou z možností je houbová omáčka, kterou určitě vyzkoušejte. Je totiž skvělá.
Už dva houbaře napadli během října na Slovensku medvědi. Jeden z nich setkání s touto velkou šelmou zaplatil životem. Nejsou to první útoky medvědů na lidi – od letošního jara už jich na Slovensku bylo zaznamenáno několik. Houbaření se tak u našich sousedů stává v některých lokalitou rizikovou aktivitou.
/FOTOGALERIE/ Čas podzimních houbařských žní, který nastal po chudém létu, sice už odeznívá, skalní houbaři to ale nevzdávají. I poslední říjnový víkend stojí na silnicích podél lesů auta. Co mají lidé v košících při návratu domů?
Pražské toxikologické středisko letos v říjnu zatím poskytlo více jako 230 konzultací pro podezření na otravu z hub. Nejčastěji lidé volají při zažívacích potížích po požití špatně tepelně upravených hub. Projevy otravy můžou být mírné, ale i vážnějšího charakteru, které vyžadují asistenci záchranářů.
Všichni, kteří si hlídají váhu, vědí, že velmi důležité jídlo je snídaně. Ale co večeře? Někdo se snaží jíst večer málo nebo vůbec, jiný řeší s výživovými poradci i prostřednictvím internetu správný čas a složení jídla a někdo se večer prostě pořádně nadlábne a ráno má černé svědomí. Po dlouhém únavném dni se však můžeme najíst vydatně a přitom zdravě. Odborníci totiž vědí, jaké jsou nejlepší večeře na udržení váhy.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Stačí chvilka v lese a domů si nesete již po několik týdnů košík hub, o kterém se vám už dlouho ani nesnilo. Podobně to má i Alena Prausová z Hlízova. Ta jezdí na houby tak dvakrát týdně a většinou na stejné místo.
/FOTO, VIDEO/ Vápencová oblast opět přilákala houbaře, který zde objevil několik vzácných druhů hub. Mezi nejzajímavější úlovky patří čirůvka růžovotřenná a hřib pružný, oba vedené na seznamu ohrožených druhů.
Majitel staršího domu v Klokočné v okrese Praha-východ si přál rozšířit stávající prostory, a to zejména o kryté parkování, velkou obytnou místnost a jídelnu. Svolil k odvážnému řešení přístavby. Architekti Adam Junka a Adam Cigler z kanceláře Chrama přišli s návrhem, který připomíná houbu.
/FOTO,VIDEO/ Ve středu se v Základní škole v Jesenici uskutečnila pro děti Soutěž o nej…Houbu. Soutěžilo se ve dvou kategoriích - výtvarné práce a přírodniny, tedy samotné houby nebo zátiší s houbami. Zúčastnily se děti jak ze všech tříd Základní školy, tak i děti ze školní družiny a z mateřské školy. Výrobky a houby byly vystaveny v učebně přírodopisu, kde si je mohli všichni prohlédnout.
Lesy na Českolipsku dopřávají v posledních dnech houbařům skutečné žně, jak stále ukazují příspěvky na sociálních sítích. A milovníci hub se nyní mohou těšit také na tradiční výstavu hub v českolipském Vlastivědném muzeu a galerii. V ambitu proběhne od pátku 25. října do neděle 27. října.
/FOTO, VIDEA/ Tradiční čtyřdenní výstava, která je jindy k vidění v ekologickém centru Krupárna A Rocha Keithe Morrise v Dobrém, se letos konala na netradičním místě, protože se Krupárna připravuje na rekonstrukci. Ukázala nejen jejich rozmanitost v krajině Podorlicka, využití, ale představila třeba také nové poznatky, které mění pohled na konzumovatelnost některých druhů. A věděli jste, že některé můžete jíst i za syrova, anebo mohou být využity jako lék? Přečtěte si více.
Byli jste o víkendu na houbách? Rostou, že? Pochlubte se se svými houbařskými úlovky čtenářům. Postněte buď do komentáře pod článkem, nebo do komentáře na facebooku Orlického deníku (link přikládáme níže) fotku, v případě kardinálních hub klidně i míry, a přibližnou lokalitu (region), kde jste byli na houbách.
Konečně začala ta pravá jihočeská houbařská sezona. Lesy, parky, louky i hráze rybníků a břehy toků jsou plné nejen jedlých plodnic, a proto mykologové v Táboře ve spolupráci s botanickou zahradou pravidelně pořádají výstavu.
Lidé berou lesy už několik týdnů útokem. Na sociálních sítích se pak objevují i hřiby překvapivých rozměrů. Do kdy je ale bezpečné sbírat houby? To radí známý mykolog.
Mimořádná úroda hub změnila v mnoha domácnostech kuchyňské zvyklosti. Vedle tradiční smaženice či bramboračky se zkoušejí i rozmanité „nové“ úpravy. Zkuste si připravit také houbovou pěnu, radí šéfkuchař restaurace U Sapíků z Klokočné na Praze-východ Petr Pastrňák.
Mimořádná úroda hub, jež lidi, kteří se rádi toulají lesem s nožíkem a s košíkem, nenechává sedět doma, změnila kuchyňské zvyklosti v mnoha domácnostech. Vedle tradiční smaženice či bramboračky se zkoušejí i rozmanité „nové“ úpravy podle receptů zaslechnutých v okolí nebo nalezených na internetu. Kdekdo z houbařů, i když samozřejmě pamatuje i na sušení do zásoby, chce také vyzkoušet nové chuťové zážitky. Zkuste si připravit houbovou pěnu, radí Petr Pastrňák – šéfkuchař restaurace U Sapíků z Klokočné na Praze-východ.
/FOTO, VIDEO/ Doslova útokem berou lidé lesy už několik týdnů. Na Mělnicku je jejich cílem především Kokořínsko, kde jsou nyní pro houby skvělé podmínky. Na sociálních sítích se pak objevují i hřiby překvapivých rozměrů. Můžeme je sbírat a dopřát si smaženici i v době, kdy chladné noci stáhnou teploty pod nulu?
/PŘEHLEDNĚ/ Unikly vám některé události z uplynulých dnů na Žďársku? Přinesli jsme vám zajímavou mapu kriminality, tipy na výlovy rybníků, přehled levných obědů ve Žďáru nad Sázavou a připomínáme tragickou vraždu v Brně s vazbou na Velké Meziříčí a připojujeme vzpomínku na útok na žďárské střední škole.
Růst hub na Táborsku byl letos opět negativně ovlivněn značnými výkyvy počasí. Vánoční obleva pokračovala i po Novém roce a přinesla s sebou růst řady dřevožijných hub, např. hlívy ústřičné nebo ucha Jidášova. Konec zimy a začátek jara byly srážkově podprůměrné, což se promítlo do slabšího růstu kačenky české. Její sezona byla navíc kratší než obvykle. Největší nepřítel růstu hub, vysušující jihovýchodní vítr, byl příčinou slabšího růstu čirůvky májovky i jarních závojenek a smržů, jejichž sezona přichází zpravidla v květnu.
Nemůžete si pomoct: zase jste šli na houby, ale máte už dost bramboraček, řízečků nebo smaženic. Co by si z hub připravil známý českobudějovický kuchař Jan Krob z Fine Food Academy? Máme pro vás recepty.
Je to nadpřirozená síla a nebo naprosto normální jev v přírodě? Řeč je o čarodějných kruzích hub. Ty mohou lidé v těchto dnech, kdy jsou houbové žně, vidět například v parcích nebo na pastvinách a loukách. Jeden takový kruh je také mezi Hodicemi a Růženou.
Hřiby obřích rozměrů, hřiby vedle sebe, hřiby na sobě, bílé hřiby i jiné rarity. Během posledních týdnů, kdy se houby do lesa nechodí hledat, ale sklízet, všude vyskakují fotky kapitálních úlovků a přeplněných košíků. Takové žně, jako jsou o letošním podzimu, houbaři dlouho nepamatují.
Totální houbový masakr. Hřiby, kam se podíváš. A nejen ony, ale i další druhy hub, jako jsou třeba momentálně václavky smrkové. I tak by momentální situaci v lesích prakticky na celém Českokrumovsku, byť mapa pravděpodobnosti růstu hub od Českého hydrometeorologického ústavu vypovídá o tom, že šance je pouze střední. Podívejte se. Za snímky, o které se podělil s redakcí, všem houbařům moc děkujeme!
Houby na Znojemsku letos rostou v nebývalé míře. Kvůli množícím se dotazům na určení nasbíraných hub připravilo Jihomoravské muzeum pro zájemce poradnu.
Nemáte ještě plány na třetí říjnový víkend? Máme pro vás plnou náruč tipů na prima akce z Rychnovska. Nabídka je vskutku pestrá, přijdou si na své milovníci hub, památek, dobrého jídla, hudby, módy, ale nebude chybět ani lidová zábava. Seznámit se můžete třeba také s tradicí tlučení kohouta.