Kreativ

ŠTÍTEK: houby

AŤ ROSTOU! Mykologové odemkli klíčem horu a popřáli jí, aby jim dala hojnou úrodu hub.

Při otevírání hory salašské, přáli si letos mykologové chvíle radostné

„Otče náš, jenž jsi na nebesích, posvěť ty hřiby své a hřibonosnou horu. Přijď království plných košíků hub a neuveď nás v pokušení sbírati houby, které neznáme. Zbav nás alespoň lesních vandalů. Amen,“ recitoval Miroslav Knápek, místopředseda zapsaného spolku Mykologického klubu Salaš a pomalu otáčel o třetí dubnové sobotě, na okraji listnatého porostu na úpatí chřibských lesů, velkým zlatým klíčem, aby po té letošní zimě nezimě, otevřel horu. A to po vzoru vodáků, kteří každý rok zjara otevírají vody.

Klouzek zrnitý

Počasí na houby je ideální, potvrdili mykologové. Přeje i podzimním druhům

Sbírání hub není jen podzimní záležitostí. Zkušení houbaři na ně často vyrážejí i v jarních měsících. Při letošním počasí, kdy se po rekordně teplé zimě přihlásilo velmi brzy jaro, mohou lidé narazit nejen na druhy, které se obvykle objevují až na přelomu května a dubna, ale i na typicky podzimní. Třeba hřiby.

Hlasování o knížce.

Jsou malotřídní školy přínosem pro žáky?

Učit na malotřídní škole dokáže jen málokdo. Neexistuje žádné jednoduché schéma pro každou vyučovací hodinu, takže výuka je náročná zejména pro učitele. Žáci však vnímají neskutečný přínos pro svůj osobnostní rozvoj a mnohdy pociťují v malé škole větší bezpečí, protože zde vládnou příjemné vzájemné vztahy a každá změna je tak pro ně motivující.

Kačenka česká nasbíraná na Jablonecku.

Rostou. I na Jablonecku sbírají houbaři kačenky české

Rostou. A kdo zná, najde. Kačenka česká je velice chutná houba. Nejčastěji se dají najít tam, kde jsou osiky, trnky, topoly, tam je nacházím já. Jsou to kraje lesů, remízky. Nacházejí je ale i v třešňových sadech a lužních lesích.

Březen a houbařská sezona. Ilustrační foto.

Domažlicko láká na výlet za houbami. Přidejte se k mykologovi

Jen skutečný znalec ví, které houby se dají sbírat a jíst celoročně. Pokud se i vy chcete dozvědět něco více, neváhejte a vypravte se v neděli 7. dubna s mykologem Lubošem Zeleným na vycházku programu Pojďte s námi do přírody. Zavede vás do okolí zaniklé obce Waldorf poblíž Karlovy Huti.

Kombucha je na jaře tím správným povzbuzovačem pro náš organismus.

Recept na podporu imunity a trávení. Zkuste nápoj z houby: stojí jen pár korun

Pokud hledáte generacemi ověřený tělu prospěšný recept pro náročné dny, jakými je i předjaří, zkuste kombuchu. Jde o kvašený a lehce perlivý nápoj, který vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, má specifickou chuť a spoustu zdravotních benefitů. Podívejte se, na co je kombucha dobrá, proč a kdy pít kombuchu a jak si ji vyrobit doma. Zeptali jsme se odborníků z výroby i molekulární bioložky Tamary Mifkové z Agronomické fakulty brněnské Mendelovy univerzity.

V Evropě je boltcovitka bezová v kuchyni používána málo, ale v Číně je velmi oblíbená a hojně užívána a pěstována. Jinak se nazývá čínská houba nebo černá houba. Má léčivé účinky.

Pro zázračnou houbu nemusíte do lékárny. Roste u nás právě teď a chutná skvěle

Vyrazit si na houby, i když je venku ještě zima? Právě nyní roste houba, jejíž popularita v celém světě prudce stoupá. U nás ji najdete především na větvích starších černých bezů. Její sběr je snadný a hnědé plodnice ve tvaru oušek vypadají zajímavě. Boltcovitka bezová neboli ucho Jidášovo je prostě v kurzu. V lékárnách narazíte na desítky přípravků obsahující výtažky z této kouzelné houby s mnoha léčivými účinky. Vy si ale můžete Jidášovo ucho právě teď nasbírat sami a při jeho zpracování využít některý z tipů v tomto článku.

Hlíva ústřičná dále roste.

Hlíva ústřičná v centru Ostravy přečkala arktické mrazy. Díky sněhové izolaci

/VIDEO, FOTO/ Počátkem ledna jsme psali o hlívě ústřičné, která začala růst prakticky v centru Ostravy. Léčivá houba je vidění zhruba 200 metrů od křižovatky Mariánskohorské ulice a Sokolské třídy ve směru do centra. K překvapení všech hlíva přečkala několikadenní arktické mrazy, jež panovaly v první polovině ledna, kdy teplota i během dne atakovala hranici minus 18 stupňů Celsia.

Hlíva ústřičná.

Zimní houbaření? Je to super relax, já sbírám 5 druhů, láká houbař z Bystřice

Češi jsou národem houbařů. Někteří z nich navíc s oblibou sbírají houby i mimo klasickou sezonu. A to dokonce i v zimě. Patří mezi ně také Tomáš Buček z Bystřice nad Pernštejnem, který na zimní houbaření nedá dopustit. Z jedlých hub můžete podle něj najít v zimních lesích především hlívu ústřičnou, penízovku sametonohou, Jidášovo ucho a čirůvku fialovou.

Mrazák je velký pomocník, který nám pomůže uchovat potraviny na dlouhou dobu.

Které jídlo nepatří do mrazáku? Mnoho lidí to neví. Nepodceňte to, hrozí otrava

Mrazák je velký pomocník, který nám pomůže uchovat potraviny na dlouhou dobu. Přesto je řada takových potravin, které po zamrazení mohou být nejen méně chutné, ale i nebezpečné a jedovaté. Mnozí lidé to ale netuší a aby předešli plýtvání s jídlem, do mrazáku je dávají. Jaké potraviny tedy do mražáku spíš nedávat? A jaké tam rozhodně nepatří?

Jedlé houby rostou i v prosinci.

Jedlé a chutné houby rostou i v zimě. Podívejte se na ně

/OBRAZEM/ I v zimním období lze najít řadu jedlých a chutných hub. Patří mezi ně zejména dřevokazné houby rostoucí na pařezech či na padlých, ale i na živých kmenech stromů. Podívejte se v galerii Deníku, co všechno lze najít v jihočeských lesích i mimo ně.

Penízovku sametonohou je možné najít i v zimě

Houby do vánočního kuby? Najít je lze i v zimě, ale pozor na mráz

Sběr hub patří mezi oblíbené aktivity během léta i na podzim. V zimě se ale do lesa s košíkem vydávají většinou už jenom opravdoví znalci a mykologové. I během studených dní je ale možné odnést si ho plný. Pokud počasí dovolí, můžete teď v lese narazit třeba na hlívu, Jidášovy uši nebo penízovku sametonohou. Jsou to ideální druhy pro štědrovečerní hostinu i silvestrovské pohoštění.

Některé výmysly jsou až úsměvné. Například ten o Svazu sběračů lesních plodů, který prý od začátku příštího roku začne rozdávat povolenky na sběr hub. Opět jde o šířenou lež dezinformátorů.

Povolenky na sběr hub? Svaz navázaný na EU je vydávat nebude, je to další lež

Mezi ty bizarnější nesmysly konce letošního roku určitě patří fáma o připravovaném novém sdružení nazvaném údajně Svaz sběračů lesních plodů (SSLP), který prý začne od začátku sezony sběru hub 2024 prodávat regionální či celostátní povolenky na houby. Je to lež a aktualizovaná verze vylhané zprávy, jež se objevovala už v roce 2011.

Milan Gryndler (uprostřed) při převzetí jmenovacího dekretu

UJEP má nového profesora. Doménou Gryndlera je mikrobiologie a lanýže

/FOTO/ Ústecká univerzita se může pochlubit novým profesorem. Tím se stal pracovník katedry biologie Přírodovědecké fakulty UJEP Milan Gryndler. Doménou profesora je ekologie půdních mikroorganizmů. Svět půdy navíc propojil s vědeckým zájmem o lanýže, je autorem několika vědeckých pojednání o těchto v gastronomii vysoce ceněných houbách. Jmenovací dekrety nedávno předal novým profesorkám a profesorům vysokých škol v historické aule pražského Karolina Univerzity Karlovy prezident republiky Petr Pavel.

Pěstování hub podle Tomáše Bučka z Bystřice nad Pernštejnem

Jak si vypěstovat vlastní houby? Inspirujte se a zkuste to podle Tomáše Bučka

Ze zvědavosti vyzkoušel substrát z hobbymarketu. Dnes už své pěstitelské umění Tomáš Buček z Bystřice nad Pernštejnem zdokonalil a sklízí úspěchy svého snažení nejen ve své pěstírně, ale také v houbařské skupině na facebooku. Pěstování hub podle něj není finančně ani technicky náročným koníčkem. A navíc se prý i dobře najíte.

V Asii je tato houba tak populární, že jsou z ní podávány pokrmy i v luxusních restauracích.

Čechy nedoceněný zázrak z Asie pomáhá i proti rakovině a je skvělý při vaření

Houževnatec jedlý je chorošovitá houba, která se může na první pohled zdát jako neatraktivní a obyčejný porost na exotických stromech a kmenech. Když však řekneme její japonský název „shiitake“, někteří možná zpozorní. Důvod? Především v přírodním léčitelství, ale i ve zdravotnictví se svými účinky shiitake osvědčila jako velká pomoc při mnoha zdravotních problémech. A recepty s využitím shiitake? Mohou být opravdu pochoutkou.

Maminka tří děti uprostřed.

Od sousedů: Po třech porodech má kulturistka v těle jen devět procent tuku

Jak napsala PNP, 30letá Jennifer Pfeifferová z Perlesreutu (okr. Freyung-Grafenau) se v Berlíně podruhé po roce 2019 stala mistryní světa v kulturistice třídy sportovních modelů. Čtrnáct dnů předtím obhájila v Bad Langensalza titul mistryně Německa. V posledních třech měsících onlinová fitnes trenérka a matka tří děvčátek (výška 1,73 cm, váha 58 kg, devět procent tuku v těle) trénovala dva a půl hodiny denně.

Houby s octem. Tuhle pochoutku známe. Ale kde se vzalo rčení: Houby s octem?

Seriál o češtině Slovíčkaření: Masák, muchomůrka a houby s octem

Houbařská sezona začala před pár měsíci, na malou lekci z mykologie však nikdy není pozdě. První otrava houbami na našem území je doložena v roce 1018, z čehož plyne, že staří Slované s těmito tajuplnými organismy experimentovali už ve svých raných dějinách. A měli je rádi, na rozdíl od Němců, kteří jim přišli na chuť mnohem později. Holubinka, bedla, hřib, kozák, liška, muchomůrka – všechna ta jména mají praslovanské kořeny. Včetně samotného slova „houba“ („goba“), jež původně znamenalo – ano, správně: hubu, tedy lidská ústa.

Čtěte exkluzivní rozhovory s významnými osobnostmi našich regionů

Věděli jste, že redakce Deníku je jako jediná rozprostřená do každého okresu České republiky? A že třísethlavý redakční tým Deníku za týden napíše několik tisíc zpráv z regionů? Nově jsme naši zpravodajskou produkci rozšířili také o velké rozhovory s významnými či zajímavými osobnostmi z regionů po celém Česku. Najdete je každou první středu v měsíci na straně dva tištěného Deníku a na deník.cz.