Kreativ

ŠTÍTEK: houby

Medvědice, která chrání mláďata, může být velmi nebezpečná.

Medvědi útočí na houbaře. Pan Magura popsal, jak pokousaný unikl smrti

Už dva houbaře napadli během října na Slovensku medvědi. Jeden z nich setkání s touto velkou šelmou zaplatil životem. Nejsou to první útoky medvědů na lidi – od letošního jara už jich na Slovensku bylo zaznamenáno několik. Houbaření se tak u našich sousedů stává v některých lokalitou rizikovou aktivitou.

Klíčem k udržení vybojované váhy je pravidelné a vyvážené stravování.

Bojíte se večer jíst? Odborníci vědí, jaké jsou nejlepší večeře na udržení váhy

Všichni, kteří si hlídají váhu, vědí, že velmi důležité jídlo je snídaně. Ale co večeře? Někdo se snaží jíst večer málo nebo vůbec, jiný řeší s výživovými poradci i prostřednictvím internetu správný čas a složení jídla a někdo se večer prostě pořádně nadlábne a ráno má černé svědomí. Po dlouhém únavném dni se však můžeme najíst vydatně a přitom zdravě. Odborníci totiž vědí, jaké jsou nejlepší večeře na udržení váhy.

Soutěž o nej houbu v jesenické školce.

V jesenické škole se soutěžilo o nej houbu

/FOTO,VIDEO/ Ve středu se v Základní škole v Jesenici uskutečnila pro děti Soutěž o nej…Houbu. Soutěžilo se ve dvou kategoriích - výtvarné práce a přírodniny, tedy samotné houby nebo zátiší s houbami. Zúčastnily se děti jak ze všech tříd Základní školy, tak i děti ze školní družiny a z mateřské školy. Výrobky a houby byly vystaveny v učebně přírodopisu, kde si je mohli všichni prohlédnout.

Houbové úlovky z Hradčan.

Odložená výstava hub se blíží. Lidé mohou do muzea nosit vlastní exponáty

Lesy na Českolipsku dopřávají v posledních dnech houbařům skutečné žně, jak stále ukazují příspěvky na sociálních sítích. A milovníci hub se nyní mohou těšit také na tradiční výstavu hub v českolipském Vlastivědném muzeu a galerii. V ambitu proběhne od pátku 25. října do neděle 27. října.

Výstava Houby Podorlicka v Dobrém.

Houby nejen na talíři. Výstava v Dobrém přiblížila jejich mnohostranné využití

/FOTO, VIDEA/ Tradiční čtyřdenní výstava, která je jindy k vidění v ekologickém centru Krupárna A Rocha Keithe Morrise v Dobrém, se letos konala na netradičním místě, protože se Krupárna připravuje na rekonstrukci. Ukázala nejen jejich rozmanitost v krajině Podorlicka, využití, ale představila třeba také nové poznatky, které mění pohled na konzumovatelnost některých druhů. A věděli jste, že některé můžete jíst i za syrova, anebo mohou být využity jako lék? Přečtěte si více.

Houbařské úlovky

Rostou, že? Pochlubte se ve fotkách svými houbařskými úlovky z Orlicka

Byli jste o víkendu na houbách? Rostou, že? Pochlubte se se svými houbařskými úlovky čtenářům. Postněte buď do komentáře pod článkem, nebo do komentáře na facebooku Orlického deníku (link přikládáme níže) fotku, v případě kardinálních hub klidně i míry, a přibližnou lokalitu (region), kde jste byli na houbách. 

Petr Pastrňák, šéfkuchař restaurace U Sapíků.

Vyzkoušejte houbovou pěnu, radí houbařům šéfkuchař od Sapíků

Mimořádná úroda hub, jež lidi, kteří se rádi toulají lesem s nožíkem a s košíkem, nenechává sedět doma, změnila kuchyňské zvyklosti v mnoha domácnostech. Vedle tradiční smaženice či bramboračky se zkoušejí i rozmanité „nové“ úpravy podle receptů zaslechnutých v okolí nebo nalezených na internetu. Kdekdo z houbařů, i když samozřejmě pamatuje i na sušení do zásoby, chce také vyzkoušet nové chuťové zážitky. Zkuste si připravit houbovou pěnu, radí Petr Pastrňák – šéfkuchař restaurace U Sapíků z Klokočné na Praze-východ.

Ilustrační foto.

Do kdy je bezpečné sbírat na podzim hříbky? Houbaři, sledujte teploměry

/FOTO, VIDEO/ Doslova útokem berou lidé lesy už několik týdnů. Na Mělnicku je jejich cílem především Kokořínsko, kde jsou nyní pro houby skvělé podmínky. Na sociálních sítích se pak objevují i hřiby překvapivých rozměrů. Můžeme je sbírat a dopřát si smaženici i v době, kdy chladné noci stáhnou teploty pod nulu?

Výstava hub v Botanické zahradě v Táboře.

Výstava hub v Botanické zahradě v Táboře potrvá do pondělí

Růst hub na Táborsku byl letos opět negativně ovlivněn značnými výkyvy počasí. Vánoční obleva pokračovala i po Novém roce a přinesla s sebou růst řady dřevožijných hub, např. hlívy ústřičné nebo ucha Jidášova. Konec zimy a začátek jara byly srážkově podprůměrné, což se promítlo do slabšího růstu kačenky české. Její sezona byla navíc kratší než obvykle. Největší nepřítel růstu hub, vysušující jihovýchodní vítr, byl příčinou slabšího růstu čirůvky májovky i jarních závojenek a smržů, jejichž sezona přichází zpravidla v květnu.

Úlovek za necelou půlhodinku ve smrkovém lese.

Tolik hřibů v životě neviděli. Houbaři na Krumlovsku dál z lesa nosí plné koše

Totální houbový masakr. Hřiby, kam se podíváš. A nejen ony, ale i další druhy hub, jako jsou třeba momentálně václavky smrkové. I tak by momentální situaci v lesích prakticky na celém Českokrumovsku, byť mapa pravděpodobnosti růstu hub od Českého hydrometeorologického ústavu vypovídá o tom, že šance je pouze střední. Podívejte se. Za snímky, o které se podělil s redakcí, všem houbařům moc děkujeme!  

Koláž.

Kam o třetím říjnovém víkendu: máme pro vás bezva tipy z Rychnovska

Nemáte ještě plány na třetí říjnový víkend? Máme pro vás plnou náruč tipů na prima akce z Rychnovska. Nabídka je vskutku pestrá, přijdou si na své milovníci hub, památek, dobrého jídla, hudby, módy, ale nebude chybět ani lidová zábava. Seznámit se můžete třeba také s tradicí tlučení kohouta.

Nevídaná velikost. Houbaři nacházejí v lesích obří hřiby, vatovce i kotrče

Nevídaná velikost. Houbaři nacházejí v lesích obří hřiby, vatovce i kotrče

Kdo přinese domů většího obra? Houbaření se letos stává skutečnou výzvou. Pro mnohé houbaře není cílem jen naplnit košík, ale také najít ten největší kousek. Úlovky pak těší srdce každého milovníka přírody, ale často se také stávají středem pozornosti na rodinných stolech nebo sociálních sítích. 

Říjnové houbařské úlovky.

Obecní úřad v Dobrém zavoní dary lesa. Přijďte na výstavu Houby Podorlicka

/FOTO, VIDEO/ Lesy v Podorlicku teď dopřávají houbařům skutečné žně, jak stále ukazují příspěvky na sociálních sítích. A milovníci hub se nyní mohou těšit nejen na další výpravy za nimi do přírody. Po té rychnovské je čeká další výstava, Výstava hub Podorlicka, na kterou tentokrát láká zasedací místnost Obecního úřadu v Dobrém.

Hřib smrkový z lesa u Větřní váží přes 800 gramů.

Hřiby, václavky, lakovky, lišky... V lese přes houby pomalu není kam šlápnout

Vyrazila jsem dneska na houby do lesa u Větřní. Ještě minulý týden to rostlo hlavně na okrajích, v lesích moc hub nebylo, ale to, co se rozjelo teď, to snad nikdo nepamatuje. To není hledání, ale sbírání. Lesy jsou doslova plné hub, praváci na každém druhém kroku, do toho bedly, rozjíždějí se václavky, všude lakovky ametystové, narazila jsem i na lišky nálevkovité… To jsem fakt nikdy neviděla.

Tomášek s Tobiáškem se brzy stali houbařskými experty

Rodinné houbaření: Tomášek a Tobiášek na lovu hříbků

Vyrazit s dětmi Tomáškem a Tobiáškem na houby je vždycky dobrodružství. Hned po snídani jsme se sbalili a zamířili do lesa, kde vonělo jehličí a mezi stromy se objevovaly první houbové úlovky. Kluci měli každý svůj malý nožíček a nadšeně prohledávali okolí. Občas to byl trochu závod – kdo první najde pravého hřiba nebo malou muchomůrku, o které jsme se potom učili, že je nesbíráme.

Nejen hříbků jsou na podzim plné lesy ve středních Čechách, ale také muchomůrek červených.

Léčivá vs. Nebezpečná. Mykolog varuje před mastmi z muchomůrky červené

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Podzimní lesy na Mělnicku i dalších místech ve středních Čechách jsou nyní plné nejen hříbků, ale objevila se i spousta muchomůrek červených. Nádherných, ale jedovatých. V posledních letech jsou především sociální sítě zaplaveny recepty, jak z této halucinogenní houby v domácím prostředí vyrobit tinktury na obklady nebo masti na bolavé klouby. Jaký je podle mykologů poměr účinnosti a rizika?

Do lesů na houby vyrážejí na Žďársku i ti nejmenší. Podívejte se, jak jim to jde

Do lesů na houby vyrážejí na Žďársku i ti nejmenší. Podívejte se, jak jim to jde

/FOTOGALERIE/ Houbaření je víc než jen koníček. Pro mnohé je to kulturní tradice, kterou si předáváme z generace na generaci. A co může být krásnějšího než vidět, jak i děti nadšeně vyráží s košíkem do lesa hledat svůj první úlovek? Dnešní mladí houbaři už nejsou jen doprovod svých rodičů, ale stávají se plnohodnotnými účastníky této oblíbené činnosti.

Zápřednice jedovatá je teplomilný druh pavouka, který dokáže prokousnout lidskou kůži. Její kousnutí je bolestivé, dochází k němu ale velmi výjimečně.

Houby, dravý hmyz i šelmy. Do Česka kvůli teplu pronikají nové druhy

Stěhování na zimu do teplejších krajin s příchodem a odchodem ročních období není u živočichů nic nového. Jenže zatímco v minulosti se druhy stěhovaly do Afriky nebo na Blízký východ, dnes míří opačným směrem. Do Česka pronikají nové druhy z teplejších oblastí. Platí to pro živočišnou i rostlinnou říši. S novými druhy se mohou lidé setkat v Krkonoších, ale také třeba na kruhovém objezdu v Praze. U některých „nováčků“ bohužel platí, že sebou přinášejí i rizika. Disponují jedem, velkým apetitem nebo ostrými zuby.

Houbařská sezona přináší rizika: Pozor na vyčerpání a ztrátu orientace (foto ilustrační)

Houbařská sezona přináší rizika: Pozor na vyčerpání a ztrátu orientace

Za jediný týden zasahovaly záchranné složky v Karlovarském kraji u nejméně sedmi případů, kdy musely pátrat po ztracených houbařích nebo pomáhat těm, kteří byli natolik vyčerpaní, že nedokázali sami najít cestu zpět. Letošní houbařská sezona se tak zapisuje do statistik s nebývalým počtem zásahů v lesích. Víkendové pátrání po seniorovi z Aše, který se ztratil, dopadlo tragicky.

O fotku velkých hřibů se s redakcí podělila Věra Űberlackerová

Nevídaně velké houby. Na Žďársku nacházejí lidé v lese obří vatovce i kotrče

/FOTOGALERIE/ Na Žďársku letos rostou houby vskutku nemalých rozměrů. Místní houbaři se chlubí úlovky, které dosahují nevídané velikosti. Ať už jde o obří hřiby nebo rozložité křemenáče, každý nález je důkazem, že letošní podzim přírodě přeje. Podívejte se do naší fotogalerie na tyto houbařské obry a posuďte sami, najdete mezi nimi svůj vlastní úlovek?

Mykologická poradna pro veřejnost ve Vlastivědném muzeu v Olomouci, 14. října 2024

Jedovaté i proti rakovině. Co také nosí houbaři do poradny v Olomouci

Klouzky, jedovatou třepenitku, ale i dřevokaznou houbu, která může pomoci v boji s rakovinou. V mykologické poradně ve Vlastivědném muzeu v Olomouci bylo v pondělí odpoledne rušno. Letošní houbařské žně vrcholí a nadšenci přinášejí nejen zajímavé konzumní kousky, ale i unikáty, které odborníci po zdokumentování a usušení zařadí do muzejní sbírky.

Hřib. Ilustrační foto.

Jak využít nasbírané houby? Udělejte si z nich marmeládu, radí šéfkuchař

Chcete si na nynější nadúrodu hub zavzpomínat ještě s odstupem – a k tomu objevovat zcela nové chuťové zážitky? Jak na to, radí čtenářům Deníku šéfkuchař pražské restaurace Terasa U Zlaté studně Lukáš Hlaváček, který sbíral zkušenosti i v michelinských podnicích. Však je také jeho působiště ve čtvrtém patře hotelu Golden Well na Malé Straně proslavené nejen úchvatnými výhledy na centrum Prahy včetně Hradu, ale především svou kuchyní.

Úžasné úlovky přinesl z lesa vášnivý houbař Petr Nenál.

To je ale macek! Houbařský orgasmus naživo. Podívejte se

/VIDEO/ Houbařská sezona vrcholí a lidé si z lesů odnášejí parádní úlovky. Jaké měl bezprostřední pocity při nalezení kapitálních hřibů, si můžete prohlédnout i vyslechnout na originálním videu i s komentářem Petra Nenála.

Košík má být pestrý, houby nejsou jenom hřiby.

Jihočeské houbaření: co s plným košíkem? Kvíz, který vám rozšíří obzory

/KVÍZ/ Letošní podzim přinesl nejen do jihočeských lesů pestrou nabídku hub. Oblíbené a chutné plodnice rostou v lesních porostech i na loukách, parcích, na hrázích rybníků i březích vodních toků. Letošní podziimní sezóna je bohatá nejen na množství hub, ale také na druhy. A vyskytují se i velmi zajímavé kousky. 

Druh mravence Mycetophylax asper pěstující houby.

Mravenci farmaří jako lidé. Pěstují houby od doby, co dinosaury vyhubil asteroid

Vědci na základě analýzy DNA zjistili, že mravenci prosperují díky pěstování hub již 66 milionů let. Počátky jejich farmaření datují do doby, kdy na Zemi dopadla ohromná planetka Chicxulub, která podle převládajícího názoru vědců vyhubila většinu života na Zemi včetně neptačích dinosaurů a způsobila značné změny klimatu. I proto se drobný hmyz musel adaptovat.

Rodina Jarošova vyráží na houby vždy se psem Nelly

Výlet se psem na houby se psem Nelly

Houbařská sezóna je v plném proudu, ale očividně jak kde. Růstu hub nepomohlo ani velké horko, ani prudké lijáky. Každopádně, u Novéha Bydžova rostou. Podívejte se na fotky, které nám poslala rodina Jarošova.