Kreativ

ŠTÍTEK: houby

Penízovka sametonohá obsahuje celou řadu biologicky aktivních složek, které mají velmi pozitivní vliv na lidské zdraví.

Pro houbaře, které už svrbí prsty: V lesích lze už teď najít superpotravinu

Nemůžete se dočkat houbařské sezony? Pak není třeba čekat do léta na všechny praváky, kozáky či bedly. V lesích je i v těchto týdnech dostupná velmi zajímavá houba, která je běžnými sběrači neprávem opomíjena. Přitom jde o superpotravinu, která v sobě ukrývá celou řadu zdraví prospěšných látek. Ty mají pozitivní vliv na krevní tlak, cukr v krvi i cholesterol. Tato houba se jmenuje penízovka sametonohá, lidově nazývaná jako sametonožka.

Prezentace první stavby s izolací z podhoubí.

Budějovický Samorost je prvním domem, který má izolaci z podhoubí

V Česku vznikla první stavba s izolací z podhoubí. Projekt Samorost je experimentální domek ze dřeva, složený ze dvou místností, které spojuje chodba. Desky z mycelia, tedy podhoubí, uvnitř slouží jako izolant a dekorativní obložení. Izolační vlastnosti jsou podobné jako u polystyrenu, navíc jsou téměř nehořlavé, jen doutnají. Na středeční prezentaci objektu v Českých Budějovicích to řekli architekti projektu ze spolku Mymo. Přesnou investici nesdělili, pohybuje se v řádu milionů korun.

Návštěva prezidenta Petra Pavla ve firmě Myco ve Bzenci.

VIDEO: Obaly vyrábí z hub. Bzenecká firma zaujala i prezidenta Pavla

/FOTO/ Prezident Petr Pavel navštívil ve středu dopoledne ve Bzenci firmu Myco, která se zaměřuje na výrobu obalů z hub. Kromě vývoje a výroby vlastních přírodních a funkčních materiálů z houbového mycelia, tedy z podhoubí, pracuje také s odpady ze zemědělství a dřevozpracujícího průmyslu.

Houbová polévka

Houbová polévka chutná a voní

Na této polévce si pochutnají především milovníci hub. Ale recept si jistě oblíbí i ti, které už nebaví vařit či jíst pořád dokola ty samé polévky a chtějí vyzkoušet něco nového, netradičního. Dobrou chuť, přátelé.

Mykologická přednáška v Dolní Lukavici.

Na houby v zimě? Proč ne. Co sbírat poradil mykolog v Dolní Lukavici

V úterý 11. února obec Dolní Lukavice uspořádala ve spolupráci s Hospůdkou Chovatelna a mykologem Lubošem Zeleným přednášku o zimních jedlých houbách. Akci v 19.00 hodin zahájila zastupitelka Obce Dolní Lukavice Eva Horová, která krátce představila přednášejícího.

Mykologická přednáška v Dolní Lukavici.

Na houby v zimě? Proč ne. Co sbírat poradil mykolog v Dolní Lukavici

V úterý 11. února obec Dolní Lukavice uspořádala ve spolupráci s Hospůdkou Chovatelna a mykologem Lubošem Zeleným přednášku o zimních jedlých houbách. Akci v 19.00 hodin zahájila zastupitelka Obce Dolní Lukavice Eva Horová, která krátce představila přednášejícího.

Zbavit se pařezu na zahradě není vůbec snadné.

Odstranit pařez jde mnoha způsoby. Zvolte si ten pravý právě pro vás

Strom je pryč, pařez zůstal. Na zahradě zabírá místo, nevypadá hezky a navíc se o něj může někdo zranit. Odstranit pařez však může být větší problém, než jste čekali. Způsobů, jak odstranit pařez, existuje mnoho. Lze zapojit techniku, specializované chemikálie, oheň, vzít do rukou krumpáč a sekeru nebo vyzkoušet metodu přirozeného rozkladu. A možností je ještě víc.

Spongebob a jeho kamarád Patrik.

I mořská houba se může stát hvězdou. Seriál SpongeBob v kalhotách slaví výročí

Zajímalo by vás, jaký život vede mořská houba? Odpověď je asi nasnadě, protože sledování tohoto tvora by málokomu přišlo atraktivní. A přesto jedna malá mořská houba už čtvrt století válcuje televizní sledovanost na celém světě. Je žlutá, animovaná, zubatá, zábavná a její život i dobrodružství jsou bláznivé. Spongebob v kalhotách je oblíbený seriál dětí i dospělých - a také velmi výnosná záležitost.

Vrátit se domů s plným košíkem hub je čirá radost. Následně však přichází otázka, co s nimi. Vědci znají metodu, jak je uchovat po celé měsíce při zachování cenných látek.

Jak uchovat houby? Zkuste metodu podle vědců. Je snadná a zachová živiny

Není nad čerstvou houbovou smaženici či omáčku. Když je však úlovek obzvlášť bohatý, přichází na řadu otázka, jak houby uchovat. Někdo dává přednost sušení hub, další nakládání do octa a jsou i lidé, co lahodné dary lesa jednoduše uloží do mrazáku. Každá z metod má své výhody a nevýhody. Co však zvolit, pokud chcete, aby si houby uchovaly co nejvíce svých výživově cenných látek? Vědci mají jasno.

Chladné a deštivé podzimní počasí - Ilustrační foto

Na Dušičky čekejte ochlazení. Studená fronta přinese déšť, mrazíky i sníh

O víkendu většina lidí zamíří na hřbitov, kde uctí památku zemřelých příbuzných. A počasí na Dušičky bude skutečně dušičkové. V noci z pátku na sobotu dorazí do Česka studená fronta. Přinese s sebou déšť, mrazíky a někde dokonce i sníh. Meteorologové ale uklidňují, že teplotní odskok od minulých dní nakonec nebude tak dramatický, jak modely počasí původně předpovídaly. Do Česka sice dorazí studená fronta, výrazně zasáhne ale jen severovýchod republiky, zejména Slezsko. Na některých místech však mohou teploty spadnout pod nulu. V takovém případě by si cestu do lesa měli odpustit houbaři, kteří se ještě vydávají na lov nejznámějších a nejoblíbenějších druhů hub, třeba hřibů. Přemrzlé houby by se neměly sbírat, jsou pro lidské tělo toxické.

Kromě jedlých druhů, jako je bedla vysoká, se vyskytují i bedly nejedlé. Bedla ostrošupinná.

Kdy končí sezóna bedel a jak dlouho je bezpečné je sbírat?

Sezóna sběru bedel se rychle chýlí ke konci, ale pro houbaře stále nabízí možnost odnést si domů chutné úlovky. Ne každá bedla je však jedlá – odlišit bezpečně jedlé bedly od jejich nejedlých nebo jedovatých příbuzných vyžaduje pečlivost a znalosti. V článku se dozvíte, kdy přesně sběr bedel končí, na co si při sběru dát pozor, a jak rozpoznat bedly, které můžete bezpečně zařadit do jídelníčku.

Houbová omáčka s hovězím masem a karlovarskými knedlíky.

Oběd z darů lesa, který vás dostane: Tajemství dokonalé houbové omáčky odhaleno

Houbaři si letošní podzimní úrodu hub nemohou vynachválit. Houbaření je zdravý a krásný koníček, při kterém se nejen nadýcháte čerstvého vzduchu. Protáhnete si také celé tělo a vyčistíte si hlavu od všech problémů. Jak pak zpracujete houby, dary lesa, které si můžete zdarma nasbírat, je jen na vás. Jednou z možností je houbová omáčka, kterou určitě vyzkoušejte. Je totiž skvělá.

Medvědice, která chrání mláďata, může být velmi nebezpečná.

Medvědi útočí na houbaře. Pan Magura popsal, jak pokousaný unikl smrti

Už dva houbaře napadli během října na Slovensku medvědi. Jeden z nich setkání s touto velkou šelmou zaplatil životem. Nejsou to první útoky medvědů na lidi – od letošního jara už jich na Slovensku bylo zaznamenáno několik. Houbaření se tak u našich sousedů stává v některých lokalitou rizikovou aktivitou.

Klíčem k udržení vybojované váhy je pravidelné a vyvážené stravování.

Bojíte se večer jíst? Odborníci vědí, jaké jsou nejlepší večeře na udržení váhy

Všichni, kteří si hlídají váhu, vědí, že velmi důležité jídlo je snídaně. Ale co večeře? Někdo se snaží jíst večer málo nebo vůbec, jiný řeší s výživovými poradci i prostřednictvím internetu správný čas a složení jídla a někdo se večer prostě pořádně nadlábne a ráno má černé svědomí. Po dlouhém únavném dni se však můžeme najíst vydatně a přitom zdravě. Odborníci totiž vědí, jaké jsou nejlepší večeře na udržení váhy.

Soutěž o nej houbu v jesenické školce.

V jesenické škole se soutěžilo o nej houbu

/FOTO,VIDEO/ Ve středu se v Základní škole v Jesenici uskutečnila pro děti Soutěž o nej…Houbu. Soutěžilo se ve dvou kategoriích - výtvarné práce a přírodniny, tedy samotné houby nebo zátiší s houbami. Zúčastnily se děti jak ze všech tříd Základní školy, tak i děti ze školní družiny a z mateřské školy. Výrobky a houby byly vystaveny v učebně přírodopisu, kde si je mohli všichni prohlédnout.

Houbové úlovky z Hradčan.

Odložená výstava hub se blíží. Lidé mohou do muzea nosit vlastní exponáty

Lesy na Českolipsku dopřávají v posledních dnech houbařům skutečné žně, jak stále ukazují příspěvky na sociálních sítích. A milovníci hub se nyní mohou těšit také na tradiční výstavu hub v českolipském Vlastivědném muzeu a galerii. V ambitu proběhne od pátku 25. října do neděle 27. října.

Výstava Houby Podorlicka v Dobrém.

Houby nejen na talíři. Výstava v Dobrém přiblížila jejich mnohostranné využití

/FOTO, VIDEA/ Tradiční čtyřdenní výstava, která je jindy k vidění v ekologickém centru Krupárna A Rocha Keithe Morrise v Dobrém, se letos konala na netradičním místě, protože se Krupárna připravuje na rekonstrukci. Ukázala nejen jejich rozmanitost v krajině Podorlicka, využití, ale představila třeba také nové poznatky, které mění pohled na konzumovatelnost některých druhů. A věděli jste, že některé můžete jíst i za syrova, anebo mohou být využity jako lék? Přečtěte si více.

Houbařské úlovky

Rostou, že? Pochlubte se ve fotkách svými houbařskými úlovky z Orlicka

Byli jste o víkendu na houbách? Rostou, že? Pochlubte se se svými houbařskými úlovky čtenářům. Postněte buď do komentáře pod článkem, nebo do komentáře na facebooku Orlického deníku (link přikládáme níže) fotku, v případě kardinálních hub klidně i míry, a přibližnou lokalitu (region), kde jste byli na houbách. 

Petr Pastrňák, šéfkuchař restaurace U Sapíků.

Vyzkoušejte houbovou pěnu, radí houbařům šéfkuchař od Sapíků

Mimořádná úroda hub, jež lidi, kteří se rádi toulají lesem s nožíkem a s košíkem, nenechává sedět doma, změnila kuchyňské zvyklosti v mnoha domácnostech. Vedle tradiční smaženice či bramboračky se zkoušejí i rozmanité „nové“ úpravy podle receptů zaslechnutých v okolí nebo nalezených na internetu. Kdekdo z houbařů, i když samozřejmě pamatuje i na sušení do zásoby, chce také vyzkoušet nové chuťové zážitky. Zkuste si připravit houbovou pěnu, radí Petr Pastrňák – šéfkuchař restaurace U Sapíků z Klokočné na Praze-východ.

Ilustrační foto.

Do kdy je bezpečné sbírat na podzim hříbky? Houbaři, sledujte teploměry

/FOTO, VIDEO/ Doslova útokem berou lidé lesy už několik týdnů. Na Mělnicku je jejich cílem především Kokořínsko, kde jsou nyní pro houby skvělé podmínky. Na sociálních sítích se pak objevují i hřiby překvapivých rozměrů. Můžeme je sbírat a dopřát si smaženici i v době, kdy chladné noci stáhnou teploty pod nulu?

Výstava hub v Botanické zahradě v Táboře.

Výstava hub v Botanické zahradě v Táboře potrvá do pondělí

Růst hub na Táborsku byl letos opět negativně ovlivněn značnými výkyvy počasí. Vánoční obleva pokračovala i po Novém roce a přinesla s sebou růst řady dřevožijných hub, např. hlívy ústřičné nebo ucha Jidášova. Konec zimy a začátek jara byly srážkově podprůměrné, což se promítlo do slabšího růstu kačenky české. Její sezona byla navíc kratší než obvykle. Největší nepřítel růstu hub, vysušující jihovýchodní vítr, byl příčinou slabšího růstu čirůvky májovky i jarních závojenek a smržů, jejichž sezona přichází zpravidla v květnu.