Už dva houbaře napadli během října na Slovensku medvědi. Jeden z nich setkání s touto velkou šelmou zaplatil životem. Nejsou to první útoky medvědů na lidi – od letošního jara už jich na Slovensku bylo zaznamenáno několik. Houbaření se tak u našich sousedů stává v některých lokalitou rizikovou aktivitou.
/FOTOGALERIE/ Čas podzimních houbařských žní, který nastal po chudém létu, sice už odeznívá, skalní houbaři to ale nevzdávají. I poslední říjnový víkend stojí na silnicích podél lesů auta. Co mají lidé v košících při návratu domů?
Pražské toxikologické středisko letos v říjnu zatím poskytlo více jako 230 konzultací pro podezření na otravu z hub. Nejčastěji lidé volají při zažívacích potížích po požití špatně tepelně upravených hub. Projevy otravy můžou být mírné, ale i vážnějšího charakteru, které vyžadují asistenci záchranářů.
Všichni, kteří si hlídají váhu, vědí, že velmi důležité jídlo je snídaně. Ale co večeře? Někdo se snaží jíst večer málo nebo vůbec, jiný řeší s výživovými poradci i prostřednictvím internetu správný čas a složení jídla a někdo se večer prostě pořádně nadlábne a ráno má černé svědomí. Po dlouhém únavném dni se však můžeme najíst vydatně a přitom zdravě. Odborníci totiž vědí, jaké jsou nejlepší večeře na udržení váhy.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Stačí chvilka v lese a domů si nesete již po několik týdnů košík hub, o kterém se vám už dlouho ani nesnilo. Podobně to má i Alena Prausová z Hlízova. Ta jezdí na houby tak dvakrát týdně a většinou na stejné místo.
/FOTO, VIDEO/ Vápencová oblast opět přilákala houbaře, který zde objevil několik vzácných druhů hub. Mezi nejzajímavější úlovky patří čirůvka růžovotřenná a hřib pružný, oba vedené na seznamu ohrožených druhů.
Majitel staršího domu v Klokočné v okrese Praha-východ si přál rozšířit stávající prostory, a to zejména o kryté parkování, velkou obytnou místnost a jídelnu. Svolil k odvážnému řešení přístavby. Architekti Adam Junka a Adam Cigler z kanceláře Chrama přišli s návrhem, který připomíná houbu.
/FOTO,VIDEO/ Ve středu se v Základní škole v Jesenici uskutečnila pro děti Soutěž o nej…Houbu. Soutěžilo se ve dvou kategoriích - výtvarné práce a přírodniny, tedy samotné houby nebo zátiší s houbami. Zúčastnily se děti jak ze všech tříd Základní školy, tak i děti ze školní družiny a z mateřské školy. Výrobky a houby byly vystaveny v učebně přírodopisu, kde si je mohli všichni prohlédnout.
Lesy na Českolipsku dopřávají v posledních dnech houbařům skutečné žně, jak stále ukazují příspěvky na sociálních sítích. A milovníci hub se nyní mohou těšit také na tradiční výstavu hub v českolipském Vlastivědném muzeu a galerii. V ambitu proběhne od pátku 25. října do neděle 27. října.
/FOTO, VIDEA/ Tradiční čtyřdenní výstava, která je jindy k vidění v ekologickém centru Krupárna A Rocha Keithe Morrise v Dobrém, se letos konala na netradičním místě, protože se Krupárna připravuje na rekonstrukci. Ukázala nejen jejich rozmanitost v krajině Podorlicka, využití, ale představila třeba také nové poznatky, které mění pohled na konzumovatelnost některých druhů. A věděli jste, že některé můžete jíst i za syrova, anebo mohou být využity jako lék? Přečtěte si více.
Byli jste o víkendu na houbách? Rostou, že? Pochlubte se se svými houbařskými úlovky čtenářům. Postněte buď do komentáře pod článkem, nebo do komentáře na facebooku Orlického deníku (link přikládáme níže) fotku, v případě kardinálních hub klidně i míry, a přibližnou lokalitu (region), kde jste byli na houbách.
Konečně začala ta pravá jihočeská houbařská sezona. Lesy, parky, louky i hráze rybníků a břehy toků jsou plné nejen jedlých plodnic, a proto mykologové v Táboře ve spolupráci s botanickou zahradou pravidelně pořádají výstavu.
Lidé berou lesy už několik týdnů útokem. Na sociálních sítích se pak objevují i hřiby překvapivých rozměrů. Do kdy je ale bezpečné sbírat houby? To radí známý mykolog.
Mimořádná úroda hub změnila v mnoha domácnostech kuchyňské zvyklosti. Vedle tradiční smaženice či bramboračky se zkoušejí i rozmanité „nové“ úpravy. Zkuste si připravit také houbovou pěnu, radí šéfkuchař restaurace U Sapíků z Klokočné na Praze-východ Petr Pastrňák.
Mimořádná úroda hub, jež lidi, kteří se rádi toulají lesem s nožíkem a s košíkem, nenechává sedět doma, změnila kuchyňské zvyklosti v mnoha domácnostech. Vedle tradiční smaženice či bramboračky se zkoušejí i rozmanité „nové“ úpravy podle receptů zaslechnutých v okolí nebo nalezených na internetu. Kdekdo z houbařů, i když samozřejmě pamatuje i na sušení do zásoby, chce také vyzkoušet nové chuťové zážitky. Zkuste si připravit houbovou pěnu, radí Petr Pastrňák – šéfkuchař restaurace U Sapíků z Klokočné na Praze-východ.
/FOTO, VIDEO/ Doslova útokem berou lidé lesy už několik týdnů. Na Mělnicku je jejich cílem především Kokořínsko, kde jsou nyní pro houby skvělé podmínky. Na sociálních sítích se pak objevují i hřiby překvapivých rozměrů. Můžeme je sbírat a dopřát si smaženici i v době, kdy chladné noci stáhnou teploty pod nulu?
/PŘEHLEDNĚ/ Unikly vám některé události z uplynulých dnů na Žďársku? Přinesli jsme vám zajímavou mapu kriminality, tipy na výlovy rybníků, přehled levných obědů ve Žďáru nad Sázavou a připomínáme tragickou vraždu v Brně s vazbou na Velké Meziříčí a připojujeme vzpomínku na útok na žďárské střední škole.
Růst hub na Táborsku byl letos opět negativně ovlivněn značnými výkyvy počasí. Vánoční obleva pokračovala i po Novém roce a přinesla s sebou růst řady dřevožijných hub, např. hlívy ústřičné nebo ucha Jidášova. Konec zimy a začátek jara byly srážkově podprůměrné, což se promítlo do slabšího růstu kačenky české. Její sezona byla navíc kratší než obvykle. Největší nepřítel růstu hub, vysušující jihovýchodní vítr, byl příčinou slabšího růstu čirůvky májovky i jarních závojenek a smržů, jejichž sezona přichází zpravidla v květnu.
Nemůžete si pomoct: zase jste šli na houby, ale máte už dost bramboraček, řízečků nebo smaženic. Co by si z hub připravil známý českobudějovický kuchař Jan Krob z Fine Food Academy? Máme pro vás recepty.
Je to nadpřirozená síla a nebo naprosto normální jev v přírodě? Řeč je o čarodějných kruzích hub. Ty mohou lidé v těchto dnech, kdy jsou houbové žně, vidět například v parcích nebo na pastvinách a loukách. Jeden takový kruh je také mezi Hodicemi a Růženou.
Hřiby obřích rozměrů, hřiby vedle sebe, hřiby na sobě, bílé hřiby i jiné rarity. Během posledních týdnů, kdy se houby do lesa nechodí hledat, ale sklízet, všude vyskakují fotky kapitálních úlovků a přeplněných košíků. Takové žně, jako jsou o letošním podzimu, houbaři dlouho nepamatují.
Totální houbový masakr. Hřiby, kam se podíváš. A nejen ony, ale i další druhy hub, jako jsou třeba momentálně václavky smrkové. I tak by momentální situaci v lesích prakticky na celém Českokrumovsku, byť mapa pravděpodobnosti růstu hub od Českého hydrometeorologického ústavu vypovídá o tom, že šance je pouze střední. Podívejte se. Za snímky, o které se podělil s redakcí, všem houbařům moc děkujeme!
Houby na Znojemsku letos rostou v nebývalé míře. Kvůli množícím se dotazům na určení nasbíraných hub připravilo Jihomoravské muzeum pro zájemce poradnu.
Nemáte ještě plány na třetí říjnový víkend? Máme pro vás plnou náruč tipů na prima akce z Rychnovska. Nabídka je vskutku pestrá, přijdou si na své milovníci hub, památek, dobrého jídla, hudby, módy, ale nebude chybět ani lidová zábava. Seznámit se můžete třeba také s tradicí tlučení kohouta.
Houbaření, oblíbená podzimní aktivita, může skrývat nečekaná rizika. To se potvrdilo ve čtvrtek 17. října, kdy žena při sběru hub u Velkého Chlumce utrpěla zranění nohy. Na místo museli vyrazit středočeští hasiči a záchranáři, aby jí poskytli potřebnou pomoc.
Třetí říjnový víkend se nese na Jihlavsku ve znamení tradičních podzimních akcí. Velký výlov se chystá opět v Sedlejově, menší ve Větrném Jeníkově. Podzimobraní zažijí v Hybrálci, výstava zimních hub čeká na návštěvníky Panského dvora v Telči. A mnohem více.
Houbařská sezóna se opět rozjela na plno. A s ní pro policisty také nastal čas pátrání po pohřešovaných, kteří někde v lese na houbách zabloudili. Například v pondělí měli policisté na Táborsku "poplach" kvůli ztracené seniorce na Veselsku. I když nakonec vše dobře dopadlo.
Kdo přinese domů většího obra? Houbaření se letos stává skutečnou výzvou. Pro mnohé houbaře není cílem jen naplnit košík, ale také najít ten největší kousek. Úlovky pak těší srdce každého milovníka přírody, ale často se také stávají středem pozornosti na rodinných stolech nebo sociálních sítích.
/FOTO, VIDEO/ Lesy v Podorlicku teď dopřávají houbařům skutečné žně, jak stále ukazují příspěvky na sociálních sítích. A milovníci hub se nyní mohou těšit nejen na další výpravy za nimi do přírody. Po té rychnovské je čeká další výstava, Výstava hub Podorlicka, na kterou tentokrát láká zasedací místnost Obecního úřadu v Dobrém.
Podzimní lesy jsou plné nejen hříbků, ale i muchomůrek červených. Nádherných a jedovatých. V posledních letech jsou především sociální sítě zaplaveny recepty, jak z této halucinogenní houby v domácím prostředí vyrobit tinktury nebo masti na bolavé klouby. Má to však svá rizika.
Vyrazila jsem dneska na houby do lesa u Větřní. Ještě minulý týden to rostlo hlavně na okrajích, v lesích moc hub nebylo, ale to, co se rozjelo teď, to snad nikdo nepamatuje. To není hledání, ale sbírání. Lesy jsou doslova plné hub, praváci na každém druhém kroku, do toho bedly, rozjíždějí se václavky, všude lakovky ametystové, narazila jsem i na lišky nálevkovité… To jsem fakt nikdy neviděla.
Vyrazit s dětmi Tomáškem a Tobiáškem na houby je vždycky dobrodružství. Hned po snídani jsme se sbalili a zamířili do lesa, kde vonělo jehličí a mezi stromy se objevovaly první houbové úlovky. Kluci měli každý svůj malý nožíček a nadšeně prohledávali okolí. Občas to byl trochu závod – kdo první najde pravého hřiba nebo malou muchomůrku, o které jsme se potom učili, že je nesbíráme.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Podzimní lesy na Mělnicku i dalších místech ve středních Čechách jsou nyní plné nejen hříbků, ale objevila se i spousta muchomůrek červených. Nádherných, ale jedovatých. V posledních letech jsou především sociální sítě zaplaveny recepty, jak z této halucinogenní houby v domácím prostředí vyrobit tinktury na obklady nebo masti na bolavé klouby. Jaký je podle mykologů poměr účinnosti a rizika?
/FOTOGALERIE/ Houbaření je víc než jen koníček. Pro mnohé je to kulturní tradice, kterou si předáváme z generace na generaci. A co může být krásnějšího než vidět, jak i děti nadšeně vyráží s košíkem do lesa hledat svůj první úlovek? Dnešní mladí houbaři už nejsou jen doprovod svých rodičů, ale stávají se plnohodnotnými účastníky této oblíbené činnosti.
Stěhování na zimu do teplejších krajin s příchodem a odchodem ročních období není u živočichů nic nového. Jenže zatímco v minulosti se druhy stěhovaly do Afriky nebo na Blízký východ, dnes míří opačným směrem. Do Česka pronikají nové druhy z teplejších oblastí. Platí to pro živočišnou i rostlinnou říši. S novými druhy se mohou lidé setkat v Krkonoších, ale také třeba na kruhovém objezdu v Praze. U některých „nováčků“ bohužel platí, že sebou přinášejí i rizika. Disponují jedem, velkým apetitem nebo ostrými zuby.
Za jediný týden zasahovaly záchranné složky v Karlovarském kraji u nejméně sedmi případů, kdy musely pátrat po ztracených houbařích nebo pomáhat těm, kteří byli natolik vyčerpaní, že nedokázali sami najít cestu zpět. Letošní houbařská sezona se tak zapisuje do statistik s nebývalým počtem zásahů v lesích. Víkendové pátrání po seniorovi z Aše, který se ztratil, dopadlo tragicky.
/FOTOGALERIE/ Na Žďársku letos rostou houby vskutku nemalých rozměrů. Místní houbaři se chlubí úlovky, které dosahují nevídané velikosti. Ať už jde o obří hřiby nebo rozložité křemenáče, každý nález je důkazem, že letošní podzim přírodě přeje. Podívejte se do naší fotogalerie na tyto houbařské obry a posuďte sami, najdete mezi nimi svůj vlastní úlovek?
Klouzky, jedovatou třepenitku, ale i dřevokaznou houbu, která může pomoci v boji s rakovinou. V mykologické poradně ve Vlastivědném muzeu v Olomouci bylo v pondělí odpoledne rušno. Letošní houbařské žně vrcholí a nadšenci přinášejí nejen zajímavé konzumní kousky, ale i unikáty, které odborníci po zdokumentování a usušení zařadí do muzejní sbírky.
Chcete si na nynější nadúrodu hub zavzpomínat ještě s odstupem – a k tomu objevovat zcela nové chuťové zážitky? Jak na to, radí čtenářům Deníku šéfkuchař pražské restaurace Terasa U Zlaté studně Lukáš Hlaváček, který sbíral zkušenosti i v michelinských podnicích. Však je také jeho působiště ve čtvrtém patře hotelu Golden Well na Malé Straně proslavené nejen úchvatnými výhledy na centrum Prahy včetně Hradu, ale především svou kuchyní.
/VIDEO/ Houbařská sezona vrcholí a lidé si z lesů odnášejí parádní úlovky. Jaké měl bezprostřední pocity při nalezení kapitálních hřibů, si můžete prohlédnout i vyslechnout na originálním videu i s komentářem Petra Nenála.
/KVÍZ/ Letošní podzim přinesl nejen do jihočeských lesů pestrou nabídku hub. Oblíbené a chutné plodnice rostou v lesních porostech i na loukách, parcích, na hrázích rybníků i březích vodních toků. Letošní podziimní sezóna je bohatá nejen na množství hub, ale také na druhy. A vyskytují se i velmi zajímavé kousky.
Hasiči v pátek navečer pročesávali les u Budislavi poblíž Proseče na okraji Toulovcových maštalí, kde se ztratila seniorka, jež vyrazila na houby. Do pátrání byly v pátek po 18. hodině nasazeny jednotky hasičů z Budislavi, Proseče i Skutče. Na místo vyjela i dronová služba s termokamerou.
Vědci na základě analýzy DNA zjistili, že mravenci prosperují díky pěstování hub již 66 milionů let. Počátky jejich farmaření datují do doby, kdy na Zemi dopadla ohromná planetka Chicxulub, která podle převládajícího názoru vědců vyhubila většinu života na Zemi včetně neptačích dinosaurů a způsobila značné změny klimatu. I proto se drobný hmyz musel adaptovat.
/FOTO, VIDEO/ Rostou! Houbaři z lesů na Českolipsku stále nosí plné košíky hub. Pochlubte se svými parádními úlovky také vy. Pošlete nám fotografie, jak jste byli úspěšní.
Houbařská sezóna je v plném proudu, ale očividně jak kde. Růstu hub nepomohlo ani velké horko, ani prudké lijáky. Každopádně, u Novéha Bydžova rostou. Podívejte se na fotky, které nám poslala rodina Jarošova.
Unikátní příležitost prohlédnout si na jednom místě stovky druhů čerstvých aktuálně rostoucích hub nabídne Mykologický klub Plzeň. Jeho členové připravují ve spolupráci se Západočeskou univerzitou v Plzni dvoudenní výstavu. Přítomní odborníci navíc pomohou houbařům s určováním jejích úlovků.