„Otče náš, jenž jsi na nebesích, posvěť ty hřiby své a hřibonosnou horu. Přijď království plných košíků hub a neuveď nás v pokušení sbírati houby, které neznáme. Zbav nás alespoň lesních vandalů. Amen,“ recitoval Miroslav Knápek, místopředseda zapsaného spolku Mykologického klubu Salaš a pomalu otáčel o třetí dubnové sobotě, na okraji listnatého porostu na úpatí chřibských lesů, velkým zlatým klíčem, aby po té letošní zimě nezimě, otevřel horu. A to po vzoru vodáků, kteří každý rok zjara otevírají vody.
Dvě houby, které v tomto pohoří dosud nebyly spatřeny, objevili letos na jaře mykologové na Šumavě. Obě spojuje to, že pro svoji existenci potřebují hnůj a že rostly na německé straně hor.
Když Peter Luhový uklízel ve své domácí dílně, našel starší nevyužité dřevěné hranoly. Nevěděl, co s nimi, a tak pro svou přítelkyni vyrobil praktickou patrovou sušičku na bylinky a houby.
Ačkoli je teprve duben, houbaři už na mnoha místech hlásí nebývalou úrodu. Podobně se při dvou procházkách v okolí Staré Lysé na Nymbursku zadařilo Zuzaně Fuchsové.
Vědci zkoumali, jak realistický je seriál Fallout. Odborníci zjišťovali, zda je možné přežít stovky let v podzemních krytech a jaké by byly možnosti zajištění potravy a čisté vody. Zároveň se zaměřili na otázky týkající se mutací a alternativních zdrojů energie.
Letos nezvykle brzký příchod jara láká houbaře k toulkám po lesích, odkud už nosí první pěkné „úlovky“. Rostou smrže, čirůvky májovky, objevit můžete kozáky, ale třeba i hřiby kováře a další druhy.
„Nebýt 11. dubna, tak bych nebyl tak překvapený,“ napsal pan Martin Truhlík do jedné z houbařských skupin na facebooku. Nečekaný úlovek se mu podařil v Hradci Králové. Taková houba by v košíku měla skončit až o minimálně dva měsíce později.
Houby rostou celý rok, ti praví fajnšmekři to vědí a už nyní vyráží do severočeských lesů pro jarní delikatesy. Co se dá v těchto dnech najít za druhy?
Sbírání hub není jen podzimní záležitostí. Zkušení houbaři na ně často vyrážejí i v jarních měsících. Při letošním počasí, kdy se po rekordně teplé zimě přihlásilo velmi brzy jaro, mohou lidé narazit nejen na druhy, které se obvykle objevují až na přelomu května a dubna, ale i na typicky podzimní. Třeba hřiby.
Příroda má letos nejméně měsíční náskok, což zaznamenal i mykolog Jiří Laštůvka z Hlinska na Chrudimsku. Už delší dobu sbírá na svých nalezištích smrže, které patří mezi první jarní houby, ale o desátém dubnovém dni objevil první dva hřiby kováře.
Příroda má letos nejméně měsíční náskok, což zaznamenal i mykolog Jiří Laštůvka z Hlinska na Chrudimsku. Už delší dobu sbírá na svých nalezištích smrže, které patří mezi první jarní houby, ale o desátém dubnovém dni objevil první dva hřiby kováře.
V Brtnici si zájemci budou moci v neděli prohlédnout památky, dostanou se i do věže kostela. Jarní houby vystaví v Telči, pánská burleska show míří do Jihlavy a Filharmonie Gustava Mahlera odehraje jarní koncert. Ožívá i Silo Jihlava.
Drobná smržovitá houbička se zprohýbaným podlouhlým kloboučkem, voňavá, mimořádně dobrá, a také čím dál vzácnější. Taková je kačenka česká (latinsky verpa bohemica), která zpravidla otevírá houbařskou sezonu - roste už od března a místa, kde se vyskytuje, drží většina houbařů v naprosté tajnosti.
Rostou. A kdo zná, najde. Kačenka česká je velice chutná houba. Nejčastěji se dají najít tam, kde jsou osiky, trnky, topoly, tam je nacházím já. Jsou to kraje lesů, remízky. Nacházejí je ale i v třešňových sadech a lužních lesích.
Milovníci hub našli v Českém lese při procházce s mykologem Lubošem Zeleným několik druhů jarních hub. Nadchla je strmělka vonná či destice chřapáčová. Program Pojďte s námi do přírody nabízí celoročně řadu podobných exkurzí, kde se zájemci dozví mnoho zajímavostí týkající se flory a fauny.
Učit na malotřídní škole dokáže jen málokdo. Neexistuje žádné jednoduché schéma pro každou vyučovací hodinu, takže výuka je náročná zejména pro učitele. Žáci však vnímají neskutečný přínos pro svůj osobnostní rozvoj a mnohdy pociťují v malé škole větší bezpečí, protože zde vládnou příjemné vzájemné vztahy a každá změna je tak pro ně motivující.
Rostou. A kdo zná, najde. Kačenka česká je velice chutná houba. Nejčastěji se dají najít tam, kde jsou osiky, trnky, topoly, tam je nacházím já. Jsou to kraje lesů, remízky. Nacházejí je ale i v třešňových sadech a lužních lesích.
Jen skutečný znalec ví, které houby se dají sbírat a jíst celoročně. Pokud se i vy chcete dozvědět něco více, neváhejte a vypravte se v neděli 7. dubna s mykologem Lubošem Zeleným na vycházku programu Pojďte s námi do přírody. Zavede vás do okolí zaniklé obce Waldorf poblíž Karlovy Huti.
Pokud hledáte generacemi ověřený tělu prospěšný recept pro náročné dny, jakými je i předjaří, zkuste kombuchu. Jde o kvašený a lehce perlivý nápoj, který vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, má specifickou chuť a spoustu zdravotních benefitů. Podívejte se, na co je kombucha dobrá, proč a kdy pít kombuchu a jak si ji vyrobit doma. Zeptali jsme se odborníků z výroby i molekulární bioložky Tamary Mifkové z Agronomické fakulty brněnské Mendelovy univerzity.
Teplý únor a příjemné březnové teploty. Příroda se probudila a o slovo se hlásí houbařská sezona. Letos je výjimečná. Ve druhé polovině března mohou houbaři v okolí Znojma i širším regionu najít časně jarní druhy.
Štítovka jelení vyrostla u Znojma již v první polovině března. Houbaři ji mohou obvykle najít spíše v létě, i když dokáže podle odborníků vyrůst již v dubnu.
Pouhá polovina procentního bodu rozhodla: Ananas na pizzu nepatří. Podle průzkumu Barometr FOOD mapujícího stravovací návyky Čechů si to myslí 50,5 % z nich.
Vyrazit si na houby, i když je venku ještě zima? Právě nyní roste houba, jejíž popularita v celém světě prudce stoupá. U nás ji najdete především na větvích starších černých bezů. Její sběr je snadný a hnědé plodnice ve tvaru oušek vypadají zajímavě. Boltcovitka bezová neboli ucho Jidášovo je prostě v kurzu. V lékárnách narazíte na desítky přípravků obsahující výtažky z této kouzelné houby s mnoha léčivými účinky. Vy si ale můžete Jidášovo ucho právě teď nasbírat sami a při jeho zpracování využít některý z tipů v tomto článku.
O víkendu se lidé mohou těšit na letní scéně polenského hradu na zimní bitvu ve stylu letopisů Narnie. Výstavu zimních hub chystají v Telči a maškary si zabruslí v centru Jihlavy.
Nadcházející víkend na Žďársku se ponese v duchu biatlonového mistrovství světa. Do Nového Města na Moravě dorazí za fanoušky zpěvačka Anna K., která zazpívá na Vratislavově náměstí. Ve Žďáru bude zimní street food festival.
Kromě nejrůznějších masopustů mohou zájemci o víkendu vyrazit na masopustní stezku do Jaroměřic nad Rokytnou. Na zabijačkové hody se vyplatí zajet do Horního Újezdu. Poprvé se představí Franta mimozemšťan.
/VIDEO, FOTO/ Počátkem ledna jsme psali o hlívě ústřičné, která začala růst prakticky v centru Ostravy. Léčivá houba je vidění zhruba 200 metrů od křižovatky Mariánskohorské ulice a Sokolské třídy ve směru do centra. K překvapení všech hlíva přečkala několikadenní arktické mrazy, jež panovaly v první polovině ledna, kdy teplota i během dne atakovala hranici minus 18 stupňů Celsia.
Češi jsou národem houbařů. Někteří z nich navíc s oblibou sbírají houby i mimo klasickou sezonu. A to dokonce i v zimě. Patří mezi ně také Tomáš Buček z Bystřice nad Pernštejnem, který na zimní houbaření nedá dopustit. Z jedlých hub můžete podle něj najít v zimních lesích především hlívu ústřičnou, penízovku sametonohou, Jidášovo ucho a čirůvku fialovou.
Mrazák je velký pomocník, který nám pomůže uchovat potraviny na dlouhou dobu. Přesto je řada takových potravin, které po zamrazení mohou být nejen méně chutné, ale i nebezpečné a jedovaté. Mnozí lidé to ale netuší a aby předešli plýtvání s jídlem, do mrazáku je dávají. Jaké potraviny tedy do mražáku spíš nedávat? A jaké tam rozhodně nepatří?
/OBRAZEM/ I v zimním období lze najít řadu jedlých a chutných hub. Patří mezi ně zejména dřevokazné houby rostoucí na pařezech či na padlých, ale i na živých kmenech stromů. Podívejte se v galerii Deníku, co všechno lze najít v jihočeských lesích i mimo ně.
Sběr hub patří mezi oblíbené aktivity během léta i na podzim. V zimě se ale do lesa s košíkem vydávají většinou už jenom opravdoví znalci a mykologové. I během studených dní je ale možné odnést si ho plný. Pokud počasí dovolí, můžete teď v lese narazit třeba na hlívu, Jidášovy uši nebo penízovku sametonohou. Jsou to ideální druhy pro štědrovečerní hostinu i silvestrovské pohoštění.
Mezi ty bizarnější nesmysly konce letošního roku určitě patří fáma o připravovaném novém sdružení nazvaném údajně Svaz sběračů lesních plodů (SSLP), který prý začne od začátku sezony sběru hub 2024 prodávat regionální či celostátní povolenky na houby. Je to lež a aktualizovaná verze vylhané zprávy, jež se objevovala už v roce 2011.
/FOTO/ Ústecká univerzita se může pochlubit novým profesorem. Tím se stal pracovník katedry biologie Přírodovědecké fakulty UJEP Milan Gryndler. Doménou profesora je ekologie půdních mikroorganizmů. Svět půdy navíc propojil s vědeckým zájmem o lanýže, je autorem několika vědeckých pojednání o těchto v gastronomii vysoce ceněných houbách. Jmenovací dekrety nedávno předal novým profesorkám a profesorům vysokých škol v historické aule pražského Karolina Univerzity Karlovy prezident republiky Petr Pavel.
Ze zvědavosti vyzkoušel substrát z hobbymarketu. Dnes už své pěstitelské umění Tomáš Buček z Bystřice nad Pernštejnem zdokonalil a sklízí úspěchy svého snažení nejen ve své pěstírně, ale také v houbařské skupině na facebooku. Pěstování hub podle něj není finančně ani technicky náročným koníčkem. A navíc se prý i dobře najíte.
Poškrábe automatická myčka lak auta? Je proto lepší navštívit bezkontaktní myčku? Tuto otázku si klade řada řidičů, kterým záleží na perfektní vizáži jejich vozů. Výzkumy a testy však ukázaly, že ani jedna ze dvou variant mytí auta není optimální. Vítězí totiž takzvaná metoda dvou kbelíků.
Kristína Nemčková vyhrála oblíbenou kuchařskou show MasterChef, když jí bylo teprve sedmnáct let. Pro časopis Gurmet se podělila o recept Vepřové na houbách s tarhoňou. Tarhoňa je těstovina, která se u nás těší čím dál větší oblibě.
/FOTO/ Sněžník, Cínovec, ale i lesy na Litoměřicku. Tak tam všude se dají najít ještě houby, a než dorazí silnější mrazy a sníh, tak to též můžete ještě zkusit. Třeba budete mít štěstí jako náš čtenář. Za snímky krásných podborováků, které našel na Litoměřicku, mu moc děkujeme.
Houževnatec jedlý je chorošovitá houba, která se může na první pohled zdát jako neatraktivní a obyčejný porost na exotických stromech a kmenech. Když však řekneme její japonský název „shiitake“, někteří možná zpozorní. Důvod? Především v přírodním léčitelství, ale i ve zdravotnictví se svými účinky shiitake osvědčila jako velká pomoc při mnoha zdravotních problémech. A recepty s využitím shiitake? Mohou být opravdu pochoutkou.
Členové Mykologického klubu Salaš nevyrazili o druhé listopadové sobotě do chřibských lesů oslavit svátek Martina, ale po vzoru vodáků, kteří zamykají řeky, uzamknout po letošní mizerné houbařské sezoně lesy kolem Salaše.
Jak napsala PNP, 30letá Jennifer Pfeifferová z Perlesreutu (okr. Freyung-Grafenau) se v Berlíně podruhé po roce 2019 stala mistryní světa v kulturistice třídy sportovních modelů. Čtrnáct dnů předtím obhájila v Bad Langensalza titul mistryně Německa. V posledních třech měsících onlinová fitnes trenérka a matka tří děvčátek (výška 1,73 cm, váha 58 kg, devět procent tuku v těle) trénovala dva a půl hodiny denně.
Houbařská sezona začala před pár měsíci, na malou lekci z mykologie však nikdy není pozdě. První otrava houbami na našem území je doložena v roce 1018, z čehož plyne, že staří Slované s těmito tajuplnými organismy experimentovali už ve svých raných dějinách. A měli je rádi, na rozdíl od Němců, kteří jim přišli na chuť mnohem později. Holubinka, bedla, hřib, kozák, liška, muchomůrka – všechna ta jména mají praslovanské kořeny. Včetně samotného slova „houba“ („goba“), jež původně znamenalo – ano, správně: hubu, tedy lidská ústa.
Příznivci hub a houbaření se vydají do lesů kolem hradu Roštejn poblíž Třeště. Vycházka pojatá jako zamykání lesa se uskuteční v sobotu 4. listopadu od devíti hodin.
S košíkem do poloviny zaplněným Jidášovým uchem se o víkendu domů z procházky vrátil Ladislav Karel z Telic. „Znám místa, kde vím, že ho najdu, chodím si pro něj najisto,“ přiznává houbař.
Věděli jste, že redakce Deníku je jako jediná rozprostřená do každého okresu České republiky? A že třísethlavý redakční tým Deníku za týden napíše několik tisíc zpráv z regionů? Nově jsme naši zpravodajskou produkci rozšířili také o velké rozhovory s významnými či zajímavými osobnostmi z regionů po celém Česku. Najdete je každou první středu v měsíci na straně dva tištěného Deníku a na deník.cz.
Osm otrav houbami řešila letos zdravotnická zařízení v Plzeňském kraji. Jde o poměrně nízké číslo, způsobené především tím, že houbařská sezona byla špatná. Podle mykologů letos příliš nerostly nejen jedlé houby, ale ani některé jedovaté, které právě bývají příčinou otrav.