/FOTOGALERIE/ Kam na to všichni chodíte? U nás hodina v lese, a nic. Takový komentář se objevil pod příspěvkem na našich sociálních sítích. Následně se strhla doslova lavina. Čtenáři Deníku nám poslali tucty svých fotek, kde ukázali, že na Vysočině houby skutečně rostou.
/FOTOGALERIE/ Kam na to všichni chodíte? U nás hodina v lese, a nic. Takový komentář se objevil pod příspěvkem na našich sociálních sítích. Následně se strhla doslova lavina. Čtenáři Deníku Rovnost nám poslali tucty svých fotek, kde ukázali, že na jižní Moravě houby skutečně rostou.
/FOTO/ Rostou! Houbaře, kteří v těchto dnech míří do lesů na jihu Moravy, těší vytoužené nálezy. „Vyrazila jsem do okolí Opatovic u Vyškova. Našla jsem toho dost. Měla jsem hlavně babky, ale také hřiby kováře,“ svěřila se třeba Denisa Hofštetrová.
Konečně je to tady! Houbaři z celé republiky hlásí až na výjimky obrovské nálezy hub všeho druhu. Jestliže už se nemůžete dočkat, až vyrazíte do lesa, podívejte se, kde v jednotlivých krajích rostou, a kam naopak nechodit. I když konkrétní místečka si nechá každý pravý houbař jen a jen pro sebe.
Hřib smrkový nebo kozáka pozná většina houbařů. Znáte ale například čechratici černohuňatou, pstřeň dubový nebo lištičku pomerančovou? Josef Kovář je vášnivý houbař a náš pravidelný dopisovatel. Všechny houby, které našel za uplynulý měsíc, opatřil popisky. Podívejte se do naší bohaté fotogalerie.
Pan Václav Koplík je zkušený mykolog a navíc prezident Mykologického kroužku. Protože jsou Češi národem houbařů, zeptali jsme se ho na dobrý recept a tipy, na co bychom při přípravě těchto plodů přírody neměli zapomenout. Děkujeme mu za dnešní příspěvek.
Mykologické rarity jsou k vidění na výstavě hub, kterou do soboty 10. září hostí Vlastivědné muzeum v Šumperku. Jeden z exemplářů je teprve třetí houbou svého druhu, kterou se v České republice podařilo nalézt.
Hřib smrkový nebo kozáka pozná většina houbařů. Znáte ale například čechratici černohuňatou, pstřeň dubový nebo lištičku pomerančovou? Josef Kovář je vášnivý houbař a náš pravidelný dopisovatel. Všechny houby, které našel za uplynulý měsíc v okolí Vyškova a na Drahanské vrchovině, opatřil popisky. Podívejte se do naší bohaté fotogalerie. Za příspěvek mu velice děkujeme.
Jedlé, nejedlé nebo jedovaté houby si mohli návštěvníci přijít prohlédnout ve středu do Regionálního muzea Mělník. Houby na výstavu přivezli z jižních Čech. Na Kokořínsku je podle mykologa Jaroslava Malého pro houby sucho.
Hřib smrkový nebo kozáka pozná většina houbařů. Znáte ale například čechratici černohuňatou, pstřeň dubový nebo lištičku pomerančovou? Josef Kovář je vášnivý houbař a náš pravidelný dopisovatel. Všechny houby, které našel za uplynulý měsíc v okolí Vyškova a na Drahanské vrchovině, opatřil popisky. Podívejte se do naší bohaté fotogalerie. Za příspěvek mu velice děkujeme.
Hřib smrkový nebo kozáka pozná většina houbařů. Znáte ale například čechratici černohuňatou, pstřeň dubový nebo lištičku pomerančovou? Josef Kovář z Vyškova je vášnivý houbař a náš pravidelný dopisovatel. Všechny houby, které našel za uplynulý měsíc v okolí Vyškova a na Drahanské vrchovině, opatřil popisky. Podívejte se do naší bohaté fotogalerie. Za příspěvek mu velice děkujeme.
/FOTOGALERIE/ Poměrně suché léto nebylo dobrou předzvěstí pro následující houbařskou sezonu. Nicméně především v uplynulém týdnu se meteorologické podmínky proměnily a houby začínají růst. Vypadá to tedy na velmi nadějnou sezonu.
Hřib smrkový nebo kozáka pozná většina houbařů. Znáte ale například čechratici černohuňatou, pstřeň dubový nebo lištičku pomerančovou? Josef Kovář je vášnivý houbař a náš pravidelný dopisovatel. Všechny houby, které našel za uplynulý měsíc v okolí Vyškova a na Drahanské vrchovině, opatřil popisky. Podívejte se do naší bohaté fotogalerie. Za příspěvek mu velice děkujeme.
Hřib smrkový nebo kozáka pozná většina houbařů. Znáte ale například čechratici černohuňatou, pstřeň dubový nebo lištičku pomerančovou? Josef Kovář z Vyškova je vášnivý houbař a náš pravidelný dopisovatel. Všechny houby, které našel za uplynulý měsíc v okolí Vyškova a na Drahanské vrchovině, opatřil popisky. Podívejte se do naší bohaté fotogalerie. Za příspěvek mu velice děkujeme.
/FOTOGALERIE/ Rostou! Déšť a teplo udělaly v lesích v Pardubickém kraji své. Houbaři hlásí z různých koutů regionu nadité košíky hřibů. Plné lesy hub jsou podle znalců na Chrudimsku u Krouny, na Svitavsku v okolí Borové, naopak na Pardubicku je to podle houbařů prozatím slabší.
Po vydatných deštích konečně začaly růst houby. Mykologové předpovídají, že situace se díky teplému počasí a vlhku za pár dní ještě vylepší. Lidé už v lesích mohou najít například oblíbené bedly, hřiby žlutomasé lidově známé jako babky nebo také klouzky.
Dlouho to vypadalo, že milovníci sbírání hub budou mít letos smůlu, ale příroda zavelela a díky dešti a teplu začíná být v lesích pořádně živo. Na houbaře v těchto dnech narazíte třeba na Chomutovsku, na Moldavě či na Cínovci.
Podle mapy Česka, kterou na svém webu zveřejňuje Český hydrometeorologický ústav, je právě Benešovsko jedním z míst zasvěcených houbařům. „Mapa vyjadřuje vhodnost vláhových podmínek pro růst hub. Základem výpočtu je informace o nasycení půdy srážkami v předchozích třiceti dnech v kombinaci s průměrnými teplotami posledních sedmi dní,“ vysvětluje Český hydrometeorologický ústav.
Podle mapy Česka, kterou na svém webu zveřejňuje Český hydrometeorologický ústav, je právě Benešovsko jedním z míst zasvěcených houbařům. „Mapa vyjadřuje vhodnost vláhových podmínek pro růst hub. Základem výpočtu je informace o nasycení půdy srážkami v předchozích třiceti dnech v kombinaci s průměrnými teplotami posledních sedmi dní,“ vysvětlují meteorologové.
Hřib smrkový nebo kozáka pozná většina houbařů. Znáte ale například čechratici černohuňatou, pstřeň dubový nebo lištičku pomerančovou? Josef Kovář z Vyškova je vášnivý houbař a náš pravidelný dopisovatel. Všechny houby, které našel za uplynulý měsíc v okolí Vyškova a na Drahanské vrchovině, opatřil popisky. Podívejte se do naší bohaté fotogalerie. Za příspěvek mu velice děkujeme.
Hřib smrkový nebo kozáka pozná většina houbařů. Znáte ale například čechratici černohuňatou, pstřeň dubový nebo lištičku pomerančovou? Josef Kovář z Vyškova je vášnivý houbař a náš pravidelný dopisovatel. Všechny houby, které našel za uplynulý měsíc v okolí Vyškova a na Drahanské vrchovině, opatřil popisky. Podívejte se do naší bohaté fotogalerie. Za příspěvek mu velice děkujeme.
Pečárky, bedly, klouzky zrnité, hřiby kováři a kupodivu i hřiby dubové - všechny tyto houby nasbíral Jan Malířský na Strakonicku. Pravá houbařská sezona to podle něj ještě stále není, ale už brzo prý přijde. Tak buďme ve střehu!
Dobrotu z českých lišek, která se jen tak nepřejí, jak říká, připravila Šárka Škachová. Za recept na kotletky na liškách v dijonské smětaně jí děkujeme. "Když dojdou lišky, hodí se i hříbky nebo jiné druhy hub. Tady není potřeba nic přesně vážit. Na osobu stačí plátek masa a do hrnce hrst hub," radí kulinářka a pokračuje: "Takhle jednoduše připravuji kotlety na liškách nejčastěji. Inspiraci hledám na dně houbařského košíku. A vůbec nemusí být plný. I malá hrst hub umí vykouzlit velké gurmánské potěšení. Tento recept je toho příkladem."
Hřib smrkový nebo kozáka pozná většina houbařů. Znáte ale například čechratici černohuňatou, pstřeň dubový nebo lištičku pomerančovou? Josef Kovář z Vyškova je vášnivý houbař a náš pravidelný dopisovatel. Všechny houby, které našel za uplynulý měsíc v okolí Vyškova a na Drahanské vrchovině, opatřil popisky.
Houbaření patří mezi nejoblíbenější kratochvíle přelomu léta a podzimu. Každý rok proto ve stejný okamžik tráví v lese čas desítky tisíc Čechů. Jak dobře se v houbách vyznáte vy? Otestujte se, zda patříte mezi zkušené sběrače.
Hřib smrkový nebo kozáka pozná většina houbařů. Znáte ale například čechratici černohuňatou, pstřeň dubový nebo lištičku pomerančovou? Josef Kovář z je vášnivý houbař a náš pravidelný dopisovatel. Všechny houby, které našel za uplynulý měsíc, opatřil popisky. Podívejte se do naší bohaté fotogalerie.
Hřib smrkový nebo kozáka pozná většina houbařů. Znáte ale například čechratici černohuňatou, pstřeň dubový nebo lištičku pomerančovou? Josef Kovář z je vášnivý houbař a náš pravidelný dopisovatel. Všechny houby, které našel za uplynulý měsíc, opatřil popisky. Podívejte se do naší bohaté fotogalerie.
Hřib smrkový nebo kozáka pozná většina houbařů. Znáte ale například čechratici černohuňatou, pstřeň dubový nebo lištičku pomerančovou? Josef Kovář z je vášnivý houbař a náš pravidelný dopisovatel. Všechny houby, které našel za uplynulý měsíc, opatřil popisky. Podívejte se do naší bohaté fotogalerie.
Hřib smrkový nebo kozáka pozná většina houbařů. Znáte ale například čechratici černohuňatou, pstřeň dubový nebo lištičku pomerančovou? Josef Kovář z je vášnivý houbař a náš pravidelný dopisovatel. Všechny houby, které našel za uplynulý měsíc, opatřil popisky. Podívejte se do naší bohaté fotogalerie.
Hřib smrkový nebo kozáka pozná většina houbařů. Znáte ale například čechratici černohuňatou, pstřeň dubový nebo lištičku pomerančovou? Josef Kovář z je vášnivý houbař a náš pravidelný dopisovatel. Všechny houby, které našel za uplynulý měsíc, opatřil popisky. Podívejte se do naší bohaté fotogalerie.
Hřib smrkový nebo kozáka pozná většina houbařů. Znáte ale například čechratici černohuňatou, pstřeň dubový nebo lištičku pomerančovou? Josef Kovář z je vášnivý houbař a náš pravidelný dopisovatel. Všechny houby, které našel za uplynulý měsíc, opatřil popisky. Podívejte se do naší bohaté fotogalerie.
Hřib smrkový nebo kozáka pozná většina houbařů. Znáte ale například čechratici černohuňatou, pstřeň dubový nebo lištičku pomerančovou? Josef Kovář z je vášnivý houbař a náš pravidelný dopisovatel. Všechny houby, které našel za uplynulý měsíc, opatřil popisky. Podívejte se do naší bohaté fotogalerie.
Hřib smrkový nebo kozáka pozná většina houbařů. Znáte ale například čechratici černohuňatou, pstřeň dubový nebo lištičku pomerančovou? Josef Kovář z je vášnivý houbař a náš pravidelný dopisovatel. Všechny houby, které našel za uplynulý měsíc, opatřil popisky. Podívejte se do naší bohaté fotogalerie.
Déšť a ostré sluníčko, které vodu z lesa odpařuje. Tak to jsou ideální podmínky pro růst hub. Každý, kdo v těchto dnech zajde do lesa, určitě nějaké najde. Tak jako Leoš Římovský, který se pochlubil úctyhodným houbařským úlovkem. Mrkněte do fotogalerie.
Po nebývalém letním půstu zapříčiněném suchem a vysokými teplotami si v těchto dnech už v řadě houbařských rodin na Olomoucku pochutnávají na čerstvé smaženici. V lesích to místy začíná vypadat slibně.
Po nebývalém letním půstu zapříčiněném suchem a vysokými teplotami si v těchto dnech už v řadě houbařských rodin na Olomoucku pochutnávají na čerstvé smaženici. V lesích to místy začíná vypadat slibně. Bohužel jen v části Olomouckého kraje, zejména na Jesenicku a části Konicka, jak ukazuje aktuální mapa pravděpodobnosti růstu hub.
Je konec léta a nejoblíbenější česká podzimní aktivita je v plném proudu. Říká se, že Češi jsou nejzapálenějšími sběrači lesních plodů a hub, a právě u těch nyní nastal ten správný čas vyrazit. Rostou bedle, hříbky, křemenáče, klouzky a mnoho dalších. Prozradíte, kam na ně chodíte? Náš čtenář, pan Milan Kužílek, rozhodně ne, ale rád se podělí o fotografie a tipy, jak s úlovkem naložil.
Mykolog Jiří Polčák objevil na Přerovsku vzácnou štítovku. Výskyt houby žlutooranžového zbarvení byl v České republice potvrzen vůbec poprvé. „Je vysoká deset centimetrů a našel jsem ji jen nedaleko místa svého bydliště v Lipníku nad Bečvou,“ přiblížil Polčák.
Vzácnou štítovku - houbu žlutooranžového zbarvení, jejíž výskyt byl vůbec poprvé potvrzen v České republice, objevil na Přerovsku známý mykolog Jiří Polčák.
Ta pravá houbařská sezona podle mykologů teprve začne. Houbaři na jihu Čech by se jí mohli dočkat podle předpovědí už druhý týden v září. Zatím lze vyrazit do lesa spíše na zdravotní procházku.
Západní Čechy patří v České republice aktuálně k nejvíce zasaženým oblastem v důsledku dlouhodobého sucha. Kvůli naprostému nedostatku srážek nerostou ani houby. Začátkem prázdnin sice bylo několik deštivých dnů za sebou, to ale nestačilo. Houbám nestačí ani dva deštivé dny ze závěru minulého týdne.
Houba za všechny peníze. To je hřib královský. Vyskytuje se vzácně, ale Havlíčkobrodsko a další dvě místa na Vysočině si v poslední době oblíbil. Je zákonem chráněný. Za sběr je pokuta padesát tisíc korun. Za smaženici v restauraci hrozí majiteli postih za dva miliony. K podobně vzácným druhům patří u nás na Vysočině ještě hřib bronzový, plavý a přívěskatý.
Několikrát v uplynulém týdnu vyrazil na houby Josef Kovář z Vyškova. I když současné počasí jejich růstu právě nesvědčí, občas houbařovo srdce zaplesá. Ale potěší i pohled na krásně zbarvenou večerní oblohu. Děkujeme Josefu Kovářovi za fotografie červánků nad Vyškovem i hezkých houbařských úlovků.
Několikrát v uplynulém týdnu vyrazil na houby Josef Kovář z Vyškova. I když současné počasí jejich růstu právě nesvědčí, občas houbařovo srdce zaplesá. Ale potěší i pohled na krásně zbarvenou večerní oblohu. Děkujeme Josefu Kovářovi za fotografie červánků nad Vyškovem i hezkých houbařských úlovků.
Několikrát v uplynulém týdnu vyrazil na houby Josef Kovář z Vyškova. I když současné počasí jejich růstu právě nesvědčí, občas houbařovo srdce zaplesá. Ale potěší i pohled na krásně zbarvenou večerní oblohu. Děkujeme Josefu Kovářovi za fotografie červánků nad Vyškovem i hezkých houbařských úlovků.