Kreativ

ŠTÍTEK: houby

Přednáška mykologa Oldřicha Jindřicha v hořovické knihovně.

Lidé v hořovické knihovně slyšeli o houbách. Mykolog nabídl i recepty

Jednu z dalších zajímavých přednášek připravil pro veřejnost Oldřich Jindřich, člen České vědecké společnosti pro mykologii a předseda Hořovického mykologického kroužku společně s hořovickými knihovnicemi. Přednáška nebo spíše příjemné povídání o houbách, které bylo tentokrát více zaměřeno na vaření z hub, se konalo v Městské knihovně Ivana Slavíka.

Vyrazte za houbami do Českého lesa.

Vyrazte za houbami do Českého lesa

Houby lze sbírat po celý rok, ale je třeba vědět které a jak na to. Na sběr hub jarních, jejich určování a další zajímavosti bude zaměřena jedna z tematických vycházek programu Pojďte s námi do přírody. V neděli 8. května mohou milovníci houbových pochutin vyrazit společně s odborným průvodcem mykologem Lubošem Zeleným na asi pětikilometrový okruh Českým lesem.

Houby shitake

Zázračná houbička: Shitake nejen chutná, ale umí i léčit

Než se roztrhne pytel s jarními bylinkami, stojí za to dát prostor i exotickým houbám. Shitake se sice už dávno pěstují i u nás a můžete si je sklidit klidně doma v garáži, ale pocházejí z Japonska, kde mají své pevné místo v kuchyni i léčitelství. Tvrdí se, že prodlužují život, doporučují se při nádorových onemocněních, mají silné protivirové účinky a stimulují imunitu.

Dřevěné houby se na zimu uklízí, už ale zase dělají radost místním i přespolním.

Už rostou! Do košíku by se ale dřevěné houby z Kněževse asi nevešly

Vášnivé houbaře i milovníky výletů jistě potěší zpráva, že už zase rostou. A co? Přece dřevěné houby v Kněževsi. Najdete je rozeseté po celé vesnici, ale třeba i ve Hřibovém háji. Děti zase jistě potěší hřiště, kterému vévodí několikametrový hřib jakožto lezecká stěna. Využijte pěkného počasí a vydejte se do Kněževsi na výlet třeba hned v sobotu před tím, než se půjdete večer ohřát k některému z čarodějnických ohňů. A nebo můžete v neděli spolu s houbami hledat i rozkvetlý strom pro májový polibek. Za fotky děkujeme Petře Blahové.

Houbaření. Ilustrační foto.

Už chodí na houby. Smržů a kačenek je však na Vysočině málo. Chybí vláha

Najít se dají, ale dá to pořádně zabrat. Na tom se shodli mykologové. Aby se houbaři na Vysočině vrátili domů s košíky plnými hub, musí se proto velmi snažit a pořádně hledat. Letošní jarní sezóna jim kvůli velkému suchu nepřeje. Houbaři ji hodnotí jako jednu z nejhorších za několik posledních let.

Darované výtvarné práce se shromáždily v krumlovské škole sv. Anežky. Své práce poskytla také učitelka z krumlovské ZUŠ Sandra Čechová.

Studenti chtějí pomoci Ukrajině. Je z toho benefice se stovkami uměleckých děl

V galerijní prostor s více než dvěma stovkami výtvarných děl se na několik dní promění českokrumlovské kino Luna. Bude tam zcela výjimečná prodejní akce uměleckých děl výtvarníků a studentů uměleckých oborů na podporu válečných uprchlíků, takže výtvarné práce budou k mání za velmi příznivou cenu.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je bolcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy i řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ucho jidášovo, penízovka sametonohá, hlíva ústřičná. Tyto tři druhy lze sbírat bez obav.

Houby rostou celou zimu, ale hledat se musí se vztyčenou hlavou

/FOTOGALERIE/ Houby rostou, i když je les pokrytý sněhem. Při procházkách lze nalézt jedlé i léčivé druhy a dobrou zprávou je, že v zimě se nikdo neotráví. Kdo se vydá za úlovkem, neměl by ho hledat na zemi, ale spíše na popadaných kmenech nebo ve větvích stromů.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je bolcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy i řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je hlíva ústřičná.

FOTO: Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy i řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je bolcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy i řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je hlíva ústřičná.

FOTO: Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy i řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je bolcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy nebo řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je bolcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy či řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je bolcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy a řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je boltcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy i řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je boltcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy i řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je boltcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy i řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je boltcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy i řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je bolcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy či řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je bolcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy či řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je bolcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy či řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je boltcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy i řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je boltcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy i řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je boltcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy i řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je boltcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy i řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Mercedes-Benz Vision EQXX.

Futuristický Mercedes. Elektrický sedan je vyrobený i z hub, kaktusu a odpadků

Mercedes odhalil nový koncept plně elektrického auta, které má na jedno nabití ujet až tisíc kilometrů. Model Vision EQXX je futuristické luxusní vůz, které se snaží o co nejmenší dopad na životní prostředí. Elekromobil je vyrobený z mnoha recyklovaných či obnovitelných materiálů, jako jsou houbová či kaktusová vlákna, a z odpadu, který obsahuje třeba zbytky jídla nebo dětské plenky.

Malé nožky fosilie Tetrapodophis, považované za objev chybějícího vývojového článku mezi hady a ještěry. Ve skutečnosti šlo o člena vyhynulého rodu mořských ještěrů Dolichosaurus

I mistr tesař se utne. Mnohé slavné fosilie byly po desítky let vykládány špatně

Když přišel do kin Jurský park režiséra Stevena Spielberga, překvapil mnohé české diváky tím, že se tyranosaurus v žádné situaci neopíral o ocas. Právě takový dinosauří postoj totiž měli zažitý z uměleckých rekonstrukcí dinosaurů od malíře Zdeňka Buriana. Ilustrace pravěkého světa v knihách našeho dětství dodnes utvářejí naši představu o jeho podobě, často se ale mýlí. Stejně, jako se mnohokrát mýlili paleontologové.

Štola Lehnschafter v Mikulově

Ve štole Lehnschafter neprší a ani nesněží. Zaujmou stříbrné rudy i živé houby

Ve štole neprší a ani nesněží. Štola Lehnschafter v Mikulově se může pochlubit kromě exkurze do těžby stříbrné rudy i pohledem na živé houby. Polymetalické stříbronosné rudy se v mikulovském rudném revíru těžily od 13. do 19. století, největší rozmach těžby byl historiky datován do 18. století. První novodobí nadšenci důl objevili v roce 1987 a začali s jeho odkrýváním. Důl má celkem 12 pater, je 215 metrů hluboký a délka všech chodeb je 13 km. 

Divoké prase

35 let po havárii: Černobyl je stále radioaktivní, v Česku září houby i divočáci

Od havárie jaderné elektrárny v Černobylu na Ukrajině uplyne v dubnu už 36 let, ale radioaktivní látky, které tehdy doputovaly až na naše území, pociťujeme dodnes. Zvláště v některých místech je množství cesia-137 v půdě stále tak vysoké, že jsou následkem toho radioaktivní zejména houby, ale také lesní plody či divočáci. Odborníci ale uklidňují, že není důvod k panice.