První houbařská radost. Kačenka chutná po lanýžích a na Plzeňsku je jí plno
Jarní houba kačenka česká – Verpa bohemica z čeledi smržovitých je vynikající houbou vhodnou ke konzumaci. Podívejte se, jakou nadílku našel čtenář Václav Vokáč na Plzeňsku
Jarní houba kačenka česká – Verpa bohemica z čeledi smržovitých je vynikající houbou vhodnou ke konzumaci. Podívejte se, jakou nadílku našel čtenář Václav Vokáč na Plzeňsku
Jednu z dalších zajímavých přednášek připravil pro veřejnost Oldřich Jindřich, člen České vědecké společnosti pro mykologii a předseda Hořovického mykologického kroužku společně s hořovickými knihovnicemi. Přednáška nebo spíše příjemné povídání o houbách, které bylo tentokrát více zaměřeno na vaření z hub, se konalo v Městské knihovně Ivana Slavíka.
Houby lze sbírat po celý rok, ale je třeba vědět které a jak na to. Na sběr hub jarních, jejich určování a další zajímavosti bude zaměřena jedna z tematických vycházek programu Pojďte s námi do přírody. V neděli 8. května mohou milovníci houbových pochutin vyrazit společně s odborným průvodcem mykologem Lubošem Zeleným na asi pětikilometrový okruh Českým lesem.
Než se roztrhne pytel s jarními bylinkami, stojí za to dát prostor i exotickým houbám. Shitake se sice už dávno pěstují i u nás a můžete si je sklidit klidně doma v garáži, ale pocházejí z Japonska, kde mají své pevné místo v kuchyni i léčitelství. Tvrdí se, že prodlužují život, doporučují se při nádorových onemocněních, mají silné protivirové účinky a stimulují imunitu.
Vášnivé houbaře i milovníky výletů jistě potěší zpráva, že už zase rostou. A co? Přece dřevěné houby v Kněževsi. Najdete je rozeseté po celé vesnici, ale třeba i ve Hřibovém háji. Děti zase jistě potěší hřiště, kterému vévodí několikametrový hřib jakožto lezecká stěna. Využijte pěkného počasí a vydejte se do Kněževsi na výlet třeba hned v sobotu před tím, než se půjdete večer ohřát k některému z čarodějnických ohňů. A nebo můžete v neděli spolu s houbami hledat i rozkvetlý strom pro májový polibek. Za fotky děkujeme Petře Blahové.
Najít se dají, ale dá to pořádně zabrat. Na tom se shodli mykologové. Aby se houbaři na Vysočině vrátili domů s košíky plnými hub, musí se proto velmi snažit a pořádně hledat. Letošní jarní sezóna jim kvůli velkému suchu nepřeje. Houbaři ji hodnotí jako jednu z nejhorších za několik posledních let.
Najít se dají, ale dá to pořádně zabrat. Na tom se shodli mykologové. Aby se houbaři na Vysočině vrátili domů s košíky plnými hub, musí se proto velmi snažit a pořádně hledat. Letošní jarní sezóna jim kvůli velkému suchu nepřeje. Houbaři ji hodnotí jako jednu z nejhorších za několik posledních let.
Popularita prastaré odrůdy obilí začala upadat už od počátku 20. století. O poslední hřebíček do rakve se postaral Adolf Hitler, který špaldu na území nacistické třetí říše zakázal. A čím že se chudinka provinila? Měla malý výnos.
V galerijní prostor s více než dvěma stovkami výtvarných děl se na několik dní promění českokrumlovské kino Luna. Bude tam zcela výjimečná prodejní akce uměleckých děl výtvarníků a studentů uměleckých oborů na podporu válečných uprchlíků, takže výtvarné práce budou k mání za velmi příznivou cenu.
Poslední březnový pátek vyrazil pomalu se rozloučit s končícím růstem ohnivců rakouských v okolí říčky Malá Haná náš pravidelný dopisovatel Josef Kovář. Za pěkné fotografie velmi děkujeme.
Kuře a houbová omáčka, to je skvělá kombinace. Já tentokrát použil lišky, ale můžete použít i jiné houby.
Ani záchod, ani podlaha. Největším rájem pro bakterie v domácnosti je kuchyňská mycí houbička. Potvrzuje to i nejnovější výzkum. Houbička je podle vědců pro nebezpečné organismy ideálním prostředím mimo jiné proto, že se v ní může rozvíjet množství druhů, aniž by se vzájemně ohrožovaly.
Soužití Čechů a Ukrajinců prchajících před válkou může zpříjemnit společné vaření. O víkendu si to vyzkoušeli třeba v jihomoravské Moravské Nové Vsi. Téměř sto porcí boršče tam navařila na malou improvizovanou slavnost Jana z ukrajinského Mukačeva. Do České republiky ji přivezl syn, který tady pracuje.
/FOTOGALERIE/ Začátkem nového kalendářního roku se na Základní škole Příbram ve Školní ulici rozhodně nelenilo! Žáci druhého stupně se zapojili do realizace školního projektu zaměřeného na mikrobiální svět na dlani, který byl uskutečněn za podpory města Příbram.
Někdy svědí, deformuje nehty, často jen vzbuzuje zvídavé dotazy v okolí. Mykózy neboli plísně se vytvářejí na různých místech těla. A nerady je opouštějí. Boj s nimi bývá dlouhodobý a tuhý, podle lékařů je úspěšný jen v kombinaci dobré léčby a prevence.
Ideální podmínky čekají lyžaře v areálu Hochfichtu, píše PNP. Po vydatném sněžení se tam ustálila oblast vysokého tlaku a lze tu prý očekávat hodně slunce.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
/FOTOGALERIE/ Houby rostou, i když je les pokrytý sněhem. Při procházkách lze nalézt jedlé i léčivé druhy a dobrou zprávou je, že v zimě se nikdo neotráví. Kdo se vydá za úlovkem, neměl by ho hledat na zemi, ale spíše na popadaných kmenech nebo ve větvích stromů.
Vyrazit na houby můžeme i v zimě. Spíše než naše chuťové buňky potěší tyto nálezy naše oči. Mnoho z hub, které najdeme v zimním období, se totiž jíst nedá. Ale jsou to krasavci, o tom není pochyb.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Dostatečné množství vody je jedním z klíčových parametrů, který určuje kvantitu, kvalitu i zdravotní stav vinné révy. Lékem na nedostatek vody ve vinohradech v době klimatické změny mohou být půdní houby.
Mercedes odhalil nový koncept plně elektrického auta, které má na jedno nabití ujet až tisíc kilometrů. Model Vision EQXX je futuristické luxusní vůz, které se snaží o co nejmenší dopad na životní prostředí. Elekromobil je vyrobený z mnoha recyklovaných či obnovitelných materiálů, jako jsou houbová či kaktusová vlákna, a z odpadu, který obsahuje třeba zbytky jídla nebo dětské plenky.
Vánoční výzdoba v Protivíně nejspíš doplatila na silvestrovské oslavy. Krátce po půlnoci se totiž svítící houba na Masarykově náměstí proměnila v obří pochodeň. Byla přitom oblíbenou atrakcí především mezi dětmi, které se uvnitř houby často fotily.
Když přišel do kin Jurský park režiséra Stevena Spielberga, překvapil mnohé české diváky tím, že se tyranosaurus v žádné situaci neopíral o ocas. Právě takový dinosauří postoj totiž měli zažitý z uměleckých rekonstrukcí dinosaurů od malíře Zdeňka Buriana. Ilustrace pravěkého světa v knihách našeho dětství dodnes utvářejí naši představu o jeho podobě, často se ale mýlí. Stejně, jako se mnohokrát mýlili paleontologové.
Ve štole neprší a ani nesněží. Štola Lehnschafter v Mikulově se může pochlubit kromě exkurze do těžby stříbrné rudy i pohledem na živé houby. Polymetalické stříbronosné rudy se v mikulovském rudném revíru těžily od 13. do 19. století, největší rozmach těžby byl historiky datován do 18. století. První novodobí nadšenci důl objevili v roce 1987 a začali s jeho odkrýváním. Důl má celkem 12 pater, je 215 metrů hluboký a délka všech chodeb je 13 km.
Po týdenní reprezentační přestávce se opět rozbíhá hokejová Tipsport extraliga. „Přestávky nemám rád,“ usměje se trenér Motoru Jaroslav Modrý. Jeho tým se v úterý představí ve Zlíně (17.30), ve čtvrtek bude hostit Olomouc (17.30).
FOTOGALERIE/ O tom, že na houby se dá opravdu chodit celoročně, nás opět přesvědčil náš čtenář reportér Martin Kubát. Se svým nejvěrnějším kamarádem psem Fredym opět vyrazil k břehům potoků, říček a rybníků. Za krásné snímky děkujeme.
FOTOGALERIE/ O tom, že na houby se dá opravdu chodit celoročně, nás opět přesvědčil náš čtenář reportér Martin Kubát. Se svým nejvěrnějším kamarádem psem Fredym opět vyrazil k břehům potoků, říček a rybníků. Za krásné snímky děkujeme.
FOTOGALERIE/ O tom, že na houby se dá opravdu chodit celoročně, nás opět přesvědčil náš čtenář reportér Martin Kubát. Se svým nejvěrnějším kamarádem psem Fredym opět vyrazil k břehům potoků, říček a rybníků. Za krásné snímky děkujeme.
FOTOGALERIE/ O tom, že na houby se dá opravdu chodit celoročně, nás opět přesvědčil náš čtenář reportér Martin Kubát. Se svým nejvěrnějším kamarádem psem Fredym opět vyrazil k břehům potoků, říček a rybníků. Za krásné snímky děkujeme.
/FOTOGALERIE/ O tom, že na houby se dá opravdu chodit celoročně, nás opět přesvědčil náš čtenář reportér Martin Kubát. Se svým nejvěrnějším kamarádem psem Fredym opět vyrazil k břehům potoků, říček a rybníků. Za krásné snímky děkujeme.
Od havárie jaderné elektrárny v Černobylu na Ukrajině uplyne v dubnu už 36 let, ale radioaktivní látky, které tehdy doputovaly až na naše území, pociťujeme dodnes. Zvláště v některých místech je množství cesia-137 v půdě stále tak vysoké, že jsou následkem toho radioaktivní zejména houby, ale také lesní plody či divočáci. Odborníci ale uklidňují, že není důvod k panice.
FOTOGALERIE/ O tom, že na houby se dá opravdu chodit celoročně, nás opět přesvědčil náš čtenář reportér Martin Kubát. Se svým nejvěrnějším kamarádem psem Fredym opět vyrazil k břehům potoků, říček a rybníků na Prostějovsku. Za krásné snímky děkujeme.