Kreativ

ŠTÍTEK: houby

Sběr hub na Světelsku.

Nevšední zážitek? Sběr hub na výstavu. Mykolog je maskoval toaletním papírem

Když najdete nějakou houbičku, tak ji hlavně neřežte nožíkem, ale vydloubněte ji, aby byla vidět celá, velí mykolog Jaroslav Kadlec z Příseky u Světlé nad Sázavou na Vysočině v sobotu ráno. Vyrazil totiž sbírat voňavé exponáty na výstavu v Havlíčkově Brodě. „A díru pak vždy zahrňte, aby podhoubí nevyschlo,“ přidává další radu.

Mykologové našli v lesích na Litomyšlsku a Poličsku desítky druhů hub. Hřibů je ale zatím málo.

OBRAZEM: Deník s mykology v lese. Rostou rarity, ale hřibů je málo

/REPORTÁŽ/ Houbařská sezona je v plném proudu, ale žádné žně se letos zatím nekonají. „V lese je sucho. Pro normální houbaře ještě ráj nepřišel a mám obavy, jestli letos vůbec přijde. Pro znalce hub už je to o něco lepší, druhů se dá najít hodně,“ míní mykolog Jiří Kohák z Mykologického klubu Dolní Újezd. Hřibů je v lese pomálu, ale druhů se objevuje docela dost. Více čtěte v článku.

Sběr hub na Světelsku.

Houbová mise: Podívejte se na exponáty do výstavy. Vějířovec zabral celý koš

/FOTO/ Když najdete nějakou houbičku, tak ji hlavně neřežte nožíkem, ale vydloubněte ji, aby byla vidět celá, velí mykolog Jaroslav Kadlec z Příseky u Světlé nad Sázavou v sobotu ráno. Vyrazil totiž sbírat voňavé exponáty na výstavu v Havlíčkově Brodě. „A díru pak vždy zahrňte, aby podhoubí nevyschlo,“ přidává další radu.

Vernisáž výstavy skla

Výstavy v brodském muzeu potěší milovníky skla i hub

Co dělat na podzim, když už počasí nepřeje venkovním aktivitám? Můžete zajít třeba do Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod. Až do konce roku tu máme výstavu skla, které vzniklo na česko-rakouském workshopu 2021. Výstavu jsme připravili ve spolupráci s Uměleckoprůmyslovou akademií Světlá nad Sázavou.

Na houby s repelentem a chytrým telefonem.

FOTO: Na houby s repelentem a chytrým telefonem!

Vracíme přírodě dávný dluh, což je jenom dobře. Vysoké komíny se zastyděly, člověk uznal chybu a přidal do jedovatých továren techniku, která čistí vzduch. Voda v řekách je najednou čistší, rak už není vzácností, nutrie baví diváky v Trmicích, bobr staví hráz ve Hřensku.

Houbařka Monika Šťastná ze Suchdola nad Lužnicí

To je hub. Úspěch měla houbařka v lesích okolo Suchdola nad Lužnicí

Fotografii s houbařkou Monikou Šťastnou s úspěšným nálezem zaslal redakci Jan Paďourek. Houby prý nasbírala v lesích okolo Suchdola nad Lužnicí. "Paní Monika z těch hub vaří výborný houbový guláš a také vaří pravou jihočeskou kulajdu. Monika se soustřeďuje na sběr především hřibovitých hub," připsal Jan Paďourek. Za příspěvek mu děkujeme. 

Hadovka smrdutá. Vypadá jako vajíčko, ale je to houba. Sice smrdí, ale na řízek prý chutná skvěle.

Páchne a vypadá jako vajíčko. I takové houby teď na Jihlavsku rostou. Mrkněte

Houby rostou, jen musíte vědět, kde hledat. Shodují se lidé na Jihlavsku. V sobotu zapršelo, tak se les zase zaplní houbaři. Ale i v posledních dnech se daly najít zajímavé skvosty. Zuzana Viktorinová v lese objevila houbu, která vypadá jako vajíčko. Klasiku a plný koš hub si zase domů přinesl Pavel Marek. Za fotky jim děkujeme. Podívejte do naší galerie.

Houbařské úlovky.

FOTO: Lesy na Litoměřicku nabízejí krásnou podívanou i chutné plody

Co Čech, to houbař. Jít do lesa na houby je pro mnoho z nás rituálem, bez kterého bychom si nedokázali představit letní a podzimní soboty, neděle i dovolené. Pokud jste zatím na houbařské úlovky neměli štěstí, můžete se pokochat alespoň fotkami vášnivého houbaře Pavla Diviše.

Rostou.

Dobré: houby Podorlicka uvidíte na výstavě

Že v tomto čase houby opravdu rostou, se přesvědčí návštěvníci výstavy Houby Podorlicka, která se uskuteční od 16. do 19. září v ekocentru A Rocha Keithe Morrise v Dobrém.

Houbařské úlovky z Děčínska.

FOTO: Lesy na Děčínsku nabízí krásnou podívanou i chutné plody

Co Čech, to houbař. Jít do lesa na houby je pro mnoho z nás rituálem, bez kterého bychom si nedokázali představit letní a podzimní soboty, neděle i dovolené. Pokud jste zatím na houbařské úlovky neměli štěstí, můžete se pokochat alespoň fotkami vášnivého houbaře Pavla Diviše z Děčínska.

Hadovka smrdutá. Vypadá jako vajíčko, ale je to houba. Sice smrdí, ale na řízek prý chutná skvěle.

Páchne a vypadá jako vajíčko. I takové houby teď na Jihlavsku rostou. Mrkněte

Houby rostou, jen musíte vědět, kde hledat. Shodují se lidé na Jihlavsku. V sobotu zapršelo, tak se les zase zaplní houbaři. Ale i v posledních dnech se daly najít zajímavé skvosty. Zuzana Viktorinová v lese objevila houbu, která vypadá jako vajíčko. Klasiku a plný koš hub si zase domů přinesl Pavel Marek. Za fotky jim děkujeme. Podívejte do naší galerie.

Houbařské úlovky z Jablonecka.

FOTO: Lesy na Jablonecku nabízí krásnou podívanou i chutné plody

Co Čech, to houbař. Jít do lesa na houby je pro mnoho z nás rituálem, bez kterého bychom si nedokázali představit prázdninové a podzimní soboty, neděle i dovolené. Pokud jste zatím na houbařské úlovky neměli štěstí, můžete se pokochat alespoň ve fotogalerii, kterou pořídil vášnivý houbař Martin Vlk. Moc děkujeme!

Hasiči zachraňují českému seniorovi auto.

Od sousedů: Český senior slepě věřil GPS. Uvízl s autem ve svahu na lesní pěšině

O řidičák přišel v Rakousku český senior, který slepě důvěřoval autonavigaci a zajel do lesa, odkud jeho auto museli ručně vytlačit hasiči. Doktor mu pak sebral řidičák. Spoulu s touto zprávou přinášíme pravidelnou várku novinek od našich sousedů. Nechybí mezi nimi, že byl nalezen mrtvý vrah z Bosny nebo že mladík zemřel po požití psychoaktivních hub.

Exempláře hub z lesů nad Ludéřovem, místní část Drahanovic, 5. září 2021

Rostou, někde. Kam se v kraji vyplatí vyrazit na houby

Houbařská sezona již začala a lesy v Olomouckém kraji nejen o víkendech křižují lovci s košíky a kudlami. Kdo ví, kam vyrazit, s prázdnou z lesa neodejde, i když na řadě míst o víkendu vládlo spíše zklamání. Ta pravá podzimní houbařská sezona jistě teprve přijde, shodovali se milovníci hub.

Mykolog Jiří Véle.

Mykolog Jiří Véle: Houby jsou rostliny tajnosnubné

/FOTOGALERIE/ Jiří Véle (54) žije ve Svárově na Kladensku a jeho celoživotním koníčkem jsou přírodní vědy. Už jako malého kluka ho zajímali brouci, zkameněliny a stejně tak jsou jeho celoživotní vášní houby. Jak říká, přírodověda jde ruku v ruce se vším a jednotlivé obory jsou provázané.

Houby. Ilustrační foto.

Pravé houbařské žně se zatím nekonají. Přijdou za pár týdnů, míní odborníci

Když prší, rostou houby. Alespoň tak to říká pravidlo našich dědečků. V Krušných horách to je ale v aktuálním deštivém období spíše zatím pouze na procházku v lese než houbaření. Správné žně podle mykologů přijdou až v polovině září. „S odkazem na současné počasí se dá očekávat, že by to mohlo přijít za 14 dnů až tři týdny,“ předpokládá mykolog Pavel Dombaj.

Z houbařské procházky lesem mezi Halží a Žďárem.

PODÍVEJTE SE: Lesy znovu začínají vydávat svoje poklady

V obležení houbařů začínají být lesy na Tachovsku. Současné počasí houbám přeje, lesy jsou jich plné, i když nejoblíbenější hřibovité houby zatím většinu netvoří. Alespoň ne v lese mezi Halží a Žďárem na Tachovsku, odkud jsou naše snímky.

Lékaři varují, aby lidé dávali pozor na to, jaké houby jí a jak je upravují.

Jedovaté houby vedou i k poškození jater, varují lékaři

Před sběrem nesprávných hub i před jejich špatnou úpravou či skladováním nyní varují lékaři z brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny. Špatné zpracování může způsobit lidem průjem a zvracení. „U mladých pacientů většinou nehrozí žádné závažné komplikace, starší lidi vzhledem k riziku rozvoje dehydratace přijímáme na jeden až dva dny k infuzní léčbě a monitoraci životních funkcí," zmínil vedoucí metabolické jednotky intenzivní péče Aleš Průcha.

Houbaření. Ilustrační foto

Jsme národ houbařů? Kdepak, hazardéři bez vztahu k lesu, tvrdí známý mykolog

V lesích Beskyd, Javorníků, Chřibů i hvozdech Bílých Karpat zavoněly houby. Někde rostou více, jinde méně. Hlavní sezona podle mykologů teprve přijde. Obecně ale registrují menší úrodu než vloni. Upozorňují také na neurvalé chování návštěvníků lesa a četné otravy. Lidé nepoznají ani základní druhy hub.

Obliba hub stále trvá. A houbových receptů přibývá.

Houbovec, zalitka, paštika i čalamáda: houby kralují v kuchyních na Žďársku

/RECEPTY UVNITŘ ČLÁNKU/ Hřiby, holubinky, muchomůrky růžovky nebo lišky lidově nazývaná kuřátka, to vše teď nabízejí lesy na Vysočině. „Moje babička o houbách říkávala, že je to maso lesa. A uměla z nich vykouzlit hotové zázraky. Ani hostina pro krále by se za její houbové pokrmy nemusela stydět,“ vzpomíná na dny svého dětství prožité v chalupě u babičky Radim Hromádka ze Žďáru nad Sázavou.