Kreativ

ŠTÍTEK: houby

Elixír věčného mládí

Hlíva ústřičná se pěstuje po celém světě už několik století. Dokonce jsou dochovány záznamy o tom, že patřila k prvním houbám, které lidé přenášeli i se substrátem do svých domovů a které pak sbírali z kusu dřeva i několik let. Stačilo jen dřevo i s houbou nechat na vlhkém místě.

Prales na Žákově hoře zmapují vědci

Žďárské vrchy - Pralesovitý porost na Žákově hoře byl vybrán do celostátního projektu. „Tento prastarý les byl v rámci celé České republiky zařazen mezi několik dalších pralesů, které budou zanedlouho podrobněji zkoumány," potvrdil Jaromír Čejka ze Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Žďárské vrchy.

Jasany v národní přírodní rezervaci usychají

Žďárské vrchy - Houba nazvaná Chalara fraxinea likviduje jasanové porosty. Největší problém byl zaznamenán v Národní přírodní rezervaci (NPR) Ransko, houba se však nevyhnula ani městské zeleni.

Na přetřes s vědcem přišly také myši v mixéru

Broumov - Jak probíhá proces mikrofotografie, proč se při pádu šnečí ulita nerozbije, jak se do hrobu Arnošta z Pardubic dostaly řasy z prvohor? O tom ve čtvrtek s návštěvníky broumovského ScienceCafé hovořil Petr Jan Juračka. Na přetřes přišel i Terminátor nebo myši v mixéru.

Šnečí závody v sobotu přilákaly děti i dospělé

Veselí nad Lužnicí - V sobotu v domě dětí a mládeže závodili afričtí šneci. Nejrychlejší z nich zdolal metrovou dráhu za deset minut, ostatní si dali na čas a "běželi" až hodinu. O svých mazlíčcích vyprávěla návštěvníkům chovatelka Anna Sýkorová.

Na přetřes s vědcem přišly také myši v mixéru

Broumov - Jak probíhá proces mikrofotografie, proč se při pádu šnečí ulita nerozbije, jak se do hrobu Arnošta z Pardubic dostaly řasy z prvohor? O tom ve čtvrtek s návštěvníky broumovského ScienceCafé hovořil Petr Jan Juračka. Na přetřes přišel i Terminátor nebo myši v mixéru.

Rozlomená lípa spadla na svatého Jana

Vojnův Městec – Silný poryv větru rozlomil starou lípu na náměstí. Při pádu zavadila o sochu svatého Jana Nepomuckého a strhla k zemi velkou větev sousedního stromu. „Událo se to v noci z minulého pátku na sobotu. O půl dvanácté byla ještě pod lípou zaparkována auta, senioři měli posezení s písničkou. Tak půl hodiny poté, co odjeli, se strom vpravo od sochy roztrhl. Bylo veliké štěstí, že se nikomu nic nestalo," popsal starosta Karel Malivánek.

Někdy dokážu vybouchnout, přiznává Vlach

Zlín – /ROZHOVOR/Žádné emotivní výlevy od něj neuvidíte. Na střídačce stojí a soustředěně sleduje dění na ledě. Když je potřeba, kouč zlínských hokejistů Rostislav Vlach se jen nakloní k hráčům a něco jim v klidu vysvětluje.

Houby rostou i v lednu

Domažlicko - Sběr hub je oblíbený koníček, kterému se většina lidí věnuje hlavně v létě a hlavně na podzim. Je ale známo, že někteří houbaři chodí i v zimě a nevrací se s prázdnou.

Meteorolog: Rok 2014 byl teplotně výjimečný

Rožmitál - Vzpomenete si ještě, jaké bylo loni počasí třeba v dubnu nebo v září? Že ne? Podívejte se tedy na podrobný přehled s meteorologem Hubertem Hoyerem z Rožmitálu.

Košt nakládaných hub ovládli Polišenský a Koplíci

Ratíškovice /FOTOGALERIE/ – Už po jednadvacáté se sešli a sjeli milovníci nakládaných hub do Ratíškovic na Košt sviňůrek. Dorazili na něj i gurmáni z Moravy i Čech. „Tentokrát se sešlo pětadevadesát vzorků, které jsou tradičně rozdělené na hřibovité, čirůvky a Zbytek světa. Máme tady houby dokonce od kamarádů z Pelhřimova, jinak se tady nachází pestrá prezentace z celého hodonínského okresu," představil soutěžní soubor prezident pořádajícího Mykologického kroužku Ratíškovice Václav Koplík.

Také v zimě se vydejte na houby

Jičínsko – Penízovka sametonohá je jedlá zimní houba. Roste zpravidla v trsech na kmenech stromů, vydrží velmi nízké teploty. Sbírají se jen kloboučky, neboť třeně jsou příliš tuhé.

Tipy, jak rozšířit obzory silvestrovských chutí

Zlínský kraj - Po vánočním hodování, kdy si na své přišli všichni milovníci sladkých chutí, nastává poslední den v roce, a to už budou vládnout chutě zcela jiné. Vzhledem k mírně zvýšené konzumaci alkoholu přijdou k chuti pikantní dobroty a dobrůtky. 

Atrakcí konzervovaných hub byla bedla vysoká

Salaš – Zvát vášnivé houbaře a kulináře v čase mezi Štědrým dnem a Novým rokem do vesničky Salaš na úpatí Chřibů a nabídnout jim k ochutnání vzorky hub ve sladkokyselém nálevu, to už jedenáct let úkolem tamního mykologického klubu.

S nástupem zimy houbaření rozhodně nekončí

Příbram /RECEPT NA POCHOUTKU Z HLÍVY/ – Zimní houbaření není žádná recese a ani vychloubání zkušených houbařů. S nástupem zimy totiž houbařská sezona rozhodně nekončí. A při té letošní donedávna nepovedené zimě, houbaři ještě nosili běžné podzimní druhy, které postupně vystřídaly typicky zimní houby.

Lomničtí gastronomové zabodovali v soutěžích

Lomnice nad Popelkou - Tým kuchařů ze Střední školy v Lomnici nad Popelkou úspěšně reprezentoval na Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu BONECO CUP 2014. V prvním ročníku soutěže Filmové speciality s Klasou postoupilo další lomnické družstvo do finále.

Na Štědrý den muselo být doma hlavně uklizeno

Střední Morava - Když nebe rozzářila první hvězda, slavnostní večer Štědrého dne mohl začít. Jídelní stůl zdobil sváteční bílý ubrus, hostina nabízela bohatou tabuli o několika chodech i chutích.

Lomničtí gastronomové zabodovali v soutěžích

Lomnice nad Popelkou - Tým kuchařů ze Střední školy v Lomnici nad Popelkou úspěšně reprezentoval na Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu BONECO CUP 2014. V prvním ročníku soutěže Filmové speciality s Klasou postoupilo další lomnické družstvo do finále.

Připravte si štědrovečerní menu s Deníkem: zkuste kubu a kapří hranolky

Vánoce jsou nejoblíbenějšími svátky v roce z celé řady důvodů. Setkává se celá rodina, Ježíšek přináší toužebně očekávané dárky a slavnostní tabule se prohýbá pod váhou dobrot. Přestože každá rodina má své osvědčené vánoční recepty, trocha osvědčené inspirace by některým invenčním kuchařkám a kuchařům možná přišla vhod.

Jak se také slavívaly Vánoce

Když se vás někdo zeptá na vánoční zvyky našich předků, nejspíš vás napadne lití olova, krájení jablka, pouštění skořápek a házení střevícem. Víte ale, proč se před štědrovečerní večeří šlapalo bosou nohou na sekeru nebo co to byly halafance?

Největší park v Lounech čeká kácení

Louny - Město celkově obnovuje zeleň, ale také chce předejít situaci z loňska, kdy staré oslabené stromy po povodni padaly a byly nebezpečné. Zároveň se odstraňují i topoly na jiných místech města.

V Nivnici vybírali nejlepší klobásu

Nivnice /FOTOGALERIE/ – Vybrat z 22 vzorků nejlepší klobásku měli možnost návštěvníci šestého ročníku Klobáskování v Nivnici. Vůně masa zaplnila v sobotu v podvečer tamní sportovní halu. Každý stůl dostal hlasovací lístek, na němž porota složená z příchozích, hodnotila vzorky od jedné do pěti. Bodoval se celkový dojem.