Kreativ

ŠTÍTEK: Ondřej Procházka

Kapela TH!S

Dům kultury Šumperk zve na letní minifestival i představení s Valérií Zawadskou

Dům kultury Šumperk v reakci na rozvolnění vládních opatření pro venkovní koncerty zve na letní minifestival „ŠPEK na vzduchu“. Pomyslným zlatým hřebem večera bude vystoupení populárního herce a moderátora Vojty Kotka, který se tentokrát před publikem představí jako baskytarista kapely TH!S. O den dříve se můžete těšit na Valérii Zawadskou v představení „Mistře, o čem se neví?“.

Ondřej Procházka z Brna si nechal postavit speciální sportovní protézu. Zaplatí ji z peněz od dárců.

Muž zvládl Spartan Race bez nohy. Závod dokončil i díky speciální protéze

Narodil se s vývojovou vadou, v šesti letech mu amputovali nohu. Přesto loni Brňan Ondřej Procházka zvládl náročný Spartan Race v Liberci. „Byl to můj sen už od osmnácti let. Říkal jsem si, že zvládnout jednou něco takového by bylo super,“ říká muž původem ze Žďáru nad Sázavou na Vysočině.

Benátky si z Havířova přivezly bod za porážku po nájezdech.

Benátky ztratily nadějně rozehraný zápas, z Havířova vezou bod

Hokejisté Benátek byli blízko cenné výhře. V Havířově vedli po dvou třetinách 3:1, domácí AZet ale dokázal srovnat a duel nakonec dovedl k výhře v samostatných nájezdech. Slezané tak Benátkám odskočili v boji o dvanáctku – na Ústí ztrácí aktuálně dva body, Středočeši jsou o bod pozadu.

Havířovští prvoligoví hokejisté (v modrém).

Výhra v nájezdech uchovala Havířovu naději na play-off

Hokejisté Havířova mohou nadále věřit v účast v play-off. Ve středečním utkání 32. kola první ligy a přímém souboji o předkolo s Benátkami nad Jizerou sice prohrávali po dvou třetinách o dvě branky, v závěrečné dvacetiminutovce ale dokázali vyrovnat a soupeře nakonec udolali 4:3 po samostatných nájezdech. Vítěznou branku si připsal útočník Ondřej Procházka.

Výstava Luďka Vojtěchovského nazvaná Černobílé světy II

Výstava Luďka Vojtěchovského je k vidění on-line

Galerie Jiřího Jílka je stále připravena na okamžité otevření, pokud dojde k uvolnění vládních opatření. V těchto dnech je zde instalována výstava Luďka Vojtěchovského. Podívejte se na ochutnávku v naší galerii. Větší část je pak ke zhlédnutí on-line na webu a facebooku Domu kultury Šumperk.

Hokejisté Havířova (v modrém) konečně vyhráli. Poradili si se Slavií.

Havířov přesilovkami a hattrickem Procházky zdolal Slavii

Hokejisté Havířova se vytáhli. Po čtyřech porážkách ve středečním duelu 26. kola první ligy doma skolili pražskou Slavii v poměru 5:1 a dál tak bojují o umístění na příčkách pro play-off. Aktuální jim z patnácté pozice schází na dvanácté Benátky osm bodů.

Ondřej Havelka a Melody Makers

Dům kultury Šumperk zažívá hořkosladké měsíce

Šumperský dům kultury prochází při epidemii covidu velmi těžkým obdobím. Stejně jako v lidských životech, také v životě této kulturní instituce, zažívají její zaměstnanci i v dobách tvrdých vládních opatření dny hořké, ale i sladké. V těchto dnech plánují novinky v budoucím programu, pomáhají městu s přípravami na rekonstrukci objektu a radují se z věcí, které pomohou nastartovat společenský a komunitní život v Šumperku, až zdravotní nebezpečí pomine.

Přerovští Zubři proti Havířovu. Ilustrační foto

Po dvou měsících bez bodu. Oslabení Zubři padli v Havířově

Bez tří čerstvě indisponovaných opor nastoupili hokejisté Přerova na ledě Havířova. V utkání dvakrát dokázali smazat jednogólový náskok soupeře, Azet si ale dokázal i ve třetí třetině vzít vedení zpět a trefou do prázdné klece pečetil svou výhru 4:2. Hanáci zůstali bez bodu po osmizápasové produktivní šňůře.

Z veslařských závodů v Třeboni

Adéla Bartáková se Zuzanou Matějkovou předvedly na dvojskifu skvělý finiš

/FOTOGALERIE/ V letošním roce je vše kvůli koronaviru jinak. I závodní veslařská sezona je tím poznamenaná. Teprve v druhé polovině srpna začínají důležité závody. Jeden z nejdůležitějších se uskutečnil v Třeboni. I tento závod byl jinak, než má být. Jindy jasně dané Mistrovství oblasti Vltava se jelo jako otevřené mistrovství a tradiční Třeboňská regata zároveň.

Výstava Světlem a tuší

Výstava Světlem a tuší

Šumperská Galerie Jiřího Jílka, která byla kvůli koronaviru veřejnosti uzavřena, zve na novou vernisáž. Výstava s názvem „Světlem a tuší“ bude zahájena 3. června od 18 hodin úvodním slovem kurátora Miroslava Kovala. Navštívit ji však můžete už tento týden!

Hokejisté Havířova vyběhli k úvodním tréninkům letní přípravy.

Hokejisté vyběhli do letní přípravy

S rozvolňováním vládních opatření v boji proti Covid-19 mohli se společným, byť stále omezeným, tréninkem začít i prvoligoví hokejisté havířovského AZetu, kteří tak zahájili suchou část přípravy na nový ročník.

Dům kultury Šumperk

Kulturák slaví čtyřicítku koronaviru navzdory

Dům kultury Šumperk, který v květnu oslaví čtyřicet let od svého otevření připravuje i nadále narozeninový program. Zachráněné gratulační koncerty mají již nový termín. V den výročí si kulturák navíc připravil i překvapení pro své příznivce na sociálních sítích.

V online talkshow nazvané Procházka karanténou uvidíte zajímavé hosty.

Online Procházka karanténou je nová aktivita šumperského domu kultury

Dům kultury Šumperk rozjíždí svou kulturní činnost na sociálních sítích. Samozřejmostí je pravidelné sdílení přímých přenosů zajímavých koncertů nebo divadelních představení na Facebooku. Jeho vlastní aktivitou je pak nový pořad odstartovaný v sobotu 28. března v Galerii Jiřího Jílka. Talkshow „Procházka karanténou s“ je krátkým, živě vysílaným rozhovorem dramaturga Ondřeje Procházky s pozvaným hostem.

Hostem dalšího dílu online talkshow Procházka karanténou bude herec, tanečník a moderátor Hanny Firla.

Dům kultury v Šumperku zve na online přenosy

Dům kultury Šumperk začíná realizovat náhradní plán, který umožní zaujmout diváky v nelehké době alespoň na dálku. Prostřednictvím sociálních sítí chce přijít s několika programy.

Miroslav Vaculík získal zlatou medaili v soutěži Český med 2019.

Včelař Vaculík z Vřesovic vytočil nejlepší med. Získal maximální počet bodů

Máslovice, Vřesovice – Zlatá medaile z největší republikové soutěže medu doputovala do Vřesovic. Medovicový med z Chřibů od Miroslava Vaculíka odborníci ohodnotili plným počtem bodu, tedy stem. „Zaslal do naší laboratoře med výborné kvality,“ potvrdil certifikátem ředitel Výzkumného ústavu včelařského Ondřej Procházka.

Ivo Lukačovič na archivním snímku

Lukačovič odchází z představenstva Seznam.cz. Majitelem zůstává

Ivo Lukačovič, majitel a zakladatel české internetové jedničky, opouští pozici předsedy představenstva společnosti Seznam.cz a nadále nebude ani jeho členem. Na pozici předsedy představenstva se budou střídat tři stávající místopředsedové. Změna v čele statutárního orgánu proběhne vždy jednou za čtyři měsíce.

Medovina. Ilustrační foto.

Jak dobrá je medovina? Vše nově řekne etiketa

Máte chuť na medovinu a chcete mít jistotu, že si v obchodě vyberete skutečně kvalitní nápoj? Zanedlouho bude naděje, že se při výběru „nespálíte“, mnohem větší než nyní. Již od loňského prosince totiž platí nová vyhláška o požadavcích na nápoje. Podle odborníků zkultivuje trh a pomůže i laickým zákazníkům, aby lépe odlišili kvalitní výrobek od horšího.

Sochařské sympozium EtnoArt pokračovalo 15. srpna v areálu zahrady Lidových sadů v Liberci. Vernisáž a představení hotových uměleckých děl proběhne v pátek 17. srpna od 17 hodin. Na snímku je sochař Ondřej Procházka.

FOTO: Sochaři tvoří v zoo umělecká díla z pískovce

Liberec – Broušení, vrtání, tlučení soupeří v těchto dnech v liberecké zoo s řevem tygrů či hýkáním oslů. Na celý týden se zde totiž usadili sochaři, kteří před zraky návštěvníků přetváří pískovcové balvany na umělecká díla.

Úspěšní veslaři Lokomotivy Beroun na MČR v Račicích.

Veslaři získali na republice tři zlaté a dvě bronzové medaile

Beroun - Za velkého horka se vypravilo do Račic na veslařský kanál 36 berounských veslařů na Mistrovství ČR ve veslování mladšího a staršího žactva. Už večer se počasí rapidně zhoršilo a při pátečních rozjížďkách se oblékali do bund a čepic. Zima a silný studený vítr, i s deštěm, spolu vytvořily celkem slušné vlny. Ale i to k veslování patří a berounské borce to nezastavilo.

Emila Kozánka v jeho domě navštěvovala republiková smetánka, jako byli Antonín Dvořák, nebo Ema Destinová.

Kozánkovu vilu opravujeme vkusně, brání se firma kritice

Její obnova ještě ani neskončila, přesto už budí emoce: oprava známé Kozánkovy vily v Kroměříži, kterou soukromá společnost přestavuje na byty, se v posledních týdnech stala terčem kritiky ze strany některých obyvatel města na sociálních sítích.