Kreativ

ŠTÍTEK: Ondřej Procházka

Silvestrovský běh je už v Přerově tradiční akcí a borci si i letos poslední den v roce změřili své síly.

Silvestrovský běh v Přerově patřil hlavně veteránům

Přerov – V posledním dnu právě uplynulého roku uspořádal atletický oddíl TJ Spartak Přerov, spolek pro zaryté sportovce, již 39. ročník tradičního Silvestrovského běhu. Za mrazivého počasí se na startu u loděnice sešlo 41 běžců, dva junioři, devět žen, šest mužů a zejména pak čtyřiadvacet mužů ve věku nad pětatřicet let.

OCENĚNÍ. Adéla Šafránková a Ondřej Procházka

Šermíři přivezli do Bělé hned čtyři ocenění Mistr ČR 2016

Bělá pod Bezdězem - Tři tituly Mistr ČR v individuálních soutěžích, jeden titul Mistr ČR v soutěži týmů, tři tituly Vítěze českého poháru a další dvě stříbra a dva bronzy z Mistrovství ČR a Českého poháru. To je úspěšný výsledek závěru letošní sezóny, který si na své konto připsali šermíři 1. FC Bělá pod Bezdězem.

Devatenáctý ročník Ceny Klatov ve stolním tenisu vozíčkářů

FOTOGALERIE: Na turnaji vozíčkářů se sešla česká špička

Klatovy – Vozíčkáři ze všech koutů republiky se sešli minulou sobotu v Klatovech u příležitosti 19. ročníku turnaje ve stolním tenisu Cena Klatov o pohár hejtmana Plzeňského kraje, který byl zároveň prvním turnajem Otto Bock Českého poháru.

Účastníci akce Brněnský plenér pracují na nových sochách pro brněnskou Bystrc.

Kolem Svratky bude pět nových soch. Díky uměleckému sympoziu

Brno /FOTOGALERIE/ - Hradem Veveří se rozléhají zvuky motorových pil. Pět účastníků akce Brněnský plenér tam pracuje na nových sochách pro brněnskou Bystrc. Umělci mají volnou ruku, jedinou podmínkou je vytvořit buď lavičku, nebo sochu s interaktivními prvky, které vyzývají ke hře.

Interaktivní mapa Vozejkmap přináší pro vozíčkáře užitečné informace o tom, která místa jsou pro ně přístupná. Nejvíce bezbariérových míst (bary, banky, pošty, čerpací stanice, toalety nebo kulturní instituce) je evidováno v Praze.

Vozejkmap: chytrá aplikace, která hledá cestu bez bariér

Praha /ROZHOVOR/ - Obyčejná návštěva restaurace, kina nebo obchodu se může stát pro člověka na odkázaného na vozík noční můrou. Naštěstí přibývá podniků a míst, kde na lidi s hendikepem myslí. Jak se ale ve městě plném bariér zorientovat? S mobilem v ruce a šikovnými aplikacemi to jde snadno.

Ivo Šmoldas

Přijďte do lázní na besedu s Ivo Šmoldasem

Lázně Bělohrad – Městské kulturní středisko Lázně Bělohrad srdečně zve na besedu s populárním moderátorem Ivo Šmoldasem, která se uskuteční v kulturním sále lázní ve čtvrtek 30. ledna od 19 hodin.

Ilustrační foto.

Zloděj u zatčení marně předstíral spánek

České Budějovice – Dvaapadesátiletého muže z Budějovicka propustili v červnu z vězení. Sotva se po třech měsících trochu oklepal, s radostí se vrátil ke své oblíbené činnosti, vykrádání chat.

Na Gagan regatě v sobotu chyběl vítr.

OBRAZEM: Gagan regata se trápila s větrem

Vranovská pláž – Čekáním na vítr začal víkendový jachtařský závod nazvaný Gagan regata, který se jel na vranovské přehradě. Celou sobotu čekali jachtaři na vítr. Ten si ale vzal dovolenou, a tak se nejela ani jedna rozjížďka.

Jachtařský  závod na jezeře vranovské přehrady - ilustrační foto.

Plachetnice Snowy 4 si dojela pro první místo

Vranov nad Dyjí - Jachtařská sezona je v plném proudu a na jezeře vranovské přehrady se jel o víkendu Moravia Cup. V kategorii kajutových plachetnic zvítězila osádka lodi Snowy Jan Procházka, Ondřej Procházka a Petr Kafka z Yacht Clubu Znojmo.

Ilustrační foto

Chcete šetřit za plyn? Zkuste pár rad

Zlínsko – Nepříjemná ekonomická zpráva pro majitele bytů, domů i nájemníky. Od včerejška platí nové, pro většinu obyvatel vyšší ceny plynu. Společnosti RWE Transgas a také Pražská plynárenská zvedly od prvního listopadu ceny zhruba o pět procent.

Ilustrační foto

Jak ušetřit peníze za plyn? Zkuste pár dobrých tipů

Zlínský kraj - Nepříjemná ekonomická zpráva pro majitele bytů, domů i nájemníky. Od včerejška platí nové, pro většinu obyvatel vyšší ceny plynu. Společnosti RWE Transgas a také Pražská plynárenská zvedly od prvního listopadu ceny zhruba o pět procent.

Ilustrační foto.

Sličná psovodka dopadla zloděje

České Budějovice – Zatýkání zločinců není jen doménou drsných mužů, ale i křehkých a půvabných žen. Svědčí o tom případ, který se odehrál před nedávnem v Dobrovodské ulici.

O ofenzivu Třeboně by se měl starat především útočník Pavel Svoboda (vlevo), který ovšem po operaci kolena a následné rekonvalescenci plnou zápasovou zátěž ještě zřejmě nesnese.

Fotbalisty Třeboně čeká premiéra

Třeboň – S cílem uhrát stejně jako na podzim dvacet bodů a usadit se v klidném středu tabulky zahájí druhou polovinu sezony fotbalisté Jiskry Třeboň, desátý tým divize. Ty už v neděli čeká úvodní mistrovské utkání, k němž cestují k jihočeskému derby na půdu béčka Sezimova Ústí (14.30).

Starší žáci FMK Konice

FOTO: Koničtí žáci patří mezi krajskou elitu

Konice – Premiérovou půlsezonu v krajském přeboru mají za sebou starší a mladší žáci konického FKM. Větší důvod ke spokojenosti v momentálně druhém nejlepším žákovském klubu na okrese má realizační tým staršího týmu. V šestnácti odehraných zápasech hned devětkrát zvítězili, nastříleli více než šedesát branek a při celkem devětadvaceti bodech okupují pátou pozici. Mladším se zatím tolik nedaří a s osmi body jim patří příčka čtrnáctá.

Ondřej Procházka

Studenti pomáhají dětským domovům

Žďár nad Sázavou - Studenti se dali dohromady, aby pomáhali. Tak se dá charakterizovat benefiční akce, která je součástí letošního programu Slavností jeřabin. Vúterý 14. září na náměstí Republiky ve Žďáře budou od devíti dopoledne bavit kolemjdoucí směsí hudebních a tanečních vystoupení, předvedou módní show a seznámí každého, kdo si je bude chtít poslechnout, sfungováním dětských domovů.

Jiřina Bohdalová

Žďár nad Sázavou opět ovládnou Slavnosti jeřabin

Žďár nad Sázavou – Konec léta je ve Žďáře neodmyslitelně spjat s malými červenými plody jeřábu. Daly si je totiž do názvu slavnosti, jež letos již šestnáctým rokem zpestří ve městě přelom srpna a září. Tento rok návštěvníkům pořadatelé naservírují bohatou směsici koncertů, výstav, divadelních představení nebo i mši s brněnským biskupem.

Třeboň vstoupí do dalšího ročníku divize už v neděli na domácí půdě v souboji proti béčku Sezimova Ústí. K základním pilířům sestavy Jiskry by mělo v nové sezoně patřit i kvarteto Milan Bláha, Zdeněk Malý, Tomáš Sláma a gólman Jakub Skála (zleva).

Pozměněná Třeboň chce udržet pozice

Třeboň – Navázat na povedený závěr uplynulé sezony, jenž vyústil až v lichotivé čtvrté místo v tabulce, se pokusí fotbalisté třeboňské Jiskry, kteří v neděli na domácím hřišti v úvodním kole divizní skupiny A přivítají v jihočeském derby nováčka této soutěže Sezimovo Ústí B (10.30 hodin).

11. ročník Author Šela marathonu byl rozdělen do tří dnů.

OBRAZEM: Author Šela marathon vyhrál Rybařík

Lipník nad Bečvou – Author Šela marathon, jehož „tátou“ je Aleš Procházka z Přerova, vstoupil do své druhé dekády. Na loňském jubilejním desátém ročníku, jehož hostem byl legendární Garry Fisher, vynálezce horského kola, se jel poprvé i sprint na náměstí T. G. Masaryka v Lipníku nad Bečvou.

Zajímavá socha u kaple Nejsvětější trojice v Ostružně.

Den poezie o Kamenné holce

Jičín – U kaple Nejsvětější Trojice v Ostružně je podivná socha. Stojí tam v kopřivách, je trochu omšelá. O tom, koho socha představuje, názory se liší.

Jachting na Vranovské přehradě

Slabý vítr umožnil jen tři rozjížďky

Vranov nad Dyjí - Vranovská přehrada má za sebou další jachtařský závod. Cukrovarskou regatu opanovali domácí jachtaři, když zvítězili hned ve třech lodních třídách.

Sochu Draka Rumunky Hellene Diany Neagu už někdo stačil poničit.

Někdo už zkoušel, co socha v parku vydrží

Prostějov - Dřevěné sochy, které vznikly během letošního mezinárodního sochařského sympózia Hany Wichterlové, zdobí už tři týdny Smetanovy sady v Prostějově. Socha Draka Rumunky Hellene Diany Neagu však ještě teď prochází drobnými úpravami.

Diana Neagu při práci na své soše

Rumunská kumštýřka dostala na Draka divokou kartu

Prostějov - Díky tomu, že Hellene Diana Neagu z Rumunska přijela do Prostějova se svým partnerem Stefanem Curelaru, může pracovat na soše draka. Od pořadatelů mezinárodního sochařského sympozia získala divokou kartu a tvoří místo dánského sochaře, který nedorazil.

POTÍŽE. Radim Novotný laboruje s bolestmi zad.

Divizní Třeboň jede bojovat na Admiru

TŘEBOŇ - Fotbalisté divizní Třeboně mají před sebou poslední tři podzimní soutěžní utkání. Zítra dopoledne se představí v Praze na Admiře, za týden doma hostí další pražský tým Motorlet a putování podzimem zakončí v Domažlicích.

NOVÝ KONDOR. Jakub Blažek se stal novou posilou libereckých basketbalistů.

Kondoři bojují o Černoška

LIBEREC - „Hlavně si odpočiňte od míče,“ slyšeli liberečtí basketbalisté od svého trenéra Jana Slowiaka před začátkem dovolené.

Ilustrační foto

SK skončil v minifotbalu čtvrtý, Hvozd šestý

PROSTĚJOV - Dvojnásobné zastoupení mělo Prostějovsko ve finálovém turnaji minifotbalu Olomouckého KFS. V Ústí u Hranic poměřily žákovské přípravky 1. SK Prostějov a FC Hvozd své síly s nejlepšími týmy kraje této věkové kategorie a nakonec obsadily čtvrté, resp. šesté místo.

Deset klientů z prostějovského občanského sdružení Lipka a čtrnáct z holandského Oldenzaalu bude až do pátku pracovat se dřevem.

Postižení se učí s dlátem

PROSTĚJOV - Zahrada Národního domu se již potřetí stala zázemím pro účastníky Mezinárodního workshopu pro handicapované.

Fotbaloví benjamínci FC Hvozd si dnes zahrají finále krajského přeboru žákovských přípravek.

Finále dnes hrají žákovské přípravky Prostějova i Hvozdu

PROSTĚJOV - Dnes se v Ústí u Hranic koná finálový turnaj krajského přeboru v minifotbalu žákovských přípravek (ročník narození 1998). Z Prostějovska účast v tomto prestižním klání vybojovaly hned dva týmy: 1. SK Prostějov a FC Hvozd. Zejména pro hvozdecké benjamínky jde přitom o velký úspěch.