Kreativ

ŠTÍTEK: Jižní Amerika

Kateřina Přibíková.

Práce uprostřed vln a luxusu. To je práce na zaoceánských lodích

Kateřina Přibíková pracuje na zaoceánských lodích. Na luxusních plavidlech společnosti Silversea projezdila Karibik a východní pobřeží USA a Kanady, soukromě jela kolem Jižní Ameriky z Valparaísa do Buenos Aires, z Los Angeles do New Orleans přes Panamský průplav, a projela Středozemní moře. Proto dobře ví, jak to na plavbě chodí, kolik vás bude stát, jestli máte dávat spropitné svému komorníkovi, a co dělat, kdybyste se chtěli stát zaměstnanci lodní společnosti…

Pacient, který zemřel na nový koronavirus, leží (uprostřed) mezi ostatními pacienty s covidem-19 v jedné místnosti v městské nemocnici Salgada Filha v brazilském Riu de Janeiro (na snímku z 24. května 2020).

Koronavirus ve světě: Novým centrem pandemie je Jižní Amerika

V Brazílii za poslední den přibylo 11.687 nakažených koronavirem, méně než o den dříve. Denní bilance úmrtí se naopak zvýšila, zemřelo 807 lidí. V USA nově přibylo 532 obětí koronavirové infekce. Je to pokles o více než sto v porovnání s předchozím dnem, uvedla JHU. V Německu za pondělí přibylo 432 nakažených, více než v neděli. Německo chce k 15. červnu zrušit výstrahu pro cesty do 31 zemí.

Prodej roušek na ulici v brazilské metroopoli, 18. května 2020

Nové ohnisko pandemie: Země Latinské Ameriky hlásí rekordní nárůst nakažených

Jižní Amerika se podle expertů citovaných serverem BBC stala novým ohniskem pandemie covidu-19. V noci na dnešek oznámila rekordní denní nárůst nově nakažených (19 951) Brazílie, kde se tak počet dosud potvrzených případů přiblížil ke 300 tisíc. Druhá nejhůře postižená země regionu, Peru, ve středu překročila 100 tisíc potvrzených případů nákazy. Rekordní denní nárůst nakažených dnes oznámila také Kolumbie a tento týden i Peru, Chile a Mexiko.

Norský badatel a mořeplavec Thor Heyerdahl

Dobrodruh Heyerdahl: Své teorie neobhájil, jeho experimenty ale nadchly svět

Hned několik generací vděčných čtenářů s láskou vzpomíná na chvíli, kdy se jim dostala poprvé do ruky knížka Ve znamení Kon-Tiki norského mořeplavce a dobrodruha Thora Heyerdahla. Plavba na voru Kon-Tiki, jíž chtěl dokázat osídlení Polynésie z Jižní Ameriky, ho navždy proslavila, ale nebyla jedinou. Od završení jeho další expedice Ra uplynulo 50 let.

O netradiční zpestření páteční směny zaměstnanců strojírenské firmy, která se v Petřvaldu na Karvinsku zabývá zpracováním plechů, se postaral jak nádherně zbarvený papoušek amazoňan.

VIDEO: Nečekaná show, amazoňan vletěl do haly v Petřvaldu, pak bojoval s hasiči

/FOTOGALERIE/ O netradiční zpestření páteční směny zaměstnanců strojírenské firmy, která se v Petřvaldu na Karvinsku zabývá zpracováním plechů, se postaral jak nádherně zbarvený papoušek amazoňan, který vlétl do výrobní haly a usadil se na konstrukci pod střechou, tak profesionální hasiči ze stanice Ostrava-Přívoz, kteří byli k odchytu tohoto barevného návštěvníka vysláni. 

Skvělá parta a výborná zábava. Především to je pro baseballisty BK Ježci Jihlava nejdůležitější.

Záleží mi hlavně na Jihlavě. Chci, aby to tu fungovalo, říká Tulis

Před šesti roky se zrodila myšlenka založit baseballový BK Ježci Jihlava. A byl to dobrý tah. Šéf klubu Martin Tulis je nadšený, jak každý rok přibývají noví členové, a jak je Jihlava dávána za vzor ostatním celkům z Česka. Hlavní trenér Ježků navíc nově spolupracuje s mládežnickými reprezentačními výběry, ačkoliv srdce mu prý bude tlouct hlavně pro jihlavský klub.

Mlžná děla z Litoměřic pomáhají v Jižní Americe

Mlžná děla z Litoměřic pomáhají v Jižní Americe dezinfikovat ulice

V boji s koronavirovou nákazou pomáhají také mlžná děla vyrobená litoměřickou společností Hennlich. Děla používaná původně na potlačení prašnosti v průmyslu, se nyní využívají pro plošnou dezinfekci ulic měst v Jižní Americe, konkrétně peruánského hlavního města Limy a hlavního města Chile Santiaga.

Dívky s rouškami v Drážďanech

WHO: Epidemie v západní Evropě patrně ustupuje, jinde se ale šíří

Epidemie nemoci covid-19 v západní Evropě se zdá být stabilní či na ústupu. Nebezpečný trend nárůstu v počtu případů nákazy je naopak patrný ve východní Evropě, v Africe a v Latinské Americe. Dnes to prohlásil šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, podle něhož bude cesta k vítězství nad koronavirem ještě dlouhá. Doufá, že si vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa rozmyslí své rozhodnutí zastavit financování WHO a že bude pokračovat v záchraně životů.

Mitchell-Hedgesova křišťálová lebka

Muzeum jde za vámi: Křišťálová lebka

Nemůžete do muzea? Nevadí, muzeum jde za vámi. Vlastivědné muzeum v Olomouci je z důvodu aktuální situace ohledně koronaviru také uzavřené. Proto se rozhodlo, že bude lidem zprostředkovávat online to nejzajímavější z výstav a následně i to „nej“ z expozic.  

Překážky a bariéry? Těch se nebojím

Na tyči, ve vzduchu, na koni. Tam všude Kristýnu Billovou najdete. A když zrovna sedí, doučuje cizince češtinu nebo české studenty poznávat krásy jiných jazyků.

Napjatá situace v Cuscu.

Sousedka v karanténě místo cesty snů

Pasov - Z vytoužených tří měsíců Jižní Amerikou se studentce z Pasova Miriam Herzogové (23) a dalším 70 turistům včetně dvaceti Němců uvězněným koronavirem v hostelu v peruánském Cuscu ve výšce 3400 metrů stal zlý sen.

Mládě lenochoda dvouprstého, které se narodilo v polovině února v Zoo Zlín.

Holka nebo kluk? Mládě lenochoda zdárně prospívá

Zlínská zoo má velký důvod k radosti. Mládě lenochoda dvouprstého, které se narodilo v polovině února, zdárně prospívá a podle všech pozorování je ve skvělé kondici. "Prozatím nevíme, jestli je to samec nebo samička, ale nejdůležitější je, že krásně prospívá  

Ilustrační foto.

Parta kamarádů na motocyklech procestovala Ameriku

Martin Hříbal se zúčastnil cestovatelské besedy. Konala se v hostinci u Janků v Blešně a byla o 9000 kilometrů dlouhé cestě party kamarádů po východní části Jižní Ameriky na lehkých terénních motocyklech KTM. Vyprávěl a promítal Martin Trojan.

Ronaldinho skončil v paraguayského vězení.

Padlá hvězda. Ronaldinho znovu kope do míče, ale jen ve vězení

Je to pár let, co žil jako král. Sejf v bance měl napěchovaný svazky bankovek. Kupoval si ta nejluxusnější auta, naháněly ho fanynky z celého světa. Teď je všechno pryč. Brazilský fotbalista Ronaldinho, držitel Zlatého míče a světový šampion, má obrovské problémy. „Je to hlupák,“ řekl jeho advokát.

Hvězdy jičínské atletiky: Lubomír Pokorný.

Hvězdy jičínské atletiky: Lubomír Pokorný

V našem atletickém vzpomínání jsme se již dříve pokusili přiblížit čtenářům a fanouškům atletiky významné osobnosti a události, které píšou historii královny sportu v našem městě - Jičíně.

Koronavirus - Ilustrační foto

Koronavirus ve světě: Nákaza se objevila v Bulharsku, Argentina hlásí první oběť

Bulharsko ohlásilo první dva případy nákazy novým koronavirem, uvedla dnes agentura TASS s odvoláním na místní média. První potvrzenou oběť na území Jižní Ameriky ohlásila Argentina. V Číně přibylo 44 nových případů nákazy a 27 úmrtí. Nejméně čtyři lidé v zemi zahynuli při pádu hotelu, který sloužil jako karanténa pro nakažené koronavirem.