Kreativ

ŠTÍTEK: Jižní Amerika

Mladá cestovatelka původem z Havířova se 22. ledna vydá na pěší přechod Jižní Ameriky.

Cestovatelka z Havířova vyšla na cestu napříč Jižní Amerikou. Půjde i přes poušť

Na 3500 kilometrů dlouhé pěší putování napříč Jižní Amerikou se už za pár dní vydá mladá cestovatelka z Havířova Nicolette Havlová. Ve zkratce se dá říci, že půjde od Pacifiku k Atlantiku, ovšem během cesty ji čeká mimo jiné náročný přechod přes poušť Atacama v Chile, pokračovat bude přes pohoří Andy do Argentiny a přes Paraguay až do džunglovité Brazílie.

Nosálice Sisi z táborské zoo se budoucnosti bát nemusí. Zoo bude nosály červené díky výjimce chovat i v budoucnu.

Nosálové z českých zoo brzy zmizí, v té táborské ale zůstanou

Oblíbeného nosála červeného lidé už brzy uvidí jen na obrázcích a dokumentárních filmech. Z českých zoologických zahrad totiž postupně zmizí, jejich chov a rozmnožování zakázala Evropská unie ve směrnici o invazivních druzích zvířat, která platí už rok. Za příspěvek děkujeme Filipu Sušankovi, mluvčímu táborské zoo.

Nejzdravější jsou brambory vařené a nepřemaštěné

Říká se jim citrony severu. Podporují imunitu a jsou zásadní pro dobré trávení

Hlízy lilkovité rostliny jsou leckdy nedoceněnou superpotravinou. Bez nich by náš jídelníček postrádal důležitý vitamin, podporující imunitu, výborně nás zasytí, a navíc přispívají k dobrému trávení. Kromě kuchyně je možné brambory využít i jako domácího pomocníka třeba při čištění rukou či zašlého stříbra.

Tisková konference k případu zadržení obchodníků s drogami.

Drogy za miliony: Muži prodávali desítky kilo kokainu ročně, policie je zadržela

/VIDEO/ Pražští kriminalisté zadrželi dva muže, kteří v hlavním městě prodávali a dalším dealerům dodávali desítky kilogramů kokainu ročně. Při domovních prohlídkách našli 12,5 kilogramu této drogy a 14 milionů korun. Byl to největší zásah s největším množstvím zajištěných drog v metropoli za několik posledních let. Novinářům to dnes řekl kriminalista z protidrogového oddělení pražské policie.

Samice harpyjí jsou dvakrát tak velké jako samci

Postrach z pralesa. Obří harpyje zabíjí své oběti pouhým stiskem, loví i opice

Harpyje pralesní, druhý největší dravec Jižní Ameriky, fascinuje svou velikostí a perfektními loveckými schopnostmi. S ohromujícím rozpětím křídel a ostrými drápy dokáže v tichosti za letu strhnout kořist přímo ze stromu. Její drápy totiž mohou být stejně velké jako drápy medvěda grizzlyho. Tento majestátní dravec je také národním symbolem Panamy.

Prostituce. Ilustrační foto

Jihoameričanky vylákali do Čech a nutili je k prostituci na Plzeňsku

Slibovali ženám z Jižní Ameriky hezkou práci v Čechách. Když naletěly a přijely, skončily v erotickém klubu v malé obci na severu Plzeňska a tříčlenný gang je zotročil a udělal z nich prostitutky. Teď si ale policie na dva muže a ženu, kteří žijí na Plzeňsku, došlápla a pozatýkala je. Dva ze tří obchodníků s lidmi skončili ve vazbě, všem hrozí až 12 let kriminálu.

Setkání a anglická konverzace se studenty z různých zemí světa motivuje i žáky vlašimské obchodní akademie ke studiu angličtiny.

Žáci obchodní akademie anglicky konverzovali se studenty z různých zemí světa

Žáci prvních ročníků Obchodní akademie ve Vlašimi se v listopadu setkali se studenty z různých zemí světa, kteří jim v rámci dvou vyučovacích hodin představili svoji zemi. Dozvěděli se více o geografii, historii, kultuře, zvyklostech a zajímavých místech států nejen Evropy, ale i Severní a Jižní Ameriky.

Rozhledna Bismarck na Zelené hoře.

Bismarck: rozhlednu s tajemnými nápisy navštěvovali i zloději

Zastřešená vyhlídka kamenné rozhledny z roku 1909 nabízí zajímavé výhledy ze Zelené hory nedaleko Chebu. Přehlédnete část Krušných hor, údolí vodní nádrže Skalka, Slavkovský les i obce a města v blízkém i vzdáleném okolí. Takové výhledy se ale nenaskytly každému. V době takzvané železné opony byla rozhledna přístupná pouze pohraničníkům, kteří tam měli pozorovatelnu. Po roce 1990 chátrala a téměř upadla v zapomnění.

Tučnáci císařští ukázali světu, jak krutá může být klimatická krize

Vědci potvrdili první nález viru ptačí chřipky u Antarktidy. Bojí se o tučňáky

Britští vědci objevili virus ptačí chřipky u ptáků u pobřeží Antarktidy, kde se dosud nevyskytovala. Nález už potvrdily i laboratoře a ve vědecké komunitě panují obavy, že by ptačí chřipka mohla představovat zásadní hrozbu pro tučňáky, kteří žijí jen na Antarktidě, a nemají proto protilátky proti nemocem z jiných částí světa, napsal dnes The Guardian.

Staronový předseda Kocourů Daniel Rosenbaum.

Předseda Kocourů před extraligou: Nechceme hrát dole, ale stabilizovat tým

Ve volejbalové Příbrami prožili hektické léto. Zatímco ostatní se už pilně připravovali na nadcházející sezonu. U Kocourů se měnilo vedení a stavěl se kompletně nový kádr. Nakonec se vše i díky cizincům povedlo. Do předsednického křesla usedl po letech opět Daniel Rosenbaum, tým povede trenér Lubomír Vašina. A cíle do sezony? Hrana play-off, ale hlavně stabilizace kádru do let nadcházejících.

Obchod s panenkami na Madison Avenue v New Yorku, který si otevřela špionka Velvalee Dickinsonová

Špionka mezi panenkami. Američanka za války originálně špehovala pro Japonce

I na první pohled nevinně vypadající podnik, jako je obchod s panenkami, se může stát důležitou součástí špionážního řetězce. Svědčí o tom příběh Američanky Velvalee Dickinsonové. Vyhlášená sběratelka a odbornice na porcelánové panenky za druhé světové války svými obchody kryla špionáž pro Japonsko. FBI na ni narazila v podstatě náhodou. 

V úterý přijel do Adamova na Blanensku s besedou Sladkovodní giganti známý rybář, cestovatel a dobrodruh Jakub Vágner.

Doma mi od mala tvrdili, že mám místo mozku kapra. Je to ale sumec, říká Vágner

/FOTO, VIDEO/ Na první dobrou by s ním asi ráda měnila spousta lidí. Hlavně děti. Dobrodružné výpravy na různé kontinenty za největšími sladkovodními rybami. Sumci, okouny, exotickými kostlíny nebo arapaimami. Táboření v džungli daleko od civilizace, jízda na kánoi a na prutě ryby, o kterých se běžnému smrtelníkovi může jen zdát. Do Adamova přijel v úterý na besedu známý cestovatel, rybář a dobrodruh Jakub Vágner.

Kapybary v brněnské zoo.

Kapybary jsou díky vtipným videím hit internetu. V zoo Brno táhnou víc než Cora

/VIDEO, ANKETA/ Největší zájem návštěvníků brněnské zoo je v posledních době o kapybary, trumfují i velké šelmy, například i oblíbenou lední medvědici Coru. "Je to díky tomu, že se kapybary staly díky sociálním sítím virální hvězdou," uvedl mluvčí zahrady Michal Vaňáč. Kapybary chová brněnská zoo aktuálně tři.

Kapybary v brněnské zoo.

Kapybary jsou díky vtipným videím hitem internetu. V zoo Brno předčí velké šelmy

/VIDEO, ANKETA/ Největší zájem návštěvníků brněnské zoo je v posledních době o kapybary, trumfují i velké šelmy, například i oblíbenou lední medvědici Coru. "Je to díky tomu, že se kapybary staly díky sociálním sítím virální hvězdou," uvedl mluvčí zahrady Michal Vaňáč. Kapybary chová brněnská zoo aktuálně tři.

Tomáš Samsely udílí rady.

Orli porazili Budějky. Japonec nakonec

S novou tváří, druhým liberem argentinské reprezentace Ignaciem Fernándezem, odehráli volejbalisté Kladna dva přípravné duely na palubovce Českých Budějovic. Ve čtvrtek podlehli 1:3 a v páteční odvetě uspěli poměrem 3:0.

Čtyřicet milionů let před dinosaury vládl Zemi jiný obří tvor. Pampaphoneus biccai byl největší masožravec své doby

Zemi vládl miliony let před T-rexem. V Brazílii našli kosti obávaného predátora

Při zmínce o prehistorických monstrech se lidem většinou vybaví dinosauři z Jurského parku, jako je tyrannosaurus rex nebo velociraptor. Dinosauři ale nebyli první predátoři, kteří po Zemi před miliony let chodili. Brazilští vědci z Federální univerzity Pampa našli 265 milionů let starou zkamenělinu, která ukazuje lovce, jenž Zemi dominoval 40 milionů let před proslulým T-rexem.

Humpolecká dokopná. Bramborová akce v parku Stromovka pro malé i velké.

Humpolec zaplnily brambory. Ve Stromovce z nich děti dělaly i razítka

Léto ve Stromovce v Humpolci zakončila v sobotu bramborová akce. Konala se tady Humpolecká dokopná. Na návštěvníky čekal bohatý program, který se točil kolem této oblíbené vysočinské plodiny. Zahrnoval bramborové divadlo, workshopy nebo hry a soutěže a bramborové občerstvení.

Toulání Kampánií v národním parku Cilento e Vallo di Diano.

Toulky Itálií: Zastavení páté Marina di Camerota

„Rybáři vědí, že moře je nebezpečné a bouře hrozná, ale tato nebezpečí nikdy nebyla dostatečným důvodem k tomu, aby zůstali na břehu.“ (Vincent Van Gogh). Teda ne, že by nebylo příjemné se povalovat na lehátkách u vody, ale jak mě znáte, tak víte, že to pro mě nebylo to pravé ořechové.

Nejlepší pohled na místo je z výšky.

Podivné obří obrazce v Peru. Řeší se, zda je mají na svědomí mimozemšťané

Obří obrazce a čáry v poušti u města Nazca v Peru dodnes nedají vědcům spát. I oni tápou, k čemu jejich autorům sloužily. Neví se tak přesně, zda mají nějakou souvislost s vodou či dokonce s mimozemšťany. Každopádně jde také o velkou turistickou atrakci. Obří obrazce a linie v Peru patří mezi nejimpozantnější místa světa. Ať už z pohledu jejich rozměru, či dodnes uspokojivě nevysvětlenému účelu. Od roku 1994 je místo zapsáno i na seznamu UNESCO.

Farmář Štěpán Vlček ze Svobody nad Úpou provozuje v Krkonoších lamatreking a cameltreking. Pořízením velbloudů si splnil dětský sen.

Na horách s lamou a velbloudem. Lamatreking se stal novou atrakcí v Krkonoších

/FOTO, VIDEO/ První dvě lamy si koupil přes inzertní server Bazoš, když se nudil během covidu a nemohl do práce. Dnes už jich má deset, k tomu dva velbloudy, o kterých snil odmalička. Štěpán Vlček ze Svobody nad Úpou provozuje v Krkonoších neobvyklou atrakci. Turistům nabízí procházky s lamou a velbloudem. O lamatreking a cameltreking zájem každoročně roste, letos je nejvýraznější. Možná překvapivě nejvíce od dospělých.

Skauti na Jamboree představili svou kulturu - nejpopulárnější byl Krteček

Skauti na Jamboree představili českou kulturu. Nejpopulárnější byl Krteček

Jamboree je největší skautské setkání na světě a právě teď se konalo v Jižní Koreji. V neděli 6.8. se uskutečnil jeden z vrcholů akce, tzv. culture day, kdy si sami mladí účastníci připravili program, kterým reprezentovali své tradice a kulturu. Skauti z Česka ukázali světu tradiční hry, jazykolamy ale také české sladkosti.

Sobotní odpoledne na mezinárodním festivalu pouličního umění Komedianti v ulicích v Táboře.

Komedianti rozproudili Tábor. Doma to nedělejte, je to nebezpečné, varovali

/VIDEO/ Festival pouličního umění Komedianti v ulicích pokračoval v Táboře i přes nepřízeň počasí. Některá vystoupení se nekonala, většina programu se však přesunula do centra na Žižkovo náměstí. Podívejte se s námi na úžasnou provazochodkyni z Argentiny a také duo extrémních a vtipných uruguaysko-argentinských fakírů.

Sobotní odpoledne na mezinárodním festivalu pouličního umění Komedianti v ulicích v Táboře.

Komedianti v ulicích rozproudili Tábor. Tohle doma nezkoušejte, varovali

/VIDEO/ Festival pouličního umění Komedianti v ulicích pokračoval v Táboře i přes nepřízeň počasí. Některá vystoupení se nekonala, většina programu se však přesunula do centra na Žižkovo náměstí. Podívejte se s námi na úžasnou provazochodkyni z Argentiny a také duo extrémních a vtipných uruguaysko-argentinských fakírů.