Kreativ

ŠTÍTEK: Jižní Amerika

Radek Jirout ve své malé dílně v Čeperce na Pardubicku vyrábí u klavírní struny pro celou Evropu. Nejdál jeho struny hrály v Jižní Americe. Na Slovensko vyrábím především struny na cimbály.

Struny z Čeperky znějí v klavírech po celém světě. Jedna může stát i pět tisíc

/FOTOGALERIE/ Radek Jirout ve své malé dílně v Čeperce na Pardubicku vyrábí už přes 13 let klavírní struny. Dodává je například do Německa, Belgie, Francie, nebo Slovinska. Nejdál jeho struny hrály v Jižní Americe. „Léta praxe a zkušeností, spolu s vášní a láskou k mé práci, mě naučily, jak vyrábět kvalitní struny,“ prozrazuje návod na úspěch.

Žimrovický závod společnosti Smurfit Kappa.

Výroba a zpracování papíru má v Žimrovicích tradici již 130 let

Společnost Smurfit Kappa je jedním z předních poskytovatelů papírových obalů na světě. Zaměstnává přibližně 46 tisíc osob ve zhruba 350 závodech ve 36 zemích v Evropě a v Severní a Jižní Americe. Jeden tento závod se nachází také v části Hradce nad Moravicí - v Žimrovicích.

FANYNKA Carolina Aguila Diazová s manželem Antonínem Látalem a rodinou na archivním snímku při utkání Baníku Ostrava s pražskou Slavií ve Vítkovicích z roku 2017.

Zvuk Baníku zní i v Chile. „Fandění? Jak u nás. Od srdce,“ říká Carolina

Že fotbalisty Baníku Ostrava podporují fanoušci v celé České republice, popřípadě v blízkém zahraničí, je známá věc. Málokdo ale ví, že Slezané mají své příznivce i daleko za hranicemi evropského kontinentu, konkrétně v Jižní Americe. Tedy aspoň jednoho. Nebo jednu. Carolinu Aguila Diazovou. Chilská fotbalová fanynka se před šesti lety seznámila v Austrálii s Antonínem Látalem z Bohumína, který sám ostravskému klubu léta fandí. Když se pak oba po čase dostali do Česka, bylo jasné, kam jejich společné kroky povedou.

Ve Flascharově dole v Odrách přes zimní měsíce hibernují netopýři.

V Česku žijí desítky druhů netopýrů. Ten poslední tu objevili teprve nedávno

Víte, že i netopýři slaví svůj vlastní svátek? Na 28. srpna už od roku 1997 připadá Mezinárodní noc pro netopýry, která v tento den tradičně probíhá ve všech evropských zemích. V Česku se letos koná v období od 12. srpna do 25. září. Jde o osvětovou akci zaměřenou na ochranu těchto létajících nočních savců.

Papouščí den na Krásném u Šumperka. 7. srpna 2021

Papoušek je jako malé dítě se štípačkama, říká chovatel z Prostějova

Ptačí křik se v sobotu 7. srpna ozýval v kempu u nádrže Krásné nedaleko Šumperka. Konal se zde Papouščí den. Na setkání majitelů volně létajících papoušků přijel i Kryštof Dopita z Prostějova. S partnerkou přivezli papouščí holku Elis a kluka Arna. Oba ptáci jsou ararauny, velcí modrožlutí papoušci původem z Jižní Ameriky.

Lionel Messi v slzách potvrdil odchod z Barcelony po 21 letech.

Messi se loučil v slzách: Nechtěl jsem odejít. Dětem slíbil, že se vrátí

Lionel Messi v slzách potvrdil odchod z Barcelony po 21 letech. V katalánském klubu musel skončit kvůli finančním pravidlům španělské ligy. Svoji další budoucnost čtyřiatřicetiletý argentinský fotbalista na tiskové konferenci zatím nepřiblížil. Podle médií je blízko angažmá v Paris St. Germain.

Martin Macík vlevo.

Pilot Macík: Autům dáváme jména s tátou, ruští jezdci jsou výborní

Pilot kamionu a účastník Dakaru Martin Macík zamířil se svým týmem do Přerova, kde se setkal s fanoušky na akci Posedlí Dakarem. Ve své kariéře si vyzkoušel rally Dakar v Jižní Americe i Saudské Arábii. „Extrémně se mi líbila Bolívie i Peru bylo nádherné, ale už jsem byl pro nějakou změnu,“ hodnotil v rozhovoru pro Deník. Jací jsou podle něj ruští jezdci?

Zoo Ostrava zve do své největší průchozí voliéry. Navštivte obyvatele La Pampy.

Zoo Ostrava zve do své největší průchozí voliéry. Navštivte obyvatele La Pampy

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Voliéra La Pampa v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava je součástí chovatelsko-expozičního zařízení Jižní Amerika, které vzniklo úpravou expozice malých šelem. Své jméno dostala podle stejnojmenné provincie v centrální Argentině. Výstavba voliéry a úprava této části areálu byla financována z rozpočtu statutárního města Ostrava, zřizovatele zoo.

Draslovka v Kolíně.

Afrika a Amerika. Kolínská Draslovka rozšiřuje výrobu na další dva kontinenty

Více než půl miliardy amerických dolarů, tedy přibližně 11 miliard korun českých, je částka, za kterou společnost Draslovka Holding převezme divizi Mining Solutions americké společnosti The Chemours Company. Společnost Chemours Mining Solutions provozuje v Memphisu v Tennessee největší závod na výrobu pevného kyanidu sodného na světě a působí na trhu v USA, Mexiku, Kanadě a Jižní Americe.

Prázdninová kavárna na zámku v Zákupech

V Zákupech mají 12 druhů kávy. Zážitek zprostředkuje letní kavárna

Šálek skvělé kávy a zákusek přijde vhod vždy, natož na nádvoří někdejší císařské rezidence. Novinkou pro návštěvníky státního zámku v Zákupech je otevřená kavárna, kterou tady přes prázdniny provozuje rodinná pražírna a kavárna Kafe Laky manželů Kyndlových z České Lípy.

Cestovatelka, fotografka, průvodkyně v Jižní Americe, publicistka a pořadatelka cestovatelských besed pro dospělé i pro děti na školách Jana Troupová vás vezme ve své přednášce za krásami Madeiry.

Tipy na pondělí 14. června

Příjemné počasí láká k procházkám nebo koupání, ale pokud přemýšlíte i o jiném programu, podívejte se na pár našich dnešních tipů na zajímavé akce.

Pobřeží Antarktidy bude podle atlasů omývat nový Jižní oceán

Atlasy světa čeká zásadní změna. Kolem Antarktidy bude Jižní oceán

Americká kartografická společnost National Geographic změní atlasy světa, na kterých nově přibude pátý oceán. Moře kolem Antarktidy nyní ponese pojmenování Jižní oceán, uvedla společnost na twitteru. Vědci o pojmenování vod v nejzazší části jižní polokoule vedli spory, oficiální použití nového termínu v mapách je ale důležitým mezníkem.