Kreativ

ŠTÍTEK: Jižní Amerika

Volejbalistky Olomouce (v oranžovém) proti KP Brno v semifinále extraligy žen.

Čtvrtou posilou Vysokoškolaček se stává Brazilka se španělským pasem Galvaová

Čtvrtá posila volejbalistek Univerzity Palackého Olomouc se před novou sezonou stěhuje na Hanou ze sousedního Slovenska, pochází však až z daleké Brazílie a mezitím si „odskočila“ pro mistrovský titul do Španělska. Je jí pětadvacetiletá nahrávačka Ana Flávia Galvaová, jejímž předchozím působištěm byl ambiciózní klub Volley project UKF Nitra.

Ilustrační snímek

Lovci lebek je hledají léta. Vězení se vyhýbají desítky odsouzených

Podvodník Pavel Vorlický z Jihlavy, romský boss Andrej Líbal z Jihlavy či žhář Pavel Pardus. Všichni tito odsouzení zločinci mají jedno společné – přestože je soudy poslaly za mříže už před mnoha lety, dodnes chodí po svobodě. Například Vorlického, odsouzeného za mnohomilionové podvody, hledají úřady už od roku 2005.

Zdeněk Michálek před pěti lety při oslavě sedmdesátin s Milanem Petrželou a Davidem Limberským.

Trenér Michálek, který s Plzní pětkrát postoupil do ligy, slaví 75. narozeniny

Legendární plzeňský fotbalista a později trenér Zdeněk Michálek slaví právě dnes 75. narozeniny. Do historie Viktorie (dříve Škody) se zapsal výrazným písmem už jako hráč a později dovedl klub svého srdce jako kouč pětkrát do nejvyšší soutěže. „Živit se fotbalem v jednom klubu po celý svůj sportovní život, to se každému nepoštěstí,“ vyznal se Zdeněk Michálek pro Deník před dvěma lety.

Tomáš Slavík

Tomáš Slavík: Zlato z Německa, start v jižní Americe a závody v Jablonci

Tomáš Slavík dokázal uplynulý víkend znovu zvítězit na 4X Pro Tour světové série v německém Winterbergu. Specializuje se na horskou cyklistiku, je dvojnásobným mistrem světa ve 4-crossu. Narodil se v Brně, ale jeho druhým domovem je Jablonec nad Nisou, kde pravidelně pořádá velmi oblíbené závody na kolech

Japonská sopka Aogashima je stále aktivní, přesto tam mají svůj domov lidé.

Nejprapodivnější místa k životu: Patří mezi extrémy, přesto tu lidé bydlí

A proč tam ti lidi žijí? Tato otázka napadla asi každého diváka seriálu Vraždy v Midsomeru. Ve fiktivním anglickém hrabství vyšetřovali televizní detektivové smrt 291 lidí samozřejmě proto, aby byla patnáctisériová detektivka naplněná dějem. Na světě však existují reálná místa, kde nad důvody, proč tam někdo vůbec žije, zůstává rozum stát.

Odchycená želva žlutohnědá.

Netradiční problémy brněnských strážníků: želva pod viaduktem, papoušek v garáži

Odchyt vzácného druhu želvy zaměstnal brněnské strážníky v Řečkovicích. „U železničního viaduktu v trávě v Maříkově ulici našel muž zvíře, které by tu rozhodně nečekal. Šlo o jeden z druhů suchozemských želv. Příslušníci odchytové služby městské policie tedy samce opatrně vložili do přepravního boxu a převezli ho nejprve do útulku,“ přiblížila v pátek případ ze začátku týdne mluvčí strážníků Markéta Skřivánková.

Výstava fotografií M. Zikmunda a J Hanzelky. Kongresové centrum Zlín

Archiv Hanzelky a Zikmunda láká vedle cestovatelů a filmařů i historiky, geology

Archiv cestovatelské dvojice Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda láká vedle cestovatelů či filmařů také řadu odborníků z nejrůznějších oborů. Zajímají se o něj jazykovědci, historici, geologové nebo kartografové, řekla dnes ČTK kurátorka Archivu H+Z a pracovnice Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně Magdalena Preiningerová.

Papoušci chovatele Miroslava Preisse ze Siřejovic.

Chovatel ze Siřejovic má skoro stovku papoušků. Podařil se mu i vzácný odchov

/FOTO/ Halasný pokřik exotického ptactva ozývající se za zdí jednoho z rodinných domů v Siřejovicích dává tušit, že tamní dvorek neobývají pouze slepice, jak to bývá na vesnicích obvyklé. Na zahradě tu v prostorných voliérách spojených se zděnou budovou žije devadesát papoušků. Jsou mezi nimi i aratingové aztéčtí a kaktusoví, které si chovatel Miroslav Preiss velmi považuje.

Žabky listovnice pestré.

FOTO: Liberecká zoo začala s chovem vzácných žabek, jako jediná v Čechách

V pavilonů tropů liberecké zoo vzniklo zbrusu nové paludárium, které obývají malé vzácné žabky listovnice pestré. Jedná se o výjimečný a raritní druh, který v celé Evropě chovají kromě Liberce pouze dvě instituce, Merrist Wood and Guilford College ve Velké Británii a německá Zoo Chemnitz. V Česku žabičky kromě Liberce zatím nechová zahrada žádná.

Na břehu říčky Bíliny u fotbalového hřiště v Trmicích nenajdete žádného hlodavce s dlouhým ocasem.

FOTO: Trmické nutrie nefandí fotbalu. Lidé se zastavují, fotí si je

Je to pravda! Na břehu říčky Bíliny u fotbalového hřiště v Trmicích nenajdete žádného hlodavce s dlouhým ocasem. Kousek dál směrem k Ústí, přímo u malého můstku před parčíkem za opuštěnými tenisovými kurty z umělé hmoty je čiperných nutrií dost. Lidé se zastavují, fotí si je.

Mládě pásovce štětinatého se narodilo 30. 1. 2022 v Zoo Brno.

Brněnská zoo: Exotárium má zavřeno. Samička pásovce potřebuje klid po porodu

/FOTO/ Několikatýdenní mládě pásovce štětinatého se má čile k světu v pavilonu Exotária brněnské zoo. Narodilo se zkušené samici, která každoročně alespoň jedno porodí. Předloni měla dokonce dvojčata. Návštěvníci novorozené mládě uvidí naživo za dva až tři týdny. „Po porodu samice je z preventivních důvodů přístup do Exotária uzavřen. Ona i mládě potřebují klid. Chovatelé jim teď samozřejmě věnují zvýšenou pozornost,“ sdělila mluvčí brněnské zoo Monika Brindzáková.

Cestovatelská přednáška o Tanzanii, kterou pořádal v MUD Benešov Rytmus Střední Čechy.

Hmyzí kuchařky šly na dračku

/FOTOGALERIE/ Prodej kuchařek i pražených ochucených červíků byl doprovodným programem druhé cestovatelské přednášky organizované společností Rytmus Střední Čechy. Diváci nejen ochutnali hmyz, ale také zhlédli skvělou prezentaci o Tanzanii.

Blesky nad Rumunskem. Ilustrační snímek

Na západní polokouli udeřily extrémní blesky. Zapsaly se mezi rekordy

Přes sedm set kilometrů měřil blesk, který udeřil na jaře 2020 nad Jižní Amerikou. Stal se tak vůbec nejdelším zaznamenaným bleskem v historii. Nyní byl i s dalším úkazem, bleskem, který trval přes 17 sekund, zapsán odborníky ze Světové meteorologické organizace při OSN mezi světové rekordy.

Peru

Projekce představí zákoutí Peru i život indiánů

AC klub v Malšovicích také v letošním roce pokračuje v 17. ročníku cestovatelských a horolezeckých projekcí. Další na programu je v pondělí 31. ledna od 19 hodin událost Putování od pouště až k subtropům hradeckého cestovatele Petra Nožičky po třetí největší zemi Jižní Ameriky – cestování po Peru.