Kreativ

ŠTÍTEK: Vladimír Morávek

Dříve bezejmenná ulice v Brně dostala před deseti lety nový název. Dnes je známá jako Ulička Václava Havla.

Deset let Uličky Václava Havla v Brně: neshody u vzniku a různé výsledky anket

/VIDEO, ANKETA/ Nenápadná úzká ulička v centru Brna, pod katedrálou svatého Petra a Pavla v blízkosti divadla Husa na provázku. Ještě před deseti lety byli Brňané zvyklí, že tato ulice jednoduše nemá pojmenování. V pondělí však uplynula dekáda od chvíle, kdy se místo jmenuje Ulička Václava Havla. Řada lidí nicméně dodnes netuší, že taková ulice v Brně vůbec existuje.

Herečka Veronika Žilková promluvila o hře Já, diktátor! z pera Lukáše Pavláska

Veronika Žilková: Diktátor? Rozhodně nikdy nevypadá jako sexy James Bond

Reakcí na současnou situaci ve světě bude nová originální komedie Já, diktátor! z pera komika, herce, textaře a spisovatele Lukáše Pavláska. V pražském Divadle Broadway bude mít premiéru 19. dubna. Jednu z rolí v ní vytvoří herečka Veronika Žilková, která je zároveň dramaturgyní připravované inscenace.

Režisér Vladimír Morávek.

Vladimír Morávek uvede v Karviné svůj film Bandité pro baladu

Obdiv k osudu zakarpatských Ukrajinců je hlavním motivem nového filmu Vladimíra Morávka s názvem Bandité pro baladu. Třetí hraný snímek tohoto režiséra začala kina promítat 1. prosince a ve čtvrtek jej uvidí také diváci v Art kině (MěDK) v Karviné, a to za osobní účasti režiséra.

Hasiči z Naloučan jsou zachyceni na jednom ze snímků brněnského fotografa Romana France, které se dostaly až do sbírek Kongresové knihovny ve Washingtonu.

Americká Kongresová knihovna získala snímky brněnského fotografa Romana France

Černobílý obrázek silně připomíná slavný Formanův film Hoří, má panenko. U stařičkého náklaďáčku stojí hasiči s kbelíky, před nimi je hořící ohníček a muž s kanystrem od benzinu. Další hasič s hadicí vše obhlíží z výšky a velitelova zatnutá pěst dává najevo, že požár byl zažehnán. Je to natolik surreální výjev, že zaujal i odborníky v Kongresové knihovně ve Washingtonu. Na snímku však nejsou američtí hasiči - nýbrž jejich kolegové z Naloučan na Třebíčsku. Pořídil jej brněnský fotograf Roman Franc.

Roky-Super 8 s tématem rodinné paměti představí nobelistka Annie Ernaux

Rodinná paměť, včely i dny války. Začal svátek dokumentů Ji.hlava

Po roce se vrací Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava. Cenu za přínos světové kinematografii tu převezme režisér Dušan Hanák, dojde na filmy o včelách, lásce všech pohlaví, genderovém tápání, proměnách práce, ošidné lidské paměti, partnerských vztazích i o válce. A samozřejmě se bude debatovat.

Hana Zagorová

Sbohem, duhová vílo! Přátelé, kolegové a fanoušci se loučí s Hanou Zagorovou

Člověk s širokým srdcem a věčným úsměvem, vždycky ochotný pomáhat, nedělat hvězdu ani fajnovku, nezkazit žádnou legraci. Tak na zesnulou zpěvačku Hanu Zagorovou vzpomínají muzikanti, herci, režiséři, přátelé i fanoušci, pro něž byla mimo jiné symbolem bezstarostného dětství. „Mnohokrát jsem si zpívala Bludičku se švihadlem stočeným v ruce a před zrcadlem poskakovala do rytmu,“ napsala jedna z fanynek na twitteru.

Kniha bruntálské rodačky Elišky Beranové Chlapec s rybí hlavou je nominována na debut roku ve výročních knižních cenách Magnesia Litera.

Magnesia Litera dnes vyhlásí vítěze. Mezi nominovanými je i rodačka z Bruntálu

Z rekordních 503 titulů vybíraly letos poroty nejlepší tuzemské knihy vydané v uplynulém roce. Kromě vítězů v jednotlivých kategoriích, jako je beletrie, poezie, překlad, publicistika či kniha pro děti, bude vyhlášen také hlavní vítěz, držitel ocenění Kniha roku. Vítězové budou dnes (v neděli 10. dubna) večer vyhlášeni v Praze na Nové scéně, program bude přenášet Česká televize.

Balada pro banditu

Filharmonici pomohou hudbou. Zahrají Baladu pro Ukrajinu

Nenechte si ujít koncert pro dobrou věc Balada pro Ukrajinu v podání Jihočeské filharmonie a sólistů. Poslechnete si ho v úterý 8. března v pavilu Z na českobudějovickém výstavišti. Koncert začíná v 19 h. 

Hlavní předností Lomnice je okolní příroda, bohatá nabídka hřišť a ekologické projekty. Nevýhodou Lomnice je frekventovaná silnice.

Na návštěvě v Lomnici: Vznikly zde nejslavnější snímky fotografa Štreita

/SERIÁL DENÍKU, FOTOGALERIE/ Po malé přestávce pokračujeme v seriálu Deník na návštěvě, v našem putování po obcích okresu Bruntál. Čím žijí městečka či vesničky, kterými obvykle jen projíždíme? Pojďte s námi na návštěvu do Lomnice. Vznikly zde nejslavnější snímky fotografa Jindřicha Štreita.

Klicperovo divadlo

Kliceprovo divadlo je součástí nového divadelního "Netflixu"

V Česku v úterý odstartoval nový internetový projekt Dramox, který přináší divákům záznamy divadelních inscenací. Videoportál funguje na podobném principu, jako si lze předplatit sledování filmů a seriálů doma v televizi či na počítači. Mezi první divadla, která se do projektu zapojila, patří i královéhradecké Klicperovo divadlo.

Představení Ptákovina od Milana Kundery v Klicperově divadle v Hradci Králové.

FOTO: Ptákovina hradeckého divadla má úspěch

Sukces. Představení Ptákovina v režii Vladimíra Morávka, které nedávno uvedlo hradecké Klicperovo divadlo, Divadelní noviny vyhlásily sukcesem měsíce ledna. Informoval o tom mluvčí Klicperova divadla Martin Sedláček.

Ptákovina

Ptákovina

Představení hry spisovatele Milana Kundery, která bylo po roce 1968 zakázána jako nevyhovující.

Jindřichohradecké JINoHRÁtky.

Advent v Jindřichově Hradci zahajuje festival betlémů

Letošní advent zahájí čtvrtý ročník betlémářského festivalu Jindřichohradecké JINoHRÁtky aneb dejte děti do jeslí, který se koná od pátku 29. listopadu do neděle 1. prosince. V tuto neděli se také na náměstí Míru v Jindřichově Hradci rozsvítí vánoční strom.

Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově. Ilustrační foto.

Vystoupí slavný jazzman i Domingo junior

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov, který se bude v příštím roce konat od 17. července do 8. srpna, přichystal už program. Vstupenky začne prodávat v předprodeji už v pátek 9. prosince.

Eva Leinweberová

Účastníci zájezdu: u dcery Evy Leinweberové je film tabu, za vše mohou tanga

Její tvář jste viděli v řadě filmů, jako například Vratné lahve, Ženy v pokušení, Muži v naději, Něžné vlny, i v seriálech Strážmistr Topinka, Dáma a Král, Trpaslík, Vzteklina a další. Když se řekne Jituš z Účastníků zájezdu, je navíc každému jasné, kdo to je – možná ne podle jména, ale tvář se nezapomíná. Herečka Eva Leinweberová (46), která poskytla rozhovor magazínu TV Mini, právě natáčí další snímek.

Eva Leinweberová

Účastníci zájezdu: U dcery Evy Leinweberové je film tabu, za vše mohou tanga

Její tvář jste viděli v řadě filmů, jako například Vratné lahve, Ženy v pokušení, Muži v naději, Něžné vlny, i v seriálech Strážmistr Topinka, Dáma a Král, Trpaslík, Vzteklina a další. Když se řekne Jituš z Účastníků zájezdu, je navíc každému jasné, kdo to je – možná ne podle jména, ale tvář se nezapomíná. Herečka Eva Leinweberová (46), která poskytla rozhovor magazínu TV Mini, právě natáčí další snímek.

Ilustrační foto.

S filharmonií vystoupí Dan Bárta či Raul Midón

České Budějovice – Už 39. sezonu má před sebou Jihočeská filharmonie. Podle ředitele Otakara Svobody chystaný program samozřejmě neopomene 250. výročí narození Ludwiga van Beethovena. „To bude v roce dva tisíce dvacet, ale my s tím začneme už letos,“ předestírá.

Jihočeská filharmonie kromě na pódiu hrála také ve filmu. Muzikanti se najdou v několika záběrech. Natáčelo se na Ukrajině.

Filharmonici si zahráli ve filmu

České Budějovice – Před nedávnem se Jihočeská filharmonie (JF) vrátila do Českých Budějovice z Ukrajiny z Koločavy, kde se zúčastnila natáčení filmu s režisérem Vladimírem Morávkem a s herci z divadla Husa na provázku.

Lomnice se změnila ve výstavní síň pod širým nebem s fotografiemi Jindřicha Streita.

Výstavní síň: Lomnice

Lomnice u Rýmařova se změnila ve výstavní síň pod širým nebem. Podél cesty jsou vystaveny fotografie Jindřicha Štreita. 

Ceny ankety Největší z pierotů 2017 vytvořila Jana Horáková.

Ceny ankety Největší z pierotů 2017 vytvořila Jana Horáková

ROZHOVOR / Slovácké divadlo a Slovácké noviny k sobě v minulosti vždy měly blízko. Jedním z důkazů byla i skutečnost, že koncem roku 1995 tehdejší šéfredaktor Jiří Jilík inicioval anketu „Největší z pierotů" (se svolením autora stejnojmenného románu Františka Kožíka), která z pohledu odborné poroty oceňovala umělecké počiny Slováckého divadla vždy za uplynulý rok.

Bruntál vyhlásil osobnosti města

Lidé mohou navrhnout osobnosti k ocenění

U příležitosti 805. výročí založení Bruntálu se radnice rozhodla znovu uspořádat vyhlášení titulu Osobnost města. Občané Bruntálu tak mají možnost až do konce ledna příštího roku sami nominovat kandidáta na tento titul, který si vybrané osobnosti převezmou v rámci oslav Dne města v červnu příštího roku.

Soubor Divadla Husa na provázku na začátku divadelní sezony.

Divadlo Husa na provázku má padesát let. Oslavuje hudbou i fotbalem

Brno – Dáme góla, dáme, zazní při programu Divadla Husa na provázku v Brně. Zápasy ve stolním fotbalu spojené s koncerty od neděle do čtvrtka připravilo vedení divadla. V pátek čeká diváky premiéra inscenace Na protest aneb Pokoj lidem dobré vůně. Festival je součást oslav padesáti let divadla.

Vladimír Morávek.

Po dvanácti letech v Huse končí. Zlomilo mi to srdce, je ale nutné jít dál, říká

Brno /ROZHOVOR/ - Zbývá mu jen pár týdnů. Po dvanácti letech Vladimír Morávek ve funkci uměleckého ředitele Divadla Husa na provázku končí. K jeho odchodu vedl hromadný nesouhlas herců. Morávek, který soubor léta formoval, odchází z funkce poslední den letošního roku. Absolvent brněnské Janáčkovy akademie múzických umění působil jako režisér v Klicperově divadle v Hradci Králové, v Národním divadle nebo v opeře v Götteborgu. „Mám rád menší divadla, protože můžu být s herci v osobním kontaktu,“ říká Morávek.

Miroslav Donutil exceloval v roli Otce Ubu v inscenaci Divadla Husa na provázku pod režijním vedením Vladimíra Morávka.

Morávek to s Donutily umí!

Co má společného Bruntál, Vladimír Morávek a herci Miroslav Donutil a Martin Donutil? Naštěstí hodně. A je to krásné na pohled.

Před třemi lety se Miroslav Donutil a jeho syn Martin na scéně Divadla Husy na provázku setkali poprvé – v inscenaci Amadeus. Letos jejich herecké partneření pokračuje. Provázek uvede v premiéře inscenaci skandální hry Král Ubu.

Ubu králem aneb Donutilové se opět setkávají. Na scéně Husy na provázku

Brno – Před třemi lety se Miroslav Donutil a jeho syn Martin na scéně Divadla Husy na provázku setkali poprvé – v inscenaci Amadeus (tj. Milovaný bohem). Letos jejich herecké partneření pokračuje. Provázek uvede v premiéře inscenaci skandální hry Král Ubu, která v době své premiéry ve Francii vzbudila velké pozdvižení už při prvním slově: Merdre!

Performeři ze skupiny Ztohoven vyvěsili na Pražském hradě obří červené trenky, a to na místě, kde se běžně nachází vlajka prezidenta republiky.

K rudým trenýrkám nad Hradem se vyjádří herci i právníci

Praha - Počin skupiny Ztohoven, která namísto prezidentské standarty vyvěsila nad Hradem rudé trenýrky, má dohru nejen v soudních síních, ale také v divadelním světě. Herci z brněnské Husy na provázku přijedou představit do sídla pražské právnické fakulty operetu, jež vychází mimo jiné z citací příslušného trestního spisu. Představení bude předcházet diskuse s právníky. Za organizátory akce „Trenky na Právech" to sdělila Aneta Doušová.

Tango Macabre.

Husa na Provázku uvede Tango Macabre, grotesku o životě ve lži

Brno /FOTOGALERIE/ – Záběry nevěst s naivním výrazem věřících ve šťastnou budoucnost. Herci v groteskních gestech, kteří se snaží zpodobnit svět. A také archivní projekce s profesionálním tanečníkem pohybujícím se v rytmu tanga. „Kdo touží po smrti nebo se vyrovnává se ztrátou či neschopností komunikace, tančí tango," říká režisér Vladimír Morávek a představuje tak novu premiéru Divadla Husa na provázku, která má název Tango Macabre.

Záplata. Na snímku členové divadelního souboru – zprava Lucie Machalová, Filip Kapler, Ladislav Gurecký, Adam Doležel, Blanka Schovajsová.

Ladislav Gurecký: Bez herců bych nebyl režisér

/ROZHOVOR/ Divadelní soubor Záplata se tuto sobotu v Bruntále představí s premiérou svého nastudování hry českého dramatika Marka Horoščáka „Vařený hlavy aneb Děvče, tobě na kozách tančí smrt".

Dana Neumannová, ředitelka karlovarského Městského divadla

Podzimní divadelní sezonu už posedmé zpestří festival Best Fest

Karlovy Vary - To nejlepší z české divadelní scény představí sedmý ročník festivalu Best Fest. Od října začíná v Karlovarském městském divadle a na jeho jevišti představí to nejlepší z české divadelní scény. Více o festivalu v rozhovoru s ředitelkou divadla Danou Neumannovou.

DANA NEUMANNOVÁ, ředitelka Karlovarského městského divadla, zve každý rok nejlepší divadelníky z celé země.

Podzimní divadelní sezonu už posedmé zpestří festival Best Fest

Karlovy Vary - To nejlepší z české divadelní scény představí sedmý ročník festivalu Best Fest. Od října začíná v Karlovarském městském divadle a na jeho jevišti představí to nejlepší z české divadelní scény. Více o festivalu v rozhovoru s ředitelkou divadla Danou Neumannovou.

Ukradenou ceduli v brněnské uličce Václava Havla nahradí nová tabulka. Uliční štíty mizí i z jiných ulic, některé zase ničí vandalové.

Uliční štíty někdo ukradl nebo poničil. Magistrát musel koupit devět nových

Brno – Před dvěma lety slavnostně umístili ceduli do uličky Václava Havla herci z brněnského Divadla Husa na provázku. „Vzpomínali jsme na něho. Pak nám došlo, že je potřeba něco udělat, a ne jen mluvit," řekl tehdy umělecký šéf divadla Vladimír Morávek. Před dvěma týdny ji však někdo z místa ukradl. Nahrazení potrvá nejméně měsíc. Tak dlouho totiž trvá výroba. Za novou tabulku a její instalaci magistrát zaplatí asi tisíc sedm set korun.

Ilustrační foto.

Divadelníci vyvěsili na Špilberku trenýrky na podporu Ztohoven

Brno - Divadelníci z Husy na provázku dnes v podvečer vyvěsili na brněnském hradě Špilberku červené trenýrky. Vyjádřili tak solidaritu skupině Ztohoven, jejíž tři členové čelí obžalobě z výtržnictví, krádeže a poškozování cizí věci, protože loni na Pražském hradě vyměnili prezidentskou standartu právě za červené trenýrky.

Divadelníci z Husy na provázku v pondělí v podvečer vyvěsili na brněnském hradě Špilberku červené trenýrky. Vyjádřili tak solidaritu skupině Ztohoven.

Divadelníci vyvěsili na Špilberku trenýrky na podporu Ztohoven

Brno - Divadelníci z Husy na provázku v pondělí v podvečer vyvěsili na brněnském hradě Špilberku červené trenýrky. Vyjádřili tak solidaritu skupině Ztohoven, jejíž tři členové čelí obžalobě z výtržnictví, krádeže a poškozování cizí věci, protože loni na Pražském hradě vyměnili prezidentskou standartu právě za červené trenýrky.