Kreativ

ŠTÍTEK: Vladimír Morávek

Druhý z prava Vladimír Morávek.

Dřevořezbář Morávek nadchl návštěvníky muzea

Uherský Brod /FOTOGALERIE/ - Vernisáží byla v pátek 23. října zahájena výstava dřevořezeb a soch s betlémskou tématikou řezbáře, sochaře a kameramana Vladimíra Morávka v Muzeu Jana Amose Komenského v Uherském Brodě.

Na nový filmový festival vábí Ostravany také reklamní panely, které jsou k vidění v různých koutech města.

Vorlův Kouř u vysokých pecí

Ostrava - Filmový festival Ostrava? Kamera Oko pokračuje dnes filmovými projekcemi, doprovodným programem i návštěvami hostů.

Jan Budař a Eliščin band

Jan Budař přijede předvést hudební proměnu

Olomouc -Muzicírující herec Jan Budař přijede spolu s Eliščiným Bandem do Olomouce představit album Proměna. V Divadle hudby se Budař předvede už v úterý 22. září a podle svých slov má nachystané neobyčejně chytlavé a originální písně, nevídané taneční kreace a vtipné momenty.

Ilustrační foto

České moře, Příliš hlučná samota i pohádky

Brno /INFOGRAFIKA/ - Čapkova trilogie zachycující různé pohledy na svět, Havlova miniatura o české povaze, středověká francouzská legenda pro děti i dospělé i Aischylova tragédie o lidském svědomí. Tyto i další premiéry pro Brňany v sezoně 2009/10 připravila divadla Radost, Husa na provázku a U stolu. Připravované inscenace i dramaturgické plány přibližuje druhá část tématu Brněnského deníku.

Miroslav Donutil

Nudit se nebudete

Opava – Do svého šestého týdne vstupuje tímto týdnem Opavské kulturní léto. A znovu má divákům a milovníkům kultury co nabídnout.

Ředitel divadla Husa na provázku Vladimír Morávek

V Hradci je festival Divadlo evropských regionů

Hradec Králové/ Desetidenní program letošního festivalu Divadlo evropských regionů nabízí jak řadu dosud nepříliš známých souborů, tak staré známé tváře, které se do města rok co rok vracejí.

Ilustrační foto

Karnevalový rej masek láká do centra města

Brno /INFOGRAFIKA/ - V bláznivé hemžení okostýmovaných postav se škraboškami se v pátek večer promění ulice v centru Brna. Od půl sedmé tam vypukne první ročník akce nazvané Slavnost masek, kterou současně vyvrcholí festival Týden kejklířů.

Cirkus Havel aneb My všichni jsme Láďa v provedení Divadla Husa na provázku

Divadelní Floru začala Havlem Husa na provázku

Olomouc /FOTOGALERIE/ - Úterní podvečerní představení Cirkus Havel aneb My všichni jsme Láďa v provedení Divadla Husa na provázku pod režijním vedením Vladimíra Morávka zahájilo letošní festival Divadelní Flora, který nese motto Válka idejí.

 Ivan Karamazov (Viktor Skála) nechápe, proč trpí nevinní. Svět je pro něj postaven na nesmyslnosti.

Legenda o lidském utrpení ožije v Divadle U Stolu

Brno - Tři kapitoly z románu Fjodora Michajloviče Dostojevského Bratři Karamazovovi, v němž spisovatel do Ivanových úst vložil filozofií prodchnutou Legendu o velkém inkvizitorovi, uvede v režii Františka Derflera Divadlo U Stolu. Komorní inscenace přemítající nad otázkami lidské svobody a odpovědnosti čerpá především z obsahově nabitého textu.

Jan Budař

Jan Budař: Baví mě, když se můžu v rolích proměňovat

Brno - Komorní recitál a při něm Jan Budař sedmkrát jinak. To nabízí zatím poslední premiéra brněnského Divadla Husa na provázku, které na své sklepní scéně nedávno uvedlo netradičně pojatou scénickou podobu nového Budařova alba Proměna.

TVŮRČÍ TANDEM. Vladimír Morávek a Petr Oslzlý, který novináře seznámil i s publikací, která k inscenaci Cirkus Havel vyšla.

Divadlo Archa uvítá Cirkus Havel

Praha - Do Divadla Archa zavítá v rámci svých pravidelných „hracích“ návštěv brněnské Divadlo Husa na provázku. V pražské premiéře tam dnes a zítra představí druhý díl k loni započaté trilogii o české národní identitě Perverze v Čechách s názvem Cirkus Havel aneb My všichni jsme Láďa, který je scénickou montáží z exprezidento­vých textů.

Cirkus

Festival sametový, groteskní a neformální

Brno - V brněnském Divadle Husa na provázku dnes začíná desetidenní festival poukazující na téma české identity, morálky a nadějí. Festival zahájí diskuze s Václavem Havlem, a to v takzvaném Kabinetu Havel.

Václav Havel při četbě své hry Odcházení v divadle Husa na provázku v Brně.

Dramatik Havel přečte hru Odcházení. Napětkrát

Brno - Perverze v Čechách. Tak se jmenuje třídílný projekt Husy na provázku, ve kterém režisér Vladimír Morávek poukazuje přímo i v metaforách na pojmy jako identita, morálka a naděje. Po uvedení prvního dílu této trilogie, Lásek jedné plavovlásky, se diváci mohou těšit na další část nazvanou Cirkus Havel aneb My všichni jsme Láďa.

Marián Labuda v Ostravě

Labuda: Divadlo je manželka, film spíše milenka

Ostrava /AUDIO/ - Populární slovenský herec Marian Labuda, který vystupuje v těchto dnech na Letních shakespearovských slavnostech na Slezskoostravském hradě, se cítí v létě poměrně v dobré pohodě.

Koně, vyrobeného z drátů, síťovin, sádry a papíru velice rychle ubývá vlivem měnících se klimatických podmínek.

Šemík straší zbloudilce na Petrově

Brno - Chodec, který se v nočních hodinách zatoulá do uliček kolem Petrova, se může dobře vyděsit, spočine-li jeho zrak nad vstupem do letní zahrádky divadla Husa na provázku. Zchátralá mrtvola koně, jakoby vznášející se nad vchodem, působí obzvlášť ve sporém osvětlení pouličních luceren strašidelně.

Herec Petr Jeništa.

Herec Jeništa: Myslím, že Hitler mi seděl

Brno - (ROZHOVOR) Brněnské HaDivadlo vrací na divadelní scénu politickou satiru. Z pětidílného cyklu, nazvaného Kluzká plocha, uvedlo zatím první dva díly. V obou dominuje herec Petr Jeništa. HaDivadlo však není jedinou brněnskou scénou, kde Petr Jeništa ukazuje své umělecké schopnosti.

Václav Havel při četbě své hry Odcházení v divadle Husa na provázku v Brně.

Václav Havel o Odcházení

Exprezident a dramatik Václav Havel provokuje diváky novou hrou Odcházení a nutí je hlouběji přemýšlet. V rozhovoru říká: Kladným hrdinou mých her je divák

Václav Havel v Brně

Havel četl mezi sekerami a višněmi

Brno - (AUDIO UVNITŘ) Václav Havel četl ve středu v Brně část své hry Odcházení. Na dopolední zkoušku přijel zvědavý na režisérovo pojetí.

Studio Beseda, opravená druhá scéna Klicperova divadla.

Prodaná nevěsta se vrací do Besedy

Hradec Králové - Na prkna Klicperova divadla se po krátké odmlce vrací jedno z nejúspěšnějších představení všech dob – Prodaná nevěsta, kterou tady po sobě zanechal režisér Vladimír Morávek.

Dagmar Havlová zazářila

Morávkova poetika na Vinohradech

Premiéra Višňového sadu vDivadle na Vinohradech slibovala událost. Umělecký šéf Martin Stropnický totiž oslovil režiséra Vladimíra Morávka, který obsadil Dagmar Havlovou-Veškrnovou. Očekávání se však nevyplnila.

Mildova matka po nečekané návštěvě jedné plavovlásky.

Plavovláska po čtyřiceti letech

Divadlo je jiné než film. Morávek je jiný než Forman. Plavovláska je tmavovlasá. Zážitek je to ale i tak. Jsme tu správně na Láskách? Otázka, co se prožene mozkem každého druhého návštěvníka Divadla Husa na provázku, když vejde do sálu, který vypadá jako připravený na hospodskou tancovačku.

Snímek z jedné části představení Bestiář dle Dostojevského.

Prožít Dostojevského svět za dvanáct hodin?

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Za jediný inscenační projekt činoherního divadla u nás srovnatelný s vrcholnými produkcemi současné divadelní Evropy považují divadelní kritici dvanáctihodinový strhující maraton s názvem Bestiář dle Dostojevského aneb Svlékání z kůže, se kterým se Divadlo Husa na provázku představí 1. prosince jihočeským divákům.