Kreativ

ŠTÍTEK: Vladimír Morávek

Na archivním snímku bývalý člen brněnského souboru Divadla Husa na provázku Jiří Jelínek.

Husa omladila soubor a vrací se ke kořenům

Brno – Osm premiér včetně očekávané novinky o Leoši Janáčkovi, znovuobnovení legendárního Dětského studia, příchod čtyř hereckých posil se záměrem omladit soubor, návrat k tvůrčím kořenům a netradiční oslava narozenin Václava Havla. To jsou hlavní události 44. sezony Divadla Husa na provázku, kterou členové souboru zahájí tuto sobotu komponovaným programem.

Kapela Čankišou je proslulá svou energií, kterou přenáší i na posluchače.

Kapela Čankišou roztančí Klub Art

Opava – Brněnská kapela Čankišou, která se představí na koncertě v rámci festivalu Bezručova Opava v Klubu Art dnes (ve středu 7. září) od dvaceti hodin, se pohybuje v hudební branži už od roku 1999, kdy ji založili původem bigbeatoví muzikanti na vánočním mejdanu.

Spisovatel a dramatik Milan Uhde.

Brněnská divadla vstupují do nové sezony

Brno – Novou hru o skladateli Leoši Janáčkovi, známé muzikály z Broadwaye i klasické české tituly v netradičních úpravách nabídnou v nové sezoně brněnská divadla. Od září do konce roku se diváci dočkají více než dvaceti premiér.

Maestro a Markétka brněnského divadla Husa na provázku na olomoucké Divadelní Floře

FOTO: Oceňovaný hit Maestro a Markétka v Olomouci

Olomouc – Do vlastního pojetí groteskního světa Michaila Bulgakova vzal v úterý diváky Moravského divadla Olomouc režisér Vladimír Morávek. V rámci festivalu Divadelní Flora zde představil kritiky oceňovanou inscenaci Maestro a Markétka.

Klicperovo divadlo nás baví

Klicperovo divadlo nás baví

Borohrádek – Žáci ZŠ TGM v Borohrádku v rámci předplatného jezdí již desátým rokem do Klicperova divadla v Hradci Králové.

Filmové ceny Český lev za rok 2010 se předávaly 5. března v pražské Lucerně. Na snímku Eliška Balzerová s cenou za vedlejší ženskou roli.

Eliška Balzerová: Vyhrála jsem díky jedenáctce

Praha /EXKLUZIVNÍ ROZHOVORY/ – Nejzářivější úsměvy a neskrývaný úžas rozdávala v sobotu na Českých lvech Eliška Balzerová. Z večera si odnesla hned dvě sošky – za nejlepší herečku v hlavní roli ve filmu Ženy v pokušení a nejoblíbenější herečku v anketě, kam hlasovali diváci. To Ondřej Malý vyhrál díky svému Antonínovi v thrilleru Pouta už podruhé. V lednu mu role estébáka vynesla hereckou cenu filmových kritiků, v sobotu Českého lva od filmové akademie.

Slovenský režisér a herec Ján Mikuš dostal nelehký úkol. Za jediný týden se musel vžít do role autora, režiséra i herce. Výsledkem je inscenační črta nazvaná Ryba horí.

Mikuš: Doufám, že na konci všichni zapochybujeme

Brno /ROZHOVOR/ - Když koncem loňského roku posílal šestadvacetiletý slovenský režisér a herec Ján Mikuš svoji hru Ryba horí do nové soutěže Divadla Husa na provázku, myslel, že tím jen pomůže hubenému stavu doručených soutěžních textů. Jenže vše dopadlo jinak.

Klicperovo divadlo uvedlo adaptaci slavného filmu Světáci, režisérem je Vladimír Morávek.

RECENZE: Světáci si užili přízně publika

Hradec Králové /FOTOGALERIE/ - Páteční večer byl pro všechny příznivce divadla v Hradci velkou událostí. Klicperovo divadlo totiž zaplavila další z premiér hostujícího režiséra Vladimíra Morávka. Hráli se Světáci. Divadelní adaptace inspirovaná slavnou filmovou komedií.

Inscenace Prase v režii Vladimíra Morávka - ilustrační fotografie.

O Ceny Alfreda Radoka zabojují i Brňané

Brno - Herec Vladimír Hauser z brněnského divadla Husa na provázku, inscenace Prase v režii Vladimíra Morávka i dramatizace Dory Viceníkové z dopisů Voskovce a Wericha Korespondence V+W režiséra Jana Mikuláška zabojují 5. března o Ceny Alfréda Radoka 2010.

Český režisér Vladimír Morávek se po čase opět vrací do Hradce Králové. Se souborem zdejšího Klicperova divadla začal zkoušet  adaptaci jedné z nejslavnějších českých filmových komedií: Podskalského a Blažkových nesmrtelných Světáků.

FOTOGALERIE: Světáci vkráčí ke 'Klicperům'

Hradec Králové - Už za nedlouho bude dokonáno po režijní a inscenační stránce a jevištní přepis Světáků, jedné z nejslavnějších filmových komedií v dějinách československé kinematografie, spatří světlo světa.

Herecký bard Josef Vystrčil: devadesátiny!

Hradec Králové – Neuvěřitelné jubileum slaví právě v úterý jedna z nejpozoruhodnějších osobností na scéně Klicperova divadla. A slaví takříkajíc v činné službě!

Maestro a Markétka.

Morávkovo podobenství dobra a zla

Brno – V hosty monstrózního galaplesu u satana i přímé aktéry příběhu o Pilátu Ponském se v pátek poprvé promění diváci v hledišti brněnského Divadla Husa na Provázku. Pod názvem Maestro a Markétka tam režisér Vladimír Morávek představí vlastní dramatizaci stěžejního románu Michaila Bulgakova, která se zároveň stane druhou premiéru 43 .sezony.

Ladislav Zeman, ředitel Klicperova divadla.

Zeman: Práce herců pro televizi nám život nekomplikuje

Hradec Králové - /FOTOGALERIE; ON-LINE ROZHOVOR/ Novinky začínající nové divadelní sezony, festivaly, ale i platy herců či hradecký parkovací systém. Na takové otázky čtenářů odpovídal ředitel Klicperova divadla Ladislav Zeman při čtvrtečním on–line rozhovoru.

ZKOUŠKY Klicperova Hadriána z Římsů na hlavní scéně Klicperova divadla už jsou v plném proudu. Premiéra je naplánovaná na sobotu 29. května. (V popředí Jan Sklenář a Lenka Loubalová.)

Klicperovo divadlo: Hadrián z Římsů v rukou režiséra Vladimíra Morávka

Hradec Králové – Osmou premiéru sezony Klicperovo divadlo věnuje Václavu Klimentu Klicperovi - dramatikovi, jehož jméno společně s bustou a fialovým kloboukem dnes hrdě nese hradecký kulturní stánek a jehož pobyt a tvůrčí práce jsou neodmyslitelně spjaty právě s východními Čechami a Hradcem Králové.

Snímek ze zkoušky Hadriána z Římsů v Klicperově divadle

Klicperovo divadlo: Hadrián z Římsů v rukou režiséra Vladimíra Morávka

Hradec Králové /EXKLUZIVNÍ FOTOGRAFIE ZE ZKOUŠEK, ROZHOVOR/ – Osmou premiéru sezony Klicperovo divadlo věnuje Václavu Klimentu Klicperovi – dramatikovi, jehož jméno společně s bustou a fialovým kloboukem dnes hrdě nese hradecký kulturní stánek a jehož pobyt a tvůrčí práce jsou neodmyslitelně spjaty právě s východními Čechami a Hradcem Králové.

Výtvarník Ropek se svými novými dílky na filtrech z divadelních reflektorů

Ropek: Jsem poloviční blázen, mám na nose klaunský nos

Nymburk /ROZHOVOR/ - Výtvarník, divadelní i životní klaun, nevyléčitelný optimistaa pábitel Bohumír Miroslav Ropek je jako vystřižený z nějaké povídky Bohumila Hrabala. Kdyby ho Hrabal za svého života znal, určitě by o Ropkovi něco napsal.

Gogolova Ženitba: Martin Stropnický v roli dohazovačky a Viktor Preiss jako Podkolatov

Naprosto neuvěřitelná událost: Ženitba na Vinohradech

Praha – Slavnou Gogolovu komedii Ženitba uvede v pátek jako svou třetí premiéru sezony 2009/2010 pražské Divadlo na Vinohradech. Pod názvem Naprosto neuvěřitelná událost: Ženitba ji tam nastudoval hostující režisér Vladimír Morávek.

Ilustrační foto

Kam za kulturou?

Uherské Hradiště - Krátký přehled kulturních událostí na Slovácku o víkendu 10.-11. ledna.

Jiří Pecha

Šťastná žena Jiří Pecha slaví pětašedesát!

Brno – Vyučený elektromechanik, kdysi také nadějný lehký atlet, ale hlavně neopomenutelná postava brněnského divadelnictví. To všechno je herec Jiří Pecha, který ve čtvrtek slaví pětašedesáté narozeniny. Přestože si věrného parťáka Bolka Polívky všichni spojují s Brnem, narodil se v jiném moravském městě. „Pocházím z Třebíče, konkrétně ze čtvrti Borovina. Na to jsem patřičně hrdý. Dřív tam bývala Baťova továrna na boty, kde pracovali moji rodiče,“ přibližuje Pecha kraj svého dětství.

Ilustrační fotografie.

Velký Špalíček: filmy české, oskarové i hororové

Brno /INFOGRAFIKA/ – Filmy, které vybočují ze stylu laskavé české komedie, snímky oceněné Oscarem i díla přibližující režiséry Emira Kusturicu či Darrena Aronofskeho. Více než třicet filmů Brňanům ode dneška nabídne šestý ročník Palace Film Festival ve Velkém Špalíčku, který potrvá sedm dní.

Bolek Polívka a Jiří Pecha.

''Šťastná žena'' Pecha slaví pětašedesát

Brno – Vyučený elektromechanik, kdysi také nadějný lehký atlet, ale hlavně neopomenutelná postava brněnského divadelnictví. To všechno je herec Jiří Pecha, který ve čtvrtek slaví pětašedesáté narozeniny.

Tanečníci folklorního souboru Kalina.

Podívejte se, jaký byl víkend na Slovácku

Slovácko - Byli jste o víkendu mimo domov, nebo jste jej prožili natolik aktivně, že jste nemohli sledovat zpravodajství na stránkách Deníku? Informovat vás může stručný přehled.