Kreativ

ŠTÍTEK: kostra

Prohlídka archeologického naleziště u Dušníků s unikátní pravěkou mohylou přilákala loni v srpnu desítky lidí.

Archeologové se letos v létě pod Říp vrátí. Budou zkoumat další mohylu

Loňské archeologické výzkumy na poli u Dušníků vzbudily velký zájem místních. Patrné to bylo zejména během prohlídky pro veřejnost v rámci Archeologického léta, kam si unikátní pravěkou mohylu s hrobem asi desetiletého dítěte přišly prohlédnout desítky lidí. Ačkoli se pole za vodojemem letos zase zazelenalo a po terénních pracích tu už není ani památky, výzkum v rámci projektu, který zkoumá mohyly z pozdní doby kamenné a rituální krajinu pod Řípem, pokračuje dál.

Bezhlavé kostry z období přítomnosti římských legií nejsou v Británii úplně neobvyklé, našly se už na vícero místech. Na snímku kostra objevená při archeologických vykopávkách ve Fleet Marston, Anglie. Hlava byla uložena mezi nohy pohřbívaného těla

Vědci řeší tajemnou záhadu. Objevili další bezhlavé kostry starých Římanů

Britští archeologové objevili další kostry, které jako kdyby vypadly z lidových pověstí o strašidlech: v jednom případě šlo o tělo římského žoldáka pohřbeného spolu s jeho mečem, ve druhém o bezhlavce s lebkou uloženou mezi nohy. V posledních letech došlo k odhalení podobných ostatků již několikrát. Vědci se stále snaží přijít na kloub tajemství, jež se za strašidelnými kostlivci skrývá.

Lebky s dírami po trepanaci. Ostatky pocházejí z doby bronzové, nalezeny byly ve Francii. Ilustrační foto

Do lebky šamanovi vyškrábali díru. Po brutálním zákroku žil ještě rok

Operace hlavy, respektive vyřezávání otvorů do lebky, nejsou jen výsadou moderní medicíny. Takzvaná trepanace lebky patří k vůbec nejstarším prokázaným chirurgickým zákrokům. Američtí vědci v nové studii tvrdí, že nejstarší podobná operace na území Severní Ameriky se odehrála před 3 až 5 tisíci let. Důkazem je nalezená lebka šamana.

Jedna z ilustrací zobrazujících, jak mohl spinosaurus lovit ve vodě. Tento obrázek je zobrazením lovu, jak si jej představuje druhý názorový proud vědců. Podle nich spinosaurus pouze ve vodě stál, ovšem nepronásledoval kořist pod hladinou.

Predátorem na souši i ve vodě. Trnití ještěři překvapili vědce, uměli plavat

Velcí dinosauři jsou běžně považováni za suchozemské tvory. Jenže objev kostry jednoho z pravěkých velikánů naznačil, že některé druhy možná lovily převážně ve vodě, a uměly tak bezvadně plavat. Nyní vědci prozkoumali hustotu kostí nalezeného spinosaura a i ta potvrzuje, že mnozí dinosauři zřejmě byli vodní predátoři.

Kosterní preparát slonice Kaly přesídlil na ústeckou univerzitu.

Kosterní preparát slonice Kaly přesídlil na ústeckou univerzitu

Impozantní kostra někdejšího symbolu ZOO Ústí nad Labem, slonice Kaly, byla převezena z Muzea města Ústí nad Labem na Univerzitu J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Zde najde dlouhodobé umístění, aby co nejlépe posloužila prezentačním i badatelským účelům. Za přesunem významného exponátu na UJEP stojí spolupráce zdejší přírodovědecké fakulty s Muzeem města Ústí nad Labem. To se rozhodlo fakultě kosterní preparát slonice Kaly dlouhodobě zapůjčit.

Kostra ukřižovaného muže, nalezená v Anglii

Mimořádný nález. Archeologové objevili v Anglii kostru muže, byl ukřižovaný

Archeologové provádějící vykopávky na místě někdejší římské osady v anglickém městě Fenstanton v cambridgském hrabství odkryli v minulých dnech kostru muže, jemuž mohlo být v době jeho smrti mezi 25 a 35 lety. Když později omyli jeho ostatky, zatajil se vědcům dech - muž měl patní kost probodenou hřebem, takže byl zřejmě po římském způsobu ukřižován. V Anglii je takový nález mimořádně vzácný.

Archeologické naleziště na místě budoucího sběrného dvora v Podbořanech. Na snímcích archeolog Vojtěch Peksa a antropoložka Jana Kuljavceva Hlavová.

Vesnice stará čtyři tisíce let v Podbořanech nakonec vydala i kostry

Archeologové v tomto týdnu dokončili největší plošný výzkum v Podbořanech, který se kdy na území města prováděl. Pod budoucím sběrným dvorem v Mlýnské ulici odkryli pozůstatky z dávné minulosti na desítkách metrů čtverečných, objevili tam sídliště a pohřebiště ze starší doby bronzové. Tedy z období zhruba před čtyřmi tisíci lety.

Rekonstrukce dětské lebky hominida provedená na základě dochovaných úlomků

Náhoda či rituál? Dětská lebka v jeskyni vyvolává otázky o pohřbívání hominidů

Už několikrát vzrušily vědecký svět nálezy naznačující, že rituální pohřbívání mrtvých není jen záležitostí moderního člověka, ale že obřadné ukládání ostatků svých zesnulých znali už hominidé, kteří dnešním lidem předcházeli. Tyto spekulace nyní opět podnítil nález úlomků dětské lebky vyhynulého druhu Homo naledi, které se po tisíce let skrývaly v těžko přístupné jeskyni v Jižní Africe.

Záchranný archeologický výzkum na trase nového dálničního úseku mezi Moravským Pískem a Starým Městem.

Tisíc let ležely v temnotě. Archeologové našli denár uherského krále i kostry

V novém úseku dálnice D55 mezi Moravským Pískem a Starým Městem se sice už prohání těžká technika, přesto na obou stranách hranice Jihomoravského a Zlínského kraje pokračuje i záchranný archeologický výzkum. A to jak u Moravského Písku, tak u Polešovic. Právě odtud hlásí archeologové poslední ucelené soubory nálezů. 

Otevření nového paleopískoviště a centra rýžování zlata v Hodoníně. Areál Muzea naftového dobývání a geologie.

VIDEO: V Hodoníně poprvé odkryli kostru T Rexe a rýžovali zlato

Našel jsem oko dinosaura! hlásí malý chlapec na nově otevřeném paleopískovišti v Hodoníně. V pátek odpoledne bosý odkrýval se zaujetím kostru štětečkem. Tamní Muzeum naftového dobývání a geologie představilo při zahájení muzejní noci dvě novinky.

Zaniklý život na Moravě. Tak se jmenuje obnovená výstava  v Dietrichsteinském paláci na Zelném trhu.

OBRAZEM: Zkamenělý trilobit i impozantní kostra medvěda. Výstava láká

Zaniklý život na Moravě. Tak se jmenuje obnovená výstava v Dietrichsteinském paláci na Zelném trhu. Návštěvníci mohou vidět zkameněliny trilobitů, modely dinosaurů nebo impozantní kostru medvěda. Unikátní je také zachovalá spodní čelist pravěkého chobotnatce nebo část lebky nosorožce.

Žralok bílý

Nejasné prvenství. Vědci se dohadují, kdo je nejstarší obětí žraločího útoku

Kdo je nejstarší známou obětí žraločího útoku? Právě tuto otázku si v současnosti pokládají nejméně dva vědecké týmy. Nedávno byla v odborném časopisu zveřejněna studie, podle které toto prvenství patří muži žijícímu před třemi tisíci let. Nyní ale jiný tým tvrdí, že vykopal kostru chlapce zabitého žralokem. A tyto pozůstatky jsou mnohem starší… 

Vroutek (v oranžovém) má skromné cíle.

Vroutek: Mládí doplní kostru týmu

Fotbal ve Vroutku v době covidové? Všichni se snaží být optimisté. „Přejeme si, aby se úroveň, jaké je tu nastavená, dál držela,“ říká mluvčí klubu Jaromír Hykl.

Jeden z nejstarších hradů na našem území slaví významné dvacáté jubileum ve své novodobé historii. Hrad Vildštejn je opředen zajímavým osudem a zajímavých historických i novodobých osobností.

Hrad Vildštejn slaví dvacetiny ve velkém stylu

Hrad Vildštejn, jeden z nejstarších českých hradů, slaví dvacáté jubileum ve své novodobé historii. V roce 1999 ho koupil Miroslav Pumr, bez kterého by zachovalá a turisty velmi vyhledávaná památka dnes už možná ani nestála. Pro veřejnost ho otevřel o dva roky později.

Dva žraloci Otodus megalodon na lovu

Tajemný duch. Z legendárního megalodona se dochovaly jen obrovské zuby

Podíváme-li se na paleontologické nálezy, bude se nám největší žralok, jaký kdy obýval zemské oceány, jevit jako tajemný duch. Jediné, co se z něj dochovalo do dnešních dnů, jsou totiž jeho obrovské zuby. Ty jediné přežily i miliony let poté, co se jeho chrupavčitá kostra dávno rozpadla ne na prach, ale tak, že z ní nezbylo vůbec nic. Velikost megalodona proto odhadujeme právě jen z jeho zubů. A možná chybně.

Pozůstatky zřejmě pocházejí z období novověku.

Archeologové našli v Křídlovické ulici koňské kostry, patrně z období novověku

Tři koňské kostry odkryli nedávno archeologové v Křídlovické ulici v Brně. Zvířecí pozůstatky pocházejí patrně z období novověku. „Dva koně byli již v minulosti částečně poničeni mladšími zásahy, třetí byl zachován téměř kompletně, včetně podkov. Předběžně předpokládáme, že koně zde byli zakopáni někdy v 18. století,“ uvedla archeoložka Lenka Sedláčková z organizace Archaia Brno.

Korál Tabulata vytvářející kolonie se vyznačuje vápenatou kostrou

Vědci objevili v moři fascinující přátelství. Miliony let už nemělo existovat

Vědci objevili na oceánském dně dvě mořské formy života žijící v podivuhodné symbióze, o níž jsme dosud mohli čerpat informace jen ze zkamenělin starých 273 milionů let. Nyní se zdá, že obě tyto formy mořských živočichů nejenom přežily, ale přes propast milionů let si udržely i svůj unikátní symbiotický vztah.

Stará škola u Louckého kláštera ve Znojmě se mění na multifunkční společenské centrum. První návštěvníky přivítá v příštím roce.

Další peníze na opravu školy u Louckého kláštera. Našli tam i kostru batolete

/VIZUALIZACE UVNITŘ ČLÁNKU/ Znojemští dostali další finanční injekci na vyšperkování Staré školy u Louckého kláštera. Na rekonstrukci nálezů jim přibude na účtu více než milion korun, k doposud čerpaným padesáti milionům. Obnovu části bývalého premonstrátského sídla, které je kulturní památkou, chtějí Znojemští dokončit do konce roku.  

Unikátní exponát je známý z Národního muzea v Praze.

Světově unikátní kostra plejtváka prošla rekonstrukcí

Anatomický ústav 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy ukrývá ve svém muzeu srovnávací anatomie jednu ze dvou koster plejtváka malého v České republice. Exponát je celosvětově unikátní tím, že jsou zachovány i některé jeho měkké tkáně. Kostra kytovce, která byla do muzea umístěna pravděpodobně v druhé polovině 19. století, byla nyní zrestaurována.

Unikátní exponát je známý z Národního muzea v Praze.

Světově unikátní kostra plejtváka prošla rekonstrukcí

Anatomický ústav 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy ukrývá ve svém muzeu srovnávací anatomie jednu ze dvou koster plejtváka malého v České republice. Exponát je celosvětově unikátní tím, že jsou zachovány i některé jeho měkké tkáně. Kostra kytovce, která byla do muzea umístěna pravděpodobně v druhé polovině 19. století, byla nyní zrestaurována.

Unikátní exponát je známý z Národního muzea v Praze.

Světově unikátní kostra plejtváka prošla rekonstrukcí

Anatomický ústav 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy ukrývá ve svém muzeu srovnávací anatomie jednu ze dvou koster plejtváka malého v České republice. Exponát je celosvětově unikátní tím, že jsou zachovány i některé jeho měkké tkáně. Kostra kytovce, která byla do muzea umístěna pravděpodobně v druhé polovině 19. století, byla nyní zrestaurována.

Unikátní exponát je známý z Národního muzea v Praze.

Světově unikátní kostra plejtváka prošla rekonstrukcí

Anatomický ústav 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy ukrývá ve svém muzeu srovnávací anatomie jednu ze dvou koster plejtváka malého v České republice. Exponát je celosvětově unikátní tím, že jsou zachovány i některé jeho měkké tkáně. Kostra kytovce, která byla do muzea umístěna pravděpodobně v druhé polovině 19. století, byla nyní zrestaurována.

Unikátní exponát je známý z Národního muzea v Praze.

Světově unikátní kostra plejtváka prošla rekonstrukcí

Anatomický ústav 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy ukrývá ve svém muzeu srovnávací anatomie jednu ze dvou koster plejtváka malého v České republice. Exponát je celosvětově unikátní tím, že jsou zachovány i některé jeho měkké tkáně. Kostra kytovce, která byla do muzea umístěna pravděpodobně v druhé polovině 19. století, byla nyní zrestaurována.

Unikátní exponát je známý z Národního muzea v Praze.

Světově unikátní kostra plejtváka prošla rekonstrukcí

Anatomický ústav 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy ukrývá ve svém muzeu srovnávací anatomie jednu ze dvou koster plejtváka malého v České republice. Exponát je celosvětově unikátní tím, že jsou zachovány i některé jeho měkké tkáně. Kostra kytovce, která byla do muzea umístěna pravděpodobně v druhé polovině 19. století, byla nyní zrestaurována.

Unikátní exponát je známý z Národního muzea v Praze.

Světově unikátní kostra plejtváka prošla rekonstrukcí

Anatomický ústav 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy ukrývá ve svém muzeu srovnávací anatomie jednu ze dvou koster plejtváka malého v České republice. Exponát je celosvětově unikátní tím, že jsou zachovány i některé jeho měkké tkáně. Kostra kytovce, která byla do muzea umístěna pravděpodobně v druhé polovině 19. století, byla nyní zrestaurována.

Unikátní exponát je známý z Národního muzea v Praze.

Světově unikátní kostra plejtváka prošla rekonstrukcí

Anatomický ústav 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy ukrývá ve svém muzeu srovnávací anatomie jednu ze dvou koster plejtváka malého v České republice. Exponát je celosvětově unikátní tím, že jsou zachovány i některé jeho měkké tkáně. Kostra kytovce, která byla do muzea umístěna pravděpodobně v druhé polovině 19. století, byla nyní zrestaurována.

Unikátní exponát je známý z Národního muzea v Praze.

Světově unikátní kostra plejtváka prošla rekonstrukcí

Anatomický ústav 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy ukrývá ve svém muzeu srovnávací anatomie jednu ze dvou koster plejtváka malého v České republice. Exponát je celosvětově unikátní tím, že jsou zachovány i některé jeho měkké tkáně. Kostra kytovce, která byla do muzea umístěna pravděpodobně v druhé polovině 19. století, byla nyní zrestaurována.