Kreativ

ŠTÍTEK: kostra

Unikátní exponát je známý z Národního muzea v Praze.

Světově unikátní kostra plejtváka prošla rekonstrukcí

Anatomický ústav 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy ukrývá ve svém muzeu srovnávací anatomie jednu ze dvou koster plejtváka malého v České republice. Exponát je celosvětově unikátní tím, že jsou zachovány i některé jeho měkké tkáně. Kostra kytovce, která byla do muzea umístěna pravděpodobně v druhé polovině 19. století, byla nyní zrestaurována.

Slavné archeologické naleziště La Ferrassie v jihozápadní Francii, kde se našly kosti již několika neandertálců včetně tajemného dítěte

Kosti neandertálského dítěte ukrývaly vzkaz, mohou objasnit velkou záhadu

Nevíme, zda to byl chlapec, nebo dívka. Dítě, jehož 41 tisíc let staré kosti se našly na slavném archeologickém nalezišti La Ferrassie v jihozápadní Francii, se nedožilo více než dvou let. Jeho ostatky získaly označení La Ferrassie 8, protože jde o části kostry již osmého neandertálce, který zde byl nalezen. Vědci věří, že tento objev pomůže rozluštit jednu letitou záhadu: jak neandertálci pohřbívali své mrtvé? 

Najít kostru plejtváka, především tisíce let starou, je vždy významnou událostí.

Jurský park skutečností. V Thajsku objevili pravěkou vzácnost, která bere dech

V Thajsku byla asi dvanáct kilometrů od pobřeží západně od Bagngkoku objevena začátkem listopadu téměř dokonale zachovaná kostra velryby, jejíž stáří odhadují odborníci na tři tisíce až pět tisíc let. Kostra o délce 12 metrů podle nich patřila dávnému plejtváku Brydeovu, který žije v tropických a subtropických mořích dodnes. Odborníci doufají, že nález jim pomůže otevřít "okno do minulosti" mořské fauny.

Pompeje odhalily nový nález a dokázaly, že o legendárním výbuchu sopky Vesuv stále ještě nevíme všechno

Pompeje vydaly smutný nález. Těla dvou obětí pekelného běsnění sopky Vesuv

Ve Velké vile na okraji Pompejí byly objeveny ostatky dalších dvou obětí výbuchu sopky Vesuv, k němuž došlo před bezmála dvěma tisíci let. V sobotu minulého týdne to uvedli zástupci tohoto archeologického naleziště, které je po římském Koloseu druhou nejnavštěvovanější turistickou atrakcí v Itálii. Informuje o tom agentura AFP.

Umělecké ztvárnění silné ženy, která před 9000 lety lovila na úpatí And velkou zvěř

Ženy nebyly jen sběračky. Objev pravěkého hrobu může změnit pohled na historii

Před devíti tisíci lety se po úpatí andských velehor proháněla stáda vicun, divokých pravěkých předků lamy alpaky, kterou si tamější lidé postupně ochočili. Vicuny však domestikované nebyly a představovaly pro pravěké lovce ceněnou kořist. Jak navíc ukazuje nový výzkum nedávno objeveného 9000 let starého hrobu, tak nejen pro lovce. S nemenší obratností a vášní je totiž lovily i ženy.

Kostra Tyrannosaura rexe vydražená 6. října v aukční síni Christies v New Yorku

Dražba kostry tyrannosaura lámala rekordy. Nový majitel zaplatil 733 milionů

Jedna z největších a nejúplnějších koster Tyrannosaura rexe na světě se prodala při úterní dražbě zorganizované londýnskou aukční síní Christie's v New Yorku za 31,8 milionu dolarů (asi 733 milionů korun). Utržená suma čtyřnásobně překonala dosavadní rekord, pokud jde o vydražení dinosaura, uvedla dnes agentura AFP. Od prvního nálezu v roce 1902 byla objevena jen asi padesátka těchto dravých ještěrů.

Takto si mnoho lidí představuje vikingské válečníky.

Vikingové byli jiní, než se myslelo. Nebyli blond a nepocházeli ze Skandinávie

Léta jsme si představovali Vikingy asi tak, jak jednoho z nich působivě ztvárnil český emigrant Vladimír Kulich ve filmu Vikingové - tedy jako mohutné skandinávské válečníky s bílou kůží a světlými vlasy. Jenže se ukazuje, že mohli vypadat spíše jako Antonio Banderas, který v témže filmu hrál Araba - mnozí byli tmavovlasí a nepocházeli ani ze Skandinávie.

Zdena Mašínová starší (na archivním snímku z roku 1945).

Pátrání po ostatcích Zdeny Mašínové skončilo neúspěšně. V Ďáblicích je nenašli

Při průzkumné sondě hromadného hrobu na ďáblickém hřbitově sice archeologové našli dvě zachovalé kostry dospělých lidí a další kosterní pozůstatky, antropologové však vyloučili, že by některá z nich mohla patřit Zdeně Mašínové starší. Novinářům to dnes na místě řekli členové týmu, který sondu prováděl, a radní Prahy Milena Johnová (Praha Sobě). Ta uvedla, že s ohledem na to, že jiné indicie o umístění ostatků neexistují, tím snahy o vyzvednutí končí. Město podle ní plánuje na hřbitově pietní úpravy.

Umělecká představa útoku delfína Ankylorhiza tiedemani

Život v oceánech kdysi "terorizovali" zabijáčtí delfíni. Jejich útok byl děsivý

Také máte delfína zažitého jako roztomilého mořského savce s usmívajícím se výrazem, který je téměř za všech okolností přátelský a vstřícný? Tak se nenechte úplně mýlit. Jeho dávný předek připomínal spíš dnešní kosatky dravé, známé také jako velryba zabiják. Byl to nelítostný predátor s velkými zuby připomínajícími kly, schopný bleskového útoku na vyhlédnutou kořist.

V roce 2011 našli vědci v Antarktidě záhadnou fosilii připomínající kožený fotbalový míč. Zřejmě jde o vejce

Jako z hororu Věc. Vědci odhalili tajemství záhadného antarktického nálezu

Vědce z americké výzkumné stanice na Antarktidě pronásleduje tajemná mimozemská "věc", která se nečekaně objevila uprostřed ohromné bílé pustiny. Legendární horor z roku 1982 je dnes považován za jeden z nejlepších svého žánru, nikdo by si ho však nespojoval s realitou. V Antarktidě se ale opravdu našla podivná fosilie, o níž nikdo nevěděl, odkud pochází, ani co to je. Teď se vědci přiblížili rozluštění této záhady.

Ředitel Safari Parku Dvůr Králové Přemysl Rabas uvažuje o tom, že by se kostra Sudána mohla vystavit v Národním muzeu.

Rabas: Ostatky Sudána i Suniho mají obrovskou vědeckou i symbolickou hodnotu

/ROZHOVOR/ V hlavním městě USA, Austrálii, Číně nebo Španělsku. Tam všude je možné vidět kostry či preparáty zvířat ze Dvora Králové nad Labem. Místní safari park se věnuje péči o materiál z uhynulých zvířat na vědecké úrovni. Díky tomu zásobuje nejen Národní muzeum v Praze, ale také největší světová muzea. Teď budou odborníci pracovat na sestavení kostry nosorožců Sudána a Suniho.

Vzpomínka na Sudána. Safari Park Dvůr Králové bude pracovat s ostatky posledního samce nosorožce bílého severního na světě. Jan Stejskal ukazuje jeho lebku.

Symbolický význam. Safari park sestaví kostru slavného nosorožce Sudána

Safari Park Dvůr Králové sestaví kostru nosorožce Sudána, posledního samce nosorožce bílého severního, jenž v březnu 2018 uhynul v Keni a ve Dvoře Králové strávil víc než 30 let svého života. Patří mezi největší symboly ochrany zvířat ve volné přírodě. Má sochu v New Yorku i na kruhovém objezdu ve Dvoře Králové.

Vzpomínka na Sudána. Safari Park Dvůr Králové bude pracovat s ostatky posledního samce nosorožce bílého severního na světě. Jan Stejskal ukazuje jeho lebku.

FOTO: Safari Park sestaví kostru slavného nosorožce Sudána, vystavuje lebku

Safari Park Dvůr Králové sestaví kostru nosorožce Sudána, posledního samce nosorožce bílého severního, jenž v březnu 2018 uhynul v Keni a ve Dvoře Králové strávil víc než 30 let svého života. Patří mezi největší symboly ochrany zvířat ve volné přírodě. Má sochu v New Yorku i na kruhovém objezdu ve Dvoře Králové.

Žebra a páteř z kostry neandertálce nalezené v jeskyni Šánidar. Jeskyně je proslulá nálezy artefaktů neandertálské kultury

Nový nález odhaluje zvyky neandertálců. Mohli být vyspělejší, než se myslelo

Jeskyně Šánidar v kurdské oblasti severního Iráku patří dlouhodobě mezi nejvýznamnější archeologická naleziště přibližující dnešním lidem život dávných neandertálců. Nález nové kostry pomáhá odhalit, jak nakládali se svými mrtvými. A naznačuje, že byli kulturně daleko vyspělejší, než jsme si mysleli.

Jedna z demonstrací v rámci sametové revoluce v roce 1989 v Čáslavi.

Pohlednice z minulosti: Vzpomínka na revoluční rok 1989 v Čáslavi

/FOTOGALERIE/ Tento listopadový příběh se odehrál před třiceti lety v Čáslavi. „Nováková k tabuli a šupem! Hejbni kostrou, když to dokážeš na demonstraci, koukej kmitat i tady! A vy ostatní si ji pořádně prohlídněte, ukažte na ni prstem, to je totiž ta, která jela do Prahy demonstrovat, to je ta, co nám všem podráží nohy! Ona si snad myslí, že nemáme svobodu!“

Ilustrační foto.

František Souček: Představoval bych si mít o pět bodů víc

Havlíčkův Brod – O pět bodů víc. To by si představoval trenér havlíčkobrodského béčka František Souček. Jeho celek nakonec po podzimu skončil na osmém místě se ziskem osmnácti bodů. Hlavně na začátku podzimu to rezervě chvíli trvalo, než se tým dal dohromady. „Začátek byl o sehrání, chvíli trvalo, než se dala kostra dohromady, protože každý rok se hráči mění,“ potvrdil brodský kouč František Souček.  

Ray Bradbury. Mistr jemné, nikoli temné hrůzy

Z Bradburyho Temného karnevalu i po sedmdesáti letech mrazí

Říci o Rayi Bradburym, že je klasik žánru science fiction, by bylo hrozně zjednodušující. Nejlépe to dokazuje právě vydaná sbírka povídek Temný karneval (The Dark Carnival), kterou v její kompletní podobě dostává český čtenář do rukou poprvé.