Kreativ

ŠTÍTEK: Marek Vácha

Soutok Vltavy a Berounky.

Plán navrhuje rekreační území u Vltavy a Berounky

Kam budou chodit Pražané relaxovat? Kde vzniknou nové parky nebo sportoviště? I na tyto otázky dává návrh nového Metropolitního plánu odpovědi. Byť ne tak jasně formulované, jako je tomu u rozsáhlých ploch určených ke zcela nové zástavbě či přeměně nynějších brownfieldů.

Ilustrační foto.

Templfest – prostor k zamyšlení, diskusím i kulturním zážitkům

Již sedmý ročník festivalu židovsko-křesťanské kultury a dialogu Templfest se uskuteční v Ostravě ve dnech 9. až 14. dubna 2018. Připomíná významnou židovskou stopu v historii Ostravy, společné duchovní hodnoty židů i křesťanů a chce pomoci budovat dobré vztahy k Židům i jejich nové domovině, Státu Izrael.

Dopravní situace v ulici V Holešovičkách.

Holešovičky do tunelu dlouho nezmizí, místní dusí smog a prach

Hluk, smog, naprosto utlumený komunitní život. Tak popisují obyvatelé stále neutěšený stav ulice V Holešovičkách. Přestože se o jejich zahloubení hovoří už řadu let, stále k němu nedošlo. Navíc je to něco málo přes rok, kdy soud přikázal městu Holešovičky zklidnit. Rozhodnutí ale stále není pravomocné, město se totiž po vynesení rozsudku odvolalo.

Dodávky blokují chodníky. Pražané stále více využívají dodávání zboží, objednaného z internetu přímo do ruky. Doručovatelé mají čím dal větší problém s parkováním.

Prahu zahlcují dodávky. Může za to internet

Dodávek v pražských ulicích přibývá, vliv na to má rostoucí zájem o nákupy přes internet. Řešením mohou být překladiště, proměnlivé jízdní pruhy či nákladní kola.

Břevnovský klášter.

Volit chodí i mniši z Břevnova, koho jim ale opat neradí

Volit prezidenta byli i mniši z benediktinského kláštera na pražském Břevnově, v současné době jich tam žije jedenáct. Jejich představený, arciopat Petr Prokop Siostrzonek, dnes v rozhovoru s ČTK řekl, že jim nenařizuje, koho mají volit, přesto se ale většinou stejně shodnou. V případě celé katolické církve tomu tak ale není. Zatímco arcibiskup Dominik Duka má dobré vztahy s prezidentem Milošem Zemanem, další církevní hodnostáři vyzvali, aby ho lidé nevolili.

Projekt Smíchov City. Vizualizace.

Smíchov City se může začít stavět příští rok

Výstavba první etapy by mohla odstartovat na konci roku 2018. Debaty s veřejností o dalších částech projektu začnou v prosinci. Projekt nové čtvrti, která má vyrůst na území bývalého nákladového nádraží Smíchov, se opět přiblížil k cíli. Severní část areálu totiž právě dostala kladné posouzení vlivu na životní prostředí, tzv. EIA.

V Praze jsou zatím tři lanovky

Lanovka na Petříně, v zoo a na Smíchově. Které další Praha plánuje?

Pražské lanovky. V metropoli najdeme sice jen tři, ale za to jsou všechny něčím unikátní. Praha se tak pyšní lanovkou z konce 19. století, lanovkou s nejmenším převýšením v celé České republice a nejmenší lanovkou, o které často Pražané nemají ani tušení. Na jaké další lanové dráhy se můžete těšit v budoucnu?

Nová volební aplikace.

Pražanům pomůže při volbách nová aplikace

Pražanům bude v nadcházejících volbách k dispozici nová aplikace. Má jim pomoci navést do volebních místností nebo ukazuje seznamy kandidátů a při volbách bude ukazovat průběžné výsledky. Aplikaci vytvořil Marek Vácha z Institutu plánování a rozvoje (IPR).

Slovanská epopej. Ilustrační foto.

Praha dokončuje studii a zadání soutěže na stavbu galerie pro Slovanskou epopej

Praha - Institut plánování a rozvoje (IPR) odevzdá během příštího týdne magistrátu urbanistickou studii Těšnova, která je prvním krokem k vypsání architektonické soutěže na stavbu nové galerie pro Muchovu Slovanskou epopej. Informoval o tom mluvčí IPR Marek Vácha. Do konce srpna by mělo být hotové zadání architektonické soutěže pro stavbu galerie a to včetně harmonogramu, který by radní mohli projednat už začátkem září.

Pouť v Netíně má dlouholetou tradici.

V Netíně jdou poutí vstříc kultuře i vzdělání

Netín – Obyvatelé Netína čeká o víkendu poutní slavnost, kromě tradičních mší k Panně Marii a pouťových atrakcí přichystali představitelé obce řadu výstav a přednášek, aby se lidé nejen pobavili, ale zároveň se i obohatili o nové vědomosti.

Ilustrace bydlení a stavby bytových domů.

Metropoli chybí strategické pozemky. Ohrozí to její rozvoj?

Praha - Metropole vlastní v porovnání s řadou západoevropských metropolí relativně málo pozemků, a to zejména těch „strategických“. To prý může podle náměstkyně primátorky komplikovat budování škol, nemocnic, veřejné zeleně, ale i třeba nové linky metra.

Vizualizace městského okruhu - Štěrboholská radiála

Kolik je opravdu variant Pražského okruhu?

Praha - V těchto dnech se ve vedení města vedou bouřlivé diskuse o podobě severovýchodní části městského okruhu. Koalice se mezi sebou stále nedokáže shodnout, kudy tisíce aut nakonec pojedou.

Pozemky v Praze Malešicích, kde by mělo v budoucnu vyrůst železniční překladiště

Obyvatelé Malešic odmítají železniční překladiště

Praha - S umístěním železničního překladiště v oblasti Malešic nesouhlasí její obyvatelé již dlouhodobě. Obávají se totiž zvýšeného hluku z přijíždějících kamionů a znečištění prostředí v rozvíjející se obytné lokalitě za malešickou teplárnou. Úplnou stopku tohoto projektu požadují v nové petiční akci.

Stojany na kola. Ilustrační foto.

Piráti navrhují víc stojanů na kola, Praha 1 to odmítá

Praha - Zanést do připravovaného územního plánu zamýšlené cyklostezky a dát do ulic víc stojanů na kola, hlavně pak do středu města. To mimo jiné navrhují Piráti ve své koncepci cyklistiky, kterou včera představili. Víc cyklistů v centru však nechce Praha 1.

IPR Praha. Ilustrační foto.

Pražský IPR v září otevře v areálu Emauz Centrum architektury

Praha - Pražský Institut plánování a rozvoje (IPR) letos v září otevře Centrum architektury ve svém sídle v areálu Emauzy. Konat se v něm budou například výstavy nebo přednášky. Kolaudace prostor by se měla uskutečnit v dubnu a přes léto tady IPR připraví kavárnu a knihovnu. Ve čtvrtek sdělil mluvčí IPR Marek Vácha. Náklady na vznik centra jsou odhadovány na 14 milionů korun. IPR je městskou příspěvkovou organizací, která má na starosti například územní plánování.

Ilustrační foto.

Plochy po továrnách zabydlí přes tři sta tisíc lidí

Praha - Do míst bývalých továren a skladišť, takzvaných brownfieldů, se má navrátit život. Praha počítá, že by v nich mohly najít bydlení desítky tisíc lidí. Rizika v zastavování těchto míst ale vidí městské části i architekti.

Stolky a židle na Malostranském náměstí. Ilustrační foto.

Stolky a židle v ulicích Prahy využilo přibližně 220 tisíc lidí

Praha /FOTOGALERIE/ - Židle a stolky rozmístěné ve veřejném prostoru v Praze využilo v pilotním projektu loni od května do října asi 220 tisíc lidí a strávili na nich zhruba 57 tisíc hodin. Nejčastěji je lidé využívali na Malostranském náměstí. Vyplývá to ze sčítání Institutu plánování a rozvoje (IPR), který z dat vypracoval analýzu. Židle a stolky jsou rozmístěny v osmi lokalitách v Praze a jejich pořízení vyšlo na 700 tisíc korun.

Mosty v Praze. Ilustrační foto.

Pražské mosty se dočkají tří nových sourozenců

Praha - Žluté lázně se dočkají nového souseda Dvoreckého mostu. Jeho podoba se začne hledat ještě letos. Nové mosty by také mohly vzniknout mezi Holešovicemi a Karlínem či Podbabou a Trojou. Tam je ve hře i tunel. Pod Vltavou.

Mosty v Praze. Ilustrační foto.

Pražské mosty se dočkají tří nových sourozenců

Praha - Žluté lázně se dočkají nového souseda Dvoreckého mostu. Jeho podoba se začne hledat ještě letos. Nové mosty by také mohly vzniknout mezi Holešovicemi a Karlínem či Podbabou a Trojou. Tam je ve hře i tunel. Pod Vltavou.

Ilustrační foto

O vlastním bytě může zatím jen snít

Praha - Paní Marie pracuje v pražské mateřské školce a bydlí na okraji metropole se spolubydlící. Ze svého platu, který každý měsíc dostává, by na bydlení jen pro sebe neměla dostatek peněz.

Levné bydlení v Praze

Levné bydlení vyroste v Karlíně i na Chodově

Praha - O vlastním bytě může zatím jen snít. Paní Marie pracuje v pražské mateřské školce a bydlí na okraji metropole se spolubydlící. Ze svého platu, který každý měsíc dostává, by na bydlení jen pro sebe neměla dostatek peněz.

Holešovická tržnice (pohled od Vltavy). Ilustrační foto.

Praha chystá architektonickou soutěž na lávku přes Štvanici

Praha - Hlavní město zřejmě v lednu vypíše architektonickou soutěž na lávku přes Štvanici, která spojí břehy Holešovic a Karlína. O vypsání soutěže bude v úterý rozhodovat rada hlavního města. V pondělí to řekl Marek Vácha z Institutu plánování a rozvoje (IPR). Dlouho plánovaná bezbariérová lávka pro pěší a cyklisty vyjde na stovky milionů korun. Holešovická radnice i Praha 8 investici vítají.

Vizualizace nové podoby ulic Bělohorská / Pod Královkou

Proměna ulic bude stát miliardu

Praha /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - Během dvou let se velké třídy v metropoli zcela promění. Začnou rekonstrukce čtyř ulic, které dostanou úplně novou podobu. Vše vyjde na více než miliardu korun.

V současnosti vede na ostrov jen jedna cesta na jeho jižní straně. Pokud by u Dětského ostrova měla vzniknout druhá plavební komora, pátá městská část by chtěla doplnit ostrov o lávku ještě v severní části.

Vltavu překlene až sedm nových lávek

Praha - Začátkem příštího roku se začne hledat podoba lávky, jež spojí přes Štvanici Holešovice s Karlínem. Magistrát zároveň oživil plán udělat na ostrov cestu z nábřeží v Praze 1.

Soutok Berounky a Vltavy. Ilustrační foto.

Z pustiny u Berounky bude příměstský park

Praha /INFOGRAFIKA/ - Na soutoku Berounky s Vltavou vznikne první příměstský park. Místo těžby štěrku Praha plánuje obnovu potoka či chov zvířat po vzoru zahraničních měst.

Tramvaj. Ilustrační foto.

Z „Jižáku“ na Žižkov? Brzy už tramvají

Praha - V příštích letech vznikne tramvajová trať z Žižkova na Jižní Město. Úvodní fáze pro-pojí Želivského a Spořilov. Institut plánování a rozvoje v novém územním plánu počítá i s řadou dalších nových tras. Třeba do Suchdola nebo z Kobylis do Bohnic.

Nová podoba Císařského ostrova od Studia Pelčák

Z Císařského ostrova rovnou do zoo

Praha - Hlavní město řeší podobu Císařského ostrova po dostavbě nové čističky. Už na konci listopadu by měli radní schválit, jak bude nový park vypadat. Neměla by chybět lávka do zoo nebo lepší stezky pro chodce a cyklisty.

Budoucí podoba lokality Bohdalec - Slatiny.

Sto tisíc nových Pražanů? Místo je

Praha - Bývalá dělnická čtvrť Slatiny v Praze 10 se promění v město pro 30 tisíc obyvatel. Další desítky tisíc nových Pražanů pojmou místa jako Západní Město, Žižkov nebo Smíchov.

Vítězné náměstí.

Na Kulaťáku omezí dopravu. Znovu tak ožije

Praha - Zrušení autobusového náměstí, přesunutí tramvajové zastávky, ale i nový veřejný prostor plný kaváren a zeleně má řešit urbanistická soutěž k Vítěznému náměstí, kterou hlavní město právě chystá.

Obsah pochází ze stejnojmenného blogu. Stereotypy provází i vtipné ilustrace jako tato, kde je glosován první partnerský sex.

Kniha Bez jablka vtipně popisuje vztahy současných třicátníků

Chodov, Praha - Co by se stalo, kdyby Eva kdysi nepodala Adamovi jablko a Adam si do něj nekousl? Mluvili by spolu ženy a muži beze studu, stereotypů a předsudků? Na to v knize Bez jablka hledá odpovědi autorské duo Michelle Losekoot, pocházející z Chodova na Sokolovsku, a Miloš Říha, kteří glosují vztahy současných třicátníků z pohledu ženy a muže.