Kreativ

ŠTÍTEK: Marek Vácha

Ilustrační foto.

Chtějí, aby to v katolickém domě žilo

Blansko – Poskytnout zázemí farnosti, přiblížit ji lidem, využívat sál ke kulturním akcím, případně nabídnout cenově dostupné místo na přespání nebo k rodinným oslavám. To jsou v současnosti hlavní cíle Společnosti katolického domu v Blansku. „Chceme lidem poskytnout pestrou nabídku akcí, na které k nám mohou přijít," řekl předseda společnosti Martin Dyčka.

Sídlo Středočeského kraje.

Obří kraj Praha. Ano či ne?

Praha - Sloučení Prahy a středních Čech by přineslo výhody pro dopravu. Obrovský „superkraj" by však byl podle většiny politiků problém. Předseda Strany zelených a pražský zastupitel Matěj Stropnický vystoupil na nedělní předvolební debatě s nápadem na sloučení Prahy a Středočeského kraje. V čem by takový „superkraj" byl výhodný pro občany a měl by vůbec smysl? Do diskuze Pražského deníku se zapojili pražští radní, starostové i zástupci organizací, které se zabývají dopravou a územním plánováním. Vznik „superkraje" většina z nich odmítá, i když připouštějí i některé výhody této integrace.

Program v jízdárně letovického zámku zahájila skupina Smile Back, kterou poté vystřídala formace Paleta Band. Hlavním tahákem festivalu bylo vystoupení zpěvačky Tonyi Graves.

Letovický BiGy Fest baví a také pomáhá. Už pět let

Letovice - Dvě hudební scény. Koncerty, beseda, workshop, příjemná atmosféra. BiGy Fest letos oslavil páté narozeniny a stejně jako v předchozích letech nabídl na nádvoří a v jízdárně letovického zámku pestrý program. Bavil všechny generace lidí.

Unikátní výstavou 3/5 Strnadi zahájilo v pátek novou sezonu Muzeum řemesel v Moravských Budějovicích. Při ní se na jednom místě podařilo zveřejnit díla pěti výtvarníků z jedné rodiny.

Muzeum řemesel zahájilo sezonu unikátní výstavou

Moravské Budějovice – Unikátní výstavou 3/5 Strnadi zahájilo v pátek novou sezonu Muzeum řemesel v Moravských Budějovicích. Při ní se na jednom místě podařilo zveřejnit díla pěti výtvarníků z jedné rodiny.

Návštěvníci mohli při večerních kostýmovaných prohlídkách potkat řadu osobností spojených s Moravskými Budějovicemi.

Muzeum zahájí sezonu se Strnady

Moravské Budějovice Unikátní výstavou zahájí na konci dubna novou sezonu Muzeum řemesel v Moravských Budějovicích. V ní chystá více programů pro děti, výstavu o železnici i přednášku Marka Váchy.

Mentor projektového týmu Přátelské nemocnice Marek Vácha pohovořil s pacienty na interně.

Mentor ocenil Prostor klidu v Orlickoústecké nemocnici

Ústí nad Orlicí – Mentor projektového týmu Přátelské nemocnice Marek Vácha, který je přednostou Ústavu etiky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, postupně navštěvuje všechny akutní nemocnice Pardubického kraje.

Ina Píšová.

Štafeta: Když ve své práci necháváte kus sebe, respekt přijde sám

Písek –  Jak název rubriky napovídá, ti, kteří se v ní objevují, si otázky předávají jako štafetový kolík. Kazatel Církve bratrské Martin Běle předává štafetu Ince Píšové, která pochází z Písku, učí na Univerzitě Karlově a je tiskovou mluvčí její filozofické fakulty.

V SEDLČANSKÉM muzeu a později u kašny na náměstí lidé zavzpomínají na listopadové události před 26 lety a na Václava Havla – tvář sametové revoluce.

Václava Havla připomenou mladí úsměvným pořadem

Sedlčany – Sametovou revoluci a především její hlavní tvář Václava Havla připomenou významným počinem žáci a učitelé Základní umělecké školy Sedlčany. Zvou všechny, kteří se k nim chtějí přidat, v úterý 17. listopadu v 18 hodin do Městského muzea v Sedlčanech. V den státního svátku přiblíží tuto osobnost ve dvou dílech vzpomínkového pořadu Tváře Václava Havla.

Císařský ostrov v Praze a jeho okolí.

Praha má nový návrh proměny Císařského ostrova

Praha /FOTOGALERIE/- Pražský magistrát je o něco blíže tomu, aby po letech konečně navrhl koncepci úpravy Císařského ostrova. Během pátku vyvrcholil soutěžní workshop, pořádaný Institutem plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR), který měl za úkol v otevřené soutěži přijít s komplexním řešením ostrova. Odborná porota se rozhodla pro návrh architektonické kanceláře Pelčák a partner.

Ilustrační foto.

Když to jde na králíkovi, netestujme léky na opicích

Praha /INFOGRAFIKA/ – Denně používáme výrobky testované na zvířatech. Ať už jde o léky, jídlo, prostředky pro domácnost, cigarety. V Evropské unii bylo podle posledních zveřejněných statistik použito k laboratorním účelům zhruba 11,5 milionu zvířat. Ve světě se počet testovaných zvířat vyšplhá ročně přes sto milionů.

Petr Orel, vedoucí záchranné stanice živočichů v Bartošovicích.

Petr Orel je v nominaci na Cenu Josefa Vavrouška

Vedoucí bartošovické záchranné stanice na záchranu živočichů Petr Orel se dočkal nominace na Cenu Josefa Vavrouška. Ta je udělována lidem, jež se zasloužili o zlepšení životního prostředí.

Přednosta Ústavu etiky 3. lékařské fakulty UK v Praze  Marek Orko Vácha.

Marek Orko Vácha: Věda neodpovídá na to, jaký to má všechno smysl

Praha /ROZHOVOR/  – Přicházejí Velikonoce, nejvýznamnější křesťanské svátky, které vrcholí zmrtvýchvstáním Ježíše Krista. Ale nejen to si lidé připomínají, neboť mezi zvoláním Ukřižuj! a Hosana! je jenom pět dní, jak říká místopředseda lidovců Jan Bartošek. Kdy jindy se zamýšlet nad údělem člověka, jeho posláním na světě a smyslem života než nyní? A s kým jiným, než 
s katolickým knězem, vědcem a učitelem, který vychovává mladé lidi, budoucí lékaře. 
K rozhovoru jsem proto přizvala přednostu Ústavu etiky 3. lékařské fakulty UK Marka Váchu.  

Beseda s Markem Váchou o víře.

Marek Vácha posluchačům nic nevnucoval, besedoval s nimi o vědě a víře

Svitavy – „Když jsme více než před rokem začali od uživatelů knihovny dostávat podněty, abychom do knihovny pozvali Marka Váchu, římskokatolického kněze, přírodovědce, pedagoga a spisovatele, nikdo z nás nevěřil, že se nám tato akce podaří uskutečnit," uvedla Monika Lžičařová ze svitavské knihovny.

Ilustrační

Akademické týdny mají i během posledních dnů co nabídnout

Nové Město nad Metují - Do konce každoročního kulturně vzdělávacího setkání, Akademických týdnů na Pavlátově louce v Novém Městě nad Metují, zbývají tři dny. I v posledních dnech akce se mohou návštěvníci těšit na zajímavé osobnosti.

Pohonné hmoty ve Vyškově patří k jedněm z nejdražších na jihu Moravy.

Benzín ve Vyškově? Kartel je rozbitý, ceny padají dolů

Vyškov – Minimálně deset let netankoval motorista Stanislav Klusal ve Vyškově, ačkoliv ve městě žije. Benzín je totiž podle něj ve městě tak drahý, že se mu vyplatí ho kupovat jinde. „Nejezdím ale kvůli tomu někam cíleně. Tankuji například v Prostějově, když jedu na návštěvu k dceři. Nebo v Brně při nákupech. Ročně tak ušetřím stovky korun," poukázal motorista.

Tradiční pekařská pouť v Tasovicích.

OBRAZEM: Tasovice hostily Pekařskou pouť

Tasovice – K tradiční Pekařské pouti se v sobotu odpoledne sešly stovky věřících v Tasovicích u Znojma. Tamní redemptoristé pouť spolu obcí pořádají vždy nejbližší sobotu k patnáctému březnu, výročnímu dni úmrtí sv. Klementa Maria Hofbauera, který se v obci narodil. Většinu života pak strávil ve Varšavě a Vídni. V mládí se ve Znojmě učil pekařem, proto jej jako svého patrona ctí právě pekaři. Zástupci pekařských cechů s Polska i letos přijeli na poutní bohoslužbu i se svými cechovními prapory.

Ilustrační foto.

Víkend na Znojemsku: Pekařská pouť, výstava vín i hudba

Znojemsko – Zástupy poutníků z celé země, ale i z Polska, Slovenska a Rakouska, se v sobotu sjedou do Tasovic na tradiční Pekařskou pouť. Věřící tam uctí místního rodáka a patrona pekařů, svatého Klementa Maria Hofbauera. Akce začne pobožností v místním kostele svatého Klementa v 15 hodin.

Studenti si zapěli s obyvateli Vincentina několik písniček.

Vysokoškoláci zažívali službu v mnoha podobách

Velehrad - Moje práce jako služba, můj život jako služba. To byla témata, kterým bylo věnováno jedenácté celorepublikové setkání vysokoškoláků na Velehradě. Neslo název Studentský Velehrad 2012 a bezmála pět set mladých lidí jej v průběhu pětidenního setkání prožívalo v duchu motta Cestou služby - Následuj Ho.

Biskup Pavel Posád se těší na setkání (vpravo).

Mladí křesťané se chystají na setkání s biskupy

České Budějovice - Tradiční Diecézní setkání mládeže před Květnou nedělí se koná koncem týdne v Českých Budějovicích za účasti zajímavých hostů. Pestrý program čeká účastníky letošního Diecézního setkání mládeže, které se koná tento pátek a v sobotu v Českých Budějovicích.

Biskup Václav Malý

Moudro na Pavlátově louce

Nové Město nad Metují – Jedinečné kulturní vzdělávací setkání začne29. červencena Pavlátově louce, kde následující týden bude až do 5. srpna patřit 21. ročníku Akademických týdnů, jejichž hlavní náplní jsou přednášky, besedy a koncerty. Každoročně se tu setkávají lidé různého věku i různých názorů, kteří se vzájemně inspirují.

Závody aut nepřekazilo ani několik karambolů

Závody aut nepřekazilo ani několik karambolů

Rychnov nad Kněžnou /FOTO/ – Napínavý souboj rádiem řízených modelů aut přilákal do Rychnova nad Kněžnou desítky diváků. Na soutěžící zde čekala náročná trať a několik novinek.

Ilustrační foto.

Lány si poradily se Mšecí

Lány - Pod docela zamračenou oblohou přivítaly Lány na svém výborně připraveném pažitu Sokol Mšec. Utkání slibovalo zajímavou fotbalovou podívanou v podání domácích a jejich zkučeností z I.B třídy. A na druhé straně nevyzpytatelný tým mšeckých mladíků, kteří dokáží s každým vyhrát, ale i ztratit.

Milan Špingl zdolal na MČR v benči 302,5 kg.

Špingl zdolal český rekord v benči

Kouřim - VKouřimi proběhla na velmi vysoké úrovni soutěž 18. Mistrovství ČR mužů a žen vbenčpresu. Byla to zároveň nominační soutěž na ME, které se bude vsrpnu konat vBratislavě. Vboji o medaile a reprezentační post se ucházelo jedenáct borců ze Sokola Nymburk.

Ilustrační foto

Šiška a Kaliba brali zlaté kovy

Roudnice nad Labem -V Roudnici nad Labem se konal již osmý ročník populární soutěže v benčpresu. Z nymburského Sokola zde závodilo šest borců.

Ilustrační foto

Šachy hraje drobotina už v mateřské školce

KLATOVY - Dva šachové turnaje nejmladších dětí se uskutečnily v prostorách klatovského Domu dětí a mládeže – krajský přebor mateřských škol a doprovodný turnaj dětí 1. a 2. třídy základních škol.