Kreativ

ŠTÍTEK: Kateřina Tučková

Hra Kateřiny Tučkové.

Divadelní hra Vitka v Poličce

/ROZHOVOR/ Kateřina Tučková, autorka úspěšných románů Vyhnání Gerty Schnirch a Žítkovské bohyně, se ve své tvorbě zaměřuje na „zasutá místa“ naší historie. Za svoje dílo získala řadu ocenění. Patří mezi ně Cena Jiřího Ortena, Magnesia Litera, Cena Josefa Škvoreckého, Cena čtenářů České knihy či italská cena Premio Salerno Libro d`Europa. V roce 2017 jí byla Ústavem pro studium totalitních režimů udělena Cena za svobodu, demokracii a lidská práva za mimořádný přínos k reflexi novodobých dějin.

Předávání Cen města Brna. Kateřina Tučková a primátorka Markéta Vaňková.

Jako uznání od města získali cenu. Za vědu i umění

Brno /FOTOGALERIE/ – Ocenění za nadání, obětavost i snahu si v úterý večer převzaly výjimečné brněnské osobnosti. Mezi nimi i spisovatelka Kateřina Tučková, díky svým románům z prostředí jižní Moravy. „Mám obrovskou radost. Cena je pro mě důkaz, že moje práce má smysl a váží si jí i lidé v Brně,“ popsala nejmladší z oceněných.

Divadlo Pod Palmovkou. Ilustrační foto.

Divadlo pod Palmovkou zahájí sezonu Žítkovskými bohyněmi

V pražském Divadle pod Palmovkou dnes zahájí novou sezonu a zároveň připomenou sedm desítek let existence libeňské scény. Pro slavnostní večer divadlo vybralo premiéru dramatizace románu Kateřiny Tučkové Žítkovské bohyně. Bestseller české autorky o venkovských léčitelkách z Kopanic, které se kvůli svým zvláštním schopnostem potýkaly se zavržením ze strany vládnoucí moci, našel mnoho čtenářů a dočkal se už několika uvedení na divadelních scénách.

Socha Marie Kudeříkové.

Festival Meeting Brno se letos zabývá i pohlavím soch

Brno - Po celém Brně mohou lidé míjet sochy mužů, zvířat nebo různých předmětů z kamene, kovu či jiných materiálů. Sochu ženy by našli pouze jednu, a to navíc velmi obtížně. I proto organizátoři Meetingu Brno letos dva dny věnují ženám. „Chceme upozornit, že v brněnských ulicích stojí na sedm desítek soch a bust zajímavých mužů. Ale jediná připomínka ženským hrdinkám je socha Marie Kudeříkové, kterou jsem sama nemohla najít,“ upozornila programová ředitelka Kateřina Tučková.

Spisovatel Vlastimil Hela.

Lidé se vrací k mystice, i proto jsou žítkovské bohyně populární

ROZHOVOR/ - Mystika, tajemno a s tím na Slovácku spojené žítkovské bohyně. Témata, které v poslední době táhnou čtenáře. Novou možností, jak si rozšířit znalosti o tomto fenoménu, nabízí knížka Vlastimila Hely, která vyšla na konci roku 2017. Tajemství bohyní na Žítkové se na celou věc dívá skrze trochu jinou optiku, jsou to hlavně oči faráře Josefa Hofera.

Národní divadlo.

Sté výročí Československa se odrazí i v dramaturgii divadel

Sté výročí vzniku Československé republiky a další "osmičková jubilea" se odrazí i v dramaturgii divadel. Například Národní divadlo v Praze uvede 14. září v historické budově operu Bedřicha Smetany Libuše v nastudování ředitele české první scény Jana Buriana.

Výtvarnice Vendula Chalánková, která navrhla motivy brněnských vánočních hrnků.

Vánoční atmosféru jsem na hrnku nechtěla, říká výtvarnice Chalánková

Jižní Morava /ROZHOVOR/ – Ilustruje knihy, vymýšlí a kreslí ironické komiksy, maluje plátna a pod značkou Zvrhlý vkus ještě donedávna prodávala ručně šité šperky. Letos dostala výtvarnice Vendula Chalánková nelehký úkol vytvořit design, který bude zdobit speciální edici hrnečků pro Brněnské Vánoce. „Můj záměr bylo vytvořit originální hrnek na punč, ne na něj dostat vánoční atmosféru,“ vysvětluje výtvarnice.  

Na letošních vánočních hrnečcích jsou vyobrazené známé brněnské osobnosti současnosti i minulosti.

Brněnské Vánoce: hrnky ozdobí fronta kreslených osobností u stánku

Brno /FOTOGALERIE, ANKETA/ – Zářící stromeček a stovky ozdob osvětlující brněnská náměstí v centru města. Tento pohled si lidé vychutnají už v pátek, kdy zástupci města zahájí tradiční Brněnské Vánoce. Letos organizátoři vsadili na bohatou nabídku gastronomických stánků i frontu osobností.

Vincuk Vjačorka.

ÚSTR ocenil běloruského politika, spisovatelky i fotografa

Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) dnes při slavnostním večeru v Senátu předal ceny za svobodu, demokracii a lidská práva. ÚSTR udělil ceny běloruskému opozičnímu politikovi Vincuk Vjačorkovi, slovenskému fotografu Tiborovi Kováčovi, in-memoriam slovenskému pilotovi Tugomíru Seferovičovi, historičce a spisovatelce Zoře Dvořákové a kunsthistoričce a spisovatelce Kateřině Tučkové. ÚSTR své ceny předává každoročně. Slavnostní večer doprovázel Spirituál kvintet.

Ilustrační foto

Slováci znají českou literaturu z originálu, Češi jen z překladů

Slovenští čtenáři mají k české literatuře stále silný vztah, jiný než k ostatním literaturám. Berou ji i téměř 25 let po rozdělení společného státu za svou. Také české překlady ze světové literatury mají pro slovenské čtenáře velký význam. Slovenští nakladatelé jejich vydání zohledňují a vyhýbají se v běžných případech duplicitním vydáním. U významných autorů umělecké literatury ale slovenské překlady vznikají bez ohledu na to, zda existuje aktuální český. A děje se to stále častěji, řekl médiím slovenský literární teoretik Peter Zajac.

Bělorus Vincuk Vjačorka

Cenu za svobodu ÚSTR dostane běloruský aktivista a slovenský pilot

Běloruský opoziční politik Vincuk Vjačorka, slovenský fotograf Tibor Kováč, slovenský pilot Tugomír Seferovič, historička a spisovatelka Zora Dvořáková a kunsthistorička a spisovatelka Kateřina Tučková letos získali ceny za svobodu, demokracii a lidská práva, které každoročně uděluje Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Ocenění převezmou medaile v úterý 14. listopadu v Senátu, uvedla dnes Darja Čablová z ÚSTR.

Spisovatelka Alena Mornštajnová z Valašského Meziříčí

Trojice autorek osvěžuje českou prózu

Částečně shodou okolností, částečně díky vydavatelskému záměru se na podzimních pultech potkaly české autorky, jejichž počiny zaštítilo nakladatelství Host. Každá z nich má osobitý styl, jedno mají ale společné: zajímají je vztahy a životní dilemata, mají cit pro detail a silný příběh.

Výstava knih českých autorů v cizojazyčných překladech.

Putovní výstava je ve finále

Ústí nad Labem - V úterý 31. října je poslední šance vidět v Ústí výstavu knih českých autorů v cizojazyčných překladech.

Kopanice

Na Kopanicích bohyně pomáhaly s láskou i s dobytkem

Legendami opředená je oblast na pomezí Moravy a Slovenska u Starého Hrozenkova. Místo nazvané Kopanice se spojuje především s žítkovskými bohyněmi. Ty měly údajně schopnosti léčit, ale páchat i zlo. Asi poslední bohyně Irma Gabrhelová zemřela v roce 2001. Nejen proto přitahují Kopanice mnoho turistů.

Prostor na Moravském náměstí se stal na týden parkovištěm zánovních aut. Výstava se pak je nakrátko přesunula na náměstí Svobody.

Spor o autobazar v centru Brna: vystavené vozy předčasně zmizí z náměstí

Brno – Výstava zánovních aut se v pondělí přesunula z Moravského náměstí na náměstí Svobody, ve středu zmizí z centra Brna úplně. Vypadá to, jako by vedení radnice Brna-středu zařadilo zpátečku. Oficiálně však představitelům městské části vadí, že podle nich je výstava prodejní, což údajně povoleno nebylo. S tímto závěrem ale nesouhlasí organizátoři. 

Hovory nad pivem. Výtvarnice Kateřina Šedá.

Napsala průvodce Bronxem. Úspěch je i společná stížnost, říká výtvarnice Šedá

Brno /ROZHOVOR/ – Nad jejími projekty někteří jen nevěřícně kroutí hlavou. Dokázala totiž například přenést kus Londýna do Bedřichovic na Brněnsku, pozvala všech pětadvacet tisíc obyvatel ukrajinského města Slavutyč do Brna nebo napsala průvodce takzvaným brněnským Bronxem, u kterého si za svou upřímnost vysloužila kritiku. „Lidé si o mně někdy myslí, že jsem padlá na hlavu,“ říká v rozhovoru pro Brněnský deník Rovnost výtvarnice Kateřina Šedá.

Městské divadlo Brno zkouší inscenaci Žítkovské bohyně (krev je krev).

Krev je krev. V brněnské premiéře Žítkovských bohyní

Brno /FOTOGALERIE/ - Jejich příběh sahá do 17. století k procesům s čarodějnicemi a končí v současnosti. Žítkovské bohyně byly tajemné ženy nadané nadpřirozenými schopnostmi. Uměly léčit, věštit, přičarovat lásku, ale i uřknout. Právě to jim přinášelo strasti, zvláště v časech totality. Když před pěti lety vyšel román Žítkovské bohyně od Kateřiny Tučkové, stal se knižní senzací roku. A po jeho nastudování ve zlínském městském divadle jej nyní na jeviště přenese také Městské divadlo Brno. V sobotní premiéře a režii Dodo Gombára.

Češi a Němci na scéně i trávníku

Myslet jinak: Češi a Němci na scéně i trávníku

Praha - Nejen pomyslný míč lítá nyní mezi českým a německým prostorem. V rámci projektu Česko-německé kulturní jaro 2017 dojde krom vzájemných divadelních, hudebních či filmových setkání i na fotbalové mače.

Městská knihovna Praha. Ilustrační foto.

Přilákají knihovníci Pražany na šicí stroj?

Praha - Městské knihovny se trvale těší zájmu Pražanů. Přesto počet výpůjček stále klesá, naopak roste zájem o e-knihy. Pro knihovníky je stále náročnější, aby přiměli Pražany k návštěvě knihovny.

Ilustrační foto

V knihovnách lidé stále nejvíc chtějí Vondruškovy romány

Praha - Nejpůjčovanějším domácím spisovatelem v českých knihovnách je autor historických románů Vlastimil Vondruška. Na prvním místě byl loni stejně jako v předchozích čtyřech letech. Nejpůjčovanější českou knihou ale loni byly Žítkovské bohyně Kateřiny Tučkové, stejně jako v letech 2014 a 2013. Statistiku nejpůjčovanějších knih v českých veřejných knihovnách poskytl tajemník Svazu knihovníků a informačních pracovníků Vít Richter.

Káva s mlékem. Ilustrační foto.

Češi dávají přednost kávě s mlékem, vyplývá z průzkumu

Praha - Češi mají nejraději caffé latte, kupuje si jej 41 procent lidí. Capuccino pije 38 procent populace. Espresso, které bylo loni nejoblíbenější, se propadlo na třetí pozici, upřednostňuje jej třetina lidí. Ukazuje to aktuální průzkum agentury STEM/MARK, ve kterém odpovídalo 1025 respondentů.

Praha Noir

Praha noir byla výzva

Praha - Jak umí být Praha temná i tajemná. O tom je pozoruhodná kniha povídek Praha noir, kterou vydala Paseka a do níž přispělo čtrnáct domácích autorů. Dostane i anglickou verzi, neboť vychází v rámci prestižní edice Noir amerického Akashic Books. Povídku Život a dílo baronky Mautnicové pro ni napsala i Kateřina Tučková.

Obálka knihy Praha noir

Antologie 14 autorů představí českou detektivku i v USA

Praha - Čtrnáct současných českých autorů přispělo do nové antologie kriminálních a tajemných příběhů s pražskými náměty. Kniha nazvaná Praha noir, kterou sestavil Pavel Mandys, nabízí setkání se zavedenými jmény české literární scény i jejími možnými příštími hvězdami. Současně je svérázným průvodcem po tradičních i méně známých pražských lokalitách. Vychází souběžně v české a americké verzi, kterou newyorské nakladatelství Akashic Books zařadilo do prestižní řady Noir.

Joachim Gauck

Gauck v projevu zmínil Čechy Vokřála, Tučkovou a Denemarkovou

Berlín - Německý prezident Joachim Gauck ve svém dnešním projevu v Berlíně při příležitosti Dne vlasti vyzdvihl snahy brněnského primátora Petra Vokřála o usmíření s Němci. Zmínil se také o českých spisovatelkách Kateřině Tučkové a Radce Denemarkové, které se ve svých dílech věnují problematice odsunu Němců z Československa. Den vlasti pořádá každoročně německý Svaz vyhnanců (BdV) zastřešující organizace Němců vysídlených po druhé světové válce ze zemí střední a východní Evropy.

Josef Škvorecký

Cena Josefa Škvoreckého má pět finalistů, z toho čtyři ženy

Praha - Pět finalistů, z toho čtyři ženské autorky, zveřejnili pořadatelé literární Ceny Josefa Škvoreckého. Z 15 nominovaných titulů porta vybrala knížky držitelky ceny Magnesia Litera Anny Bolavé, před rokem zesnulé Zuzany Brabcové, Petra Daniela, Sylvy Fischerové a Markéty Pilátové. Vítěz letošního, desátého ročníku ceny nesoucí jméno po známém spisovateli a exilovém vydavateli oznámí pořadatelé počátkem listopadu. Sdělil to předseda Společnosti Josefa Škvoreckého Václav Krištof.

Městská knihovna v Praze. Ilustrační foto.

Pražané si na léto půjčují hlavně skandinávské detektivky a mapy

Lidé si v pražské knihovně na léto půjčují hlavně skandinávské detektivky a středověké romány Vlastimila Vondrušky, žádané jsou také průvodce a mapy. Do regálu se naopak vrací jindy nedostupná naučná literatura. V polovině letních prázdnin to řekla mluvčí Městské knihovny v Praze Lenka Hanzlíková. Knihovna má aktuálně letní uzavírku, znovu se čtenářům otevře 8. srpna.

Ilustrační foto.

Pouť smíření z Pohořelic do Brna? Přou se o jejím významu

Brno /ANKETA/ – Podle některých vyvrcholení vývoje, podle jiných žádný pokrok. Názory na přínos Deklarace smíření a společné budoucnosti, kterou před rokem schválili brněnští zastupitelé, se mezi osobnostmi z Brna ostře liší. Stejně tak sobotní Pouť smíření z Pohořelic do Brna, která je součást festivalu Meeting Brno, někteří lidé podporují, jiní proti ní protestují.

Radka Jarková

Knihovny k zániku nespějí, ani knihy. Mají své kouzlo

Otrokovice – /ROZHOVOR/ Hodně práce s lidmi a hodně práce s knihami. To obnáší podle Radky Jarkové práce knihovnice. Ona sama se mezi nimi pohybuje už nějakých šestnáct let, nyní zastává post vedoucí Městské knihovny Otrokovice.

Ilustrační foto.

Moliére i Shakespeare patří stále mezi oblíbence, ale čtou se i novinky

Olomoucký kraj /TÉMA KNIHY/ - Jaké knihy se v roce 2015 nejvíce půjčovaly v knihovnách ve velkých městech? Jaké zajímavé regionální tituly vyšly v poslední době? Podívejte se na statistiky i přehledy. Jak se daří na trhu e-knihám? Čtěte v rozhovoru s ředitelem prostějovského nakladatelství Computer Media Pavlem Navrátilem.