Kreativ

ŠTÍTEK: krása

Malíř Otakar Čemus vysvětluje jedné z návštěvnic jeho dřívější výstavy v Kralupech pojetí obrazu a techniku olejomalby.

Výstavu tvoří defilé malířovy tvůrčí práce

Kralupy nad Vltavou - Čas od času se každý z nás, s ohledem ke svému věku, musí zastavit a rekapitulovat svůj dosavadní - i ten pracovní - život. Loni v únoru se dožil jubilea devadesáti roků akademický malíř Otakar Čemus, významný výtvarník nejen kralupského regionu. Tehdy mu zdraví nesloužilo. A tak jako připomínku dílčích etap svého tvůrčího života vystavuje tento český grafik, malíř a ilustrátor své tvůrčí práce v Městském muzeu v Kralupech až nyní.

Karel Sedláček

Karel Sedláček se toulal po USA

Plzeň - Na konci roku spatřil světlo světa knižní cestopis Toulky s Karlem Amerikou. Napsal ho Karel Sedláček (1941), novinář a publicista spojený s Plzní.

Ledopád je ukryt zrakům lidí u toku řeky Sázavy poblíž Brdíčkova mlýna.

OBRAZEM: Mráz vyčaroval na skalisku obrovský ledopád

Hamry nad Sázavou – Unikátní ledový monument v nynějších mrazivých dnech vznikl u řeky Sázavy poblíž Hamrů nad Sázavou na Žďársku. Mráz tam na skalisku, stranou běžných tras turistů, vytvořil obrovský ledopád plný rampouchů všech druhů i velikostí.

Výstava v galerii v zámku je otevřena do 3. března.

Z cest. Malíř Jaroslav Šámal v zámecké galerii

Jičín /FOTO/ - Pan malíř měl staré kolo. Žádné trekové tehdy nebylo. Narodil se 1914, na Akademii absolvoval 1950. Tedy promoce v šestatřiceti. Všechno jaksi pomalu. Pomalost, ve které je krása, přenesla se do jeho obrazů. Krajiny, které vybrala paní muzejní kurátorka Jana Schlesingerová na výstavu to dokazují.

Zatmění nad Vrchlabskem.

Na obloze zářil cihlově zabarvený Měsíc

Vrchlabí - Zatmění Měsíce vytáhlo v pondělí 21. ledna brzy ráno z postele spoustu nadšenců, kteří chtěli dech beroucí úkaz spatřit. A bylo co sledovat. Cihlově zbarvený úplňkový měsíc byl k vidění ještě půl hodiny po šesté hodině i pouhým okem.

Středočeská centrála cestovního ruchu představila novou expozici na veletrhu GO-Regiontour.

Krásy středních Čech propaguje kdekdo: pratur Karlík i Jihočeši

Střední Čechy - Nejen nového maskota Středočeského kraje v podobě kreslené postavičky pratura Karlíka (který doprovází - a ozvláštňovat má i v budoucnu - především propagační materiály přibližující možnosti cestování za zvířaty, přírodní pozoruhodnosti a programy pro rodiny s dětmi) představila Středočeská centrála cestovního ruchu v rámci brněnského veletrhu cestovního ruchu GO-Regiontour 2019.

Brtnické ledopády v Českém Švýcarsku

Zimní období nabízí jedinečnou podívanou. Objevte krásu ledových úkazů

Konečně je zima, jak má být. Sněhová nadílka rozvášnila velké i malé a provozovatelé lyžařských středisek si konečně mnou ruce. Pokud ale zrovna neholdujete bílé stopě či perfektně upraveným svahům, vydejte se za ledopády a jinými ledovými úkazy, útvary či tělesy, jež si pro nás příroda nachystala. Neotálejte, protože jak ledová nádhera v zimě nečekaně přichází, tak s rostoucí teplotou zase brzy mizí.

O inspiraci pro budoucí nevěsty se postaralo sto padesát vystavovatelů při svatební show vedle obchodního centra Vaňkovka.

K výběru svatebních šatů nevěstám zpívala Monika Bagárová

Brno /FOTOGALERIE/ - Jestli některá z budoucích nevěst neměla o své svatbě jasnou představu, na sobotní Svatební show ji získala zcela určitě. Vedle brněnského obchodního centra Vaňkovka nejen budoucím manželům radilo sto padesát vystavovatelů. K vidění byly zákusky, motýlky, šaty nebo nazdobené slavnostní tabule.

Chodba samoty v Amatérské jeskyni.

Tajemství Amatérské jeskyně? Dóm s krápníky i smrt speleologů

Po ročním kopání se před nimi objevil třicet metrů dlouhý jeskynní dóm. S obrovskými krápníky celý stříbrně zářil. Dnes je tomu přesně padesát let, co Jan Vít a dalších sedm amatérských speleologů poprvé spatřili unikátní podzemní prostory v Moravském krasu.

Chodba samoty v Amatérské jeskyni.

Dóm s krápníky. Našli krásu i smrt

Jižní Morava – Po ročním kopání se před nimi objevil třicet metrů dlouhý jeskynní dóm. S obrovskými krápníky celý stříbrně zářil. Dnes je tomu přesně padesát let, co Jan Vít a dalších sedm amatérských speleologů poprvé spatřili unikátní podzemní prostory v Moravském krasu.

Veletrhy cestovního ruchu Go a Regiontour na brněnském výstavišti.

Veletrhy cestovního ruchu: prohlídka mongolské jurty, ochutnávka domácích dobrot

Brno - Objevovat krásy České republiky i okolních zemí, obdivovat výtvory řemeslníků, pochutnávat si na tradičních dobrotách z různých koutů země a přitom načerpat inspiraci na dovolenou či výlet. To vše mohou lidé od čtvrtka pod jednou střechou na brněnském výstavišti. Začaly tam totiž letošní veletrhy cestovního ruchu Go a Regiontour s řadou doprovodných akcí.

Moldava. Ilustrační foto.

Autoři zacílili na Teplicko. V loňském roce vyšlo několik knih o krásách regionu

Moldava – Pokud se chcete dozvědět něco o životě na Moldavě, pak sáhněte po nové knize tamního obyvatele Karla Fryče nazvané Moldava, všechno je na východ. Fotografiemi doplněná publikace patří k novinkám z podzimu loňského roku a je jednou z posledních knih, které přibližují nějakou konkrétní část teplického okresu.

Ilustrační foto.

Přijeďte něco vidět, zažít i ochutnat, dostali pozvání Vídeňáci

Střední Čechy – Těm, komu se líbí Vídeň a okolí, se jistě budou zamlouvat i výlety do středních Čech. Objeví navíc spoustu zatím neznámých krás, lahůdek prakticky pro všechny smysly, a budou mít možnost zažít mnoho nového. Tak se region obklopující Prahu snažila přiblížit Středočeská centrála cestovního ruchu. Po tři dny prezentovala kraj na vídeňském veletrhu cestovního ruchu a volnočasových aktivit Ferien-Messe.

Ledopád u Lovětína na Jihlavsku.

OBRAZEM: Mráz vykouzlil krápníky a ledopády

Jihlavsko - Oblíbená zastávka turistů i výlet pro běžkaře. U Lovětína na Jihlavsku, se za mrazivého počasí nachází unikátní ledopád. V tamním háječku kousek za Vysokým rybníkem nechají obyvatelé obce vodu tryskat na stromy a příroda spolu s mrazem už se postarají o zbytek. Zamrzající voda vytvoří na stromech ledovec. Ten dosahuje každoročně podle panujících podmínek jiných rozměrů a tvarů.

Ilustrační fotografie.

Poznal centrum NASA i šikanu policie

Klatovy – Prezentace cestopisu Toulky s Karlem Amerikou doplněná autogramiádou se uskuteční 22. ledna v 15 hodin v knihkupectví Léto v Klatovech.

Krása přítomných dam brala dech na tradičním hasičském bále, který uspořádali deštenští dobrovolní hasiči. Ti se dostavili v parádních hasičských uniformách.

OBRAZEM: Deštenští se sešli ve víru tance

Deštná - Krása přítomných dam brala dech na tradičním hasičském bále, který uspořádali deštenští dobrovolní hasiči. Ti se dostavili v parádních hasičských uniformách.

Zpěvačka a hlasová umělkyně Ridina Ahmed se do Nové Paky vrátí jako lektorka sedmého ročníku Improfestu.

Spolu s Ridinou Ahmed předvedli krásu hlasu

Nová Paka - Od září se učitelé a učitelky hudebních nástrojů novopacké „zušky“ setkávali s lektorkou a hlasovou umělkyní Ridinou Ahmed na dílně, kterou věnovali kolektivní hlasové improvizaci.

Z vernisáže výstavy fotografií Jiřího Formánka a Stanislava Pokorného.

Na Jeden svět – dva pohledy se můžete vydat až do 10. února

Mladá Boleslav /FOTOGALERIE/ – Čtyřicet fotografií z Islandu, Lofot a západního pobřeží Švédska můžete vidět na výstavě fotografií s názvem Jeden svět - dva pohledy od autorů Jiřího Formánka a Stanislava Pokorného. Šanci máte až do 10. února v galerii Městského paláce Templ.

Dobruška - městský úřad. Ilustrační foto.

Krása přírody na fotografiích

Dobruška - V lapidáriu Městského úřadu v Dobrušce na náměstí F. L. Věka můžete navštívit výstavu fotografií Luboše Doležala.

Ilustrační foto.

Cykloturisté z Českého Brodu vyrazí na výlet pěšky

Český Brod - Cyklistický kroužek z Českého Brodu pravidelně pořádá výlety. A to po celý rok nehledě na počasí. Pokud se účastníci setkají s nepřízní počasí, vydávají se poznávat krásy přírody pěšky. Jednou z takových pěších túr českobrodských turistů a cyklistů je nadcházející zimní výlet. Ten byl původně plánován na sobotu 12. ledna, nakonec se ale uskuteční trochu déle.

Tři nejkrásnější dívky Sezimova Ústí v roce 2017.

Daniela předá žezlo dál

Sezimovo Ústí - Sezimovoústečtí si zvolí v pořadí čtvrtou královnu krásy. Už nyní se mohou zájemkyně přihlašovat.

Ivan Hoffman

Týden Ivana Hoffmana: Něco o hvězdách

Kde začít? Snad u filozofa, který říká, že dvě věci naplňují mysl rostoucím úžasem a úctou: hvězdné nebe nade mnou a mravní zákon ve mně. Immanuel Kant žasl nad oblohou prostou, nevylepšenou ohňostroji.

Krajské finále MissOK 2018 v olomouckém NH hotelu - vítězka Nelly Urbánková z olomouckého Gymnázia Čajkovského zcela vpravo

Startuje Miss OK. Hledá se nejpůvabnější středoškolačka

Šestý ročník projektu Miss Opravdová krása – Miss OK, který je určený pro studentky středních škol, je tady! Předchozí ročník se konal na Moravě, ale letos svou opravdovou krásu mohou předvést také dívky z Čech, a to konkrétně z Plzeňského kraje.

Miss OK 2018 v Besedě v Otrokovicích.

Startuje Miss OK. Je určena půvabným středoškolačkám

Šestý ročník projektu Miss Opravdová krása – Miss OK, který je určený pro studentky středních škol, je tady! Předchozí ročník se konal na Moravě, ale letos svou opravdovou krásu mohou předvést také dívky z Čech, a to konkrétně z Plzeňského kraje.

Rodinné vazby. A vzácné chvilky štěstí (vpravo Timothée Chalamet)

I Beautiful Boy se může prát se životem

Beautiful Boy. Hrdina stejnojmenného amerického snímku, jenž vstoupil do kin, je vskutku pohledný. Ale život s ním je trnitý. Osmnáctiletý Nic je totiž závislý. Od nevinné marihuanové cigarety dospěl k tvrdým drogám ničícím jeho fyzickou i duševní schránku. Jak se to stalo, když žije v dobré rodině a do vínku dostal krásu, talent a slibné vzdělání?  

Prodejna zábavní a profesionální pyrotechniky TARRA pyrotechnik, 28. prosince 2018 v Ludgeřovicich u Ostravy.

Silvestrovské oslavy? S rozumem a ohleduplně

Výbuchy petard či dělbuchů a ohňostroje, případně dotěrní a neodbytní opilci. I tak může vypadat loučení se starým rokem a vítání toho nového. Nejen hasiči, ale i lékaři upozorňují, že slavit je třeba s rozumem, ohleduplností a nezapomínat na zásady bezpečnosti.

Ilustrační fotografie.

Agresivní Rom skončil v poutech

Kařízek – Na cestu vlakem z Plzně do Prahy dlouho nezapomene část cestujících, kterou v noci na čtvrtek ohrožoval opilý jednatřicetiletý muž.