Kreativ

ŠTÍTEK: krása

Zajímavosti o hubnutí.

ZAJÍMAVOST: Ideální postava se během tisíciletí měnila

Kult krásy se během tisíciletí a staletí lidské historie velmi proměňoval, a to, co považujeme za sexy, půvabné a okouzlující dnes, bylo ještě „včera“ naopak považováno za neduživost či ošklivost. Jaké byly symboly krásy a ideály, jimž se lidé snažili přiblížit?

V klipu kapely Melodica hrála královna krásy Kopíncová.(na snímku)

V klipu rockové kapely Melodica si zahrála královna krásy Kopíncová

Po velkém výpravném klipu s Lucií Vondráčkovou, Davidem Gránským a Mirkem Šimůnkem „Válka“, přichází rocková kapela Melodica z Teplic s novinkou. Dali jí název „Svět se řítí do záhuby“. Zajímavostí, kromě účasti královny krásy Karolíny Kopíncové je bezesporu to, že natáčení klipu provázelo několik nevysvětlitelných záhad.

Jemnou krásu sněhových vloček zachytila čtenářka Vlasta Zlámalová. Foto: Vlasta Zlámalová

Čtenářka objevuje jemnou krásu sněhových vloček. Podělte se o své zážitky

Každé roční období pozorného člověka odmění při vycházce něčím jiným. Na prahu zimy a při prvním sněhu čaruje chlad jinovatkou a námrazou, při blízkém pohledu odhalíte i jemnou krásu sněhových vloček. Tak jako čtenářka Vlasta Zlámalová, která se podělila o své snímky. Na vaše zážitky a postřehy z vycházek se těšíme na e-mailu redakce.blanensky@denik.cz

Listy břízy se suší a poté užívají jako nálev nebo se drtí na prášek. Vhodná je i matečná tinktura, tedy roztok, který se připravuje macerováním listů v alkoholu.

Bříza pro krásu a zdraví. Má antivirové účinky a očišťuje tělo

Ševelící břízky známe ze sovětských filmů, vídáme je na obrazech ruských malířů a předpokládáme, že březovými proutky by nás sešlehali v ruské baňi. U nás tyto útlé stromky rostou často podél silnic nebo v řídkých sídlištních lesících. Málokdo ale tuší, že v přírodní medicíně je bříza bělokorá vysoce ceněna pro své antivirové účinky.

Skalní stezka reliéfů u obce Brniště patří mezi neobjevené skvosty.

Tip na sobotu: Výlet na Skalní stezku reliéfů

Studené dny neznamenají to, že čas výletů končí. Naopak, pořád je co objevovat. Máchův kraj skrývá mnohé krásy a Skalní stezka reliéfů u obce Brniště zajisté patří mezi neobjevené skvosty.

Blanka Drabová vás přivítá v centru Bruntálu ve svém ateliéru na Revoluční 7. Provede vás svým světem, který tvoří malované oděvy z hedvábí a obrazy, ze kterých dýchá krása a harmonie.

Blanka Drabová miluje rodný Bruntál, malované hedvábí a ženskou krásu

Blanka Drabová z Bruntálu je původním povoláním učitelka češtiny a výtvarné výchovy. Kreslení ji provázelo na každém kroku. Z porad, školení a seminářů jí místo poznámek zůstala spousta pokreslených sešitů. Jsou plné kreseb rtů, očí, rukou, květin a siluet. Tužku a papír má neustále po ruce.

Ilustrační foto.

Podzimní etudy

Každé roční období má své ctitele, každé před nás klade jinou, neméně vzrušující krásu.

Krušné Hory

Na kole za krásami Karlovarského kraje

Série #světovéČesko / Pokud jste příznivci aktivního odpočinku, lázeňské Karlovarsko pro vás možná není synonymem sportovního vyžití a adrenalinu. Určitě vás proto překvapí, že i tady se „vyblbnete” co hrdlo ráčí a hned na několik způsobů.

Podzámecká zahrada v Kroměříži.

Podzámecká zahrada překvapuje sítí vodních kanálů, rybníků i třeba zookoutkem

Podzámecká zahrada je romantickým parkem stvořeným k procházkám, vnímání harmonické krásy, načerpání nových sil, občerstvení i oddechu v přírodě. Její scenérie překvapují sítí vodních kanálů a rybníků, množstvím romantických staveb a kompozic, zookoutkem a volně chovaným zvířectvem, jako jsou pávi, labutě, kachny, veverky.

Podzámecká zahrada v Kroměříži.

Podzámecká zahrada překvapuje sítí vodních kanálů, rybníků i třeba zookoutkem

Podzámecká zahrada je romantickým parkem stvořeným k procházkám, vnímání harmonické krásy, načerpání nových sil, občerstvení i oddechu v přírodě. Její scenérie překvapují sítí vodních kanálů a rybníků, množstvím romantických staveb a kompozic, zookoutkem a volně chovaným zvířectvem, jako jsou pávi, labutě, kachny, veverky.

Údolí Bystřice

Za krásami Údolí Bystřice

Navštivte s rodinou či přáteli přírodní park v širším okolí řeky Bystřice, která se hluboko zařezala do plošiny Domašovské vrchoviny.

Krásy podzimu v Českém Šternberku.

Čtenáři fotí: Vojta Gallo zachytil krásy podzimu v Českém Šternberku

Podzim se na lesy Českého Šternberku vrhl v plné kráse. Listy stromů se přebarvují na zlatě žlutou a pomalu opadávají na zem. Podzim je jeden z nejlepších ročních období zachycování přírodních krás fotoobjektivem. Barvy listí a barva ranního slunce vytvářejí nejhezčí kompozice. Podívejte na krásy podzimu zachycené v Českém Šternberku.

Výstava Skleněný šperk.

Skleněný šperk láká do Oblastního muzea Děčín

Jen pár dní po ukončení prázdnin otevřelo děčínské muzeum novou inspirativní výstavu Skleněný šperk výtvarné novoborské výtvarné skupiny Natělo. Čtyři výtvarnice Šárka Bartko, Karolína Kopřivová, Eva Ranšová a Bohdana Vydrová založili roku 2012 uměleckou skupinu zaměřenou na výrobu autorských skleněných šperků s názvem Natělo. Dohromady je spojuje láska ke sklu a k tradičním sklářským technikám.

Majitel firmy Classic Auto Petr Fiala

Novodobá továrna na sny. Z michelské dílny vyjíždějí klenoty, které budí respekt

Klasická auta, vytvořená a vyrobená od konce 50. do začátku 70. let, především sporťáky – kupé, roadstery a kabriolety –, pořád uchvacují svou krásou. Dokonce i ty, kdo se jinak za auty moc neotáčejí. Ve srovnání se současnými vozy připomínají charismatická sportovní auta zlaté éry často větší šlapací autíčka, a přitom stále budí respekt a obdiv. A navíc to mohou být i dobře uložené peníze.

Orchidejí existuje přes 28 tisíc druhů a jsou rozšířené po celé planetě, nejvíce v tropech.

Kráska z pralesů v obýváku: orchideje potřebují speciální péči, ne však náročnou

Ještě před pár desítkami let jste se mohli těšit krásou orchidejí jen v botanických zahradách. Jejich masivní rozšíření do našich obýváků je podle mínění floristky Lenky Hrubé z ateliéru Zahrada na niti zásluhou šlechtitelů a velkopěstíren, díky nimž si tyhle noblesní rostliny se zvláštními květy může pořídit každý. Jakou péči vyžadují?

Martin Douša.

Do každého portrétu se musím, než začnu, zamilovat, říká Martin Douša

V sobotu 12. září od 17:00 proběhne v Městské knihovně Loket vernisáž výstavy Portréty krásy karlovarského spisovatele a výtvarníka Martina Douši. Portréty jsou k vidění v atriu knihovny už od úterý 8. září. Rozhovor vedl kurátor Expozice umělecké knižní vazby při Městské knihovně Loket Vladimír Kalný a protože se oba pánové znají, v rozhovoru si tykají.

V druhé půli prázdnin se na poznávací výlety vydaly hned tři skupinky holandských bloggerů. Yvonne van der Laan se zaměřila primárně na cestování se svými dětmi.

Liberecko, ráj turistů. Zamířili sem holandští bloggeři i Pták Loskuták

V souvislosti s koronavirovou krizí trávila většina Čechů svou dovolenou v tuzemsku. Rozjela se celá řada propagačních kampaní a pozadu nezůstal ani Liberecký kraj. Jeho krásy se tak objevily na televizních obrazovkách, na webech výletujících bloggerů a na sociálních sítích cestujících influencerů

V druhé půli prázdnin se na poznávací výlety vydaly hned tři skupinky holandských bloggerů. Yvonne van der Laan se zaměřila primárně na cestování se svými dětmi.

Liberecko, ráj turistů. Zamířili sem holandští bloggeři i Pták Loskuták

V souvislosti s koronavirovou krizí trávila většina Čechů svou dovolenou v tuzemsku. Rozjela se celá řada propagačních kampaní a pozadu nezůstal ani Liberecký kraj. Jeho krásy se tak objevily na televizních obrazovkách, na webech výletujících bloggerů a na sociálních sítích cestujících influencerů.

V Plavech žádná krása

V Plavech žádná krása

V pořádném slejváku fanoušci Plavů a Lučan moc hezký fotbal neviděli. A nebylo divu. Během první minuty oba mančafty zmokly až na kost. A trávník zrovna také nebyl nejkvaltinější.

Lesní studánky

Za studánkami i potokem Ptenka

Vydejte se objevovat studánky Prostějovska. Další výlet za přírodními krásami regionu povede po lesních cestách ze Seče přes Pohodlí až do Ptení.