Kreativ

ŠTÍTEK: krása

Klasická auta, vytvořená a vyrobená od konce 50. do začátku 70. let, především sporťáky - kupé, roadstery a kabriolety - pořád uchvacují svou krásou.

Klenoty z michelské dílny. To jsou klasická auta, která uchvacují svou krásou

Klasická auta, vytvořená a vyrobená od konce 50. do začátku 70. let, především sporťáky - kupé, roadstery a kabriolety - pořád uchvacují svou krásou. Dokonce i ty, kdo se jinak za auty moc neotáčejí. Ve srovnání se současnými vozy připomínají charismatická sportovní auta zlaté éry často větší šlapací autíčka, a přitom stále budí respekt a obdiv. A navíc to mohou být i dobře uložené peníze.

Výstava Ženská krása v Otrokovicích.

Ženská krása. Podívejte se na fotky z výstavy v Otrokovicích

Ženská krása. To je název výstavy obrazů amatérské otrokovické malířky Miluše Slezákové, kterou můžete navštívit už jen do konce srpna v Otrokovicích (foyer kinosálu). Autorka se k malování vrátila až v důchodovém věku, přesto má za sebou již několik výstav v blízkém okolí.

Třetím největším zámeckým komplexem v České republice je hrad přestavěný na zámek v Jindřichově Hradci.

Rybářský ráj a renesanční skvosty. Třeboňsko skrývá nespočet krás

Třeboň je proslulá svými rybníky a rybolovem, v lázeňském městě a jeho okolí však najdete i divy jiného druhu. Zámky v Jindřichově Hradci a v Třeboni patří k těm největším v České republice, v centru Třeboně uvidíte domy stojící na gotických základech a v přilehlých lesích narazíte na zachovalá rašeliniště a zrádné močály. Deník vám představuje to nejlepší z Třeboňska a okolí.

Foto: archiv Galerie Nola

Ivan Pinkava - fotograf dogmatik

Ivan Pinkava (*1961), mezinárodně uznávaný fotograf s náchodskými kořeny, příští rok oslaví šedesáté narozeniny. Jeho díly disponuje řada významných českých i zahraničních uměleckých sbírek. V rodném Náchodě však dosud nevystavoval. To se změní 20. srpna 2020, kdy v náchodské Galerii Nola proběhne za přítomnosti autora vernisáž výstavy s názvem Dogma fotografie. Tato „premiéra“ bude pro město významnou událostí.  

Výstava Linie ženy.

Výstava vzdává poctu ženské kráse

Na samém konci července se v Galerii Pošta v Dubé uskutečnila vernisáž výstavy fotografií s názvem Linie ženy. Výstava měla původně zahajovat letošní výstavní sezónu, ale z důvodů vládních koronavirových opatření musela být odložena, a dostává tak prostor v letním čase, který jakoby tématu výstavy nahrával. Dubský fotograf Václav Zýval připravil pro Galerii Pošta kolekci snímků, vyzdvihujících krásu ženského těla.

Na návštěvě ve světoznámé porcelánce v německé Míšni.

Dvojí krása německé Míšně: městská i porcelánová

Povinné roušky, rozestupy a opatrnost. Tím se vybavte před výletem do proslulé státem stále vlastněné porcelánky v německé Míšni. Dostane se vám díky tomu nevšedního zážitku a budete si moci se slevou koupit i svou vlastní “míšeň”. Návdavkem stojí za to si prohlédnout i krásné historické centrum s dominantou v podobě zámku Albrechtsburg.  

Kvetoucí růže

S Karlem Čapkem na výlet: Za leskem a bídou červencových zahrádek

Naše dnešní zastavení pojednává o radostech a strastech zahrádkářského léta, tak jak přicházejí s pravidelností kalendáře a nepravidelností počasí; ostatně nepravidelností všeho druhu přináší poslední doba stále více, je třeba si zvykat a přizpůsobit se.

Les. Ilustrační foto.

Čas na poezii: Báseň Krása našich lesů

Naši čtenáři nepřispívají pouze texty o zajímavostech ve svém regionu, ale také básněmi. Pokud už dlouho píšete do šuplíku, nebojte se své básně uveřejnit, nikdy není pozdě. Začtěte se do básně Krása našich lesů od Břetislava Jurníčka st. 

Maly Staw

Ledovcová jezera i vodopády. Krkonoše nabízejí nepřeberné množství krás

Nejvyšší české vrcholy, ledovcová jezera, příroda plná lesů a kamení, desítky turistických a cyklistických stezek a v neposlední řadě nejkrásnější tuzemské vodopády. To vše nabízí Krkonoše. Při jejich návštěvě nesmíte minout Sněžku, kterou můžete vyšlápnout po svých, nebo vyjet lanovkou. 

Velehradská výstava perníkářského umění

Velehrad provoněla první výstava medových perníků

Ten, kdo o první červencovém pátečním podvečeru navštívil v Turistickém centru Velehrad výstavu se spoustou klasických a vykrajovaných medových perníků zdobených barevnými polevami od 20 perníkařek a dvou perníkářů z Česka a Slovenska, určitě nelitoval.

Dovolená na Krétě. Návštěva paláce Knossos

Reportáž z Kréty: Památky osaměly. Historii a krásu si užijete bez front

To místo denně navštíví tisíce lidí. Ti, mnohdy ve čtyřicetistupňových vedrech, čekají desítky minut na otevřeném slunci, aby spatřili nejstarší trůn v Evropě. Vítejte na Krétě, v paláci Knóssos, kde můžete obdivovat začátky evropské civilizace v podobě mínojské kultury. A letos takřka bez front.

Krásný vrch, pohled na bývalý čedičový lom.

Za krásami Krásného vrchu

Odpolední vycházka za přírodovědnými krásami Krásného vrchu (mezi Ostrovem a Karlovými Vary) s průvodci Petrem Krásou z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, RP Správa CHKO Slavkovský les a Janem Matějů z Muzea Karlovy Vary se uskuteční v pátek 5. června. Sraz účastníků je v 17:00 v osadě Velký Rybník „na návsi“ nedaleko restaurace U Hastrmana.

Úklid Mercandiniho sadů.

Tipy na víkend 6. a 7. června: Uklidí park a promítnou fotografie z Bretaně

O zábavu nebude na Klatovsku tento víkend nouze. Vyrazit můžete na pochod v Chudenicích, jenž je uspořádán k 140. výročí od narození chudenického rodáka, entomologa Jana Roubala. Můžete se také podílet na úklidu Mercandiniho sadů v Klatovech. Nebo navštívit prezentaci fotografií ze západní Francie v Čachrově. 

David Vencl

Jezero Milada nabízí nevšední zážitek. Místo si oblíbil i potápěčský rekordman

David Vencl z Teplic je republikový šampion ve freedivingu, sportovním potápění na jeden nádech, zúčastnil se dokonce i světových a evropských mistrovství. Učitel, sportsman tělem i duší, je ve své komunitě známý coby aktivní propagátor zdravého životního stylu. Pod hladinou neloví jen medaile a rekordy, dokáže se také kochat přírodními krásami.  

Offroad safari znovu vyjíždí do terénu.

Za krásami Českého středohoří s Offroad safari

Offroad safari znovu vyjíždí do terénu. Po té době strávené doma je čas konečně vystrčit nos a nadechnout se jarního vzduchu. První výjezd je v neděli 24. května v 10 hodin do Českého středohoří. 

Offroad safari znovu vyjíždí do terénu.

Za krásami Českého středohoří s Offroad safari

Offroad safari znovu vyjíždí do terénu. Po té době strávené doma je čas konečně vystrčit nos a nadechnout se jarního vzduchu. První výjezd je v neděli 24. května v 10 hodin do Českého středohoří. 

Offroad safari znovu vyjíždí do terénu.

Za krásami Českého středohoří s Offroad safari

Offroad safari znovu vyjíždí do terénu. Po té době strávené doma je čas konečně vystrčit nos a nadechnout se jarního vzduchu. První výjezd je v neděli 24. května v 10 hodin do Českého středohoří. 

Stezka korunami stromů Krkonoše v Janských Lázních.

Přijeďte k nám a poznejte krásy Česka! Kraje začaly lákat turisty

Tohle je šance poznat krásy Česka bez náporu zahraničních turistů. A jednotlivé regiony si to dobře uvědomují, proto chystají velké kampaně a projekty, aby lidé vyrazili právě k nim a pomohli tak s podporou podnikatelů v cestovním ruchu a gastronomii, kteří se dostali do tíživé situace.