Kreativ

ŠTÍTEK: Budyšín

Opoziční poslanci označili násilnosti vůči běžencům, kteří přišli do Německa hledat bezpečí, za ostudu pro celou zemi. Ilustrační foto.

Německo chce rázně vystupovat proti extremistům, kteří útočí na běžence

Berlín – Německo musí rázně vystupovat proti extremistům, kteří útočí na uprchlíky. Ve Spolkovém sněmu to dnes řekl náměstek ministra vnitra Günter Krings s tím, že za násilnostmi stojí pouze menšina, která nepředstavuje názory celé společnosti. Parlamentní opozice vyzvala k podpoře všech skupin, které se staví na podporu uprchlíků.

K neskrývané radosti přihlížejících lidí hořel v noci na dnešek bývalý hotel v saském městě Budyšín, z něhož měla být ubytovna pro migranty.

V Sasku hořela chystaná ubytovna pro běžence, lidé tleskali

Berlín – K neskrývané radosti přihlížejících lidí hořel v noci na dnešek bývalý hotel v saském městě Budyšín, z něhož měla být ubytovna pro migranty. Informovala o tom agentura DPA, podle níž šlo zřejmě o úmyslně založený požár spadající do řady podobných činů nepřátelsky namířených proti uprchlíkům.

ODDÍL TSC JUDO TURNOV vyslal do německého Bautzenu výpravu, která si s kvalitní konkurencí poradila velice dobře.

Turnovské judo slavilo úspěchy v Německu i na Moravě

Turnov - Při startu do podzimní části sezony, která pro judisty končí mistrovstvím republiky, absolvoval výběr turnovského žactva a dorostu kvalitní a zároveň náročné mezinárodní klání v německém Bautzenu.

Angela Merkelová při návštěvě Heidenau.

Demonstrace proti běžencům v Heidenau budou, německý soud zrušil zákaz

Berlín -  Německé soudy se dnes dostaly do sporu kvůli zákazu demonstrací v saském městě Heidenau, kde odpůrci přijímání běženců minulý týden opakovaně vyvolali nepokoje. Drážďanský správní soud dnes nejdříve zákaz konání jakýchkoli demonstrací vydaný místními úřady zrušil. Vyšší správní soud v Budyšíně (Bautzen) ale později ve svém verdiktu zákaz ponechal v platnosti s tím, že uskutečnit se až do pondělka smějí jen akce sdružení Dresden Nazifrei (Drážďany bez nacistů). Informovala o tom agentura DPA.

Fotbalový Neugersdorf prověří liberecká juniorka

Fotbalový Neugersdorf prověří liberecká juniorka

Liberec - Fotbalový Oberlausitz Neugersdorf se těší na vyšší soutěž (Regionalliga), kterou zahájí zápasem 25. července ve městě Meuselwitz. Bude to jistě kvalitní soutěž. To si myslí také jeden z řady českých hráčů Jiří Liška z Liberce: „Jsme plni očekávání, protože nevíme, co nás fotbalově čeká. Uvidíme, jak se v soutěži adaptujeme. Viděl jsem hrát Bautzen s libereckou juniorkou, a ten byl hodně dobrý a silný. Přitom Bautzen v naší soutěži skončil až čtrnáctý."

Na turnaji v Marktredwitzu se utkaly ve vzájemném souboji mladé šermířky Lokomotivy Klaudie Vaisová (vpravo) a Adéla Brandnerová.

Šermíři sbírali další medaile

Plzeň – Sérii zahraničních turnajů mají za sebou šermíři z oddílu Lokomotivy Plzeň. Účast na těchto mezinárodních kláních měla náležitě prověřit formu západočeských borců před nadcházejícími závěrečnými turnaji mistrovství republiky.

Ilustrační foto:

Německý policista s dcerou propašovali z Česka 126 tisíc cigaret

Drážďany – Zhruba 126.000 cigaret údajně propašovali z Česka do Saska šestačtyřicetiletý německý policista a jeho pětadvacetiletá dcera. Statní zastupitelství ve Zhořelci (Görlitz) v tiskové zprávě uvedlo, že na oba dnes podalo žalobu. Kuřivo přes hraniční přechod Dolní Poustevna-Sebnitz údajně převezli přinejmenším jednadevadesátkrát.

Jablonecké podzimní slavnosti na Dolním náměstí.

Jablonecké podzimní slavnosti jsou ještě v sobotu

Jablonecko - Jablonecké podzimní slavnosti v sobotu vyvrcholí. Na Dolním náměstí a v ulici U Muzea najdete až do tří hodin odpoledne stánky s regionálním produkty, sezonním zbožím a řemeslnými výrobky.

Herec Lukáš Hejlík s režisérem a hereckým kolegou Zdeňkem Černínem při hře Kumšt. Hráli ji ve Dvorním divadle Hlohovec. Černín v úterý oslavil šedesáté narozeniny

Šedesátník Černín: Lednicko-valtický areál je pro Romea a Julii jako stvořený

Hlohovec – Herec. Režisér. Jedním slovem divadelník. A jubilant. Zdeněk Černín, zakladatel Dvorního divadla v Hlohovci je od úterý šedesátníkem. Nejšťastnější je podle svých slov právě ve svém hlohoveckém divadle. „Nadřu se tam sice jako kůň, společně se ženou děláme všechno sami, ale nemusím bojovat s lidmi, kterým se nechce a s blbostí," tvrdí muž.

František Tkadlec, umělecký vedoucí Dechového orchestru Haná

Dechový orchestr Haná slaví čtyřicátiny ve velkém stylu

Přerov – Dechový orchestr Haná (DO Haná) složený z žáků místní Základní umělecké školy Bedřicha Kozánka je rozmanitý nejen svým žánrovým rozsahem, ale i svou velikostí. Pravidelně se účastní nejrůznějších hudebních soutěží a festivalů a získává z nich i mnoho ocenění. „Každý si pod názvem dechovka nebo dechový orchestr představí jen ten základní repertoár, což není náš případ," tvrdí v rozhovoru umělecký vedoucí František Tkadlec.

Jablonecká radnice. Ilustrační snímek

Ceny euroregionu zcela ovládl Jablonec

Jablonec nad Nisou - Jablonec i Jablonečané bodovali v Cenách Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa 2013. Zaujalo samo město, ale také jeho lidé. Získali jsme dvě první místa a další ceny.

Jablonecká radnice. Ilustrační snímek

Ceny euroregionu zcela ovládl Jablonec

Jablonec n. N. - Jablonec i Jablonečané bodovali v Cenách Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa 2013. Zaujalo samo město, ale také jeho lidé. Získali jsme dvě první místa a další ceny.

Německá policie. Ilustrační snímek.

Na německé dálnici zemřel člověk, mrtvoly si několik dní nikdo nevšiml

Berlín - Smrtelné nehody na dálnici A4 nedaleko východoněmeckého Budyšína si několik dní, možná už od pátku, nikdo nevšiml. Třicetiletý řidič z neznámých příčin ztratil kontrolu nad svým vozem a po odražení od středových svodidel skončil až v poli za hustými křovisky lemujícími dálnici. BMW a vedle něj ležící mrtvolu řidiče odhalilo podle serveru Bild.de až dnešní svítání.

Ilustrační foto.

V neděli začne varhanní festival

Jiříkov - Ve Filipově začne v neděli sedmý ročník mezinárodního festivalu Varhanní duchovní hudba 2013. Koná se v bazilice Panny Marie Pomocnice křesťanů v jiříkovské části Filipov.

Taneční škola DaM

Děti z taneční školy DaM tančily pro zaplavenou Svobodu

Jablonec n. N. – Nedávný celovečerní taneční projekt s názvem Ulice, který vznikl ve spolupráci jablonecké taneční školy DaM s taneční skupinou z německého Bautzenu, vynesl 12550 korun, které putovaly do povodní zasažené východokrkonošské Svobody nad Úpou.

Mikulášovicemi projela velikonoční jízda.

OBRAZEM: Mikulášovicemi projela Velikonoční jízda

Mikulášovice - Mikulášovicemi na Děčínsku projel průvod velikonočních jezdců. Starou lužickosrbskou tradici obnovili ve městě s asi 2200 obyvateli ve Šluknovském výběžku podle starostky Miluše Trojanové před třemi lety. Předtím skončila v roce 1939, kdy ji zakázali Němci. Tehdy bylo město pětinásobné a průvod objížděl i okolní statky a žehnal polnostem.

Jízdy Velikonočních jezdců na severu.

Tip na výlet: Jízdy Velikonočních jezdců na severu

Děčínsko – Velikonoce, navzdory nevlídnému počasí, již klepou na dveře, a proto mi dovolte pozvat vás na tradiční akce, které se podařilo dochovat v nedaleké Horní Lužici a naopak obnovit ve Šluknovském výběžku.

Jízdy Velikonočních jezdců na severu.

TIP NA VÝLET: Jízdy Velikonočních jezdců na severu

Děčínsko – Velikonoce, navzdory nevlídnému počasí, již klepou na dveře, a proto mi dovolte pozvat vás na tradiční akce, které se podařilo dochovat v nedaleké Horní Lužici a naopak obnovit ve Šluknovském výběžku.

Jízdy Velikonočních jezdců na severu.

Tip na výlet: Jízdy Velikonočních jezdců na severu

Děčínsko – Velikonoce, navzdory nevlídnému počasí, již klepou na dveře, a proto mi dovolte pozvat vás na tradiční akce, které se podařilo dochovat v nedaleké Horní Lužici a naopak obnovit ve Šluknovském výběžku.

Ilustrační foto.

Duel Roudnice skončil po půli

Roudnice n. L. - Pouze jeden poločas se hrálo přípravné utkání mezi třetiligovým SK Roudnice a německým FSV Budissa Bautzen (oberliga NOFV Süd). Poté se oba týmy dohodly, že bude lepší v duelu nepokračovat. Domácí vyhráli 2:0.

Dvaatřicetiletý a šestadvacetiletý muž jsou podle soudu vinni, že 23. června jeli ukradeným vozem VW Passat z Berlína do města Hoske a tam odcizili před očima majitele automobil značky Škoda, který měl klíček v zapalování.

Češi ujížděli s ukradeným Passatem v Německu, půjdou sedět

Berlín - Dva Čechy odsoudil ke třem a půl roku a jednomu roku odnětí svobody nepodmíněně v úterý soud ve východosaském Budyšíně (Bautzen). Podle obžaloby odcizili dva vozy a při následné honičce s policií způsobili i vážnou dopravní nehodu. Informoval o tom aktuálně server lausitznews.de.