Kreativ

ŠTÍTEK: Budyšín

Podpisem, vybroušeným na obří skleněné nádoby, potvrdili starostové Petr Tulpa a Stefan Bosse partnerství mezi městy Jabloncem nad Nisou a německým Kaufbeurenem.

Partnerství potvrdili starostové rytým podpisem

Jablonec n. N. /FOTOGALERIE/ - Nevšední podpis smlouvy. Smlouvu o partnerství Jablonce nad Nisou a německého Kaufbeurenu podepsali uplynulou sobotu starostové obou měst Petr Tulpa a Stefan Bosse, při příležitosti Jabloneckých podzimních slavností.

Judo. Ilustrační snímek.

Úspěchy jabloneckého Judo klubu

Jablonec n. N. - Agilní a velmi úspěšný oddíl Judo klubu Jablonec zahájil po letní pauze judistickou sezónu, jejímž vrcholem bude mistrovství republiky a závěrečná kola dorostenecké ligy a 1. ligy mužů.

Ilustrační foto

Béčko Slovanu zklamalo ve finále

Liberec - Fotbalisté Slovanu Liberec B neuspěli na 5. ročníku Oberlauzitz Cupu. Ve včerejším finále turnaje prohráli s Bad Muskau. Náplastí může tak být jen vyhlášení Jindřicha Schölera, gólmanem turnaje.

Uherskobrodská Olšava reprezentovala Českou republiku.

OBRAZEM: Olšava reprezentovala v Německu

Uherský Brod /FOTOGALERIE/ - Na přelomu června a července se uherskobrodský folklorní soubor Olšava zúčastnil 8. mezinárodního festivalu v Bautzenu (Budišíně). Festival pořádala Domovina – sdružení srbské menšiny v Německu.

Na čtyřech sportovištích v Jablonci se v sobotu konala Olympiáda partnerských měst. Mladí sportovci bojovali v házené, v basketbale, ve fotbale a volejbale. Všechny turnaje vyhráli sportovci z Jablonecka.

Jablonečané v olympiádě dominovali

Jablonec n. N. /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Ve všech čtyřech sportovních odvětvích vyhrály celky sportovců z okresu, v házené obsadily první dvě místa.

Sportovní olympiáda mládeže

V Jablonci se koná olympiáda mládeže

Jablonec n. N. - Okresní svaz tělovýchovy v Jablonci nad Nisou ve spolupráci s Městem Jablonec připravuje na víkend sportovní soutěže dětí z partnerských měst Bautzen, Heidelberg, Jelenia Gora a pořádajícího Jablonce nad Nisou – Olympiáda partnerských měst.

Varhany ve Filipově se brzy rozezvučí

Varhany ve Filipově se brzy rozezvučí

Filipov - Unikátní na záchraně varhan je skutečnost, že obnovu provádí tatáž firma Hermann Eule z Budyšína, která nástroj před 121 lety postavila.

Výstava Se štětcem přes hranice ve vestibulu jablonecké radnice

Na radnici vystavují své práce dvě školy

Jablonec n. N. - Od 24. března do 13. dubna: Vestibul radnice Jablonec: otevřeno v úřední dny. Se štětcem přes hranice. Výstava výtvarných prací žáků Základní a střední lužickosrbské školy Bautzen a ZŠ Liberecká Jablonec. Vernisáž 24. března v 15.00 hodin.

Aktuality z Jablonce, jednání zastupitelů a radních. Snímek znaku města z velké zasedací síně jablonecké radnice.

Připravují mezinárodní sportovní hry

Jablonec n. N. - Mládež ze čtyř partnerských měst Jelení Hory, Bautzenu, Heidelbergu a Jablonce nad Nisou změří síly v mezinárodních sportovních hrách, které se v červnu příštího roku budou konat v Jablonci nad Nisou po celé tři dny.

Fotbalový turnaj na olympiádě partnerských měst v Německu vyhráli fotbalisté FK Baumit Jablonec. Na snímku kluci spolu s tajemníkem OSTV Jablonec Františkem Poprem (v bílém triku), trenérem Josefem Mičkou (stojící druhý zleva) a Milanem Kykalem (vpravo).

Jablonecká mládež v Německu zazářila

Jablonec n. N. - Na olympiádě partnerských měst Jablonečané vyhráli takřka ve všech sportovních kláních. Fotbalisté FK Baumit Jablonec, stolní tenisté a plavci Tělovýchovné jednoty Bižuterie Jablonec zazářili na Mezinárodní olympiádě mládeže partnerských měst, která se konala v Heidelbergu. Fotbalisté svůj turnaj vyhráli, stejně jako stolní tenisté. Plavci, kteří jeli do Německa s mladší kategorií a bez účastníků domácího šampionátu, obsadili druhé místo.

Aktuality z Jablonce, jednání zastupitelů a radních. Snímek znaku města z velké zasedací síně jablonecké radnice.

Na skleněné střeše obrovského objektu se sníh neudrží

Jablonec n. N - Obří nákupní centrum s obchůdky, potravinami, zábavou pro veřejnost a čtyřmi sty parkovacími místy by mělo vzniknout do konce roku 2011. Jedním z důvodů plánované výstavby je, že v centru Jablonce chybí víkendový ruch, kultura a zábava.

Pod zvonem nám zapózovali členové staršovstva Farního sboru Českobratrské církve Domažlice.

Zavěsili zvon

DOMAŽLICE - Rozestavěný sborový dům v Domažlicích už dostal do věže památný zvon z hornolužického Budyšína

Němečí studenti mezi dětmi v novopacké Mateřské škole v Husitské ulici.

Němci zpívali v kostele

NOVÁ PAKA - Novopacká Základní škola v Husitské ulici pozvala německé studenty. V příštím týdnu bude hostit Poláky.

Nadějní judisté Závišic, zleva stříbrný Ondřej Kahánek v kategorii do 60 kg, zlatý Josef Babiář v kategorii do 66 kg a bronzový Adam Kahánek v kategorii do 60 kg.

Závišičtí judisté přivezli medaile

ZÁVIŠICE - Úspěšný vstup do druhé poloviny letošní sezóny se podařil závišickým judistům. Po dobrých výsledcích v Německu triumfovali na mezinárodním turnaji O pohár primátorky Frýdku-Místku.

Ilustrační foto

Mach v Bautzenu přemožitele nenašel

NĚMECKO/BAUTZEN - Mezinárodní turnaj dorostenců a juniorů v Bautzenu sice přinesl jihlavským judistům několik medailí, ale trenérka Květa Smutná viděla v Německu rezervy.

Lužičtí Srbové dorazili do Bohosudova.

Lužičtí Srbové vzpomínali své padlé

KRUPKA - Své padlé, kteří v 15. století bojovali na katolické straně proti husitskému vojsku, vzpomněli lužičtí Srbové z oblasti Budyšína děkovnou mší v Bazilice Bolestné Panny Marie v Bohosudově.

Görlitz má také svůj erb.

Horní Lužice - neprávem opomíjená

Historické území ve východní části německé spolkové země Sasko se správními městy Budyšín a Zhořelec leží tak trochu ve stínu zvučnějších saských jmen jako jsou Drážďany či Míšeň. Tento neprávem opomíjený kraj (Oberlausitz), který býval cílem expanze franských a saských feudálů, později českých panovníků, se pyšní vlastním písemnictvím, svébytnou kulturou a životem.

Jak se vaří u sousedů.

Zjišťovali jak se vaří u sousedů

ČESKÁ LÍPA - Po úspěšné lednové návštěvě „Týdne projektů 2007“ v Budyšíně proběhlo na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti 28. října v České Lípě tradiční setkání s partnery z BSZ Bautzen.

Ilustrační foto

Obce budou brázdit stovky koní s jezdci ve fracích

EUROREGION NISA- Sedmnáct set koní s jezdci v černých fracích a cylindrech, spolu s tisícovkami diváků, vytvářejí jedinečnou atmosféru Velikonočních jízd převážně Lužických Srbů. Velká slavnost se pravidelně odehrává o Velikonoční neděli v Budyšíně a na dalších místech.

Obce budou brázdit stovky koní s jezdci ve fracích

EUROREGION NISA- Sedmnáct set koní s jezdci v černých fracích a cylindrech, spolu s tisícovkami diváků, vytvářejí jedinečnou atmosféru Velikonočních jízd převážně Lužických Srbů. Velká slavnost se pravidelně odehrává o Velikonoční neděli v Budyšíně a na dalších místech.