Kreativ

ŠTÍTEK: laboratoř

Francouzští vědci se snaží objasnit tajemství horské nemoci

Chamonix – Co vede dobrovolníky k tomu, že se odhodlají strávit noc ve výšce 3800 metrů nad mořem v masívu Mont Blanc se silnou migrénou a zvracením? Jak píše agentura AFP, tito nadšenci chtějí pomoci odhalit tajemství takzvané akutní horské nemoci (AHN), která každoročně postihuje tisíce horolezců a někdy se jim dokonce stane osudnou.

Koncentrace CO2 v ovzduší překročila symbolickou rekordní hranici

Washington/Praha – Koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře překročila poprvé v dějinách lidstva magickou hranici 400 ppm, tedy 400 částic CO2 v milionu částic atmosféry. Vyplývá to ze čtvrtečního měření laboratoře na havajské sopce Mauna Loa, o němž dnes informovala média. Takto vysoká koncentrace skleníkového plynu byla v atmosféře naposledy před několika milióny let, kdy ještě po planetě nechodili žádní lidé, napsal server BBC News.

V bývalé pískovně na Liberecku otevřou ekokemp

Liberec - V bývalé pískovně v Oldřichově v Hájích na Liberecku vzniká nový ekokemp. Čtyřhektarový areál by měl návštěvníkům Jizerských hor už v červnu nabídnout alternativní a levné ubytování pro 150 lidí.

Ekokemp v bývalé pískovně otevřou již v červnu

Liberec - V bývalé pískovně v Oldřichově v Hájích na Liberecku vzniká nový ekokemp. Čtyřhektarový areál by měl návštěvníkům Jizerských hor už v červnu nabídnout alternativní a levné ubytování pro 150 lidí.

Klíšťata začínají útočit ze všech stran

Jindřichohradecko – I když zatím na jihu Čech hygienici neevidují žádný případ klíšťové encefalitidy a ani boreliózy, aktivita klíšťat je v těchto dnech na nejvyšší úrovni.

Středním školám chybí laboratoře, o peníze na učebny žádají z EU

Praha - Jen každá čtvrtá až pátá střední škola má laboratoř na odbornou výuku, zřejmě všechny kraje vyjma Prahy si tak nyní zažádaly o dotaci na modernizaci učeben. Celkem si mohou přijít na 1,8 miliardy korun, ministerstvo školství tak chce zvýšit zájem školáků o technické a přírodovědné vzdělání. Podle předsedy Asociace průmyslových škol Jiřího Zajíčka totiž moderní přístroje stojí i statisíce.

Letecké muzeum po pauze otevírá s novým hangárem, ukáže i tanky

Olomouc – Na zhruba čtyřicítku leteckých strojů a na další desítky drobnějších exponátů se mohou těšit návštěvníci Leteckého muzea Olomouc, které v sobotu zahajuje po delší odmlce novou sezonu. K největší novince patří samotné umístění vystavovaných leteckých předmětů.

Mumraj v 'zemědělce'

Lanškroun – Jednou v roce se areál střední zemědělské školy změní v jedno velké mraveniště. A ten den se blíží.

Požár v otrokovické rozvodně byl jen jako

Otrokovice – Areálem rozvodny Jařič v Otrokovicích se včera s devátou hodinou dopolední rozeznívají sirény. Na místo se sjíždí mnoho vozidel profesionálních jednotek hasičů z Otrokovic a z centrální stanice Zlín.

Požár v otrokovické rozvodně byl jen jako

Otrokovice – Areálem rozvodny Jařič v Otrokovicích se včera s devátou hodinou dopolední rozeznívají sirény. Na místo se sjíždí mnoho vozidel profesionálních jednotek hasičů z Otrokovic a z centrální stanice Zlín.

Destiláty z radvanické pálenice mohly být závadné již od roku 2011

Ostrava – V ovocných destilátech pocházejících z pálenice PP FAKR v Ostravě-Radvanicích mohly být zdraví nebezpečné látky již od roku 2011. Ve středu to uvedla policie s tím, aby si lidé alkohol vyrobený v této pálenici v letech 2011 až 2013 nechali zkontrolovat v akreditované laboratoři a zkonzumovali ho až po potvrzení nezávadnosti. V opačném případě by měli kontaktovat kriminalisty na telefonním čísle 974 725 349.

Destilát z ostravské pálenice byl možná nebezpečný už v roce 2011

Ostrava – Ovocné destiláty vyrobené v pěstitelské pálenici PP FAKR v Ostravě-Radvanicích možná byly zdraví nebezpečné už v roce 2011. Policie dnes upozornila obyvatele, aby nepili alkohol vyrobený v této pálenici v letech 2011 až 2013, pokud nějaký ještě mají doma schovaný.

Předseda rybářů A. Sigmund: Ve svém rybníku ryby zásadně nechytám

Most - Znáte ten, jak se sejdou tři rybáři a vzájemně se chlubí svými úlovky? První říká: Tak pánové, včera, nádherný kousek - kapřík, pětasedmdesát čísel. Druhý trumfuje: Já chytil nedávno metrového sumce. Třetí mávne rukou a řekne: To nic není! Já jsem vytáhl amura, víc než metr a půl. Na to ten s kaprem prohlásí rezignovaně: Sakra, proč já vždycky začínám jako první… Předseda rybářského svazu pro Most, Adolf Sigmund mě překvapil, protože tohle "klasické" rybářské pravidlo porušuje. Klidně mi přiznal, že on nikdy v životě žádnou extra trofej nechytil. A nejen to. Upřímně se rozhovořil o všem.  

Genetické testy původu jsou populární a zájem o ně roste

Praha /ANIMACE/  – Pátrat po původu svých předků, zda pocházeli od Středomoří, Ameriky nebo třeba od Uralu, láká díky molekulární genetice stále více lidí. Genetická výbava člověka známá jako DNA se zkoumá ve specializovaných laboratořích, kde zájem o geneticko-genealogické testy původu od začátku ledna výrazně vzrostl. Potvrdili to oslovení odborníci. Genetici pomáhají rozplést původ lidí, který už nedokážou rozluštit matriky nebo jiné historické prameny.

Při požáru v kolonii málem uhořeli dva lidé. Byli opilí

Brno – K požáru skládky ve Vinohradské ulici v Brněnských Ivanovicích vyjížděli ve čtvrtek po osmé hodině večer hasiči. „Hořela plocha o velikosti asi deset krát patnáct metrů na území jedné ze zahrádek v tamní kolonii nedaleko železniční trati," vysvětlil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Pekař peče housky a mladí to neumí

Liberecký kraj, Příšovice - Pekařské řemeslo upadá. A zdaleka není jediné. „Staří a zkušení mistři pomalu odcházejí do důchodu a mladé to nemá kdo naučit.

Pekař peče housky a mladí to neumí

Liberecký kraj/ Příšovice - Pekařské řemeslo upadá. A zdaleka není jediné. „Staří a zkušení mistři pomalu odcházejí do důchodu a mladé to nemá kdo naučit.

Pekař peče housky a mladí to neumí

Liberecký kraj/ Příšovice - Pekařské řemeslo upadá. A zdaleka není jediné. „Staří a zkušení mistři pomalu odcházejí do důchodu a mladé to nemá kdo naučit.

V zooparku exota nenajdete, jen poctivá česká zvířátka

Lanškroun – Střední škola zemědělská a veterinární pracuje na novém projektu za zhruba deset milionů korun, který usiluje o zkvalitnění praktické výuky a má nabídnout volnočasové aktivity na lanškrounské „zemědělce".

Od loňského října ošetřila pohotovost krajské nemocnice přes pět tisíc lidí

Karlovarský kraj - Provoz Emergency v novém pavilonu akutní medicíny Karlovarské krajské nemocnice byl zahájen loni v říjnu a od té doby zde lékaři ošetřili na pět tisíc pacientů. Tak zvaná Emergency je nové jednotné kontaktní místo pro příjem pacientů záchranné služby. Ovšem oproti seriálu s jedinou výjimkou. Tým lékařů, kromě jediného doktora s vyškoleným personálem, jenž zde má službu celodenně a i v noci, na tomto oddělení stabilně nepracuje. K těžce nemocnému svolává doktory s odbornostmi podle diagnózy pacienta unikátní počítačový systém.

Vědecký ráj za půl miliardy. Hradecká univerzita se opět rozroste

Hradec Králové - V areálu Na Soutoku vyroste třetí stavba, bude stát 430 milionů korun. „Nová budova spolu se špičkovým vybavením pro vědeckou a výzkumnou práci bude obrovským impulzem pro rozvoj námi pěstovaných disciplín," říká Josef Hynek, rektor Univerzity Hradec Králové.

Vědecký ráj za půl miliardy. Hradecká univerzita se rozroste

Hradec Králové - V areálu Na Soutoku vyroste třetí stavba, bude stát 430 milionů korun. „Nová budova spolu se špičkovým vybavením pro vědeckou a výzkumnou práci bude obrovským impulzem pro rozvoj námi pěstovaných disciplín," říká Josef Hynek, rektor Univerzity Hradec Králové.

Univerzita Hradec Králové zahájí příští rok stavbu další budovy

Hradec Králové - V areálu Na Soutoku vyroste třetí stavba, bude stát 430 milionů korun. „Nová budova spolu se špičkovým vybavením pro vědeckou a výzkumnou práci bude obrovským impulzem pro rozvoj námi pěstovaných disciplín," říká Josef Hynek, rektor Univerzity Hradec Králové. Mělo by to být království vědy plné laboratoří, nachystaných k nevšedním výzkumům.

Obrazy DNA ohromily porotu soutěže

Region - Zajímalo vás někdy, jak vypadá vaše DNA na plátně? Radek Vymazal je biochemik se zjevným uměleckým cítěním. Obě věci a zkombinoval a vznikl zajímavý počin – DNA portréty.

OBRAZEM: Den vědy v Liberci přilákal stovky lidí

Liberec - Stovky lidí využily sobotního Dne otevřených dveří Technické univerzity v Liberci. Akce pod názvem Putování za vědou a technikou se konala v rámci projektu Otevřená univerzita a zařadila se mezi akce pořádané u příležitosti 60. výročí založení liberecké školy.

OBRAZEM: Den vědy přilákal stovky lidí

Liberec - Stovky lidí využily sobotního Dne otevřených dveří Technické univerzity v Liberci. Akce pod názvem Putování za vědou a technikou se konala v rámci projektu Otevřená univerzita a zařadila se mezi akce pořádané u příležitosti 60. výročí založení liberecké školy.

Pardubická univerzita opravuje část areálu

Pardubice - Univerzita Pardubice chce během dvou let přeměnit dosavadní laboratoře těžké techniky dopravní fakulty v Pardubicích – Polabinách na modernizovaný výukový areál.

Do olympiády se zapojilo osm škol

Domažlice –  „Většina věcí se dala poznat," konstatoval chvilku poté, co absolvoval poznávací část okresního kola biologické olympiády,  pozdější vítěz Josef Hladil z holýšovské základní školy. Vedle poznávání živočichů i přírodnin čekala žáky 6. a 7. tříd ještě teoretická část i práce v laboratoři.

Renesanční perla, zámek v Moravské Třebové, otevřel v neděli své brány

Zámecká sezona budiž zahájena. Na návštěvníky čeká řada novinek. Znovu se mohou také podívat do mučírny a do alchymistické laboratoře… Novou sezonu zahájili na moravskotřebovské zámku tradičním staročeským jarmarkem. Nechyběly ani historické hry a ukázky prastarých řemesel. „Jarmark k otevření zámku neodmyslitelně patří. Udává skvělou atmosféru," sdělila vedoucí městských kulturních služeb Martina Řezníčková.

Umíme vyrobit čokoládu bez tuku a zachovat chuť, tvrdí chemici

Washington /ANIMACE/ – Chemikům se podařilo přijít na způsob, jak omezit tuky v čokoládě tak, aby neztratila svou charakteristickou jemnou chuť. Americká chemická společnost, která o novince pocházející z Británie informovala, tvrdí, že základem úspěchu je želatina používaná v potravinářství.